Собственик ли е премиерът Борисов на "Левски" (и какво се случва с акциите)

Собственик ли е премиерът Борисов на "Левски" (и какво се случва с акциите)

© Юлия ЛазароваТекстът е обновен в 18 часа с още едно юрическо мнение, което доизянява още ситуацията.


Прехвърлянето на акциите на "Левски" от Васил Божков (формално от партньора му Георги Попов) към Бойко Борисов и отказът на премиера да ги приеме създава юридически казус - кой е собственикът в момента и какво следва. Според някои това е прецедент, какъвто поне публично досега не е бил обсъждан при промяна на собственост.


Акциите бяха оставени в сряда (13 май) по обяд в офиса на "Левски" на стадион "Георги Аспарухов" ("Герена") и може да се окаже, че наистина единственият ход да се разплете ситуацията със собствеността е на премиера, дори той да не иска да се занимае с това и да определи като "обидно" и "несериозно" (през думите на ПР-а си) извършеното от Божков. "Дневник" изпрати въпроси до премиера и Министерски съвет за тяхното тълкувание и коментар.
Повечето юристи, с които "Дневник" разговаря са на мнение, че с джиросването премиерът е станал собственик на клуба и той трябва да прехвърли акциите на друг или обратно към досегашния притежател. Други обаче тълкуват, че това безвъзмездно прехвърляне всъщност е акт на дарение и за да се осъществи - то трябва да бъде прието от премиера. Или съответно отказано.


И с различните юридически тълкувания, ходът на обвиняемия Божков поставя Борисов в особено сложна ситуация - сега изглежда, че от него зависи бъдещето на отбора. При това на любимия му отбор. Ако той трябва да направи следващия ход за промяна на собствеността на "Левски", е ключово кого ще избере. Дори и да реши да ги "джироса" обратно на бизнесмена в Дубай, това означава, че ги връща на някого, който обяви, че вече не може да издържа "Левски". През януари Борисов предложи на привържениците те да си вземат собствеността и това би бил възможен негов ход. Преди седмица премиерът отново говори, че проблемите около клуба могат да бъдат решени при смяна на собственика. Отказът да приеме акциите може да се тълкува и че не иска да помогне за решаването на кризата в "Левски" точно когато зависи от него. Борисов засега не е коментирал лично ситуацията.


Предай нататък - Борисов е собственик, трябва да ги прехвърли


"Усложнена хипотеза е какво следва оттук нататък, тъй като по принцип, когато се джиросват акции, обичайно има предварително съгласуване между притежателя и получателя. В тази ситуация, ако получателят ги отказва, има две възможности - той да ги джироса на някого, който е съгласен. Другият вариант е да ги върне, но трябва да направи джиро на Васил Божков", това обясни пред "Дневник" проф. Огнян Герджиков.


"Борисов на практика вече официално е собственик на "Левски", заяви адвокат Татяна Дончева пред "Дневник", която през последните дни също коментира темата с отбора. "Това, че не иска да пипне акциите, е смешно. Криенето в Министерския съвет не те прави по-малко собственик. Проблемите на "Левски" вече са сложени на бюрото му." Според нея Борисов като всеки друг гражданин има право да е собственик, но законът не му позволява да управлява клуба. "Сега той може да джироса акциите където иска", заяви Дончева. Уточни също, че "обстоятелството, че Борисов е собственик, не означава, че има държавна намеса във футбола" - нещо, което е забранено от ФИФА и УЕФА.


Дончева твърди, че с този ход акциите стигат до истинския собственик. "Божков го каза в интервюто пред Би Ти Ви, че ще ги върне там, откъдето ги е взел. Наличието на подставени лица (има предвид предишните собственици на "Левски") е странична тема. Борисов се занимава с такива неща вече повече от десет години. Дотук е сменил няколко собственици. Прави го, като казва: "Ако искаш някоя сделка да мине, ставаш собственик." Никъде другаде министър-председателят не се занимава с подобни неща", заяви Дончева.


Разпространените днес от "Нове холдинг" снимки на акциите и джиросването им потвърждават, че за кратко в началото на миналата година бившият футболист на "Левски" Христо Йовов е бил собственик на отбора. Йовов беше кандидат за кмет на Своге от ГЕРБ през миналата есен и е общински съветник в града, където е председател на комисията по спорт, младежки дейности и туризъм. Йовов, който е сочен за близък до премиера Бойко Борисов, влезе и в ръководството на Българския спортен тотализатор тази година като "свежа управленска мощ", а тотото беше обсъждано в спортните среди като потенциален спонсор на "Левски".


Повече как Божков прехвърли акциите на Борисов на 13 май и първите реакции - тук.


Какво е джиро


"Джирото е едностранна сделка и не се изисква съгласие на приемателя. Достатъчно е онзи, който прехвърля, да е съгласен и да оформи писмено волята си, както очевидно е станало това в случая, с прехвърлянето чрез джиро. Борисов е собственик, независимо че акциите физически не са при него. Причината е, че сделката е едностранна, както завещанието, и не зависи от волята на онзи, на когото се прехвърлят акциите", това обясни и адвокат Грета Ганева пред "Дневник".


Според нея, "ако Борисов не иска акциите, ще трябва да ги върне или да ги прехвърли на друг. И при двата случая става с ново джиро. Освен това, за да прехвърли, ще трябва физически да приеме и акциите, защото на гърба на всяка ще трябва да положи подпис, както предполагам, че вече е сторено с подписа на досегашния собственик".


Прехвърлянето на право на собственост върху налични акции като ценни книги се осъществява чрез правна сделка, наричана джиро. Джирото е едностранна (само на титуляра), формална (писмена форма) и абстрактна (за действителността й не се изисква основание) сделка, това коментира пред Свободна Европа юристът Георги Атанасов. Той обяснява още, че: джирото също така се осъществява чрез волеизявление на титуляра на правото по ценната книга, т.е. - чрез волеизявление на досегашния собственик. В случая джирото е поставено на гърба на временно удостоверение. Временното удоствоверние е самостоятелна ценна книга, която прехвърля акции. А съгласието на джиратара (получателя на правото на собственост) по джирото не е необходимо, за да се прехвърли собствеността".


Тълкуванието на Атанасов е, че Борисов е собственик, но акционер все още остава Попов - "до момента на вписване на джирото в книгата на акционерите на дружеството - емитент акционер продължава да бъде акционерът, който е вписан в книгата, т.е. този, който е положил джирото върху гърба на ценната книга"


Напред или назад - какви са възможните ходове пред Борисов


Специалистът по спортно право Юлиан Михов определи пред "Дневник" ситуацията с прехвърлянето като "акт на дарение". "Със сигурност този ход на досегашния собственик не е бил съгласуван с надареното лице, но има силен обществен и PR ефект", казва той. (Цялото мнение на Михов - тук)


"Дарението е безвъзмезден договор и може да бъде отменено само в конкретно посочените в закона случаи" и според него "законодателят не е предвидил ред, в който надареното лице, т.е. Бойко Борисов, да се откаже от дарението". Михов коментира още, че "тъй като не очаквам премиерът да приеме временните удостоверения, ще бъдем изправени пред три възможни варианта:

а) премиерът да повтори хода на г-н Георги Попов и да му подари обратно
б) премиерът да откаже да приеме временните удостоверения, но да намери нов кандидат - собственик на тези акции, или такъв доброволно да се свърже с него и да ги поиска, а премиерът да джироса временните удостоверения на новия собственик
в) премиерът да откаже да приеме временните удостоверения, да не бъде възможно те да се върнат там, откъдето дойдоха в София, и журналистът Сашо Диков като приносител (куриер) на временните удостоверения да потърси на кого да ги предаде (например в офиса на ПФК "Левски")." (Бел. ред. - това вече се случи.)

Цялото мнение на Михов - тук.


След като няма възмездност - това е дарение и то може да бъде прието или отказано, дотогава собствеността не се променя


Корпоративен адвокат, с когото "Дневник" разговаря, потвърди, че джиросването е едностранна сделка и българският закон не казва ясно какво следва в такава ситуация. Но тогава се изследва цялият казус.


В случая според официалната информация няма възмездност в сделката - тоест получателят не заплаща дори и 1 лев (каквато понякога е практиката при подобни прехвърляния на фирми със задължения) и тогава тя се разглежда като дарение. Ако има такова плащане и има джиро - ситуация е ясна и сделката е приключена. Но сега тя е дарение и то може да бъде прието или отказано от "надарения". И докато получателят не каже, че е приел - акциите не се считат за прехвърлени. Според него ако Борисов каже - приемам - сделката е приключена и той придобива акциите, но в момента след като не го е направил Борисов не е собственик на "Левски".


Адвокатът коментира, че "надареният" обаче би трябвало по съответния ясен начин да заяви, че не приема акциите. Интересна хипотеза е, ако Борисов мълчи и не откаже - тогава вече, ако казусът влезе в съда, там ще бъде разглеждано дали има някакви действия, които се приемат като негов отказ или неговоп приемане т.е. какви са "конклудентните действия" (правен термин за демонстриране на действия или поведение, че си съгласен). Няма такъв срок на заявяване на отказа, но би било нормално да го направи в рамките на ден-два.


Той уточни още, че е възможно Борисов дори да е вписан в книгата на акционерите на "Левски", но това джиро няма да се счита за валидно, ако дарението не бъде прието. (Няма официална информация има ли вписване в книгата на акционерите и къде е тя - може де се намира на адреса на дружеството, но може и в големия акционер).


Тълкуванието му е също, че дори в Министерския съвет да бяха приели документите, за да ги разгледат - това не би означавало приемане на дарението.


Адвокатът обясни още, че теоретично в такива ситуации, ако има някакви други отношения между прехвърлящия и получаващия - подобно безвъзмездно прехвърляне може да се посочи като тяхно уреждане (напр. дължа ти пари - прехвърлям ти акции).


Дарението не е осъществено, ако не е прието физически


Юристи, близки до ГЕРБ, също коментираха пред "Дневник", че след като не е прието физически, дарението не се е осъществило.


Тяхното тълкувание е, че "при продажбата на акции на приносител, джиросването е заменено с фактическото им предаване във владението на купувача. При продажба на безналични акции пък, освен постигането на договорка за продажба, е необходимо още и вписването на прехвърлителната сделка в Централния депозитар. Най-разпространеният способ за безвъзмездно прехвърляне на акции безспорно е дарението на акции. Дарение на акции може да бъде извършено от всеки дееспособен собственик на акции от различни видове. За осъществяване на сделката е необходимо приемане на направеното дарение. В останалите си части процедурата по дарение на акции прилича на продажба на акции (като разбира се се отчита липсата на възмездност)."


Има ли проблем премиерът да притежава акции


А юристи, с които "Дневник" разговаря, за да изясни възниква ли някакъв проблем, ако действащият премиер притежава акции от акционерно дружество, обясниха, че няма такова ограничение.


Според чл. 19, ал. 7 от Закона за администрацията министър-председателят не може да упражнява търговска дейност и да е член на управителен или контролен орган на търговско дружество. Юридическото тълкувание обаче е, че притежаването на акции дава право за участие в общото събрание на такова дружество, което не е такъв орган, което значи, че няма несъвместимост. Тоест Борисов може да притежава акции на "Левски", но не може да участва в управлението на клуба.


Автентични ли са акциите


В съобщението, с което "Нове холдинг" обяви решението на Божков в сряда (13 май) сутрин, че акциите се прехвърлят на Борисов, бяха разпространени снимки не само на актуалното джиросване, но и на предишните, за да си проличи как се е променяла собствеността.


Засега за автентичността на документите се приемат само твърденията на "Нове холдинг". Сашо Диков, който беше избран за куриер да носи папката в Министерския съвет и после на "Герена", каза, че не може да потвърди нищо за самите документи. Той само заяви, че е получил есемес от Божков за следващото действие - след като Борисов не ги приема, и той гласял: "Сашо, щом ББ (бел. ред. - Бойко Борисов) не иска, да ги оставим в "Левски" и той да се оправя после. Нали е най-големият фен."


В социалните мрежи се появиха и статуси, които сравняват подписите на Георги Попов (формалният собственик) на "Левски" под различни документи и поставят въпросителни дали този на джирото е истински.


Междувременно изпълнителният директор Павел Колев прие документите от Сашо Диков, за да бъдат прибрани в офиса на клуба на стадион "Георги Аспарухов", но заяви че според него - собствеността все още не е сменена. Той твърди, че докато промената не е вписана в акционерната книга на клуба - тя не е валидна. "Това, което можем да направим, е да търсим изход от казуса. Временните удостоврения са прибрани в касата на клуба, правихме проверка дали отговарят с книгата на акционерите. Ние не можем да разполагаме с тях. Всички варианти за бъдещето на "Левски" са възможни", коментира той. (Още по темата - тук).


Другият основен съсобственик (с 10%) в "Левски", представители на привържениците в "Тръст Синя България" поискаха общо събрание на клуба и определиха случващото се като унизително. "Единственият верен ход е въпросните акции да бъдат безвъзмездно придобити от футболния клуб. При подобен сценарий "Синя България" ще предложи да организира и представи формат, чрез който всички решения, касаещи бъдещето на клуба, да бъдат взимани след широка подкрепа от левскарската общност", настоват те.


Как стана прехвърлянето на акции от Божков към Борисов - тук.
Отказът на премиера - тук.
Реакцията на ръководството на клуба и привържениците - тук.

Разпространената снимка, за която се твърди, че е джирото от Попов към Борисов

© Нове холдинг

Разпространената снимка, за която се твърди, че е джирото от Попов към Борисов


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (214)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fqr16316375
  fqr16316375
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Любимия ми отбор се използва за война между мутри за пореден път.За мен изхода е обявяване на фалит и да почнем от зоните с тези които искат да играят за този отбор.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  Не може министър-председателят да притежава футболен клуб. Това е конфликт на интереси. Черепът може да бъде обвинен в предлагане на подкуп на длъжностно лице, също така.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Боко е на нетипично за него място, под прожекторите в негативна светлина. Сега ще бъде едно гърчене.

 4. 4 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Задава се нов Евро Гранд - Баце Борисов !

 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Имаш много поздрави от Берлускони.

 6. 6 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Ами не, не е собственик - https://faktor.bg/bg/articles/tsirkat-prodalzhava-bozhkov-dava-aktsiite-na-pavel-kolev-toy-gi-pri-priema - „Циркът продължава: Божков сменил решението си, дава акциите на "синия" шеф Павел Колев“!

 7. 7 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 433 Весело

  В журналистическата лексика се появи нов термин: Джиросвам.
  Пример: Божков джироса Борисов :)

 8. 8 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Стига с този "Левски".
  Това не е Ливърпул, нито Манчестер.
  Тук става дума за петното в центъра на София.
  Левски е един спукан балон.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  "Със сигурност този ход на досегашния собственик не е бил съгласуван с надареното лице..."

  Хаха, НАДАРЕНОТО лице изпадна в кризисен пиар и обяснителен режим, малко след като обяви, че от 2001 г. не бил общувал с ДАРИТЕЛЯ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Ами не, не е собственик - https://faktor.bg/bg/articles/tsirkat-prodalzhava-bozhkov-dava-aktsiite-na-pavel-kolev-toy-gi-pri-priema - „Циркът продължава: Божков сменил решението си, дава акциите на "синия" шеф Павел Колев“!
  —цитат от коментар 6 на Santos


  Ак8 Павел Колев приеме може да получи и пликче от Баце!

 11. 11 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#6] от "Santos":

  Те се прехвърлят писмено с подпис, няма как да си смени мнението ей така. Доколкото разбирам, просто са оставени в централата, но това не променя собственика

  Не ме търсете преди обяд
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Весело

  Божков се изгаври с Баце! 🤣😂

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Барселона и Реал Мадрид обявиха 30% намаляване на бюджетите си. Засега. Литекс и Локо Пловдив си освободиха чужденците, Етър фалира май.
  Левски ни занимава с някакво безвкусно шоу на фона на неизвестност в световният футбол.
  Безмислени неща.

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Весело

  Ахахаха, звъните на Татяна Дончева за компетентно мнение ли бе?
  Майтапчии.

  И не, Боко не е собственик на нищо от "Левски"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Удариха Борисов с това, което му е запазената марка - ПР-а.
  Ненапразно се скри в кабинета си а изпратида го брани точно лпиарката му.
  Топката е в неговото поле.

 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Божков се изгаври с Баце! 🤣😂
  —цитат от коментар 12 на vassilun


  ... така както и кметът на едно популярно югозапдно градче не се е гаврил.

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#6] от "Santos":Те се прехвърлят писмено с подпис, няма как да си смени мнението ей така. Доколкото разбирам, просто са оставени в централата, но това не променя собственика
  —цитат от коментар 11 на nikidimi


  Елементарно - Божков ебил напълно наясно, че ББ няма да приеме, затова е пратил две (може и повече) джира за различни хора и сега ги вадят според неговите заповеди.

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  А баце на таз пиарка не и ли казА да си 'оди!

 19. 19 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 466 Весело

  Хахаха, Баце, Баце....Бацееее, май си намери майстора, ама ти не си Маргарита...

 20. 20 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Днес аз станах свидетел на невиждан цирк в българския футбол. При всички скандали ставали в перидоа от 1911 година - те не са малко, днешното е уникален връх, ненадминато постижение.

  И отново циркът е заради ФК "Левски", който от 1998 година оперира под фирмата ПФК"Левски"АД.

  Уникален цирк, който обаче е универсалното доказателство - ФК"Левски" е отборът на властта, така е било, така е и днес.

  Дали така ще бъде утре...зависи от българина и какво той реши да прави, когато отиде да гласува.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Весело

  Ами не, не е собственик - https://faktor.bg/bg/articles/tsirkat-prodalzhava-bozhkov-dava-aktsiite-na-pavel-kolev-toy-gi-pri-priema - „Циркът продължава: Божков сменил решението си, дава акциите на "синия" шеф Павел Колев“!
  —цитат от коментар 6 на Santos


  Що си губите времето да им отваряте очите, колега.
  Смартбютитата настървено кълват и на гол бастун, само на него да е написано "Борисов".
  Даже не се усещат колко са смешни в телешкия си възторг от "умните ходове" на поредният нов "добър олигарх" Черепа.

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 614 Любопитно

  Циркаджийска история като от треторазрядна сапунка. Ще бъдe в услуга на всички, включително заклетите левскари, да бастисате тоя клуб тотално. Или да започва от нулата, или да отива в небитието, писна им на хората всеки ден да четат футболни драми. *** го отбора, той взе, че излезе по-важен от икономиката, въобще от всичко.

  ТЪПАК! АЗ СЪМ Ш***Н ТЪПАК!!!
 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  ББ сам се насади на пачи яйца

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Не знам дали знае, но утре го чака протест и искане на оставка! Елате в 12:00 пред министерски съвет и се борете за по-добра България.
  П.П. Безпартийни сме

 25. 25 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Е що за правна тъпня е това "джиро" ?

  Да прехвърлиш нещо на някого, който не иска или въобще не знае
  за това!

  А що се отнася до конкретния казус с Левски - безмислено е да се наливат милиони в един фалирал клуб. Отнема му се профсионалния лиценз и започва от аматьорските групи. Така се прави по света.

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Господин Методиев заяви по телевизора. Ще помогнем на Левски когато се промени собствеността!
  Ето има нов собственик и е време да се помага.Бате Бийко ти си мъж и на думата си дръж

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Тва ако е държава аз съм трамвай. И в Африка ще ни се смеят.

 28. 28 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Не е собственик разбира се ! Никой насила не може да приеме дарение. Много кофти към феновете на сините щото всичко е голям цирк и излагация дето ще бъде из всички медии по света. Засега нещата с акциите са блокаж, а часовника тиктака. Давайте акциите на НАП и да се приключва с тази мъка.

 29. 29 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 846 Неутрално

  "Усложнена хипотеза е какво следва оттук нататък, тъй като по принцип, когато се джиросват акции, обичайно има предварително съгласуване между притежателя и получателя. В тази ситуация, ако получателят ги отказва, има две възможности - той да ги джироса на някого, който е съгласен. Другият вариант е да ги върне, но трябва да направи джиро на Васил Божков", това обясни пред "Дневник" проф. Огнян Герджиков.

  ====

  Доста ме учудват такива юридичедки коментари. Как така насила ще прехвърлиш акциите на друго лице? По тази логика, Божков можеше да "джироса" и папата.

  И как получателят хем ги отказва, хем може да ги джироса на друг?!? И защо трябва да ги връща с джиро, след като отказва да ги приеме? Това и за пощенска пратка не е нужно да го прави.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Весело

  До коментар [#17] от "pag":

  Половин ден се занимаваме с тази толкова простовата история, отделно, тук разни сульо и пульовци вече се разплакаха, прехласнаха, какъв гений бил най-големия "археолог" на планетата, как Борисов нямал ход, как това, как онова...
  Жалка история.
  А драмата около подуянци достигна 2243 епизод.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на goro66
  goro66
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Специалистът по спортно право Михов очевидно не знае че дарението по нашето право е договор, т.е. и надареният (в случая Борисов) трябва да е съгласен - да приеме (да получи физически) джиросаните акции.

  Борисов каза, че не иска акциите и в момента собственик продължава да е Георги Попов - той може по всяко време да зачертае направеното в полза на Борисов джиро и да ги джироса на някой друг - например на Тити Папазов.

  По логиката Михов ако собственик на акции няма вече интерес от тях (например акционерното дружество е фалирало) - той може да ги джироса на когото си поиска - дори и последния да не знае за това.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  " Джирото е едностранна сделка и не се изисква съгласие на приемателя. Достатъчно е онзи, който прехвърля, да е съгласен и да оформи писмено волята си, както очевидно е станало това в случая, с прехвърлянето чрез джиро. Борисов е собственик, независимо че акциите физически не са при него. Причината е, че сделката е едностранна, както завещанието, и не зависи от волята на онзи, на когото се прехвърлят акциите", това обясни и адвокат Грета Ганева пред "Дневник"."
  Еми това написах и аз под съседната статия, плюс обяснение какво представлява джирото за ченгетата на властта - на тях рядко им се налага да влизат в детайли и да познават правните институти у нас, но тази ситуация е изключение, та трябва да им обясним на хората ! Друго, което вече споменахме е, че протест в случая не върши работа, необходимо е обратно джитосване, този път от премиера към черепа, но то само потвърждава факта, че настоящият собственик е премиера ! Пък и прави шоуто наистина пълно......

 33. 33 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  /Собственик ли е премиерът Борисов на "Левски"/

  Не разбира се но отчаяния умнокрасив 'възторг' от тая нелепа комунистическа уйдурма е изключително забавен

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Барселона и Реал Мадрид обявиха 30% намаляване на бюджетите си. Засега. Литекс и Локо Пловдив си освободиха чужденците, Етър фалира май.Левски ни занимава с някакво безвкусно шоу на фона на неизвестност в световният футбол.Безмислени неща.
  —цитат от коментар 13 на Да вярваме на истината


  "Ботев" пък върви напред!

 35. 35 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#32] от "samoedin":

  Предполагам не знаете, че има устойчива практика на ВКС , че за да има транслативен ефект трябва да има каузална сделка т.е. трябва да има договор, такъв няма (защото и дарението е договор - трябва да има приемане на дарението) и няма смяна на собствеността.

  Обратното означава, че всеки може да бъде набутан с всяко дружество напр. вие да получите някое ЕАД с милиони задължения към държавата.

 36. 36 Профил на goro66
  goro66
  Рейтинг: 213 Неутрално

  " Джирото е едностранна сделка и не се изисква съгласие на приемателя. Достатъчно е онзи, който прехвърля, да е съгласен и да оформи писмено волята си, както очевидно е станало това в случая, с прехвърлянето чрез джиро. Борисов е собственик, независимо че акциите физически не са при него. Причината е, че сделката е едностранна, както завещанието, и не зависи от волята на онзи, на когото се прехвърлят акциите", това обясни и адвокат Грета Ганева пред "Дневник"." Еми това написах и аз под съседната статия, плюс обяснение какво представлява джирото за ченгетата на властта - на тях рядко им се налага да влизат в детайли и да познават правните институти у нас, но тази ситуация е изключение, та трябва да им обясним на хората ! Друго, което вече споменахме е, че протест в случая не върши работа, необходимо е обратно джитосване, този път от премиера към черепа, но то само потвърждава факта, че настоящият собственик е премиера ! Пък и прави шоуто наистина пълно......
  —цитат от коментар 32 на samoedin


  С извинение, това са глупости. Именно защото е едностранна сделка - изисква се подпис само на прехвърлителя (джирант) джиросаните акции трябва и да бъдат предадени на приобретателя (в случая на Борисов). След като Борисов не ги иска тези акции собственик си остава Георги Попов.

 37. 37 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Според "юристите" на Черепа(към тях вече се присъединиха жълтопаветните "корифеи"), надареният нямало как да се откаже от дарението... Браво на юристите на Черепа, браво на жълтопаветния умно-красивитет!!! :-)

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "поставя Борисов в особено сложна ситуация"
  Точно това е целял Божков и го постигна.

 39. 39 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Черепа го начука на Барба Ганьос здраво тоя път. Няма никакъв цирк витуацията, това е българската реалност в Тикволандия. Божков показва, че добре я познава.

  Простият поставяше условия за смяна на собствеността на Левски, даваше акъл на феновете да си "вземат акциите на отбора", изобщо Бай.Х. Еднокнижника за "мъдрост" да го търсиш само.

  Сега, Черепа го постави в ситуация, в която Барба Ганьос най-мрази - да трябва да взима решения и да прави нещо - акциите са на негово име, иска не иска. Сега от него зависи да направи това, за което даваше акъл на други.

  И сега се крие като мишка и се опитва да мине с детския номер- "аз няма да играя"


  Само че, ако не направи нищо, а си мишкува както най-обича, ще остане в историята като човекът съсипал с бездействието си най-великия български футболен клуб.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  " Разпространените днес от "Нове холдинг" снимки на акциите и джиросването им потвърждават, че за кратко в началото на миналата година бившият футболист на "Левски" Христо Йовов е бил собственик на отбора. Йовов беше кандидат за кмет на Своге от ГЕРБ през миналата есен и е общински съветник в града, където е председател на комисията по спорт, младежки дейности и туризъм. Йовов, който е сочен за близък до премиера Бойко Борисов "

  Навързани като свински черва.....

 41. 41 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 582 Неутрално

  " Джирото е едностранна сделка и не се изисква съгласие на приемателя. Достатъчно е онзи, който прехвърля, да е съгласен и да оформи писмено волята си, както очевидно е станало това в случая, с прехвърлянето чрез джиро. Борисов е собственик, независимо че акциите физически не са при него. Причината е, че сделката е едностранна, както завещанието, и не зависи от волята на онзи, на когото се прехвърлят акциите", това обясни и адвокат Грета Ганева пред "Дневник"." Еми това написах и аз под съседната статия, плюс обяснение какво представлява джирото за ченгетата на властта - на тях рядко им се налага да влизат в детайли и да познават правните институти у нас, но тази ситуация е изключение, та трябва да им обясним на хората ! Друго, което вече споменахме е, че протест в случая не върши работа, необходимо е обратно джитосване, този път от премиера към черепа, но то само потвърждава факта, че настоящият собственик е премиера ! Пък и прави шоуто наистина пълно......
  —цитат от коментар 32 на samoedin


  Наследство може да се откаже. Джиро не може, така ли? Значи аз мога да притежавам акциите на тежко задлъжняло АД и да ги прехвърля на който си искам против неговия изричен отказ, пък той да плаща дълговете?

 42. 42 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#41] от "vicada":

  моля ви , горните "юридически" мнения важат само за борисов и божков. вие какви примери давате дето са такива от ежедневието още малко ще кажете, че не живеете в диктатура и тук ще ви разстрелят веднага ...

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  До коментар [#32] от "samoedin":

  Излагате се, колега, спрете вече.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Весело

  Голяма драма е... Като цяло Тиквата трябваше да вземе акциите и да си ги даде на Пеев и да приключва сапунката... Кво се прави и той, при положение, че всички знае КОЙ вижда в огледалото 😲🤭

 45. 45 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 559 Неутрално

  И тук тезата на Божков че той не бил избягал ,а отишъл до емирствата по бизнес тотално се срива ....
  Всичките тия документи сочат че човека просто е получил инфо какво следва ....И е взел всичко де що може да му потрябва ...И се е чупил преди да го хванат....

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  До коментар [#35] от "true_original":

  " Предполагам не знаете, че има устойчива практика на ВКС , че за да има транслативен ефект трябва да има каузална сделка т.е. трябва да има договор, такъв няма (защото и дарението е договор - трябва да има приемане на дарението) и няма смяна на собствеността.

  Обратното означава, че всеки може да бъде набутан с всяко дружество напр. вие да получите някое ЕАД с милиони задължения към държавата."

  Константната съдебна практика е точно в обратния смисъл и е съобразена със самия закон, а джирото е абстрактна сделка, едностранна при това ! Тук дарение няма ! При липса на основание, само за справка на такива като вас, законодателя е предвидил друг ред за търсене на правата - специалният иск в менителничнито право за неоснователно обогатяване. Той се предявява от черепа в случая, а не от премиера, защото черепа е " ощетения" в правен, а не икономически смисъл ! Нямам време да обяснявам основни положения на всеки във форума, вижте коментара на Герджиков !

 47. 47 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  До коментар [#5] от "deymus":

  И Берлускони се сдоби с Милан, докато беше премиер, що ли? Някой му даде акциите? Защото Боце ги получава в качеството на премиер, а не просто защото е тиква. Имаш служебно положение, сдобиваш се със собственост, заради служебното си положение. Това не е правилно. А Черепът, предлагайки акции на служебно лице, определено влиза в корупционна схема.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 48. 48 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#35] от "true_original":

  Не думай. Аз си мислех, че това произтича от закона а то ВКС ги решавал тия неща, как съм се заблуждавал, за къде ли ще сме без практиката на ВКС достъпна онлайн :)

  Ами да оспорва ефекта тогава Тиквата, какво чака, той нали така обича да спазва закона, а най-вече Конституцията. Както знаем никога не ги нарушавал. Ама Ич.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 49. 49 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Тва ако е държава аз съм трамвай. И в Африка ще ни се смеят.
  —цитат от коментар 27 на Шоршо


  Ти СИ трамвай, защото Черепът НЕ Е ДЪРЖАВАТА. Тъкмо напротив - за първи път държавата си е на мястото, щом разбойници като Черепа прибягват до такива смехотворни прийоми, за да спасят кожата. Аз пък се гордея, че тия като Черепа, стават за смях. Моята държава ги застави да стават за смях...

 50. 50 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Срокът на джиросването изтича на 15.05.20.
  Предлагането на акциите на длъжностно лице може да се квалифицира като подкуп.

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Весело

  Най-добрия вариант е Боко да джироса акциите обратно на Черепа в Дубай. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Малоумни коментари ...Бил собственик ...Е как ще е като той изрично заявява че отказва .??? НЕкой тука от феновете на божката да обясни как става тоя номер ....??
  Утре мисля да направя една фирмица да тегля една камара кредити за "развитието и " и веднага ще я джиросам на някого ......ПА той да се оправя както си иска ....
  Въобще тука го изкараха едва ли не закона на джунглата ......Има си закони .....
  ЩОм джиросването е вид дарение ...То за дарението трябва договор дето получателя се съгласява на дарението ...В случая получателя не е съгласен ......И завещанието може да се откаже .....
  В статията не случайно се споменава че при джиросването принципно има договорка между 2те страни ....Тука така абсолютно няма ......

 53. 53 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  /Собственик ли е премиерът Борисов на "Левски"/Не разбира се но отчаяния умнокрасив 'възторг' от тая нелепа комунистическа уйдурма е изключително забавен
  —цитат от коментар 33 на Saint of Me


  Чумав,

  Колко ПЪТИ се казва, че гербав като теб да нарича друг комунист, е като циганин да обижда на "мангал".

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 54. 54 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  До коментар [#5] от "deymus":И Берлускони се сдоби с Милан, докато беше премиер, що ли? Някой му даде акциите? Защото Боце ги получава в качеството на премиер, а не просто защото е тиква. Имаш служебно положение, сдобиваш се със собственост, заради служебното си положение. Това не е правилно. А Черепът, предлагайки акции на служебно лице, определено влиза в корупционна схема.
  —цитат от коментар 47 на Незнайко в Слънчевия град


  Излишно е споменато в статията. Няма пречки да бъде собственик. Ще е пречка ако управлява клуба. Това по закон. А каква ще е опаковката е въпрос на тълкуване.

  SHADOWS of SOFIA
 55. 55 Профил на goro66
  goro66
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#35] от "true_original":" Предполагам не знаете, че има устойчива практика на ВКС , че за да има транслативен ефект трябва да има каузална сделка т.е. трябва да има договор, такъв няма (защото и дарението е договор - трябва да има приемане на дарението) и няма смяна на собствеността.Обратното означава, че всеки може да бъде набутан с всяко дружество напр. вие да получите някое ЕАД с милиони задължения към държавата."Константната съдебна практика е точно в обратния смисъл и е съобразена със самия закон, а джирото е абстрактна сделка, едностранна при това ! Тук дарение няма ! При липса на основание, само за справка на такива като вас, законодателя е предвидил друг ред за търсене на правата - специалният иск в менителничнито право за неоснователно обогатяване. Той се предявява от черепа в случая, а не от премиера, защото черепа е " ощетения" в правен, а не икономически смисъл ! Нямам време да обяснявам основни положения на всеки във форума, вижте коментара на Герджиков !
  —цитат от коментар 46 на samoedin


  Вижте, джирото на акции е много спорно дали е абстрактна сделка (защото няма нищо общо с джирото при менителниците освен че се прави по един и същи начин).

  Корабът се прехвърля с нотариален акт - но това не прави кораба недвижима вещ.

 56. 56 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Засега имаме един очевиден извод, видя се, че мутра математик е по-умен от мутра силовак.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Не се знае дали е надарено, може да е напълно възмездна сделка, защо си мислим, че тези средства не са заслужени ? Тук няма дарение, няма опрощаване, няма гражданска сделка, има една търговска сделка и нищо повече ! От самото джиро това изобщо не може да се заключи ! То е ЕДНОСТРАННА И АБСТРАКТНА сделка демек не се интересува от отношенията между черепа и премиера !

 58. 58 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  От всичко около т. н. футболен клуб "Левски" разбрах, че неговата собственост се търкаля по улицата и е нещо до поискване. Защо казвам така нареченият футболен клуб? Ами защото клуб няма, а има акционерно търговско дружество по търговския закон. А там голям спец е проф. Герджиков. Той каза кой е собственикът де юре. Ама де факто собственикът не си иска собствеността. И тя се търкаля сега в някакво чекмедже в канцелариите на някакъв стадион.

  Какво излиза - за феновете "Левски" е спортен клуб, ама за закона е алъш - вериш къмпани. Купува и се купува, продава и се продава, плаща/не плаща данъци, заплати осигуровки... Точно като болниците - за болния са болници, ама за мениджмънта са си алуш-вериш къмпани.

  От друга страна някои от най0върлите фенове не били баш фенове, а групи за натиск, бой и други незаконни работи. Гражданката Т. Дончева ги разказа, а тя е умен и информиран човек.

  Сега предлагам на законовия собственик да направи търг за акциите на живо в НДК. Да ги продава на пакети от по 10 акции на търг. Който даде най-много печели 10тте акции. После още 10, и още 10 и така докато свършат. Плащане в брой на място. Феновете може би ще ги изкупят на високи цени. Майтапя се бе.

  И парите веднага в НАП и НОИ за покриване на задълженията. Като се покрият те, парите се насочват към плащането на ток, вода и др. сметки, ако не са платени. И след това заемите, ако има такива.

  Какво да се прави с футболистите? Ами това, което се прави с работниците на фалирало предприятие. Чакат си реда като кредитори, регистрират се като безработни на борсата или си търсят друга работа като футболисти или с друга професия.

  Отдавна съм на мнение, че това, което тук се нарича футбол трябва да стане аматьорски спорт и да се практикува в свободното от друга работа време и на поляни, предоставени от общините под наем.

 59. 59 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 846 Неутрално

  БАТЕ БОРИСОВ отказа "Левски" още в началото.

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Това са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ и Дневник в стремежа си да измъскне някакви политически дидиденти се смъкна дори под нивото на Блиц! Разбираемо, след като си се продал на либерастията да се продадеш на Мафията след това е само една крачка.

  Не може да има сделка след като едната от сраните не е съгласна! Да, джиросване, т.е. издаване на заповед, "предложение" може да едностранно. НО дали този на който се подарява собствеността е ДВУСТРАННО. И ако някой не приеме подаръка той си остава в собственика.

  Ами те могат да ми подарят затвор, или болница с болни от чума, длъжен ли съм да ги приема и да се грижа за тях? Елементарният здрав разум показва, че не съм дължен.

  И какво става след това с "дарението". Ами ато със всеки непоискан подарък, остава си в дарителя. Срока за приемането е седмица, след това дарителя си възстановява собствеността. И понеже джирото е от 8 май то значи остават 2 дена и след това Черепа /юридически е Георги Попов/ джирото става невалидно и отново става старият собстненик.

  А "аргумента+ на Татяна Дончева "Щом има джиро очевидно ББ се е съгласил" охотно повторен от Дневник е толкова тъп, че ясно показва колко жалки са тези манипулации.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/8575464

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  До коментар [#32] от "samoedin":

  Ако утре дойде у вас Сашо Диков и ви друсне някакви джиросани акции на някаква фалираща фирма, вие ще поемете ли този пасив?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Весело

  До коментар [#52] от "vesko19":

  Точно така Веско. Има и нещо полезно около цялата тази история от днес... хората научиха що е това джиро и как става джиросването. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1745 Весело

  Ох, все по-смешно става.
  Изключително удовлетворяващо е как форумистите се карат и поправят професорите.
  Сега и този закон ще трябва да се сменя😁😁😁

 64. 64 Профил на goro66
  goro66
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Извинявам се - корабът се прехвърля с нотариална заверка на подписите - но върху корабът може да се учреди ипотека, а по принцип ипотека се учредява само върху недвижими имоти

 65. 65 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#39] от "ask53659883":

  Значи, „Черепа го начука на Барба Ганьос здраво тоя път“, така ли? Я погледни през прозореца! Поогледай се! Поослушай се и, ако не иде влак, премини! Истината, драги, е че досега Черепа го начукваше на държавата, сега обаче тя му го начука така яко, а и не само с него, а и на тези, на които се доверяваше! Сина му е тук – с 1 милион гаранция, Тумпаров нали е тук, с минус милион и половина левчета гаранция, Елена Динева и тя, ЛиЛана (леле-мале!), и други, по-дребни рибета!

  А какво да кажем за това, че държавата му взе на Черепухин лотарията, от която диплеше всяка седмица по един самосвал каймета! Накара го да избяга като подплашен плъх от България! Разби му всички други бизнеси! Взе му безценната колекция от уникални предмети на изкуството! Обвини го по 11 члена от Наказателния кодекс! Без да го съди в съд, го осъди да няма повече никакъв бизнес, защото никой с акъла си няма да тръгне да прави бизнес с такъв „осветен“ като него! Още искаш ли? Кой на кого го начука? Все едно да кажеш, че държавата го спука от бой, а той само успя да кихне насреща ѝ! Ма ти пиши, не пречиш!

 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  До коментар [#36] от "goro66":

  Кое са глупости от това, което казвам ? Че аз казал ли съм, че фактически са получени ? Казвам, че са предложени, изпратени на премиера ! Може да ги получи, нали ? Глупости са да ми говорите за дарения в случая и че можели да се откажат ! Смях !

 67. 67 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#47] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Незнайко, чети, не пиши на изуст.

  Тезата на колегата беше, че мин председател не може да бъде шеф на клуб, а не че не може да му подариш такъв.
  Хайде с по-здрави

 68. 68 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 382 Весело

  Една мутра с много пари си направи тежка гаргара с друга мутра с много власт. Стадото блее и гледа сеир. Нищо ново в България. :)

 69. 69 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Любопитно

  тези "джиросани" акции на фалиралия "Левски" каква ли "стойност" имат, ако изобщо ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 70. 70 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Интересно, не е ли възможно сега да се "поръча" на КОНПИ да поиска конфискация на клуба, тъй като Божков очевидно не може да докаже законни средства...

 71. 71 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Изключително красиво изпълнена мокра поръчка...

 72. 72 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  До коментар [#41] от "vicada":

  " Наследство може да се откаже. Джиро не може, така ли? Значи аз мога да притежавам акциите на тежко задлъжняло АД и да ги прехвърля на който си искам против неговия изричен отказ, пък той да плаща дълговете?"

  Точно така, стига да ги получи във фактическата си власт ! То също може да ви ги прехвърли обратно със същия правен способ ! Разбира се, при спазване условията за валидно волеизявление по смисъла на ТЗ иначе няма джиро ! Абе толкова ли сте правни неграмотни, че намесвате тук и закона за наследството ? Ми може да се откаже, защото има изрична правна норма за това !

 73. 73 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 970 Весело

  Не може министър-председателят да притежава футболен клуб. Това е конфликт на интереси. Черепът може да бъде обвинен в предлагане на подкуп на длъжностно лице, също така.
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Къде го пише?


  Аз намерих само това:

  Чл. 65.
  (2) Кандидатите за народни представители, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението й след регистрацията си.
  Чл. 68.
  (1) Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.
  Чл. 113.
  (1) Членовете на Министерския съвет не могат да заемат длъжности и да извършват дейности, които са несъвместими с положението на народен представител.

  Конституция

  "Чл. 2. (1) Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2010 г., в сила от 10.12.2010 г.) Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.
  (3) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2010 г., в сила от 10.12.2010 г.) Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на привилегия или почести, получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие."

  ЗПУКИ


  Случая с акциите на ПФК Левски май не е такъв.

  Така че да им е ччестито на феновете!
  Айде, хаирлия да е, и все напред и нагоре!

  С такъв "болен левскар" няма как да не върже. :)

 74. 74 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Вярно, че има елемент на забавно шоу. Борисов добре е пратил пиарката да каже на Сашо Диков да ги прати в една друга столица. / Белград?/. Защото Божков се позиционира подобно на Цветан Василев. Като опозиционер. В лагера на БСП и Демократична България. Подобен профил имат Иванчева, ония с файловете на НАП, разни други сгащени олигарси като Арабаджиеви, Миньо Стайков, Баневи, маневи и пр. Също и гнили ябълки в съдебната система, Ченалова, джиросана с въпросното прозвище от френския посланик дьо Кабан, сега май оня, дето пусна главния русофил при Путин да му връчи орден и пр.. Няма лошо. Всеки търси вариант да изплува. При някои се получи. При други - не. Иванчева дори бе натирена от лагера на БСП и ДБ. Ще се види за Божков. Цветан Василев засега е на коня. Вярно, не комуникира нещо. Но не го връщат тук, за да го съдят.

 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#25] от "iradev":

  Горе долу като със завещанието... какво пък толкова те учудва...

 76. 76 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Юридическата наука се произнесе: всеки собственик на потънало дружество, може да го "джироса" на министъра на финансите (ако му знае ЕГН-то) и да прати длъжниците да си търсят парите от НАП. Така се възцарява социална справедливост. НАП не само взема, но и дава.

 77. 77 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Такава гавра и подигравка с един отбор никъде не се е случило по широкия свят ! То много отбори са фалирали, ама такава излагация ще се помни дори и по някаква причина сините да отложат официалният фалит. А от страни до стадиона, Тити Папазов кротко си плаче !

 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Е що за правна тъпня е това "джиро" ?Да прехвърлиш нещо на някого, който не иска или въобще не знаеза това!
  —цитат от коментар 25 на iradev


  Не е тъпня, начин за прехвърляне на собственост. Едностранно е прехвърлянето за да се опрости процедурата, примерно ако двете страни са далеч една от друга и не могат едновременно да са на едно и също място. Особено се прилага при акции на приносител, по този начин собственика им запазва анонимността си.

  Тъпня са ТЪЛКУВАНИЯТА, че получателя е ДЛЪЖЕН да приеме собствеността. Да я откаже е рядкост, защото такива неща обикновенно се уговарят предварително. НО в даденият случай имаме очевидна политическа провокация и няма начин ББ да се е съгласил да приеме акциите на Левски. Най-малкото няма интерес от такъв таралеж в гащите а той има добр нюх за опасностите.

  Следете внимателно КОИ ще твърдят, че ББ е собственик на Левски. ТЕ са на страната на МАФИЯТА, на един общоизвестен престъпник. Това че го правят показва падението им, че са склонни на всичко в борбата за власт. Което означава, че ако я получат те ще са мафиоти много по-големи от сегашните.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#17] от "pag":

  Ако бяхте отворили линка щяхте да видите, че от Левски не знаят какво да правят с акциите, щот на джирото продължава да пише Бойко Методиев Борисов.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 80. 80 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#11] от "nikidimi":

  Надявам се си го писал бавно, за да може да го разбере защото не може да чете бързо.
  Като левскар ми е тъжно, че Толупа съсипа любимият ми отбор заедно с разни Хиндиляновци, Титита, Тоневци и други подлоги на "болния левскар.

 81. 81 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Не е собственик разбира се ! Никой насила не може да приеме дарение. Много кофти към феновете на сините щото всичко е голям цирк и излагация дето ще бъде из всички медии по света. Засега нещата с акциите са блокаж, а часовника тиктака. Давайте акциите на НАП и да се приключва с тази мъка.
  —цитат от коментар 28 на pavelsilistra


  Е да де, ма джирото не е дарение. :)

  Така че не сте съвсем прав. :)

 82. 82 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Дневник", в цялата си история, никога не сте писали няколко статии за едно и също нещо до обяд. Да не забравяме, че обикновено публикувате новините с многочасово закъснение. Сега обаче е различно. Защо ли? Просто е -Левски тресе държавата, както никое друго събитие през последните 30 години. Това е най-голямото доказателство, че футболният клуб е тъждествен на България

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 449 Неутрално

  "Бащата" на търговския закон проф. Огнян Герджиков: В момента акциите на "Левски" са на Бойко Борисов
  https://trud.bg/проф-огнян-герджиков-пред-труд-в-мо/

  Да го прекръства на Бацелона и да върви напред:)

 84. 84 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Баце е в ролята на пребито от кварталния хулиган хлапе, което с подхълцване мрънка: ”Мама каза с лоши деца да не играя”. Ама той не иска да си играе с теб, Баце. Той те удря по главата и си длъжен да се защитиш.

 85. 85 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#76] от "razor":

  Ама всичко ли може да се джиросва? Ти да видиш....

 86. 86 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  " Усложнена хипотеза е какво следва оттук нататък, тъй като по принцип, когато се джиросват акции, обичайно има предварително съгласуване между притежателя и получателя. В тази ситуация, ако получателят ги отказва, има две възможности - той да ги джироса на някого, който е съгласен. Другият вариант е да ги върне, но трябва да направи джиро на Васил Божков", това обясни пред "Дневник" проф. Огнян Герджиков."

  Ето го мнението на ръководителя на катедрата по търговско право в СУ ! Цитирам го, защото някои го четат и не го разбират нито на хора ! Ако има въпроси - да питат ! Защото да ги върнеш обратно на този, който ти ги е джиросал акциите, значи всъщност ти да си ТЕХЕН СОБСТВЕНИК !

 87. 87 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#76] от "razor":
  Почти всички юридически лица имат ограничена отговорност (това означава ООД). Т.е ако имате 5 милиона, ваше дружество вземе 1 милион кредит и не го върне, само неговото имущество е застрашено. Поради тази причина банките изискват или да има активи, или съдружниците да станат съдлъжници.
  За АД е същото:
  "Членовете на дружеството (акционери) не носят отговорност за задълженията си и носят риска от загуби, свързани с дейността на дружеството, в рамките на стойността на акциите си."

  Съответно няма нищо нелогично в това да се прехвърлят без съгласие, тъй като за получателя не възникват някакви негативи от това. Не е като наследство, което няма ограничение на задълженията (ако се приеме). Обикновено има договор и се плащат данъци на някои сделки, но това дали е причина за обезсилване на джирото е много спорно и се съмнявам да има правен прецедент. Пък и това е двустранен договор - само Борисов и Божков участват и съответно е частен казус и само те двамата могат да го оспорват - вкл. и за фалшиви подписи.

  Не ме търсете преди обяд
 88. 88 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#50] от "Минувач":

  Няма такъв подкуп, който като го приеме корумпирания да дължи милиони.

 89. 89 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Само 4 статии за лецки до обед? Срамота, Дневник, трябваше да пуснете една от онези страници "наживо". Не мога да издържам на напрежението, искам всяка минута live update какво точно се случва!

 90. 90 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Весело

  Проблем е и за "Бистришките тигри " , кой е техният вожд , обидени ли са и каква ще е тяхната съдба.....много въпроси засега...без отговори....така е , когато си прекомерно богат ! Извън съдбата на " Бистришките тигри " , собственикът на Ф.К. " Левски " - г-н Премиерът , създава и нов прецедент за г-н Гл. прокурор , същият , ще се наложи да започне разследване , вероятно , чрез Специализираната прокуратура , за обида , за подхвърлена бананова кора , за фалшификации и …….други престъпни деятелности , спрямо високият рейтинг на г-н Борисов.....

 91. 91 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#76] от "razor":Ама всичко ли може да се джиросва? Ти да видиш....
  —цитат от коментар 85 на Велков


  Важни са юридическите принципи, за които ни осведомяват. Като ще потъваш с повече или по-малко от няколкостотин милиона, правиш дружество с "джиросващи се" акции. И предварително пишеш бележчици със задна дата.

 92. 92 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Следете внимателно КОИ ще твърдят, че ББ е собственик на Левски. ТЕ са на страната на МАФИЯТА, на един общоизвестен престъпник. Това че го правят показва падението им, че са склонни на всичко в борбата за власт.
  —цитат от коментар 78 на Fred


  Айде да не се правим на ощипани моми. Същият този общоизвестен престъпник получаваше огромни обществени поръчки по време на правителствата на ГЕРБ, а действащи министри на ГЕРБ директно казват, че са се срещали с него ДА ОБСЪЖДАТ ЗАКОНИ. Просто единият клан на мафията, който контролира държавните органи, реши да го ликвидира, за да има повече за него. А ББ винаги е бил изпълнител на мафията.

 93. 93 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#86] от "samoedin":

  Защо да направи джиро на Божков при връщане?
  Джирото към Борисов е от Попов.

 94. 94 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  " необходимо е обратно джитосване, този път от премиера към черепа, но то само потвърждава факта, че настоящият собственик е премиера ! Пък и прави шоуто наистина пълно......
  —цитат от коментар 32 на samoedin

  И как ще джиросваш соственост която не си приел?

  Що за идиотизъм, натрисат ми някакъв огромен проблем и аз нямам право да го откажа? Ами още от утре почвам да правя фирми, да тегля кредити за стотици милиони и като наближи фалита ти ги джиросвам. Ще приемеш ли да лежиш в затвора вместо мен?

  Ясно ми е огромното ви желание по някакъв начин да ударите по ББ. Но не мислите ли, че не сме чак толкова големи глупаци да приемем безумията ви? Измислете нещо по-умно, ББ има хиляди гафове за които да бъде ударен.

  Но след като толкова истерично сте хукнали през просото, че не се срамите и от най-най-безсрамната лъжа вие ще сте последните на които бих дал властта или тъгнал след тях. По-гадни сте дори от този който атакувате, МНОГО по-гадни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 95. 95 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Цирк с мутри - зрелище за материала, какво повече му трябва.

  Само не мога да разбера какви са тези юрист-политици, политюристи, дето сте ги намерили за коментар, които сериозно твърдят че с едно джиро можеш да станеш собственик против желанието си или че дарение нямало как да се откаже.

 96. 96 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#87] от "nikidimi":

  Къде видя участие на Божков?
  Борисов получава акциите от Попов...

 97. 97 Профил на goro66
  goro66
  Рейтинг: 213 Неутрално

  " Усложнена хипотеза е какво следва оттук нататък, тъй като по принцип, когато се джиросват акции, обичайно има предварително съгласуване между притежателя и получателя. В тази ситуация, ако получателят ги отказва, има две възможности - той да ги джироса на някого, който е съгласен. Другият вариант е да ги върне, но трябва да направи джиро на Васил Божков", това обясни пред "Дневник" проф. Огнян Герджиков."Ето го мнението на ръководителя на катедрата по търговско право в СУ ! Цитирам го, защото някои го четат и не го разбират нито на хора ! Ако има въпроси - да питат ! Защото да ги върнеш обратно на този, който ти ги е джиросал акциите, значи всъщност ти да си ТЕХЕН СОБСТВЕНИК !
  —цитат от коментар 86 на samoedin


  Герджиков говори глупости. Как (Борисов) да ги върне и да ги джироса обратно на Божков, при положение, че акциите не се намират във фактическата власт на Борисов? И той вече каза, че не ги иска.

  Насила, прехвърляне на акции не може да стане.

 98. 98 Профил на goro66
  goro66
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В допълнение към горното, ал. 4 от 185 на ТЗ казва: "В 7-дневен срок от извършване на джирото приобретателят, съответно заложният кредитор е длъжен да уведоми дружеството и да подаде заявление за вписване на прехвърлянето, съответно залога в книгата за акционерите."

  Забележете, че приобретателят (а не прехвърлителят) иска вписването в книгата на акционерите - т.е. приобретателят очевидно е съгласен (с извършеното прехвърляне) и е станал собственик на акциите.

 99. 99 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#98] от "goro66":

  Върховният касационен съд („ВКС“) разяснява, че това вписване в книгата на акционерите на прехвърляне на поименни акции, не е елемент от фактическия състав на прехвърлянето. То има само декларативно (оповестително) действие по отношение на дружеството, тъй като самото джиро, чрез което се извършва прехвърлянето на поименни акции, поражда целения транслативен (прехвърлителен) ефект по отношение на приобретателя от момента на неговото извършване. По този начин, инкорпорираните в прехвърлените акции права – лични и имуществени възникват за титуляря, независимо от последващото вписване в самата книга на акционерите. Следователно, вписването в книгата на акционерите на извършено прехвърляне на поименни акции не представлява предпоставка за възникването на членствените права на приобретателя на акциите, включително и на упражняването им по исков ред при оспорване решенията на общото събрание на дружеството. Последните права се считат възникнали с факта на придобиването на акциите към момента на извършването на джирото.

  https://ivlawfirm.com/vpisvane-v-knigata-na-akcionerite-ima-deklarativno-dejstvie/

  Не ме търсете преди обяд
 100. 100 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  До коментар [#61] от "Незнайко в Слънчевия град":

  " Ако утре дойде у вас Сашо Диков и ви друсне някакви джиросани акции на някаква фалираща фирма, вие ще поемете ли този пасив?"

  Въпросите за целесъобразността и въпросите за правното действие са две съвсем различни неща, това не може да се проумее от форума ! Джирото не те пита дали го искаш, то ти ги прехвърля без твоето съгласие ! Толкова ли е сложно да се разбере това ? Друг е въпроса, че за да упражниш правата по ценната книга трябва да си и във фактическото и владение ! Но към този момент който ти е прехвърлил правата по ценната книга вече не е неин собственик, няма как да се разпорежда с нея !
  По целесъобразността на въпроса: вече отговорих горе с цитат на Герджиков, ама явно не искате да схванете отговора ! Да, ще приема ценните книги и ще ги джироса обратно ! Така поставям насрещната страна в същото положение, е което ме е поставила тя самата с първото джиро ! Между другото, има поне още един съвсем прост правен способ за да се намесите едностранно в правната сфера на трето лице, ама не искам да го обяснявам по съвсем разбираеми причини......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK