Откъс от "Тайната история на българския футбол" на Станил Йотов

Издателство "Кръг"

Издателство "Кръг"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Тайната история на българския футбол", с автор Станил Йотов, предоставен от Издателство "Кръг"


"Тайната история на българския футбол" разкрива политическите намеси в голямата игра у нас!


Журналистът Станил Йотов разказва в книгата си за черните каси по соца, силовите групировки след 10-и и съдбите на големите звезди
Книгата "Тайната история на българския футбол" е посветена на Царя на спортовете у нас и неговата скрита страна в близкото минало. Авторът Станил Йотов, дългогодишен спортен журналист, проследява на повече от 300 страници политическите намеси в най-популярния спорт. Разказът му започва преди 10 ноември, когато мнозина от лидерите на комунистическия режим се делят на ЦСКА и "Левски", а други се вживяват като по-големи специалисти дори от треньора на националния отбор на България. Каква позиция заема Тодор Живков? И как са се намесвали във футбола Ангел Солаков, Борис Велчев и останалите големци от управляващата клика?


Авторът разкрива и футболната корупция в онези времена, най-често прокарвана със съдействието на окръжните и общински комитети на БКП. Пресъздадени са всички големи афери с "черни каси" и финансови злоупотреби по време на соца, както и съдебните процеси начело с шумната афера "Мобуту", вкарали някои от най-важните футболни дейци в затвора.


Оригинални документи от архива на Държавна сигурност, тайни агенти и доверени лица свидетелстват за работата на секретните служби на режима на Живков във футбола ни. Агентурният апарат държи под око ръководители, треньори, играчи и съдии. Подслушвани и документирани телефонни разговори съдържат данни за това какви игри под масата са се въртели в първенството на "А" група. Дори, когато се е налагало, службите за сигурност изпълняват патриотични задачи във важни международни мачове с българско участие.


Описани са и годините на прехода, когато любимите на народа отбори се оказват в ръцете на кредитните милионери, аферистите от банковия сектор и силовите групировки. Повдига се и завесата пред много останали в сянка събития около българското участие на световното първенство в САЩ 1994 година.


Разказани са нерадостните съдби на някои от най-големите ни звезди, както и неизвестни или отдавна забравени истории за други от тях – от Георги Аспарухов – Гунди и Георги Соколов, до Христо Стоичков, Красимир Балъков и Любо Пенев.


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Тайната история на българския футбол" на Станил Йотов


VIII глава


Подкупът за ЦСКА с нелегалните яйца


Както вече стана въпрос, мнозина си мислят, че футболната корупция е почнала чак след 10 ноември. Груба грешка! Още през 60-те години "А" група става арена на изумителни игри под масата. Партийни секретари и председатели на общински съвети разнасят куфарчета с пари, за да подкупват отбори и съдии.


Една от най-шокиращите истории датира от началото на юли 1968 г. Върви люта битка за оцеляване в "А" група. Кой както може, купува точки – от Бургас до Плевен, от Толбухин (така се казва днешният град Добрич) до Сливен. Накрая преди последния кръг се оказва, че един отбор измежду "Добруджа" и "Сливен" ще трябва да се прости с мястото си в елита.


Точно тогава в добруджанския край се разпорежда Вълкан Шопов, кадър на Висшата партийна школа в София. За него се знае, че е луд по футбола. Веднъж, имайки предвид жътвата, Тодор Живков го попитал: "Как е по Добруджа, другарю Шопов?". Онзи изплакал на свой ред: "Нямаме вратар, другарю Живков...".


За Вълкан Шопов въпросът за оставането на "Добруджа" в "А" група става на живот и смърт. Само че по програма в последния кръг им гостува ЦСКА. Армейците са твърдо втори в класирането, сигурен шампион е "Левски". Мачът им е без значение – и да паднат, и да бият, все същото.


С договарянето на победата за "Добруджа" е натоварен чиновникът в дружеството Живко Антонов. Той се явява касиер, счетоводител, изпълнителен шеф и "човекът с куфарчето". Има контакти на всички нива във футбола, а в тайното му тефтерче си е записал телефонните номера на съдиите. Ходи с прочутата си черна чанта. "Аз с тази чанта ще ви осигуря 12 точки. Вие спечелете още толкова и няма да изпаднем", разправя Антонов пред футболистите.


Най-често мачовете се пазарят за равенство, тъй като в онзи години за хикс дават една точка, а за победа – само две. Тогавашният футболист на "Черно море" и впоследствие изтъкнат спортен журналист Стефан Янев например разказва, че за приятната "разходка" до Толбухин, завършила 0:0, той и съотборниците му получили по 20 лева – нелоша сума за онова време.


Само че за последния мач на "Добруджа" с ЦСКА тарифата скача много. Живко Антонов се завърта в София цяла седмица преди двубоя. Свързва се с играчите на армейския тим и им предлага да продадат победата на "Добруджа". Един от търсените е Димитър Пенев, чийто брат Младен Пенев по онова време носи екипа на добруджанския отбор. Пената и компания обещават, че двете точки ще останат в Толбухин. Срещу това обаче в ЦСКА трябва да получат тлъст рушвет.


Само че така пък ще изпадне "Сливен", където е служил навремето покровителят на ЦСКА Добри Джуров.
Десният бек на ЦСКА Иван Василев разказва следното: "Преди да отпътуваме с военния самолет за Добрич, ни строиха на стадион "Народна армия" за среща с министър Джуров. Човекът много внимателно ни разказа, че кариерата му като млад офицер е започнала от Сливен. Молбата му беше да победим "Добруджа", защото при наша загуба изпада "Сливен", където имаше армейско лоби от треньори и футболисти...".


От армейското лоби в "Сливен" се намесва и легендарният бивш нападател на ЦСКА Иван Колев, който тогава играе в града под Сините камъни. Звъни по канцеларии¬те на "Армията", разговаря с всички видове началници. Аман-заман, не се продавайте!


В това време в Толбухин се стига до кризисна ситуация. Оказва се, че парите за купуване на мачове са свършили. Ами сега? В кабинета на Вълкан Шопов свикват заседание на всички големци от града и директори на предприятия. Въпросът е откъде може да се осигурят пари за черна каса, с които да купят мача. Става въпрос за няколко хиляди безотчетни лева. Дотогава тези суми най-често се отклоняват от фондовете за масов спорт. Само че точките, осигурени от Живко Антонов с черната чанта, се оказали недостатъчни, а парите приключили.


С тайната мисия се нагърбват от птицекомбината в Толбухин. Вадят парите и ги предават във фонда за купуване на мача с ЦСКА. След това изнамират хитър начин да покрият сумата. Работата е в това, че в градския птицекомбинат тъкмо има огромна партида кокошки, които чакат да бъдат заклани. По документи пернатите същества предават богу дух няколко дни преди мача с ЦСКА. Но всъщност ги оставят живи още цяла седмица.


За това време кокошките снасят стотици хиляди нелегални яйца. Така е реализиран приход, който компенсира парите за купуване на мача.


На 6 юли 1968 г. всичко живо в Толбухин се стича на стадион "Дружба". В ложата на челно място се мъдри Вълкан Шопов. До него е строен целият Окръжен комитет на партията. Когато излизат на игрището, футболистите на ЦСКА са посрещнати с плакат: "Житото от нас, точките от вас".


В ЦСКА са съгласни с това за точките, срещу което ще захлебят с някой лев. За по-убедително Митата Якимов дори се прави на болен, за да не играе. Треньорът Стоян Орманджиев е пас – каквото има да става, ще става. В 27 минута отбраната на армейците застава на едно място. Спас Калчев получава топката и вдига на крака 25 000 по трибуните – 1:0.


Само че капитанът на армейците Никола Цанев си знае стоката. Още на полувремето предупреждава Младен Пенев, че трябва много зорко да пазят един от футболистите на ЦСКА. Става въпрос за нападателя Пею Николов, привлечен от "Ботев" (Бургас). Като новобранец той не е в час със заговора. "Ще се натегне за място, току виж вкарал някой гол и ще стане белята", предупреждава Цането. Прогнозата му излиза вярна. В 87-ата минута имен¬но Николов изравнява резултата със страхотен удар.


Черни облаци надвисват над "Добруджа". Милиционерите около пистата получават съобщение по радиостанциите, че в Сливен местният тим води с 4:2 срещу "Миньор" (Пк). Само още три минути и Толбухин заминава към "Б" група.


Отчаяни, добруджанци се хвърлят във финален щурм. Отсъден е корнер. Спас Калчев се засилва да го бие, но вместо да центрира, подава хитро към Младен Пенев. Цялата защита в червено стои като закована и не мърда. Братът на Пената бие покрай вратаря Стоян Йорданов в мрежата на армейците – 2:1 за "Добруджа".


На трибуните народът хвърля шапки от радост. В официалната трибуна Вълкан Шопов приема поздравления, че е спасил отбора.


След този мач на "Народна армия" избухва страшен скандал. Добри Джуров е бесен на футболистите, че не са изпълнили заповедта и са дали мача на толбухинци, като по този начин прецакват "Сливен". Заплашва, че ще из¬поуволни продажниците и ще ги прати да служат като офицери по частите. Първото наказание е убийствена маршировка на целия отбор под палещото лятно слънце.


След това обаче бай Добри си намира друга, по-важна работа – военната подготовка на армията ни за заминаването в Чехословакия, където трябва да бъде потушена Пражката пролет. Ангажиран с предстоящите бойни действия, на генерал Джуров не му остава време да се разправя с футболистите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Великолепно и поучително четиво ! Корупцията , прането на пари , купените мачове не са от вчера и днес ! корените на тези "практики " са описани чудесно с много документален материал:
  Политически игри в "Тайната история на българския футбол"
  Снимка: Издателство "Кръг"

  Книгата "Тайната история на българския футбол" е посветена на Царя на спортовете у нас и неговата скрита страна в близкото минало. Авторът Станил Йотов, дългогодишен спортен журналист, проследява на повече от 300 страници политическите намеси в най-популярния спорт.

  Разказът му започва преди 10 ноември, когато мнозина от лидерите на комунистическия режим се делят на ЦСКА и "Левски", а други се вживяват като по-големи специалисти дори от треньора на националния отбор на България. Каква позиция заема Тодор Живков? И как са се намесвали във футбола Ангел Солаков, Борис Велчев и останалите големци от управляващата клика?

  Авторът разкрива и футболната корупция в онези времена, най-често прокарвана със съдействието на окръжните и общински комитети на БКП. Пресъздадени са всички големи афери с "черни каси" и финансови злоупотреби по време на соца, както и съдебните процеси начело с шумната афера "Мобуту", вкарали някои от най-важните футболни дейци в затвора.

  Оригинални документи от архива на Държавна сигурност, тайни агенти и доверени лица свидетелстват за работата на секретните служби на режима на Живков във футбола ни. Агентурният апарат държи под око ръководители, треньори, играчи и съдии. Подслушвани и документирани телефонни разговори съдържат данни за това какви игри под масата са се въртели в първенството на "А" група. Дори, когато се е налагало, службите за сигурност изпълняват патриотични задачи във важни международни мачове с българско участие.

  Описани са и годините на прехода, когато любимите на народа отбори се оказват в ръцете на кредитните милионери, аферистите от банковия сектор и силовите групировки. Повдига се и завесата пред много останали в сянка събития около българското участие на световното първенство в САЩ 1994 година.

  Разказани са нерадостните съдби на някои от най-големите ни звезди, както и неизвестни или отдавна забравени истории за други от тях – от Георги Аспарухов – Гунди и Георги Соколов, до Христо Стоичков, Красимир Балъков и Любо Пенев

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/knigi/2020/01/21/politicheski-igri-v-tainata-istoriia-na-bylgarskiia-futbol.436632

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Положението става неконтролируемо, след като цялата столична милиция, военни и пожарникари така и не успяват да въдворят ред на стадиона и се налага политбюро на ЦК на БКП, заедно с МВР да порицаят действията на вътрешния министър Ангел Солаков. Той е определен за изкупителна жертва и е свален от поста си след заседание на 13 юли 1971 година. От разсекретените архиви на ЦК на БКП добиваме представа и за мнението на Тодор Живков, който споделя:

  Това, което ни разтревожи, е погребението на двама спортисти. Ние ценим тези спортисти, те са талантливи, но това, което др. Солаков извърши, не зная дали в някоя друга социалистическа страна биха си позволили да извършат, без да се разтревожи партийното и държавно ръководство. Участват в погребението над 150 000 души! Някои другари твърдят, че такова погребение в България не е имало. 150 000 души не са участвали в шествието при погребението на Георги Димитров. Другарю Солаков, не си ли зададе въпроса, че всички тези хора работят някъде, че те трябваше да напуснат своите научни институти, учреждения, фабрики за това погребение? Не ти ли е известно на тебе, че такива спортисти като Аспарухов и Котков са достатъчно известни и не е нужно да се лепят афиши и да се призовават гражданите да участвуват в погребението, че не е необходимо да се провежда тази хитрост, че на стадиона ще се проведе голямо поклонение? Такова поклонение не е имало. Оттам се е разгърнала манифестация. Наредил си административно целият ръководещ състав на министерството да участвува. Защо извърши погребението в часа, когато се погребваха съветските космонавти? Защо трябваше да огорчим съветските хора, на какво основание? Ние уважаваме всички талантливи хора в нашата страна, в това число и футболистите, но не можем да търпим и няма да търпим да се издигат други кумири за нашата младеж и за народа освен тези, които партията издига.
  НЯМАМ ДУМИ !

 3. 3 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "След този мач на "Народна армия" избухва страшен скандал. Добри Джуров е бесен на футболистите, че не са изпълнили заповедта и са дали мача на толбухинци, като по този начин прецакват "Сливен". Заплашва, че ще из¬поуволни продажниците и ще ги прати да служат като офицери по частите. Първото наказание е убийствена маршировка на целия отбор под палещото лятно слънце."

  Колко романтично на фона на " болния левскар" Борисов...

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Ау как може да изкарват кристалночистите другари за потомствено крадливи.

 5. 5 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Е,от добруджанец какво да очакваш?

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Любимец 13 завинаги.
  Какво лошо има в това културни особенности.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1719 Весело

  Забавни истории. Аз пък си спомням онзи дипломиран кукловод Ишков как издържаше Спартак Варна в А група през 90-те. Първата половина на първенството се трупаха точките, после играеха за победа или загуба според поръчката. И така години наред.

  over the under
 8. 8 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "nwj49315903":

  Айде и под таз новина да намесим Борисов.

  Аман от болни мозъци

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 9. 9 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1294 Весело

  тези яйчари не ги ли закриха преди 3-4 години:))

 10. 10 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Имаше енда книга на Антон Антонов Тонич там са описани всички мискинлъци,,а покойника жинаги ебил тумор. Интересни акка не са натегнали тогажа да си спасят сателита.

 11. 11 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Малко съм резервиран относно автентичността на тези спомени. Подробностите, с които ги украсява няма как да са описани в досиетата на ДС, най-вероятно се базират на нечии спомени. Но те, не винаги са обективни. А и самият автор не им е съвременник.
  Както и да е, за едното четене стават.

 12. 12 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#10] от "olimpipanov":

  Не се пеняви толкова - А.Антонв-Тонич си беше по-болен левскар и от бащицата. Зер, ако бяха здрави, нямаше да са от Левски :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK