Волейбол на кръстопът

Българският отбор трябва да използва вдъхновението от турнира в Берлин за отправна точка към бъдещето

© cev.lu

Българският отбор трябва да използва вдъхновението от турнира в Берлин за отправна точка към бъдещетоГодини наред мъжкият национален отбор беше стълбът, на който се крепеше българският волейбол и федерацията. Вървеше ли отборът, всичко останало минаваше на заден план за обществото.


А отборът вървеше - имаше медали, пълни зали и поводи за гордост. В това време другите проблеми оставаха в обсега само на волейболната общност или получаваха отзвук, който бързо отшумяваше.


В последните години обаче картината се промени и мъжкият национален отбор отстъпи в играта, резултатите и славата си. Изгуби облика си. Първите дни на 2020 г. върнаха спомена за сладкото усещане от големите победи, а хората отново припознаха волейболистите като "свои герои".
Олимпийската квалификация в Берлин донесе радост, но тя беше кратка и непълна. Защото след нея остава действителността - за втори пореден път България няма да играе на олимпийски игри. Мъжкият отбор загуби позициите си на постоянна величина сред елита на този спорт и вече вместо за "вечното четвърто място" и класиране за финалите на различните турнири вече се говори места извън десетката.Българският волейбол е на кръстопът. Приливът на позабравената радост дойде в точния момент. Смяната на поколенията в мъжкия отбор и задаващата се смяна на властта във волейболната федерация са времето, в което трябва да се вземат правилните решения за изграждане на бъдещето. Вдъхновението от турнира в Берлин трябва да бъде използвано като първа и отправна крачка.


Споменът за победите


Радост, вълнение, гордост и надежда се преплетоха в първите дни за годината. Но тези усещания - макар и искрени, се оказаха мимолетни и донякъде измамни.


В момент на сътресения и явно отстъпление от утвърденото в годините ниво българският отбор постигна много с три поредни победи, включително срещу фаворита Франция и европейския шампион Сърбия. Загубата от Германия върна суровата действителност и ги превърна в хубав спомен, защото целта за класиране за Токио 2020 остана неизпълнена.


Силната игра и създаденото въодушевление около турнира в Берлин не бива да се пропиляват. В пълно себераздаване капитанът Виктор Йосифов и либерото Теодор Салпаров предадоха последния си урок.


В Берлин българският отбор върна позабравени усещания

© cev.lu

В Берлин българският отбор върна позабравени усещания


Салпаров беше последната следа от силния отбор, спечелил бронзовите медали от световното първенство в Япония през 2006 г. С оттеглянето и на Йосифов почти се къса връзката и с отбора, взел последните медали от голямо първенство - бронзовите от европейското през 2009 г. (в отбора все още е Цветан Соколов, а потенциални национали са и близнаците Валентин и Георги Братоеви).


"Този турнир показва прогрес и трябва да бъде една начална точка за отбора, за тези млади момчета, които от тук нататък продължават и ще бъдат основата на националния тим. Трябва да сме горди от това, което показахме всички заедно на този турнир. Подкрепяйте ни, защото това е бъдещето", каза Йосифов.


В Берлин отборът на практика беше същият като този, който записа най-слабото класиране на европейско първенство от 14 години. Сега играта и поведението бяха коренно различни с очевидно подобрение във всички елементи, а най-ярки бяха сплотеността и желанието.


Волейбол на кръстопът

© cev.lu


"Оптимист съм. Видях голямо желание, което в последните години не го виждах. Себераздаване от млади момчета на по 21-22 години - такова, каквото трябва да има. С това себераздаване, с този труд те ще успеят, защото са талантливи и имат качествата. Въпросът е да се развият и да използват шанса си. За мен националният отбор освен удоволствие и сбъдната мечта е и отговорност. Обличайки националната фланелка, означава да оставиш сърцето и душата си на игрището", каза Йосифов при завръщането си в София.


Подреждането на пъзела


Пропускането на олимпийските игри дава възможност вниманието да бъде поставено изцяло върху сглобяването на пълния пъзел във волейбола. След два месеца предстои изборно общо събрание, на което се очаква досегашният вицепрезидент Любомир Ганев да сложи край на продължилото две десетилетия управление на Данчо Лазаров. Мнозина са скептични заради това, че дълго време Ганев беше част от статуквото.


За разлика от футбола, например, тук разковничето може да се окаже желанието на клубовете. Те сами се обединиха и потърсиха промяната и като единствен вариант видяха Ганев. Въпреки това има знаци, че клубовете ще опитат да скъсат с оковите, градени години наред, и да изградят лостове, с които да имат контрол върху федерацията и да не позволят да се получи единовластие. Ганев също дава начални признаци, че ще се вслушва в мнението им.


"Сега трябва да се направи равносметка. В началото на новия олимпийски цикъл нашата голяма цел трябва да е да класираме два отбора на олимпийските игри през 2024 г. А и не само - в последните години нищо не се правеше за плажния волейбол. Трябва да опитаме, ако можем да изпратим и двойка в Париж 2024", каза Ганев пред "Дневник".


По думите му България създава качествени волейболисти, а задачата е те да се развиват. В момента много силно впечатление оставя отборът до 18 години, воден от Мартин Стоев. Миналата година съставът стана втори на европейското.


Вратата за Силвано Пранди остава отворена

© cev.lu

Вратата за Силвано Пранди остава отворена


"Със сигурност преди нас е имало волейбол в България и са постигани успехи, така ще е и след нас. Ще има смяна на поколенията и трябва да се изтърпят две-три години", каза Салпаров.


Ганев посочи, че предстои внимателно да се прецени и избере кой да е треньор на националния отбор за мъже. По думите му вратата за Силвано Пранди остава отворена.


Следващите месеци са много важни и ще покажат по кой път ще поеме българският волейбол. За мъжкия национален отбор пропускането на олимпийските игри отваря възможност през 2020 г. в Лигата на нациите да се постави началото на изграждането на новия отбор, но с едно наум, тъй като в турнира България няма гарантирано място и трябва да се бори да не го изгуби.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK