Комисията по хазарта отне временно лиценза на "Еврофутбол"

Комисията по хазарта отне временно лиценза на "Еврофутбол"

© ДневникДържавната комисия по хазарта отне временно лиценза на букмейкъра "Еврофутбол". Решението е на основание чл. 85, ал. 1, т. 1 от Закона за хазарта и лицензът на свързаната с бизнесмена Васил Божков компания ще бъде отнет за три месеца.


Според наложения на 14 февруари от комисията по хазарта акт "Еврофутбол" дължи държавни такси на стойност 328.9 млн. лева. Четири дни след това "Капитал" съобщи, че букмейкърът е плащал хазартни такси на по-ниска тарифа (плащанията са върху 20% от печалбата, а не върху 15% от оборота). Отчет на дружеството показва едва 23 млн. лева такса при събрани над 520 млн. лева залози.


Компанията ще има възможност да продължи дейността си, ако в тези три месеца покрие задълженията си към държавата.
"В постановените решения ДКХ указва, че в тримесечен срок "Еврофутбол" ООД следва да предприеме действия за преустановяване на допуснатите нарушения. В случай, че в определения срок бъдат отстранени обстоятелствата, които са основание за налагане на принудителната административна мярка - временно отнемане на лиценз, дружеството може да продължи дейността си", се казва в изявлението на комисията.


По-рано през деня от "Еврофутбол" излязоха със становище до медиите, в което обвиниха държавата в произвол. В съобщението се казва, че компанията ще бъда принудително унищожена и "отново българско предприятие ще бъде насилствено фалирано от управляващите, а хиляди хора ще бъдат безработни съвсем скоро".


"Еврофутбол" се притежава 51% от "Евросъдружие", свързано с Божков, и 49% от "Билот" (с краен собственик Intralot на Сократис Кокалис). До лятото на 2019 г. в управата на компанията беше Боян Найденов, който заедно с брат си Цветомир Найденов са в основата на серията сигнали срещу Божков. Баща им Стефан Найденов е сред създателите на "Еврофутбол" заедно с Божков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK