На фона на критики МОК увеличи подкрепата към олимпийското движение

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах

© Reuters

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас БахМеждународният олимпийски комитет (МОК) увеличи с 25.3 милиона долара финансовата подкрепа към националните комитети в подготовката им за участие на летните игри в Токио.


За да отговори на нуждите и по-големите разходи, породени от отлагането форума заради пандемията, от МОК обявиха, че общата субсидия за националните комитети се променя от 46.7 на 57 милиона долара.


В допълнение с 15 милиона долара ще бъде увеличен бюджетът по програмата "олимпийска солидарност". Тя се удължава с година и покрива разходите на 1600 спортисти от 185 държави.
От МОК допълниха, че ще предприемат гъвкав подход и ще позволят на националните комитети да изберат дали да проведат избори след края на олимпийския цикъл, или да изчакат приключването игрите в Токио догодина.


Финансовата помощ идва след критиките, че олимпийските организации и международните спортни федерации отказват да разкрият как се харчат приходите им.


В доклада на Global Athlete и университета Ryerson в Торонто се твърди, че от близо 6 милиарда долара, които МОК е заработил в последния четиригодишен цикъл, едва 4.1% са отишли директно за спортисти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK