Волейбол на кръстопът

Българският отбор трябва да използва вдъхновението от турнира в Берлин за отправна точка към бъдещето

© cev.lu

Българският отбор трябва да използва вдъхновението от турнира в Берлин за отправна точка към бъдещетоГодини наред мъжкият национален отбор беше стълбът, на който се крепеше българският волейбол и федерацията. Вървеше ли отборът, всичко останало минаваше на заден план за обществото.


А отборът вървеше - имаше медали, пълни зали и поводи за гордост. В това време другите проблеми оставаха в обсега само на волейболната общност или получаваха отзвук, който бързо отшумяваше.


В последните години обаче картината се промени и мъжкият национален отбор отстъпи в играта, резултатите и славата си. Изгуби облика си. Първите дни на 2020 г. върнаха спомена за сладкото усещане от големите победи, а хората отново припознаха волейболистите като "свои герои".
Олимпийската квалификация в Берлин донесе радост, но тя беше кратка и непълна. Защото след нея остава действителността - за втори пореден път България няма да играе на олимпийски игри. Мъжкият отбор загуби позициите си на постоянна величина сред елита на този спорт и вече вместо за "вечното четвърто място" и класиране за финалите на различните турнири вече се говори места извън десетката.Българският волейбол е на кръстопът. Приливът на позабравената радост дойде в точния момент. Смяната на поколенията в мъжкия отбор и задаващата се смяна на властта във волейболната федерация са времето, в което трябва да се вземат правилните решения за изграждане на бъдещето. Вдъхновението от турнира в Берлин трябва да бъде използвано като първа и отправна крачка.


Споменът за победите


Радост, вълнение, гордост и надежда се преплетоха в първите дни за годината. Но тези усещания - макар и искрени, се оказаха мимолетни и донякъде измамни.


В момент на сътресения и явно отстъпление от утвърденото в годините ниво българският отбор постигна много с три поредни победи, включително срещу фаворита Франция и европейския шампион Сърбия. Загубата от Германия върна суровата действителност и ги превърна в хубав спомен, защото целта за класиране за Токио 2020 остана неизпълнена.


Силната игра и създаденото въодушевление около турнира в Берлин не бива да се пропиляват. В пълно себераздаване капитанът Виктор Йосифов и либерото Теодор Салпаров предадоха последния си урок.


В Берлин българският отбор върна позабравени усещания

© cev.lu

В Берлин българският отбор върна позабравени усещания


Салпаров беше последната следа от силния отбор, спечелил бронзовите медали от световното първенство в Япония през 2006 г. С оттеглянето и на Йосифов почти се къса връзката и с отбора, взел последните медали от голямо първенство - бронзовите от европейското през 2009 г. (в отбора все още е Цветан Соколов, а потенциални национали са и близнаците Валентин и Георги Братоеви).


"Този турнир показва прогрес и трябва да бъде една начална точка за отбора, за тези млади момчета, които от тук нататък продължават и ще бъдат основата на националния тим. Трябва да сме горди от това, което показахме всички заедно на този турнир. Подкрепяйте ни, защото това е бъдещето", каза Йосифов.


В Берлин отборът на практика беше същият като този, който записа най-слабото класиране на европейско първенство от 14 години. Сега играта и поведението бяха коренно различни с очевидно подобрение във всички елементи, а най-ярки бяха сплотеността и желанието.


Волейбол на кръстопът

© cev.lu


"Оптимист съм. Видях голямо желание, което в последните години не го виждах. Себераздаване от млади момчета на по 21-22 години - такова, каквото трябва да има. С това себераздаване, с този труд те ще успеят, защото са талантливи и имат качествата. Въпросът е да се развият и да използват шанса си. За мен националният отбор освен удоволствие и сбъдната мечта е и отговорност. Обличайки националната фланелка, означава да оставиш сърцето и душата си на игрището", каза Йосифов при завръщането си в София.


Подреждането на пъзела


Пропускането на олимпийските игри дава възможност вниманието да бъде поставено изцяло върху сглобяването на пълния пъзел във волейбола. След два месеца предстои изборно общо събрание, на което се очаква досегашният вицепрезидент Любомир Ганев да сложи край на продължилото две десетилетия управление на Данчо Лазаров. Мнозина са скептични заради това, че дълго време Ганев беше част от статуквото.


За разлика от футбола, например, тук разковничето може да се окаже желанието на клубовете. Те сами се обединиха и потърсиха промяната и като единствен вариант видяха Ганев. Въпреки това има знаци, че клубовете ще опитат да скъсат с оковите, градени години наред, и да изградят лостове, с които да имат контрол върху федерацията и да не позволят да се получи единовластие. Ганев също дава начални признаци, че ще се вслушва в мнението им.


"Сега трябва да се направи равносметка. В началото на новия олимпийски цикъл нашата голяма цел трябва да е да класираме два отбора на олимпийските игри през 2024 г. А и не само - в последните години нищо не се правеше за плажния волейбол. Трябва да опитаме, ако можем да изпратим и двойка в Париж 2024", каза Ганев пред "Дневник".


По думите му България създава качествени волейболисти, а задачата е те да се развиват. В момента много силно впечатление оставя отборът до 18 години, воден от Мартин Стоев. Миналата година съставът стана втори на европейското.


Вратата за Силвано Пранди остава отворена

© cev.lu

Вратата за Силвано Пранди остава отворена


"Със сигурност преди нас е имало волейбол в България и са постигани успехи, така ще е и след нас. Ще има смяна на поколенията и трябва да се изтърпят две-три години", каза Салпаров.


Ганев посочи, че предстои внимателно да се прецени и избере кой да е треньор на националния отбор за мъже. По думите му вратата за Силвано Пранди остава отворена.


Следващите месеци са много важни и ще покажат по кой път ще поеме българският волейбол. За мъжкия национален отбор пропускането на олимпийските игри отваря възможност през 2020 г. в Лигата на нациите да се постави началото на изграждането на новия отбор, но с едно наум, тъй като в турнира България няма гарантирано място и трябва да се бори да не го изгуби.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на drevnata
  drevnata
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Последният треньор, класирал отбора на Олимпиада, е именно Мартин Стоев. Като отраснат 18-годишните направо той да ги поеме в мъжкия отбор.

 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Оставете сеньор Пранди да работи. За една квалификация показа, че е правилният методолог.

 3. 3 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Най-голямата грешка ще е да уволнят Пранди.

 4. 4 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Волейбола ни се движи 15 години след футбола. Куриозното е, че именно заради това има още някакви успехи. Но пътя е ясен. Дясната ръка на Батето - Боби Михайлов, вече беше свален след 12 години пропадане и безвремие, а дясната ръка на Данчо Лазаров - Любо Ганев, тепърва ще оглавява волейболната федерация.

 5. 5 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Ами Пловдивските културисти кво ше правят

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 6. 6 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Въпреки тежкия упадък на спорта в Бг, волейбола бе единствения колективен спорт останал на ниво благодарение на Бай Данчо, който направи достоен завършек на управлението си! Респект Бай Данчо!

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  Пълен картбланш на Силвано ...

  Ако дойде българин за треньор , веднага ще почнат интриги !

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  След отказът на Казийски и след като никой не го подкрепи престанах да ги гледам.
  Не може най-добрият в Света да се отказва от националният отбор и нищо.
  Тази дърта комуняга Лазаров трябваше още тогава да бъде изгонен с ритници от федерацията. Но не би. Ами не са мъже тези във националният, това важи сега и за Ганев.

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":

  Именно Казийски и Стойчев точно това казваха че ако не се променят нещата кардинално, след настоящото поколение нещата ще тръгнат надолу, е прави бяха, но тогава "ръководителите" си направиха оглушки и 8 години по-късно ето го резултата

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Момчетата са много добри, просто онези, които управляват волейбола трябва да спрат с интригите, да успокоят духовете и нещата отново ще тръгнат нагоре!!!!

 11. 11 Профил на ptf39587191
  ptf39587191
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Авотора Божидар Картунов е изключително негативен журналист който мрази и завижда на всички успехи на българския спорт и е много щастлив когато му се отдаде възможност да напише нещо негативно под формата на уж “загриженост” Така направи със футбола , тениса , шаха и сега със волейбола.Човека е дълбоко комплексиран,токсичен и негативен. Разбира се може това да е политиката на вестника и това да са му наредили да пише , така че може да не е само негова вина.

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  В България има традиции да се играе много добър волейбол и е въпрос на държавна грижа и висококвалифицирано управление на този спорт за достигане на световния връх

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Отново се драматизира излишно. Просто иде новото поколение и им трябва време на момчетата да развият потенциала си. Дали ще го бъде или не, това е друга работа, но в Берлин показаха вече първи добри признаци за едно добро бъдеще. Аз съм оптимист.

 14. 14 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 466 Неутрално
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Имаме таланти в този спорт, имаме или все още имаме школа, очевидно ръководството, както в много други сфери е калпаво.
  Изгонихме Стойчев, човека прогерсира в чужбина, половината ни спортисти успешно играят в чужбина, а тук всичко затъва.
  Има и още нещо, клубовете, без тази база, няма как националния да ги тегли нагоре.
  Но не е въпроса само до пари - може да се поучим от Сърбия, която икономически е далеч от добрите стандарти. Нашите национални федерации, като че ли само развалят нещата и вероятно покрадват от парите и живеят на гърба ба спортисти и клубове, а приноса им е отрицателен - те съсипват до каквото се докопат.

 16. 16 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Един Казийски допълнително щеше да ни прати още при срещата с Бразилия в Япония....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK