Как ФИФА обяви "ЦСКА-София" за спортен наследник на "ПФК ЦСКА"А ти от кое ЦСКА си? Този въпрос е добре познат на почитателите на футбола след фалита на "ПФК ЦСКА" преди малко повече от три години.


Темата за връзката между "ЦСКА-София", който играе на "Българска армия", и фалиралото дружество от няколко години е чувствителна за привърженици на червените и плод за подигравки от страна на феновете на "Левски".


В свое решение по дело срещу "ЦСКА-София" на 13 февруари ФИФА посочва дружеството, ръководено от Гриша Ганчев и Юлиан Инджов, за спортен наследник на "ПФК ЦСКА". Прави го, въпреки че самият клуб в защитата си по делото твърди, че е приемник на "Литекс".


Кой кой е
Срещу "ЦСКА-София" са водени дела от двама бивши футболисти, имали договори с фалиралото дружество - Сивард Спрокел и Иван Боладо. Те претендират за получаване на неизплатени суми от времето, в което са били футболисти на ЦСКА.


Как ФИФА обяви "ЦСКА-София" за спортен наследник на "ПФК ЦСКА"


В решението си за Боладо, публикувано в сайта на ФИФА, дисциплинарната комисия на международната федерация описва какви са претенциите на играча, както и поведението на "ЦСКА-София".


В защитата си футболният клуб посочва, че "няма правна, финансова или организационна връзка между юридическото лице на бившия клуб "ПФК ЦСКА" АД и новия "ПФК ЦСКА-София" ЕАД". Клубът посочва, че е юридически наследник на "Литекс" (Ловеч).


Защитата на "ЦСКА-София" проследява хронологично събитията в българския футбол от изваждането на "Литекс" от А група през 2015-16 г. до сложната юридическа трансформация, предшестваща създаването на новото дружество.


"Следователно на 2 юни 2016 г. предприемачите променят името на компанията от "ПФК Литекс Ловеч" АД на "ПФК ЦСКА-София" ЕАД. Следователно "Литекс" (Ловеч) стана "ПФК ЦСКА-София". Въпреки това новият клуб подчертава, че участва в елита новосъздаденото българско първенство, използвайки спортния лиценз на "Литекс" (Ловеч)", пише в решението на ФИФА.


Темата за връзката между "ЦСКА-София" и "ПФК ЦСКА" носи много шеги и подигравки от страна на привърженици на "Левски"

© LAP.bg

Темата за връзката между "ЦСКА-София" и "ПФК ЦСКА" носи много шеги и подигравки от страна на привърженици на "Левски"


От дисциплинарната комисия посочват, че "ЦСКА-София" използва цветовете, емблемата, седалището и стадиона на фалиралия "ПФК ЦСКА". Позовават се и на решение на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана от 2011 г. по сходно дело на "Рейнджърс" (Талка) от Чили, в което съдът е постановил, че новият клуб трябва да бъде разглеждан като приемник на стария, защото "е ясно, че новият клуб е продължил дейността, развита преди това от стария клуб, със същия имидж, емблема, химн, представителни цветове, емблеми и позициониране".


"В резултат Дисциплинарната комисия смята, че на база на предоставените информация и документи няма друга алтернатива освен да се заключи, че новият клуб "ПФК ЦСКА-София" изглежда е спортен наследник на оригиналния длъжник "ПФК ЦСКА".


В заключението по конкретното дело с Боладо се казва: "Следователно, въпреки че новият клуб "ПФК ЦСКА-София" следва да бъде приеман за спортен наследник на оригиналния длъжник "ПФК ЦСКА", Дисциплинарната комисия решава да не наложи дисциплинарни санкции на новия клуб [...]"


Как ФИФА обяви "ЦСКА-София" за спортен наследник на "ПФК ЦСКА"


По следите на идентичността


"По този въпрос няма спорове. ФИФА отдавна заяви, че ЦСКА си е ЦСКА", каза адвокатът на "ЦСКА-София" Станислав Трендафилов пред "Дневник".


В разгара на промените в първенството около създаването на Първа лига през 2016 г. високопоставен служител в БФС коментира неофициално пред "Дневник", че новият клуб може да бъде смятан за спортен наследник на фалиралото дружество, ако покрие пасивите му.


Впоследствие, въпреки публично изразеното си несъгласие от страна на Ганчев, клубът придоби активите на "ПФК ЦСКА" (в хода на процедурата Ганчев заяви, че това са пари, хвърлени в канала). За тях свързаното с Ганчев дружество "Ред енимълс" плати около 8 млн. лева или около пет пъти повече от оценката на активите.
Държавата получи близо 5 милиона лева чрез НАП заради задължения на фалиралото дружество.


Дотук ръководството на ЦСКА не се възползва от придобиването на активите и емблемите на фалиралото дружество

© LAP.bg

Дотук ръководството на ЦСКА не се възползва от придобиването на активите и емблемите на фалиралото дружество


Обезщетени бяха и останалите заявили в съда кредитори, сред които много бивши футболисти и треньори. Адвокати на клуба заявиха тогава, че това е един от най-високите проценти на разплащане към кредитори във футбола.


Въпреки това обаче дотук от "Българска армия" по никакъв начин не се възползват от придобиването на активите, най-ценните от които са три емблеми на ЦСКА. Единственото, което беше направено, че в продажба да се пуснат стари екипи и фен артикули. До момента обаче не личи да има маркетингова и търговска стратегия за извличане на ползи и привличане на привърженици, част от които заявяваха, че очакват именно плащането на активите, за да се завърнат на "Българска армия".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK