Въпреки одобрение, "Ботев" (Враца) се е отказал от помощ по схемата 60/40

Въпреки одобрение, "Ботев" (Враца) се е отказал от помощ по схемата 60/40

© LAP.BGЕдин от отборите с най-нисък бюджет в Първа лига "Ботев" (Враца) е кандидатствал за държавна помощ по схемата за подпомагане на бизнеса, позната като "60/40". Успоредно с получаването на одобрение обаче, клубът се е отказал.


Източник на "Дневник", близък до клуба, заяви, че пари не са получавани.


От "Ботев" обявиха в съобщение във "Фейсбук", че са имали намерение да кандидатстват за помощ, но впоследствие са се отказали. "Поради големия медиен интерес искаме да уточним: Не сме получавали помощ по програмата 60/40. Бяхме подготвили документи за кандидатстване, но ги изтеглихме още в началото на тази седмица. Ние сме клубът с най-ниски заплати и най-малко чужденци, но въпреки това се съобразяваме със ситуацията".
По информация на "Дневник" около 30% от бюджета на клуба са от община Враца, а още толкова идват от договора с АЕЦ "Козлодуй".


Отговорът на клуба дойде, след като справка в сайта на Националния осигурителен институт показа, че той присъства в "списъка на работодателите, на които са изплатени компенсации на 24 април". Според него "Ботев" получава 33 956.66 лева за 41 служители.


Схемата 60/40 привлече вниманието, като във вторник министърът на финансите Владислав Горанов препоръча на футболните клубове да не кандидатстват за държавна помощ. Думите му бяха във връзка с информацията на "Лудогорец", че клубът е кандидатствал за подкрепа и ще дари получените пари за осигуряване на храна на крайно нуждаещи се в Лудогорието.


Българският шампион не присъства в списъка с фирмите, на които са изплатени компенсации.


Схемата 60/40 е една от антикризисните мерки, които правителството предложи, за да подпомогне бизнеса заради пандемията от коронавирус. В случая държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора. Главно условие за желаещите да получат средства е да бъдат изрядни данъкоплатци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK