Как коронавирусът върна черните облаци над футболния "Левски"

"Левски" трудно може да очаква стабилни приходи в близкия месец

© LAP.BG

"Левски" трудно може да очаква стабилни приходи в близкия месецОбявяване на извънредно положение и спиране на футболното първенство. Съвкупността от тези две мерки срещу разпространението на коронавируса могат да окажат изключително тежко влияние върху българските спортни клубове.


В окото на бурята, изглежда, е футболният "Левски". В момент, в който клубът се радваше на широка подкрепа от страна на привържениците си, дойде пълната промяна.


"Левски" на практика е с вързани ръце в опитите да привлича приходи от запалянковците и от бизнеса и това го поставя в изключително затруднено и притеснително положение.


От въодушевление към нова криза
Изпитанията за "Левски" започнаха с проблемите на хазартния бизнесмен Васил Божков, който стои зад собствеността на клуба, както и на действителния собственик Георги Попов. Двамата са в ОАЕ с по няколко повдигнати обвинения и с искане за екстрадирането им.


Затова "Левски" се обърна към привържениците си в опит да си осигури оцеляване. И докато въпросът с акциите на клуба остава в патова ситуация, клубът успя за месец да събере близо 1.5 млн. лева приходи, свързани с привържениците. Последният изблик на любов беше продажбата на почти 11 000 билета по 10 лева за мач, който трябваше да е без публика.


Кризата с коронавируса дойде в най-неподходящия момент, когато клубът беше изградил връзка с привържениците си и разчиташе основно на приходите от тях

© LAP.BG

Кризата с коронавируса дойде в най-неподходящия момент, когато клубът беше изградил връзка с привържениците си и разчиташе основно на приходите от тях


В крайна сметка двубой изобщо нямаше, тъй като първенството беше спряно. "Здравето на хората е най-важно в момента", каза изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев пред "Дневник".


По думите му настоящото положение крие много неизвестни. Той посочи, че след много усилия клубът е бил на крачка от рекламен договор с компания, но в последния момент проектът е замразен заради въвеждането на извънредното положение.


Предвид заплахите за бизнеса едва ли компаниите могат да си позволят да мислят за спонсорство в спорта в момента.


Колев добави, че в тази ситуация не може да се говори и за приходи от привържениците. За последния месец "Левски" отчете 225 хил. лева приходи от продажба на фен артикули. В момента магазинът на "Георги Аспарухов" е затворен, а няма и възможност за онлайн доставки. Мачове също не е ясно кога и дали изобщо ще има този сезон.


В същото време разходите за "Левски" вървят. Тук изниква въпросът какво би станало с договорите на футболистите, които имат правото да разтрогнат при две неплатени заплати. За разлика от досегашните притеснения в "Левски" обаче този път въпросът става общовалиден за целия футбол, тъй като при форсмажорните обстоятелства може да бъдат засегнати много клубове. Заради това е възможно да се приемат облекчения.


За "Левски" казусът с коронавируса дойде в най-неподходящия момент. Пред клуба се очертават нови предизвикателни седмици с малко футбол и съответно малко възможности за приходи, но пък с много въпроси за бъдещето.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK