Бъдещето на шампионския комплекс "Червено знаме": затъване в разруха

Комплекс "Червено знаме"

© Анелия Николова

Комплекс "Червено знаме"Спортният комплекс "Червено знаме" в София е дал много големи шампиони на България. Настоящето му е мъчително заради разрухата, в която тъне, а бъдещето се очертава още по-лошо - без надежда за спасение.


Вече две години Министерството на спорта говори за изграждане на многофункционален комплекс на това място, който да съживи "Червено знаме" и да даде място за нормални тренировки на спортистите. Откакто започна инициативата обаче, картината остава непроменена - идея има, а инвеститор и срокове - не.


Без строеж до края на мандата


"Има идеен проект за изграждане на съоръжения в рамките на комплекса, но липсва инвеститор, като в рамките на мандата на настоящото правителство не се предвиждат строителни дейности", заявиха от министерството в отговор до "Дневник".
"Червено знаме" има ключова роля в историята на българския спорт. Комплексът включваше бази за развитие на различни спортове - някога там имаше пързалка и няколко футболни терена, ползвани от школата на ЦСКА, но на мястото им беше построена "Арена Армеец". В "Червено знаме" влизат още нефункциониращи хотел и плувен комплекс, както и няколко зали, сред които и волейболната "Васил Симов".


Големият потърпевш в случая е волейболният ЦСКА - един от последните обитатели на комплекса, който се озовава в средата на порочен кръг.


Бялото знаме на "Червено знаме"


Темата за състоянието на "Червено знаме" беше засегната наскоро в интервю на бъдещия президент на федерацията по волейбол и бивш състезател на ЦСКА Любомир Ганев пред "Спортал". Той заяви, че федерацията ще направи всичко по силите си, за да може "ЦСКА, който вече загуби една зала - малката зала "Армеец", да имат къде да играят". "Това може би е клубът, който е дал най-много национални състезатели и е с най-голям принос особено при децата", каза Ганев.


От десетилетия ЦСКА ползва зала "Васил Симов", но вече не се знае докога. Въпреки промените в закона за спорта, позволяващи сключване на договор за дългосрочно ползване на спортни съоръжения, и въпреки представените от клуба инвестиционни намерения за ремонт за 400 хил. лева договор не беше подписан.


През есента на 2017 г. "Червено знаме" попадна в новото държавно дружество "Сердика спортни имоти" заедно със стадион "Българска армия", спортно-тренировъчната база в Панчарево и част от спортния комплекс "Къро" (откъдето се очаква днес да бъде изгонен хандбалният отбор на ЦСКА заради задължения към дружеството). По това време волейболният ЦСКА вече виждаше светлина в тунела, след като след много усилия и саможертви се пребори за оцеляването си и разчиташе на подкрепата на генералния си спонсор "Хиполенд".


Преди година спонсорът на волейболния ЦСКА се оттегли заради отказа да получи зала "Васил Симов"

© LAP.BG

Преди година спонсорът на волейболния ЦСКА се оттегли заради отказа да получи зала "Васил Симов"


Собственикът на веригата детски магазини Мариан Колев публично заяви желание да инвестира в ремонт на зала "Васил Симов". Неуспехът в преговорите с министерството и със "Сердика спортни имоти" за сключване на десетгодишен договор обаче доведе до отблъскването му и през лятото на 2019 г. той се оттегли. Това стовари нов тежък удар върху ЦСКА, който загуби финансирането си, а оттам и водещите си състезатели и в момента се бори да е в осмицата и поне да участва в плейофите (след като предните три сезона беше неизменно в тройката).


"Няма пречки ВК ЦСКА да използва зала "Васил Симов" за своята дейност", заявяват лаконично от министерството на спорта пред "Дневник". Получава се така, че макар да няма инвеститор и обозрими срокове за изпълнение на идеята си за изграждане на нов изцяло спортен комплекс на мястото, министерството на спорта не подписва дългосрочен договор с волейболния клуб.


За червените това положение е удар, след като преди няколко години загубиха малката зала "Армеец", намираща се на територията на "София тех парк". Заради това децата от школата на червените вече тренират в различни зали и салони в София.


Фотогалерия: Има ли бъдеще за люпилнята на волейболни таланти >


Събуден в интервюто на Ганев, въпросът за бъдещето на "Червено знаме" съвпада по време с момент, в който привържениците на ЦСКА явно изразяват несъгласието си към това, което определят като двоен аршин. Те са недоволни от заявената от министър-председателя Бойко Борисов възможност Българският спортен тотализатор да се рекламира чрез намиращия се в тежко положение футболен "Левски", както и от думите му, че ще се направи козирка на стадиона на сините "Георги Аспарухов". Запалянковците се аргументират с отпуснатите 37 млн. лева за стадиони в Пловдив, от една страна, и от друга, със забавянето на процедурата около евентуалната модернизация на стадион "Българска армия".


Загубената слава


Плувният комплекс "Червено знаме", построен през 1985 г., беше едно от най-модерните съоръжения за времето си не само в България, но също като хотела от години не работи. В годината на откриването му на него и на комплекса "Дианабад" се проведе европейското по плувни спортове, на което Таня Богомилова стана шампионка (на 200 м бруст) и взе още два медала.Годините на прехода и промените в управлението се отразиха и на "Червено знаме". Голяма част от комплекса се превърна в "Арена Армеец" и прилежащия ѝ паркинг. В пълен контраст с модерното съоръжение в съседство в разруха останаха хотелът, басейнът и няколко зали.


Два месеца преди края на управлението "Орешарски", когато министър на спорта беше Мариана Георгиева, държавата даде 300 000 лева за спорен ремонт на съблекалните на басейна, който дори не беше пуснат за ползване. Така хотелът и басейнът са затворени вече десетилетие.


На този фон на разруха неочаквано на мястото на бивши тенис кортове пред зала "Васил Симов" беше монтирано голямо съоръжение за художествена гимнастика.Сега държавата продължава да твърди, че иска да се изгради нов комплекс. На въпрос на "Дневник" дали плановете включват изграждане на жилищни или офис сгради от министерството на спорта отговарят: "Терените на комплекс "Червено знаме" ще бъдат използвани за изграждането единствено на спортна инфраструктура."


Дори така в момента всичко остава в сферата на намеренията - без осигурен инвеститор и с много неизвестни за сметка на последните оцелели клубове, развиваща спортна дейност в комплекса.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK