Ник Уаленда - кралят на висините, който преобръща представите за невъзможното


Гранд каньон, Ниагарският водопад, вулканът Масая... Не, това не са предложения на туристическа агенция, а места, които Ник Уаленда е прекосил, ходейки по въже.
Американецът е издигнал страстта си към акробатичното изкуство до ниво, което спира дъха на мнозина. Проектите му в небесата привличат вниманието на милиони, като Уаленда е движен от желанието да предизвиква възможностите на тялото и съзнанието си.


В началото на март 41-годишният американец направи преход на действащия вулкан Масая в Никарагуа, който е изригвал поне 18 пъти за последните 500 години. В рискованото начинание Уаленда успя да измине успешно 550 м по стоманеното въже над езерото от лава.


Високата температура и отделянето на вредни газове бяха сред предизвикателствата в задачата на американеца. Важен фактор е вятърът, като подценяването на поривите му може да е фатално. За да се подготви, в тренировките си Уаленда пресъздава атмосферните условия, които са индивидуални за всеки опит.


"Трябваше да остана спокоен и фокусиран. Ако бях позволил на емоциите да ме завладеят, щях да съм прекалено уплашен дори да завърша ходенето. На моменти чувството беше зашеметяващо. В съзнанието ми нещата са на живот и смърт, когато се кача на въжето", разказва Уаленда.Закърмен с артистичност и безстрашен дух, той се качва на въжето, когато е едва на две години. Уаленда е седмо поколение от фамилната трупа, чийто основатели са пътуващи циркови артисти в Австро-Унгария в края на 18 в. В представленията си те никога не използват мрежи или обезопасителни въжета.


Прадядо му Карл Уаленда оставя значима следа на голямата сцена. Той достига до нови хоризонти, след като емигрира в САЩ със семейството си през 20-те години на миналия век. Постижението на неговата трупа е пирамидата, при която четирима мъже балансират други двама върху тях, а най-отгоре стои седнала жена.


През 1978 г. обаче Карл Уаленда умира при опита си да премине разстоянието между две сгради в Пуерто Рико. Ник Уаленда се ражда година по-късно и тръгва по стъпките на дядо си, като е мотивиран да изпълни успешно същият проект, и го прави през 2011.Друг труден момент е падането на сестра му при подготовката за рекорд с пирамида от осем човека. Тя получава множество контузии по цялото тяло, като чупи всяка кост на лицето си.


На помощ на Уаленда са чичо му Майк, който е инженер, а баща му Тери е координатор по безопасността.Обикновено Уаленда тренира по шест пъти на ден, шест пъти през седмицата, като заниманията включват натоварване с тежести и акробатика.


Сред страховитите изпълнения на американеца са прекосяването на Гранд Каньон и изминаване на разстоянието между два небостъргача в Чикаго, когато той дори направи повторно преминаване със затворени очи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK