Кризата в "Левски" - въпроси и отговориФутболният клуб "Левски" се оказа пряко засегнат от сблъсъка в хазартния сектор и забраната на частните лотарии и изпадна в тежко положение.


Изпълнителният директор на клуба Павел Колев заяви преди дни, че сините са в "патова ситуация". Васил Божков, който стои зад собствеността на "Левски", и формалният собственик Георги Попов по информация на българските власти са задържани в ОАЕ, като срещу Божков вече има 11 обвинения.


Това доведе до спиране на финансирането на "Левски" от компаниите, свързани с Божков. Дни преди подновяването на сезона в Първа лига сините бяха принудени да се обърнат към привържениците си в търсене на приходи и се опитват да привлекат нови спонсори.
Само преди месец ръководството на "Левски" гледаше към възможностите за шампионска титла, а сега целта е да завърши сезона. Условията на криза поставят много въпроси, на някои от които е трудно да се отговори.


Кой държи акциите


При смяната на собствеността в "Левски" в началото на март 2019 г. Попов придоби като физическо лице 86.6% от акциите на дружеството. Тръстът на привържениците "Синя България" запази своите 10%, а останалите са разпределени между по-дребни акционери.


Попов е сред обвинените за организирана престъпна група, ръководена от Божков, но засега няма данни дяловете му във футболния клуб да са запорирани.


"От гледна точка на правото нищо не се е променило и нищо не се е случило, тъй като задържането на лице, което е акционер или съдружник в търговско дружество, по никакъв начин не нарушава неговите правомощия и права, свързани със собствеността в това търговско дружество", каза специалистът по спортно право Юлиан Михов пред "Дарик радио".


За евентуална смяна на собствеността в момента е сложно да се говори. В началото на атаката срещу Божков той опита да използва публично "Левски" като защитна карта и се срещна два пъти с феновете, очаквайки да започнат различни действия - от среща с премиера до протести.


Каква е ролята на премиера


Борисов, който показа, че трябва да бъде приеман като най-заклетия левскар сред всички, обаче провокира привържениците с идеята, че е най-добре те да са собственици на клуба. "Ако искате да го има този футболен клуб във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба."


Официално обаче темата могат ли феновете да получат акциите, притежавани от Попов, не е обсъждана. От клуба дадоха знак, че без стабилно финансиране клубът не може да съществува в сегашния си вид, а запалянковците се обединиха около мнението, че в момента няма как "Левски" да се управлява от феновете.


След това Борисов не е коментирал публично съдбата на любимия си отбор, но едва ли е безучастен. Той нееднократно се е намесвал за намиране на спонсори и собственици на други отбори, за финансиране на стадиони и дори за честната игра във футбола. Миналото лято дори събра в Министерския съвет Божков, Георги Домусчиев ("Лудогорец") и Гриша Ганчев ("ЦСКА-София").


На финансирането на "Левски" (през собственици или спонсори) през последните години се гледа и като на жест към най-високопоставения му привърженик. Преди Божков няколко пъти собствеността в "Левски" се смени след символично прехвърляне на акциите, най-вече заради финансовото положение и дълговете на клуба.


Васил Божков се поздравява с премиера Борисов - на среща през юни 2019 година в Министерския съвет, посветена на честната игра в българския футбол. (Снимката е стопкадър от разпространеното официално видео)

© Стоп кадър от Министерски съвет

Васил Божков се поздравява с премиера Борисов - на среща през юни 2019 година в Министерския съвет, посветена на честната игра в българския футбол. (Снимката е стопкадър от разпространеното официално видео)


Дали обвиненият бизнесмен ще се опита да използва още собствеността в "Левски" от настоящата си позиция и как е въпрос без отговор. Както и дали Георги Попов не би предприел самостоятелно действие с акциите, които се водят на негово име.


Кой управлява


В момента проблем за оперативната дейност на "Левски" няма, заяви източник на "Дневник", близък до делата на клуба.


Според Търговския регистър дружеството се представлява от изпълнителния директор Павел Колев и прокуриста Татяна Димитрова винаги заедно. Димитрова не е позната публично, но е участвала във фирми около Божков.


Надзорният съвет на "Левски" е от трима души, като освен Георги Попов там са Александър Тумпаров и Михаил Тодоров - и тримата приближени на Божков. Преди дни на Тумпаров беше наложена рекордна гаранция от 1.5 млн. лева.


Има ли спонсори


Големият проблем за "Левски" е свързан с притока на пари. Данните, предоставени от клуба за "Дневник" в края на януари, показаха силната зависимост от средствата, отпускани през фирмите около Божков. От тях чрез спонсорства, дарения и един договор за дългосрочно финансиране за по-малко от година са дошли малко над 25 млн. лева, а приходите от всички останали дейности на клуба са общо 7.68 млн. лева. Заради запори на сметките обаче фирмите около Божков вече не могат да осигуряват пари.


Чрез екипите си "Левски" рекламира марката 7777.bg на "Национална лотария" АД. По информация на "Дневник" договорът с компанията вече е изтекъл и няма проблем да бъде подписан такъв с друга фирма. Твърдението е, че целта на краткосрочността на договора е била с добро управление и резултати да се привлекат спонсори, различни от фирмите около Божков, и така клубът да не е толкова зависим от него. Онлайн залаганията не са засегнати от законовите промени, но не е ясно каква ще е стратегията, след като фирмите губят основния бизнес през лотарийните билети.


В сряда сините обявиха, че са получили предложение от "Ефбет". В писмо от хазартната компания изразяват готовност да се завърнат като генерален спонсор, какъвто бяха до идването на Божков в клуба, но този път срещу седем пъти повече пари - 8.5 млн. лева годишно (по думи на съдружника в Brobet limited, която оперира хазартни игри под марката "Ефбет", Цветомир Найденов на "Левски" преди това са давани по 1.2 млн. годишно). Сега от "Ефбет" обаче поставят едно условие, което в момента изглежда трудно изпълнимо - собствеността в "Левски" да се смени. Цветомир Найденов започна в края на миналата и началото на тази година публичната атака срещу бившия си партньор и все още Найденови са съдружници в различни фирми с Божков. По нещата, които той обяви пред медии (от спестяването на такси за частните лотарии до заплахи за убийство и изнасилвания) след това прокуратурата започна едно след друго разследвания и повдигна обвинения.


Пред Би Ти Ви Найденов каза, че би спонсорирал, но не би станал собственик на клуба, защото "съм си от ЦСКА". "Ефбет" е генерален спонсор на втородивизионния "ЦСКА 1948" и на "Лудогорец".


Според източник на "Дневник" в момента "Левски" разговаря с друга фирма, но всичко е в начален етап.


Колко пари са необходими


Колев каза няколко пъти, че клубът се нуждае от поне 1.5 млн. лева месечно, за да работи по начина, по който го е правил в последната година. В това число не влиза изплащането на задължения.


Изпълнителният директор Павел Колев заяви, че клубът се нуждае от поне 1.5 млн. лева

© LAP.BG

Изпълнителният директор Павел Колев заяви, че клубът се нуждае от поне 1.5 млн. лева


Извън заплатите на футболистите и служителите най-належащо е осигуряването по 143 хил. лева всеки месец, за да се изпълняват задълженията по споразумението за разсрочено плащане към Националната агенция за приходите (НАП). Колев заяви също, че е важно да се продължи работата в детско-юношеската школа, където след направени промени по данни на "Синя България" месечният бюджет е 93 хил. лева.


Затова сините се обърнаха към привържениците си. В последните дни клубът преизпълни първата си цел да продаде 2020 сезонни карти, като в четвъртък броят стигна 2818. Вече е поставена нова цел - 3333 абонаментни карти до 3 март. Цената им за остатъка от сезона е от 23 до 150 лева, а за ВИП ложите достига 466 лева. Беше открита и дарителска сметка, а още в първия клубът съобщи, че са събрани 88 706 лева.


На фона на високите изисквания активизацията на привържениците изглежда важна стъпка, но само тя едва ли ще е достатъчна, особено в дългосрочен план.Какво е финансовото положение на клуба


От клуба твърдят, че финансовото положение е значително по-добро спрямо пролетта на 2019 г. Потвърждават го и от "Синя България", които дълго време чакаха да получат документация от Божков, за да могат да проследят как се финансира клубът.


Преди дни Колев заяви, че ако при смяната на собствеността задълженията на "Левски" са били 34-35 милиона лева, вече са намалени до 16-17 милиона.


От "Синя България" обявиха, че в момента задълженията към НАП са 4.85 млн. лева, като няма текущи дългове извън тези по разсроченото плащане. Две компании - "Виваком" и "Главболгарстрой", имат финансови претенции към клуба в размер на около 7 млн. лева. Адвокатът Иво Ивков каза преди дни, че срещу клуба се водят 21 дела на стойност около 400 хил. лева.


През май 2019 г. "Тема спорт" написа, че "Левски" се е освободил от задължения за построяването на сектор А чрез операция, свързана с дъщерното дружество "Ние сме Левски". Потвърждение за това няма, но в края на септември 2019 г. дружеството е продадено за 105 лева на свързаната с Божков компания "ИМО Рила".


Какво предстои


В събота "Левски" е домакин на ЦСКА в първия кръг от първенството за 2020 г. До момента са продадени повече от 15 000 билета. В социалните мрежи запалянковци на сините се призоваваха да купуват билети, дори и след това да няма възможност да бъдат използвани, като целта е да се осигурят приходи на клуба.


Въпреки трусовете в клуба отборът на "Левски", воден от Петър Хубчев, проведе добра подготовка. Сините купиха само трима футболисти, двама от които българи. Твърди се, че нивото на заплатите на първия отбор е по-ниско от това преди година, но все пак остава основен разход в месечната издръжка на клуба и остава опасността от забавяне на заплати. Колев призна, че е възможно да се стигне и до продажба на футболисти.


"Левски" е втори на пет точки от шампиона "Лудогорец". В началото на март сините приемат първенеца в четвъртфинал за Купата на България. Вниманието на клуба обаче вече е изместено към събитията извън спорта.


Какво ще се случи със собствеността и финансирането на "Левски" в момента е въпрос за милиони. След обвиненията срещу Божков в социалните медии се появи шега, че "едрият бизнес в България трепери кой ще бъде посочен за следващ собственик на "Левски".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK