Ръководството на тотото е сменено, двама бивши футболисти са "свежата управленска мощ"

Христо ЙововРъководството на Българския спортен тотализатор (БСТ) е сменено, обяви Министерството на младежта и спорта (ММС), което е принципал на дружеството. Със заповед на министъра на спорта Красен Кралев за изпълнителен директор е назначен Любомир Петров, който идва на мястото на Дамян Дамянов.


В новия управителен съвет влизат двама бивши футболисти - Гошо Гинчев и Христо Йовов, за когото се твърди, че е много близък до министър-председателя Бойко Борисов. Другите двама членове са Людмила Петкова и Валентин Точев.


Промяната идва дни след промените в закона, които направиха БСТ единствен играч на пазара на лотарийни игри.
"Очакванията към новия състав на Управителния съвет на ДП БСТ са, че младият екип от експерти в областта на икономиката и спорта ще направят бърза организация за реализиране на амбициозните икономически цели, които са поставени пред Българския спортен тотализатор", се казва в информацията от ММС.


На въпрос кое е наложило тази смяна министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че преценката е на Кралев. "Ако погледнем резултатите досега и предизвикателствата пред спортния тотализатор в бъдеще за организирането на лотарии, преценката на министъра на спорта, съгласувана с мен, е че е необходима нова, свежа управленска мощ", каза Горанов.


"Доколкото ми е известно, има двама членове на управителния съвет, които в миналото са известни като успешни футболисти. Има двама експерти от Министерството на финансите: директор на дирекция "Данъчна политика" Людмила Петкова и началник на отдел в дирекция "Данъчна политика". За директор на дружеството е предложен висш експерт от "Информационно обслужване", посочи Горанов пред журналисти преди официалното обявяване на информацията.


Предаване на щафетата


Преди дни Дамянов заяви, че в последните години БСТ е бил пред катастрофа заради частните компании. Той посочи, че дружеството се готви за промените и новите си отговорности.


Досегашният директор на тотото Дамян Дамянов ще консултира новото ръководство на БСТ

© LAP.BG

Досегашният директор на тотото Дамян Дамянов ще консултира новото ръководство на БСТ


В досегашния управителен съвет освен Дамянов бяха още Живко Вангелов, Константин Баджеков, Белчо Иванов и Горяна Тодева. Договорите на всички са прекратени по взаимно съгкласие.


"С цел осигуряване на приемственост на двата екипа и заради огромния опит, който притежава, на досегашния изпълнителен директор на ДП БСТ Дамян Дамянов му е предложено и той е приел да бъде назначен като консултант на новоназначения Управителен съвет на Българския спортен тотализатор", казват от министерството на спорта.


Новото ръководство ще изпълни мандата на старото, който е до 25 ноември 2020 г.


Кой кой е от новите


От ММС пишат, че 40-годишният Любомир Петров "има богат професионален опит в сферата на технологиите, бизнес развитието и продажбените процеси".


Любомир Петров е новият директор на тотото

© ММС

Любомир Петров е новият директор на тотото

Посочва се, че от януари 2018 г. е начело на Дирекция "Търгове и процедури" в Информационно обслужване АД. Преди това е бил търговски директор и мениджър бизнес развитие на "Телелинк България" ЕАД.


Людмила Петкова има магистърска степен по "Икономика и управление на търговията" от УНСС, посочват от ММС. От 2014 г. е начело на Дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 г. е била заместник-министър на финансите. Била е и началник на отдел и заместник-директор на дирекция в Националната агенция за приходите.


Валентин Точев е магистър по "Икономика и организация на труда" от УНСС. От 2015 г. Точев е началник на отдел "Анализ на данъчната политика" в Министерството на финансите.


За Гошо Гинчев това е пореден пост в управлението на спорта. Той е съветник на Кралев, член на УС на държавното "Академика-2011", стопанисващо някои от най-големите спортни бази, и председател на Спортно-техническата комисия към БФС. Той е бакалавър по "Стопанско управление" от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий". Гинчев е бивш футболен национал, като е играл на световното първенство през 1998 г. и Евро 1996. От 2015 г. до 2017 г. беше член на УС на "Левски".


С "Левски" е свързан и Христо Йовов. През февруари 2019 г. той беше свързван със собствеността на клуба, като имаше твърдения, че е получил от Спас Русев 50% от акциите на клуба. Впоследствие собственик стана приближеният до Васил Божков Георги Попов. Йовов беше спортно-технически директор на "Левски" (2013-2014).


От 2015 до 2016 г. е заместник-кмет в Община Своге в направление "Образование, култура и спорт", а в момента е общински съветник в Своге.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK