Между "абсурдна" и "справедлива": каква е оценката на спортните бази на ЦСКА

Между "абсурдна" и "справедлива": каква е оценката на спортните бази на ЦСКА

© Анелия НиколоваСтадион "Българска армия" и тренировъчната база в Панчарево са оценени на 32 274 900 лева. Това означава, че футболният "ЦСКА-София" ще трябва да внесе тази сума, за да може съвместно с държавата да бъде учредено дружеството "Спортни имоти Българска армия".


Държавата ще се включи чрез апортиране на стойността на имотите.


Очакванията на футболния клуб бяха спортните бази да бъдат оценени на около 22 млн. лева. Същото обявиха от министерството на спорта на 23 октомври 2019 г. в сайта си.
Учредяването на съвместното дружество между държавата и футболния клуб ще е поредна стъпка от стремежа на червените да модернизират стадиона си.


Много или малко


"Засега нямаме официално документ от "Сердика спортни имоти" (дружеството, в което попадат "Българска армия" и базата в Панчарево). Затова и не съм информирал ръководството на клуба. Подобна оценка би била тотален абсурд", заяви адвокатът на футболния клуб Станислав Трендафилов пред "Дневник".


"Само преди три години същите бази бяха оценени на около 21 млн. лева при апортирането им в "Сердика спортни имоти", добави той.


Червените направиха значителни подобрения на базата в Панчарево

© CSKA.bg

Червените направиха значителни подобрения на базата в Панчарево


След няколко отказа на вещи лица да се заемат с оценяването на имотите задачата са приели Искра Цанова, Валентин Досев и Виктор Генев. Те са направили оглед на имотите преди три седмици и са дали становището си.


Пред "Дневник" Досев заяви, че направената оценка е справедлива, като лично според него дори е можело да бъде и по-висока. "Направихме задълбочен анализ по три метода на оценяване. Всеки трябва да носи отговорност за действията и оценките си. Разликата с 2017 г. е, че тогава оценителите са описали, че се извършват ремонти и има и снимки. Сега ние включваме и резултата от тези ремонти", обясни той.


В документа са описани подобренията на двете бази - за "Българска армия" те са оценени на 1.6 млн. лева, а за Панчарево - 1.9 млн. лева, пише "Тема спорт".


В становището за "Българска армия" се казва, че "не се наблюдават недопустими пукнатини и провисвания по основните носещи елементи. Конструкцията се намира в добро състояние". Общото заключение за всички обекти в Борисовата градина обаче гласи: "Сградният фонд е морално и функционално остарял и се нуждае от генерална реконструкция или подмяна." За базата в Панчарево се изтъкват близостта до центъра на София (14 км) и наличието на отлична транспортна връзка.


Стъпка по стъпка


Миналото лято собственикът на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев заяви пред "Капитал", че финансирането на проекта за стадиона е осигурено - 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд. Сега предстои да се разбере дали клубът има готовност да внесе 32.3 млн. лева за учредяването на съвместното дружество.


Преди малко повече от две години червените сключиха договор с министерството на спорта за ползването на базите срещу 62 хил. лева месечен наем и 1.1 млн. лева минимална инвестиция.


Част от вложените в модернизацията средства вероятно ще бъдат признати като изпълнение на ангажимента за задължителни инвестиции, а друга част - приспаднати от наема.


Успоредно с оценяването на имотите в общинския съвет върви обсъждане на темата за модернизацията на "Българска армия". Зам.-председателят на съвета арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" поиска кметът Йорданка Фандъкова да анулира визата за реконструкция на стадиона.


Фотогалерия: Българските футболни "бижута", които останаха само на картинка >


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2604 Неутрално
 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Аз не разбрах коя оценка е абсурдна. Тази сега или онази преди 3 години?

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И.... съвсем честно, с голям интерес ще я прочета тази оценка, когато един ден я публикуват в Търговския регистър.
  Иначе, можеха да ги закръглят на едни 40 - 50 милиона, че поне като се прави нещо да се прави нещо

  Бог да благослови Америка за България!
 4. 4 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 541 Неутрално

  При тази оценка ми се струва ще има отлагане. В тази кризиза ЦСКА ще почака и ще поиска нова оценка след две години, когато оценката ще бъде наполовина на тази. Отделно очаквам инветститорите, които се гласяха да бъдат привлечени, да се откажат. Макар, че ще е тъпо. До 3-4 години, когато излезем от кризата ще приключи и реконструкцията, а тогава ще има само един модерен стадион в град с население от 1.3 млн.

  over the under
 5. 5 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  За да отговаря на стандартите на УЕФА Армията трябва да се събори изцяло, т.е. не е "модернизация", а строителство на нов стадион. Ганчев ни е уведомил и за мераците си - да изгради там и търговско-развлекателен център, което е всъщност е основната му мотивация. Очевидно е намерението с подкрепа на общината тази част от Борисовата градина да бъде извадена от парковото пространство, което е недопустимо. Ако толкова милее за базата на клуба - 40 млн. евро ще му стигнат да изгради друг стадион на друго място в покрайнините на града. Това е. Стига мераци към Борисовата градина.

  CONTADOR GRATUITO!
 6. 6 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Какви са тези оценки на имот в Борисовата градина?! За продан ли е тя? Имат ли място там частни обекти? Имат ли място там футболните хулигни? ....?????
  Изхвърлете всичко това от там !

 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Абе и да се мрънка и да не се мрънка, почти съм сигурен, че там ще има по-скоро стадион, отколкото "Трибуна Щрабак" на "Национална лотария Стейдиъм" да се снабди с козирка :)))

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  За 2х32млн. къФ мол ще избамка Гришата...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 295 Неутрално

  При Баце нищо не е случайно и никоя оценка не идва случайно...
  Така работи мафията, когато иска повече за себе си
  Но всичко е перфектно, ЦСКА плаща наем, а държавния син отбор му търсим поредния собственик

 10. 10 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Весело

  Значи, единствения вариант Стадион "Народна Армия" да не е в Борисовата градина е да се построи върху "Парка на Съветската армия", за ужас на говедата :)))))

  Бог да благослови Америка за България!
 11. 11 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Целта е ясна, червената мутра от Микре да прилапа мястото уж за стадион,като въпросния стадион изобщо не трябва да съществува там.Но очеизбождащо е съдействието на комунистите от ГЕРБ в полза на джуджето микренско "стопило" тонове захар.
  Червената мафия е тук на власт чрез единия от клановете си ГЕРБ с тихата подкрепа на другия клан ДПС.
  А основния клан БСП седи и се прави на опозиция.

 12. 12 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 697 Весело

  Всички припознавачи са особено ентусиазирани от възможността, с тяхна помощ един микрескопичен "бизнесмен" от провинцията да си отхапе част от Борисовата градина.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 13. 13 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#11] от "anty":

  Каква Борисова градина,подуенско……..https://bg.wikipedia.org/wiki/Българска_армия_ (стадион),от 1925 година е там.

 14. 14 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#12] от "Индивидуален паметник на културата":

  Тъпотията не ходи по общите паметници,а по индивидуалните.

 15. 15 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 808 Любопитно

  С кой Булстат ще правят съвместно дружество с държавата с този на Литекс или на ЦСКА, за един приятел чорбар питам?
  Нека да е ясно на всички ЦСКА никога не е имал стадион в Борисовата градина, МНО имаше стадион, който се казваше "Българска армия" и на този стадион играеше ведомственият отбор на армията след 1948г.

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  Три глави, три пъти по-умно са разсъдили, но един главанак много по-рИшително оценява. Какво са некви си 30-тина млн. лв., по време на извънредно положение, а пък след него съвсем?!? Само, че тези тримата бойци на тихия фронт ли са, някакъв авангард или аналози на анимационни герои? Какви са дертовете ще се разбере после, както сега е валидно - "Никой не знае колко ще продължи"?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Прокопи е намислил няк'ва далавера, иначе няма защо Дневник цяла седмица да ни занимава с някакъв стадион, на който дори от цска не мислят, че му е сега времето...

 18. 18 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Дори от гроба протягат крадливи кунки червените уроди...

 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 497 Весело

  "Очакванията на футболния клуб бяха, спортните бази да бъдат оценени на около 22 млн. лева"...

  Е да, но оттогава се промениха нЕкои неща. Трябват нови 5 млн. евро, за нова къща и магазин на жената в БарЦелона, че предишната я разконспирираха.

 20. 20 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мишо Петров":

  Не е Прокопи, Къртунов има акридитация и демонстрира раболепие към късокракият господар, знаел е кога ще излезе оценката и създава нужният съспенс за заинтересованите. "Добрите намерения на г-н Ганчев са блокирани от лошата държава/община" или от двете, тоя филм го прожектират откакто настаниха ловчанлии в Борисовата.

 21. 21 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Неутрално

  ."Направихме задълбочен анализ по три метода на оценяване. Всеки трябва да носи отговорност за действията и оценките си. Разликата с 2017 г. е, че тогава оценителите са описали, че се извършват ремонти и има и снимки. Сега ние включваме и резултата от тези ремонти".

  Или с една дума ЦСКА инвестира пари за ремонт и подобрения на стадиона. Прави се оценка през 2017-та, когато стадиона влиза в активите на държавното дружество "Сердика спортни имоти" за 22 милиона и оценителите показват снимките на неприключилите ремонти.

  Три години по-късно оценката е вече 32,3 милиона защото междувременно клубът е приключили ремонтните дейности. Или иначе казано, по-добре де не бяхме правили ремонтите, а защо не направо да срутим половината стадион, за да може оценката да е по-малка.

  Тиквата буквално си прави гаргара с нас, това е ситуацията. Този престъпник ще ни клати до последно. Откак е дошъл на власт бял ден не сме видели, ега му изгори апартамента в Барселона заеднос всичките му откраднати пари.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 22. 22 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 470 Весело

  Някой припок наистина ли си е мислил, че господина от Микре и човека на Доган ще извадят пари да строят стадион? Наивници.

 23. 23 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Неутрално

  ЦСКА умре
  —цитат от коментар 1 на К2


  Тубата умре, ама наистина!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 24. 24 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#13] от "anlazar":

  Не препращай към статия пълна с лъжи и измислици.
  Не е вярно, че прекръстеният Литекс-Етрополе играе на този стадион от 1948, както някой болен припознавач е написал в уикипедия.
  През 1925 г. Софийската община дава на АС-23 единствено терен. Стадионът е построен в началото на 1930-те години, като нотариалният акт е от 1933.
  След 9.09.1944 отборът АС-23 е изчистен от всички противници на комунистическата власт, обединен е с други отбори и го кръщават "Чавдар". През 1948 става "Септември ЦДВ и по-късно ЦДНВ, ЦДНА, ЦСКА и т.н. Този отбор ЦСКА фалира през 2016 г. и сега играе в долните дивизии на футболната лига. Той също не е собственик на стадиона.
  Собственик е държавата, която джуджето от Микре иска да изиграе.
  Стадионът не беше на ЦСКА, а на БНА, т.е. на държавата.

 25. 25 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Ако намерението на Ганчев е да построи хубав, модерен стадион за отбора си, защо му е да се занимава с Армията, където 1. не е негова собственост, няма и да бъде; 2. да се модернизира Армията ще излезе по-скъпо отколкото да се вдигне чисто нов стадион; 3. намира се в парк, което е допълнително неудобство; 4. този стадион е стар и грозен, без историческа стойност; 5. държавата му прави спънки.

  Единствената логика е че той или отчаяно иска да легитимира ментето си или има някакви други, нефутболни намерения спрямо мястото.

 26. 26 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#1] от "К2":

  Селтак. "Умре" в село Подуене си викай.

 27. 27 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#13] от "anlazar":

  1925год. това място не е в очертанията на града,на практика е доста далеко от града тогава.
  Но за малоумна биологична единица с цвят червен грухтейки в своето местообитание да разбере това е непосилна задача.
  А по принцип абревиатурата с петолъчка в емблемата е символ на простаците и кърпачите поставили се в услуга на отвратителния болшевишки режим наложен от окупаторите 1944г пиещи самагон и препарат за почистване на вани,което на практика ги поставя под нивото на пияните мужици.
  Това е положението.

 28. 28 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#4] от "Отец Сисой":


  . До 3-4 години, когато излезем от кризата ще приключи и реконструкцията, а тогава ще има само един модерен стадион в град с население от 1.3 млн.
  —цитат от коментар 4 на Отец Сисой


  Като приключи ?!!!!!!!....а тази реконструкция кога започна , че ми се губи първата копка ?.....

 29. 29 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Никой няма полза от стадион в Борисовата, с изключение на няколкото стотин лумпени. Стадионите трябва да се разкарат от парка, това е разумното решение. Но никой не е достатъчно смел да излезе срещу крещящото малцинство в полза на тихото мнозинство. Махнете двата стадиона, превърнете парка в тихо и спокойно място. Двата тумора на българския футбол Левски и ЦСКА могат да играят на един стадион, както Интер и Милан, някъде далеч от центъра. Това е правилната мярка, но никой не е достатъчно смел да я приеме.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4878 Неутрално

  До коментар [#10] от "Günther":

  Левскар съм, но ще се съглася тирето да изгради съоръжение (за стадион мястото не стига) върху паметника на армията - завоевателка!

 31. 31 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#27] от "anty":

  Много точно пояснение! Но припознавачите не искат да знаят каква е истината. А тя е грозна. Мнозинството играчи и членове на АС-23 са арестувани, осъдени и прогонени. Ръководството се сменя, назначават продажния генерал Стойчев за началник на новия клуб "Чавдар" и младия комуниста Иван Башев за политорганизатор. После историята е известна - клуб по модела на комунистическиа московски ЦСКА.
  През целия коменистически период никой не говореше, че ЦСКА били наследници на АС-23. Това го измислиха напоследък, когато се видя, че НЯМАТ БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!

 32. 32 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Този отбор ЦСКА фалира през 2016 г. и сега играе в долните дивизии на футболната лига.
  —цитат от коментар 24 на Gai-jin


  Този отбор дето играе в долните дивизии няма нищо общо с ЦСКА. Напротив - цяла кохорта подуенски легенди минаха през него. Най-младият капитан в историята на ЦСКА е все още в отбора и в последния сезон даже си играе повечето мачове като титуляр.

  over the under
 33. 33 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gai-jin":

  ЦСКА не е Левски-Спартак, за да си измисля пред-история. ЦСКА е създаден 1948, единствената връзка с АС-23 е, че играе на игрището му и това че повечето запалянковци на АС-23 след това подкрепят ЦСКА. Сам преценявай колко ЦСКА е АС-23.

  Феновете на Динамо са тези, които се припознават с нещо отпреди създаването на отбора им. "Левски" от София по документи го няма от 27 август 1949.

  over the under
 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4878 Любопитно

  До коментар [#32] от "Отец Сисой":

  Тирето ли е "истинското" ЦСКА? С булстата на Литекс? Тирето ли е "убиец на шампиони"? Колко титли има тирето? 😂🤣 Тирето от кога го има?

 35. 35 Профил на CuckoosNest
  CuckoosNest
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#33] от "Отец Сисой":

  Кои "повечето запалянковци на АС23" са го подкрепяли като сте ги изтребили? Пренаписването на историята за нищо я нямате. Наглеци!

 36. 36 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Никой няма полза от стадион в Борисовата, с изключение на няколкото стотин лумпени. Стадионите трябва да се разкарат от парка, това е разумното решение. Но никой не е достатъчно смел да излезе срещу крещящото малцинство в полза на тихото мнозинство. Махнете двата стадиона, превърнете парка в тихо и спокойно място. Двата тумора на българския футбол Левски и ЦСКА могат да играят на един стадион, както Интер и Милан, някъде далеч от центъра. Това е правилната мярка, но никой не е достатъчно смел да я приеме.
  —цитат от коментар 29 на nodamncat


  Много добра идеа - Левски и т.н. ЦСКА да играят на един стадион - Герена. Вместо да строят цял стадион - да допринесат с една козирка. Едните ще играят в събота, а дригите в неделя. Сектор Г ще го направят с червени седалки, а Б със сини. От едната страна ще се боцкат едните наркомани, а от другата - другите. И София ще си отдъхне от утрепките.

 37. 37 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Гриша Ганчев каквото обеща за ЦСКА го е направил до сега. Няма как да прилапа имота, защото няма да е само негов, а ще бъде съвместно с държавата, която е собственик на терена. Оценката на имота може и да е вярна, онези от Герена една хубава трибуна им струваше 8 милиона. Тук са четири трибуни, една от които вероятно ще е по-луксозна от другите, писта, съблекални, помощно игрище и др. Имота няма да излиза от сегашните си граници. Това дали ще има търговска част е въпрос на допълнителни решения, но е добре съоръжението да има допълнителни приходи и да може да се ползва за друго освен футбол, например концерти. Представете си 25 000 билета за Металика по 50 кинта, това са пари поне за издръжката на съоръжението и заплати на поне за половин година. Не знам, дано стане.

  Много хитър
 38. 38 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Не знам кой какви мераци има към мястото на стадиона, но терена е дарен от столична община за изграждане на стадион през.... 1925 година, много преди всички от вас да са се разхождали в Борисовата градина.

  Много хитър
 39. 39 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#37] от "Кум Лисан":

  Възможно е да е вярна. Възможно е и да е подценена, както е възможно и да е надценена.
  За това писах горе, че от професионална гледна точка ще ми е интересно да я прочета.
  Ако помниш имаше скандал за "Царските конюшни" - едната оценка за тях беше 680 000 лв., другата оценка беше за 25 милиона и отгоре. И двете оценки са верни, според съответната методология :), че трябваше съдът да решава коя е политически коректната оценка :)

  Бог да благослови Америка за България!
 40. 40 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 808 Любопитно

  До коментар [#36] от "Obh":

  Ти па откога си софиянец, за да се изказваш от името на софиянци?

 41. 41 Профил на Semper Fidelis
  Semper Fidelis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "К2":

  ЦСКА не е Гунди, че за умре!

  Bai Hui
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK