По пътя към най-високите върхове, или каква е историята на семейство Колчеви

Камен и Петя Колчеви изкачиха най-високите върхове на всеки от седемте континента

© Петя Колчева

Камен и Петя Колчеви изкачиха най-високите върхове на всеки от седемте континентаЗа Петя и Камен Колчеви планината е място, където откриват себе си. Тя им дава свобода, адреналин и умения, които им помагат да разберат повече за живота.


Любовта към планината се заражда в университета, където двамата се срещат. Първите си стъпки правят в университетския Клуб на пътешественика, като с времето алпинизмът се превръща в тяхно извънработно, но важно занимание.


Пленява ги стремежът към екстремни преживявания и желанието да разберат докъде се простират възможностите им. Жаждата за приключение им действа пристрастяващо и двамата често усещат нуждата да се връщат по най-високите части на света и или да скитат из българските планини.
"След близо десетгодишен период на активна работа и изграждане на кариера и двамата започнахме да обсъждаме, че не сме себе си и просто трябва да се върнем към по-добър баланс на работа и личен живот, и че планината ни липсва, липсва ни и личното общуване с хората. Това, което се случва в планината в екстремни условия, е много силно като преживяване. Още повече, че в съвременния свят хората общуват предимно във виртуалното пространство", каза пред "Дневник" Колчева, която през 2009 г. стана първата българка, изкачила най-високия връх в света - Еверест (8848 м).


На връх Гижоме

© Петя Колчева

На връх Гижоме


Тя признава, че трудностите в експедициите ѝ помагат да се справи с всекидневните задачи професионалните предизвикателства. Колчева работи като адвокат, а мъжът ѝ е финансист. Двамата разчитат на собствените си приходи, за да финансират проектите. Това ограничава големите им експедиции до една на всеки приблизително две години.


"Тези силни и истински преживявания на живо, които можеш да докоснеш и дори да те убият, ни въздействат много добре и ни балансират откъм нерви и стрес в работната среда. В работата си виждам черти на характера, които съм придобила от алпинизма - да не се отказвам, да се боря и да съм издръжлива и устойчива", разказва Колчева, която определя себе си за любител в спорта.


За нея алпинизмът е преди всичко прецизно планиране, бързо взимане на решения в трудни ситуации и подбор на екип с подходящи професионални и човешки качества. Рискът присъства, но той е очакван по възможност преценен, като при опасност на преден план излизат волята, добрата подготовка, знания и умения - точно както и в работната среда.


"В алпинизма човек прави опит да постигне нещо, което е отвъд възможностите му, нещо необичайно, изискващо огромни усилия, лишения и себеотдаване. Виждаш, че ти е много трудно и нямаш работа там, но въпреки всичко си казваш, че ще направиш още един напън. Това е част от развитието. Ако си седим на едно място, инерцията малко по малко се забавя и развитието спира", заяви Колчева.


В съзнанието ѝ изниква случка със 74-годишен руснак, който припада на Еверест, след като му свършва кислородът. Той обаче изумява всички с волята си и успява да слезе на собствен ход от върха, като ту влиза в съзнание, ту припада, но се бори за живот с огромна решителност.


"Волята и желанието са от изключителното значение. Човек, ако иска да живее, живее. Ако се отпусне и не се бори, умира. На голяма височина няма външна помощ, която да те свали. Или слизаш сам, или умираш", каза Колчева.


Камен Колчев е на връх Аконкагуа (6962 м), който е най-високият в Южна Америка

© Петя Колчева

Камен Колчев е на връх Аконкагуа (6962 м), който е най-високият в Южна Америка


Със съпруга ѝ вече са изкачили най-високите върхове на всеки от седемте континента. Изпълнението на това значимо постижение идва спонтанно, без двамата да са имали намерение да го направят на всяка цена. То е станало, след като са изкачили Еверест и повечето първенци, а по-късно са завършили проекта.


За Колчева най-труден за изкачване от върховете от голямата седморка е бил Маккинли (от 2015 г. се казва Денали, 6190 м). Атаката на върха става скоростно между две бури с прескачането на най-високия лагер, а резултатът е голяма преумора предвид студените условия.


Последна остава експедицията в Антарктида заради големите разноски по пътуването и ограничението за посещение на хора на континента. Най-трайна следа в съзнанието на Колчева обаче остава изкачването на Чо Ойю (8188 м), когато всички участници в групата са българи, приятели и съмишленици.


Кадър от Антарктида

© Петя Колчева

Кадър от Антарктида


Тя вярва, че общата физическа подготовка стои в основата, за да бъде един човек успешен във височинния алпинизъм. Както в спорта, така и в живота, най-добрият учител за нея е личният пример. Засега Петя и Камен Колчеви нямат непосредствени планове за експедиции.


"Човек, когато тръгва, трябва да мисли и за завръщането. Не може да отидеш на всяка цена, защото тези, които остават тук, се страхуват за теб. Алпинистите от себеотдаденост, амбиция и желание да се качат на някой връх всъщност прекрачват границата и не се връщат", допълни Колчева.


"Ако си отговорен (родител, колега, работодател), дължиш на хората, които те обичат и подкрепят да се върнеш. Другото би било липса на професионализъм. Планините са там, за да ги обичаме, да развиваме себе си. Прекомерната амбиция и липса на реална преценка за собствените сили не трябва да бъдат оставени да ни заслепят. Животът е прекрасен, нека се радваме на всеки миг успешна работа или успешно изкачване на някой връх. Върхове има, проекти има - няма да ни стигне един живот да осъществим мечтите си", завърши Колчева

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Браво! Уважение за Стремежа.
  Сподвижниците на Васко Гурев продължават да го правят по най-добрия начин.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Браво!
  Планината е остров на спокойствие сред суетата, алчноста и агресивната глупост, които ни заобикалят.

  Еретик
 3. 3 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  На Аконкагуа за какво са ти тия тежки, двойни експедиционни ботуши с гета до коляното предназначени за -40С при положение, че няма грам сняг и дори без ръкавици се стои на върха?

 4. 4 Профил на dichfromthebeach
  dichfromthebeach
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jazzdevil":

  Голям разбирач си! Там духа такъв вятър, че на минус десет се усеща като - 40. Прочети малко или поразпитай. Има ффоста българи, които го изкачиха последните години.

 5. 5 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Браво!Планината е остров на спокойствие сред суетата, алчноста и агресивната глупост, които ни заобикалят.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Вие май никога не сте били в компания на катерачи...

 6. 6 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#1] от "sweeper":

  Споменаването на името на този скромен , благ и безкрайно мъдър човек Ви донесе плюс от мен.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jazzdevil":

  Вие май никога не сте били в компания на катерачи.
  ===========
  Не познахте. Вероятно намеквате, че те донасят лошото със себе си.
  Някои - може би, но не всички.

  Еретик
 8. 8 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#4] от "dichfromthebeach":
  Пределно съм наясно - то и по снимките в Гугъл се вижда 90% от тия качили върха с какво са обути. Камен Калчев само се е мъчил с тия хималйски кютуци по камънака там.

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Преди дни загинаха двама изкачили се на 2500 метра,а тук се рекламира алпинизъм над 8 000 м.Значи много по-рисковано.

 10. 10 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много ни дреме къде си го развява Той и къде си я развява Тя.
  КАТА ГИ БИЕ ПАРАТА ПО ГЛАВИТЕ МОЖЕ ДА Я ИЗПОЛЗУВАТ ЗА НЯКОЕ ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗНО ДЕЛО И ТОГАВА ДА СЕ ПИШЕ ЗА ТЯХ...

 11. 11 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ценен съвет към търсачите на силни усещания:
  "НА ПО-ВИСОКО ОТ ЖЕНА НЕ СЕ КАЧВАЙ!"

 12. 12 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Да са живи и здрави.
  Не ги познавам лично , но всеки човек си има и биография.
  КК е математик ПК юрист.
  За кратко през 90-те са в САЩ , но не им харесва и се връщат в Сф.
  Здраво семейство , мисля три деца.

  През 90-те има истории с превъртане на едни пари , мисля долари и гръцки драхми и оттам е маята за бизнеса.

  В семейството има и зет от една милиардна страна.
  Т.е не са случайни хора.
  Поздрави и да катерят нови върхове .

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jazzdevil":

  Катерачи рогачи.

 14. 14 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Да са живи и здрави, познавам ги лично и пазя хубави спомени от тях. Ходил съм с тях и с Васко Гурев в планините, кажи-речи в една палатка сме спали. С Васко се виждам, с Камен нарядко съм си писал, бих се радвал да видя Камен и Петя отново.
  До коментар #6: Жената до Васил Гурев е още по-блага, скромна и мъдра от него, Мария (Маша) е едно съкровище и той много дължи на нея. Предполагам, че и Камен ще каже същото за Петя.
  Камен създа "Елана", бил съм клиент дълги години и съм доволен от "Елана". Петя е много мила и красива жена, сигурен съм, че е прекрасна майка. Като я познавам като човек, сигурно е и добър адвокат.
  Относно някои коментари по-горе: няма идилия в отношенията между катерачите, и няма нужда от идилия. Нормални хора са. А това кой с какво е обут в планината си е лично негова работа. Правил съм сравнително бързо минаване на Ком-Емине с още трима състуденти и всеки беше обут различно, но това не ни попречи да споделим страхотното преживяване.

 15. 15 Профил на Petya Kolcheva
  Petya Kolcheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тъй като статията е писана след мое интервю, искам да поясня, че тежките обувки и пухенка на Камен са поради изкачването на Винсън, две седмици по-рано. Там температурата беше минус 32-33С, при умерен вятър (около 35-45км.ч.). Не беше целесъобразно да се носи втори комплект екипировка. Да, обувките са по-тежки, но пък изключително удобни и практични.

 16. 16 Профил на Petya Kolcheva
  Petya Kolcheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Също искам да благодаря на всички, които ни поздравяват! Без да съм идеалист, по планините съм намерила дългогодишни приятели. Има и хора, които не харесвам и не ме харесват. Взаимното разпознаване става по-бързо и по-открито, това е разликата с цивилизацията. Не претендирам да съм спортист или алпинист от класа. Аз съм любител и се радвам на живота, какъвто си го направя.

 17. 17 Профил на hushhush
  hushhush
  Рейтинг: 419 Весело

  Всеки има своите цели, своите лични върхове и изпитания. Радвам се, че вие сте намерили и постигнали по достоен начин своите, продължавайте все в този дух!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK