Борисов: С акциите на "Левски" няма казус

Борисов: С акциите на "Левски" няма казус


"Акциите не са на мое име. Нито съм дал съгласие, нито знам кой какво подписва, не ме интересува". Така премиерът Бойко Борисов коментира сагата с акциите на "Левски", които му бяха джиросани в сряда от Васил Божков и приближения му Георги Попов. Тогава премиерът отказа да ги вземе и не беше коментирал темата.


"Темата "Левски" и мен ме вълнува. Дядо ми знаеш ли какво казваше: "Насила можеш да вземеш от човек, но насила не можеш да дадеш". Цели държави са извлекли насила полезните изкопаеми от цели континенти. Но насила на никой не можеш да дадеш. Това беше подигравка, защото е ясна целта по какъв начин и защо".


На въпрос дали ще прехвърли акциите на феновете Борисов отговори: "На кой да ги прехвърля. Извинявайте, вие утре можете да ми прехвърлите вашата къща с децата. Как така без да ме питат ще ми прехвърлят? Какъв е законът, като законът го позволява и аз мога да кажа: "Вие сте просто едни негодници и не искам да чувам за вас".
В първото си изявление на темата "Левски" Борисов отказа да даде конкретни отговори какъв ход ще предприеме и склонен ли е да помогна на клуба. Министър-председателят няколко пъти повтори, че няма нищо общо и не желае да бъде замесван.


Само 10 дни по-рано Борисов нарече Божков "бившият собственик на "Левски" и призова собствеността да се промени, за да може държавата да помогне за оцеляването на клуба.


"Акциите не са на мое име. Не са мое име, Нито знам кой какво подписва, нито какво подписва някъде. Нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал".


"Не ме интересува в това отношение, това е направено умишлено. Ако така казва законът, това е направено умишлено, за да не стане. Затова почитателите на "Левски" трябва да си търсят този, който го е направил. По никакъв начин няма да ме вкарате в тази игра, че някой си е позволил да ми джироса акции. Утре всяка една фирма в ликвидация може да ми джироса акциите си на мен. Идете при този, който го е направил".


На призивите на формалния собственик на клуба Георги Попов да действа, Борисов отговори така:


"Аз действам, правя газопроводи, правя магистрали. Икономически сме най-стабилни, в първата тройка на Европейския съюз. Още не сме си позволили да теглим заем. Грантове раздаваме в схемата 60/40 - стотици милиони. Това ли ми е работата, моята работа е тази".Премиерът разкритикува и Би Ти Ви след пореден въпрос какво ще прави в ситуацията.


"Няма да се хвана на въпросите на Божков тв. Пакетът с акциите не е в мен, той е в Сашо Диков, който го разнася из София. Не искам да се упражнявате на мой гръб, как по-ясно да кажа, че нямам отношение към това".


Според Борисов казус с акциите на клуба няма, но той не отговори дали се е консултирал с юристи може ли да приеме контролния пакет.


"Не, казус няма. Знам от дядо ми, че насила не можеш да дадеш. В момента няма полезен ход, подиграха се с "Левски", ако искат да ги прехвърлят на който искат. Аз няма да участват в това. Акциите да се връщат, където искат".


"По никакъв начин не искам да се забърквам в тази тема. Божков беше като всички бизнесмени в България, с който сме се чували, срещали. Когато неговите съдружници, в неговата къщичка изнесоха информацията и последваха дела, се стигна до този казус. Никой преди това не го е третирал различно от всички останали", завърши Борисов.


Темата с джиросаните акции на името на Борисов предизвика и правни спорове дали премиерът е собственик на клуба или контролният пакет акции продължава да бъде в Попов. Специалистът по спортно право Юлиан Михов определи пред "Дневник" ситуацията с прехвърлянето като "акт на дарение". "Със сигурност този ход на досегашния собственик не е бил съгласуван с надареното лице, но има силен обществен и PR ефект", казва той. (Цялото мнение на Михов - тук)


"Дарението е безвъзмезден договор и може да бъде отменено само в конкретно посочените в закона случаи" и според него "законодателят не е предвидил ред, в който надареното лице, т.е. Бойко Борисов, да се откаже от дарението".


Божков: Борисов от 10 години прехвърля собствеността тайно и задкулисно


Малко след реакцията на Борисов издирваният Васил Божков използва профила си във "Фейсбук", за да отговори на премиера. Той публикува няколко снимки от документите по смяната на собствеността след Тодор Батков насам.


"Ако се погледнат джирата на акциите, ще стане ясно, че г-н Борисов от 10 години прехвърля собствеността на "Левски" тайно и задкулисно. Сега му дадохме шанс да го направи явно и прозрачно", написа Божков.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  Божков се прави на интересен, като малко дете !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Весело

  "Икономически сме в първата тройка на ЕС"

  Германия и Франция треперят да не ги изпреварим икономически.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 675 Весело

  От сряда до събота това ли измислиха да кажат за джирото :) Само дето Закона си е Закон дори и за джиратаря :)

 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Др. Сашо Диков новият собственик на Левски!

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Защото няма какво да отговори. Или трябва да лъже. Никой не вярва, че не е знаел нищо, а също и Горанов.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Ай, ай, ай! Утекоха в магистралния поток и кредита за "Левски", и рекламодателите, и Хиндилиянчето, и Цици.

  Ама толку е бесен...

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Ай, ай, ай! Утекоха в магистралния поток и кредита за "Левски", и рекламодателите, и Хиндилиянчето, и Цици.

  Ама толку е бесен...

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Весело

  "не ме интересува" - грешен, много грешен, пореден, ход на Баш Бип. Сигурно скоро не е играл мачле с "тигрите" и не е ставало дума за футбол? Той, Баша на републиката, на който дори "Тефал" завижда, да не проявява интерес, макар и да коментира всичко по темата!? Прав е, има още много магистрали да се правят, зер там е по-по-така - тихо, въпреки багерите, чинно, заради добре и навреме платените работници, а най-пече заради ония пари, за които при копането не са знае колко са.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  смартбютитата очакват министър-председател на България да влиза в диалог с издирвано лице, да отговаря за някаква, макар и хубава, "девойка"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на thegreatest
  thegreatest
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Борисов е напълно прав. На ти акциите - твой са. То, ако така ставаше.

 11. 11 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Аз действам, като правя магистрали. Икономически сме в първата тройка на ЕС и още не сме си позволили да теглим заем. Грантове раздаваме по схемата 60/40 - стотици милиони. Моята работа е тази..."
  -------------
  Народ който преизбира ТОВА объркано и нагло НЕЩО и търпи да го управлява от памти век... си заслужава за съжаление съдбата.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Божков беше като всички бизнесмени в тази държава, с който сме се чували и срещали в различни формати". Според Борисов бизнесменът с интереси в хазарта не е бил третиран различно от всички останали преди това.""

  Като сте се чували и срещали в различни формати, стенограми има ли? Май по махленски си приказвате с т.нар. бизнес?
  Отговор да или не, е достатъчен.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#2] от "Darulio":

  " "Икономически сме в първата тройка на ЕС"

  Германия и Франция треперят да не ги изпреварим икономически."

  Еми с право - явно сме изпреварили страни като Италия, Испания, за Нидерландия се колебая, а това Полша, Унгария - за нищо ги имаме ! Идва ред и на Германия ! Да се готви, че скоро ще ни диша праха.....

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  А, Борисов не бил се скрил?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защо бе Бай *уй не щеш да признаеш бащинството бре? Толкоз пари окраде, къщи в БарЦелона а твърдиш, че пари нЕмаш. Засрами се.

  Виж, за Горанов и компанията около него не знам как ще ги спасяваш. Много грехове му се събраха вече на гърба. Оставката на всички ви отдавна блъска на вратата.

 16. 16 Профил на zvz45655100
  zvz45655100
  Рейтинг: 8 Весело

  "Акциите не са на мое име. Нито съм дал съгласие, нито знам кой какво подписва, не ме интересува".
  "Дядо ми казваше, че насила може да вземеш, но насила не можеш да дадеш"

  Аахаха можеш, можеш. Дедо ти какво е казвал не е важно, а юристите - тука народните мъдрости не важат. Акциите са на твое име и само чакат да ги впишеш в книгата на акционерите.

 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Весело

  Баси тъ.пото парче. Този идея няма, какво означава търговски закон. Нивото му е на бакалин от късните '70 на миналия век.
  Дори и да губи не може с достойнство. Паля.чо!

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  На баце едни голи акции не му трябват. Виж, ако имаше и кинти към тях - друга работа. И, колкото повече, толкова по - добре.

 19. 19 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Много са им зле ПР-ите. А толкова беше просто да каже, че това е изключително глупав номер, но прехвърля акциите оримерно на Сираков и го прави само за да спаси отбора. И имиджът му щеше да се поизлъска малко. Ама пусти инат

 20. 20 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  смартбютитата очакват министър-председател на България да влиза в диалог с издирвано лице, да отговаря за някаква, макар и хубава, "девойка"...
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf

  Немските власти преди няколко години влязоха не само в диалог, но дори КУПИХА КРАДЕНИ данни за милиони от криминални, за да разобличат данъчни престъпления. Помниш ли швейцарските дискове? Нещо да кажеш по темата?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 21. 21 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  ББ казва, че не е информиран?!

  Пък левскарите да си правят изводите. Само един човек на тази територия може да им помогне сега. Да го молят!

 22. 22 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 473 Разстроено

  През 2009-2010 надминавахме бързо Гърция, направо си ги надминахме, сега е ред и на най-големите икономики в ЕС, а ние си седим на дъното. Дай Боже, по-скоро да приемат западните Балкани, че може и да станем предпоследни...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Тиквата Баце явно силно се обърка и дрънка на автопилот.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  "Дядо ми казваше, че насила може да вземеш, но насила не можеш да дадеш". Цели държави са извлекли насила полезните изкопаеми от цели континенти. Но насила на никой не можеш да дадеш."

  Така е ! Затова цялата звездна плеяда от успели млади, че и не толкова млади, бизнесмени, все са декларирали изрично своето съгласие, за да станат олигарси за сметка на всички нас, че и ръка са му целували, когато се е налагало, а и не само ръка.....Това Вальо, това редник Киро, свинаря, ДП, почетния - всичките са си поискали чинно каквото им е дошло на сърце ! Държавата на премиера е съдействала схемите им да станат успешни, спор няма !
  Много вярна констатация на дядото на премиера, аш колсун !

 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#19] от "dzq17576652":

  Пуста глупост, бих казал.
  Парите му са, като всичко останало - некомпетентни подлизурки.

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  " Борисов: Няма да се хвана на въпросите на Божков, акциите не са в мен"

  Че разберете се по мъжки с черепа, защо са тия циркове пред всички нас, що ни занимавате с неуредените си сметки ? Я на един белот с него, както и с Вальо ! Ето я четворката - премиерът, Вальо, черепа и почетния ! Който по - добре лъже на карти, управлява държавата ! Ми както досега бе, то какво се е променило у нас вече повече от 30 години ?

 28. 28 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 341 Неутрално

  О, Лефски ДжиросанЪ

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Любопитно

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Стюпидъглитата какво очаквате? Някой да повярва, че на фин министър му липсват едни 700 милиона в бюджета, но той не знае! И така в продължение на ПЕТ години? Ти вярваш ли го това?

 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Другарят Череп е напълно провален "бизнесмен".
  Всичките му казина и бинго зали фалираха.
  Кредитна банка на която беше собственик с Илия Павлов и тя фалира.
  Същата работа и с холдинг "Пътища".
  Цял живот се занимава с изнудване, рекет, заплахи, незаконна търговия с валута, оръжия, антики и приватизационни измами...

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Аман от неграмотници. Казва се у мен. В мен означава да ги е изял или да са му ги заврели...

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Весело

  До коментар [#19] от "dzq17576652":

  +++

  Не е само от инат! И от простотия е! Баце бе изненадан и се покри за няколко дни, но герберските калинки не можаха да измислят как да излязат от ситуацията и пак го нахендриха! 😂🤣

 34. 34 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 341 Весело

  Ей това е направо култово изказване на джиротара:

  "Икономически сме в първата тройка на ЕС и още не сме си позволили да теглим заем!"

  Лефски ДжиросанЪ АД този път попадна на собственик импониращ на цялата му история от създаването му през 1998 година до днес :)

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 35. 35 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1374 Любопитно

  "Акциите не са на мое име. Нито съм дал съгласие, нито знам кой какво подписва, не ме интересува"."Дядо ми казваше, че насила може да вземеш, но насила не можеш да дадеш"Аахаха можеш, можеш. Дедо ти какво е казвал не е важно, а юристите - тука народните мъдрости не важат. Акциите са на твое име и само чакат да ги впишеш в книгата на акционерите.
  —цитат от коментар 16 на zvz45655100


  Гус‘ин @zvz45655100, не ми цитирай „Дневник“, ето го алонжа, който разнася сбутания Диков и с който не са джиросвани никакви акции, а само едно временно удостоверение - https://www.mediapool.bg/premierat-e-na-hod-za-levski-sled-kato-be-napraven-aktsioner-news307306.html - като линкът е от Медиапул, за да не кажеш, че нещо те лъжа! Така че започвай търсенето на член в Търговския Закон, който позволява временни удостоверения да се джиросват. Чакам с нетърпение да ни съобщиш, когато го намериш члена! А после съобщи на юристите и в Дубай, че има законова предпоставка да бъде осъден Баце, що така се дърпа и не ще да взима временни удостоверения! Нещо да питаш?

 36. 36 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#29] от "vassilun":

  " тюпидъглитата какво очаквате? Някой да повярва, че на фин министър му липсват едни 700 милиона в бюджета, но той не знае! И така в продължение на ПЕТ години? Ти вярваш ли го това?"

  Всички трябва да го повЕрваме - нали това е смисъла на " царската школа", която практикува премиера, по собствените му признания !
  ВЕрване му е майката ! Верване ! Всички ша са " оправим" ! Всички ! С къщи за тъщи, с ТЕЦ - ове, ВЕЦ - ове, с морски флоти, с медии, с хотели по морето, абе с каквото ни душа сака !

 37. 37 Профил на RVR
  RVR
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълна подигравка е да имаме такъв премиер...Това говори и много за народа който го е избрал и който го търпи...

 38. 38 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Ай, ай, ай! Утекоха в магистралния поток и кредита за "Левски", и рекламодателите, и Хиндилиянчето, и Цици.Ама толку е бесен...
  —цитат от коментар 6 на Lemmy


  Бесен е, защото всички видяха колко е прост Еднокнижника. Направиха го на смешен. Царят е гол.

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#37] от "RVR":

  "Пълна подигравка е да имаме такъв премиер.."

  "Аз съм прост, вие сте прости ..."

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#30] от "palav_nik":

  " Другарят Череп е напълно провален "бизнесмен".
  Всичките му казина и бинго зали фалираха.
  Кредитна банка на която беше собственик с Илия Павлов и тя фалира.
  Същата работа и с холдинг "Пътища".
  Цял живот се занимава с изнудване, рекет, заплахи, незаконна търговия с валута, оръжия, антики и приватизационни измами..."

  Ма то всичките " успели бизнесмени" на хранилката на държавата и на гърба на всички нас, са провалени бизнесмени, защо само черепа ? Делян Пеевски в какво е успял като бизнесмен ? Редник Киро, приватизирал БМФ за жълти стотинки, дето колко съда отидоха за скрап, а държавата чрез Валерката го осъди по приватизационния договор, заради грубото му нарушение, в какво е успешен ? Ми Вальо от Лукой, на когото държавата е харизала 700 милиона неприбрани данъци ? Почетния - студен резерв за 50 милиона на година ! Ми всичките са все такива - на държавната ясла ! Извън нея - прибай Ставри !

 41. 41 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1374 Любопитно

  Баси тъ.пото парче. Този идея няма, какво означава търговски закон. Нивото му е на бакалин от късните '70 на миналия век.Дори и да губи не може с достойнство. Паля.чо!
  —цитат от коментар 17 на vhv


  Алоу, @vhv, ти като си толкова наясно „какво означава търговски закон“, що не ни кажеш до кога е срокът на един, и без това недействителен алонж - https://www.mediapool.bg/premierat-e-na-hod-za-levski-sled-kato-be-napraven-aktsioner-news307306.html - за да стане прехвърлянето на акции действително? Този „алонж“ е от 08.05 т. г., а днес сме… коя дата, пиленце златно? Нали си отворко, трябва да знаеш кога става прехвърлянето действително? Това, че алонжът прехвърля временно удостоверение, няма даже да го коментирам, толкова е незаконно! Ще отговориш ли?

 42. 42 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  (02) 982 8998 и (02) 9828590

  бате бойко,на тези номера можеш да се оплачеш от господин Божков,другаря гешев ще гарантира анонимността ви:)))
  /кажи номерата и на влади,или направо си ги разделете,първият за теб,вторият за него и се оплачете че сте изнасилени от черепа/:)))

 43. 43 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Така че започвай търсенето на член в Търговския Закон, който позволява временни удостоверения да се джиросват. Чакам с нетърпение да ни съобщиш, когато го намериш члена! А после съобщи на юристите и в Дубай, че има законова предпоставка да бъде осъден Баце, що така се дърпа и не ще да взима временни удостоверения! Нещо да питаш?
  —цитат от коментар 35 на Santos


  За тази хипотеза ли говориш?
  -----------

  ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ВРЕМЕННИ УДОСТОВЕРЕНИЯ
  Чл. 187. …
  (2) Временното удостоверение се прехвърля по реда на чл. 185, ал. 2.
  (3) Прехвърлянето на временно удостоверение има действие на прехвърляне на акциите, които то удостоверява.

  ----
  РАЗПОРЕЖДАНЕ С АКЦИИ
  Чл. 185. (2) Прехвърлянето на поименните акции се извършва с джиро и трябва да бъде вписано в книгата на поименните акционери, за да има действие спрямо дружеството. В устава могат да бъдат предвидени и други условия за прехвърляне на поименни акции.

 44. 44 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#30] от "palav_nik":

  а ти си напълно успешен трол на герп но лошо заплатен предполагам щом рано си се активизирал:))

 45. 45 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Любопитно

  ,,Той заяви, че "Божков беше като всички бизнесмени в тази държава, с който сме се чували и срещали в различни формати". Според Борисов бизнесменът с интереси в хазарта не е бил третиран различно от всички останали преди това.”
  Борисов си противоречи! Ако това, което казва е вярно, то тогава ЗАЩО БОЖКОВ Е ПОДВЕДЕН ПОД НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и ЗАЩО ГО ИЗДИРВА ГЕШЕВ?

 46. 46 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 558 Неутрално

  отново пълно с фенове на престъпния Череп, който да им помогне да преодолеят нищетата си - навремето така се надяваха на някакъв сръбски убиец да ги отърве от Борисов - много е жалко да си лилава изтривалка на бандитите

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 47. 47 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално
 48. 48 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  След тази Буря Божката ще смени лъжицата.
  Не може все златна, забелязват я-отдалече и отвисоко .

 49. 49 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Борисов е напълно прав. На ти акциите - твой са. То, ако така ставаше.
  —цитат от коментар 10 на TheGreatest


  Не са поименни а на приносител. Да се справи със закона. Имаще 10 години да нагоди закона по свое усмотрение. Само че за него бяха важни руги закони, които му гарантират власт и парички. Борисов се интересува само от това което му се пече отзад. Действа винаги като пожарникар - да потуши в момента огъня. Толкова си може. ТАка проблемите се натрупват и в един момент не може да обхване картината. 10 години все търси да спаси някой отбор чрез впастови инструменти. Прехвърля отговорността на различни бизнесмени, което на всички е ясно че няма да е даром. Берое бе спасен, Ботев за кратко бе при Марешки, Левски като голяма хапка трябваше да е при заможни спонсори.
  Сега да миразправя че нямал нищо общо - да бяга в детската градина, защото и 15 годишните не му вярват.

 50. 50 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Божков се прави на интересен, като малко дете !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ако някой се държи като малко дете това е Борисов. Той може да приключи темата за 15 минути като джироса акциите на който иска да ги вземе - кандидати дал Господ. И точка. Защо не го прави? Защо ми философства какво бил искал или не искал и на кого му дреме какво бил казал дядо му? Между другото нали дядо му е бил убит от комунистите - кога Борисов го е виждал та даже и запомнил мъдрите му мисли? В момента именно той се подиграва с "Левски" като се прави на обиден. От какво? Че Божков му прехвърлил акциите? И какво от това? Нали той е "болен левскар", загрижен за клуб, среща се с феновете, обещава подкрепа, човек с авторитет и възможности? Кой е по-подходящ от него да реши на кого да предаде собствеността на "Левски"? От какво толкова се е обидил Борисов? И каква толкова задна мисъл или интрига има в решението на Божков?

 51. 51 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Акциите са поименни и след джиросването, където и да се намират с тях може да се разпорежда само и единствено джиратаря им.
  В случая - Бойко Методиев Борисов.

  Не ща да влизам у затвора!
 52. 52 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#43] от "Аскет":

  Да, точно затова говоря и ти си го намерил. Другите поплювковци само мучаха с телешки възторг. Но, в интерес на истината, не си цитирал точно закона, а той гласи:

  „Чл. 185. (1) (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 88 от 2018 г., в сила от 23.10.2018 г.)
  (2) Прехвърлянето на поименните акции се извършва с джиро и трябва да бъде вписано в книгата на поименните акционери, за да има действие спрямо дружеството. В устава могат да бъдат предвидени и други условия за прехвърляне на поименни акции.
  (3) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) Поименни акции се залагат с джиро с уговорка "за гаранция", "за залог" или с друг израз, който означава обезпечение. Залогът има действие спрямо дружеството от вписването му в книгата на поименните акционери. Правото на глас по заложени акции се упражнява от акционера, освен ако в договора за залог е предвидено друго. В тези случаи чл. 473 не се прилага.
  (4) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) В 7-дневен срок от извършване на джирото приобретателят, съответно заложният кредитор е длъжен да уведоми дружеството и да подаде заявление за вписване на прехвърлянето, съответно залога в книгата за акционерите.“

  Джирото е от дата 08.05.2020 г. - https://www.mediapool.bg/premierat-e-na-hod-za-levski-sled-kato-be-napraven-aktsioner-news307306.html - а днес сме 16.05! Съгласно ал.(4) – тук цитиран – „В 7-дневен срок от извършване на джирото приобретателят, съответно заложният кредитор е длъжен да уведоми дружеството и да подаде заявление за вписване на прехвърлянето, съответно залога в книгата за акционерите“, а Баце не е пипал и с пръст джирото, нито е подал заявление, сещаш ли се? Така че радостното цвърчене и умилително писукане може да продължи, но само за забавление на публиката! 7-дневния срок е минал и заминал! Правни последици няма, повтарям ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ НЯМА! Но аз съм за свободата на словото, така че възторжените почитатели на Черепухин могат да си пишат колкото искат – не пречат!

 53. 53 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1096 Весело

  До коментар [#37] от "RVR":

  сменяй народа

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 54. 54 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1096 Весело

  До коментар [#39] от "vassilun":

  прав е бацко . колко по-прости сте от него щом не можете до го бутнете от властта

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 55. 55 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Ако някой се държи като малко дете това е Борисов. Той може да приключи темата за 15 минути като джироса акциите на който иска да ги вземе - кандидати дал Господ. И точка. Защо не го прави?
  —цитат от коментар 50 на Един препатил

  Тук има една тънкост...
  За да ги пре-джироса това означава, че ги е приел без протест - т.е. санирал е джиросването на негово име.
  И в този период, колкото и минимален да е като време, той е бил пълноправен акционер, което пък води до съответните последици...

 56. 56 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Черепа какво казва с Тея изказвания. Много съм смотан. На сила ме накараха да взема акциите. Никога не съм имал желание да помагам на отбора.....

 57. 57 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  хахахах

  Барба Ганьос в истинската му светлина - очевАдно неуко селянче "как така", "как онака", да се беше консултирал с адвокат за толкова време бе

  с тоя ТКЗС-ар начело не е чудно, че държавата беше обърната на селяния за 10 години. Трябва да е благодарен на тия преди него, че вкараха държавата в ЕС, което донесе икономическа сигурност и фондове за крадене, че за да може такъв неук Бай Ганьо да управлява цяла държава толкова дълго време

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 58. 58 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#43] от "Аскет":Да, точно затова говоря и ти си го намерил.
  —цитат от коментар 52 на Santos

  Дръзвам да те поправя!
  Не съм го намерил, а го знам...
  И съм обяснявал и диктувал на мнозина какво и как да пишат...

  Извод: не ме подценявай!

 59. 59 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Не съм наясно със закона, но ако е достатъчно само и единствено държателят на акциите да ги джироса, какво пречи Бате да ги джироса обратно?

 60. 60 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#52] от "Santos":

  И чие е задължението да подаде искане за вписване на промените? Може би на дружеството или пък на джиранта?

 61. 61 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  ""Аз действам, правя газопроводи, правя магистрали. Икономически сме най-стабилни, в първата тройка на Европейския съюз. "
  ------------------------------

  това не са ли фалшиви новини по силата на закона? прокуратурата няма ли да се самосезира за очевАдни лъжи от премиера и собственик на ФК Левски? По какво точно сме в "първата тройка на ЕС", може би по злоупотреби и корумция ?!?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 62. 62 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1374 Весело

  До коментар [#58] от "Аскет":

  Нямаш проблем! Хубав уикенд и не прекалявай с домашната ваксина, че сега има изобилие от зеленчуци!

 63. 63 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#58] от "Аскет":Нямаш проблем! Хубав уикенд и не прекалявай с домашната ваксина, че сега има изобилие от зеленчуци!
  —цитат от коментар 62 на Santos

  Не ме четеш...
  Милиарди пъти тукана съм известявал, че не близвам...
  Не пия даже бира, дори боза...
  Най-силният алкохол, който употребявам е оцетят в салатите...

  Освен това, както е известно съм и АСКЕТ- основно и преобладаващо кълнове, мълнове, едно-друго...

  И съм втръснал на всички с едно нещо. Понеже не ме четеш - ще ти го кажа на уше - стриктно спазвам правилото - каквото може да се яде сурово, да не се готви...

 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#43] от "Аскет":

  "Така че започвай търсенето на член в Търговския Закон, който позволява временни удостоверения да се джиросват. Чакам с нетърпение да ни съобщиш, когато го намериш члена! А после съобщи на юристите и в Дубай, че има законова предпоставка да бъде осъден Баце, що така се дърпа и не ще да взима временни удостоверения! Нещо да питаш?
  —цитат от коментар 35 на Santos


  За тази хипотеза ли говориш?
  -----------

  ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ВРЕМЕННИ УДОСТОВЕРЕНИЯ
  Чл. 187. …
  (2) Временното удостоверение се прехвърля по реда на чл. 185, ал. 2.
  (3) Прехвърлянето на временно удостоверение има действие на прехвърляне на акциите, които то удостоверява.

  ----
  РАЗПОРЕЖДАНЕ С АКЦИИ
  Чл. 185. (2) Прехвърлянето на поименните акции се извършва с джиро и трябва да бъде вписано в книгата на поименните акционери, за да има действие спрямо дружеството. В устава могат да бъдат предвидени и други условия за прехвърляне на поименни акции."

  Мисля, че си губите времето с цитиране на закона - такива като премиера това не ги вълнува ! Аз също го правех, но виждам, че е безмислено ! Не разбрахте ли, че дядо му така бил казал - на сила хубост не става ! Толкоз по темата, какъв търговски закон, какви пет лева ?

 65. 65 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#60] от "ivanko77":

  "И чие е задължението да подаде искане за вписване на промените? Може би на дружеството или пък на джиранта?"

  От милиционерският не знаят какво значи "преобретател", макар че е русизъм в нашата цивилистика.....

 66. 66 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  А не беше ли подигравка и направо гавра с хората чийто бизнес разбихте в герберските общини за да разположите Пеевските лафки? Лафка не беше ли основен дистрибутор на билетите?
  Не е ли позорна тази наша фасадна демокрация?

 67. 67 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#65] от "samoedin":

  В момента единственото, което се чудя е дали Борисов нарушава вече закона за пране на пари - все пак притежава акциите(дали му харесва или не е друга тема) и не е предприел никакви мерки да се легитимира като действителен собственик.

 68. 68 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Весело

  "Аз действам, правя газопроводи, правя магистрали".
  Трябва да го разкараме преди да успее да добави и "атомни централи".

 69. 69 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Правните фигури не са за акъла на Бай Онзи, а практическата ситуация е още по-тежка за него.

  От правна страна: Извършването на джиро прехвърля собствеността върху акциите. Толкоз - нито повече, нито по-малко. Сделката е едностранна, защото за завършването ѝ е нужна волята само на една страна - в случая на Г. Попов (също като запис на заповед, напр.). Нормалната ситуация предполага, че джиросването на акциите е действие в изпълнение на някаква уговорка (съглашение, договор) между прехвърлителя и приобретателя. Работата е там, че ТЗ разделя двете сделки: едната е каузалната сделка (първопричината), - продажба, дарение, замяна, прехвърляне в погашение на дълг и т.н., от другата е изпълнението: джирото - тя е формална и НЕ съдържа в текста си причината за себе си (затова е абстрактна). Така: винаги има причина за прехвърлянето (продажба, замяна, даване вместо плащане и пр.), но прехвърлянето е отделено от първопричината си. Затова и джирото има един-единствен, но сигурен ефект - прехвърля собствеността.
  Разбира се, законът е помислил за тази на пръв поглед парадоксална ситуация (а иначе тя има много здрав практически смисъл - прехвърлянето да е именно с едностранна сделка джиро), и "натопеният" като Бай Онзи в случая има изход от ситуацията. Но той е дълъг и бавен - исков процес. Едва СЛЕД като го спечели, може да отпадне прехвърлителният ефект на джирото, но дотогава е ФОРМАЛЕН СОБСТВЕНИК НА АКЦИИТЕ. Георги Попов НЕ МОЖЕ да прави повторно джиро на акциите. Може го САМО Бай Онзи.

  Така стигаме до практическата страна на случая: Бай Онзи има(ше) две решения: бързото - да джироса ведната акциите (но в ступора си тези дни Бай Онзи пропусна този момент) и бавно решение - да ходи на исков процес, да си го печели и да си измие по този начин задника. Дотогава обаче Левски е в кофти ситуация.
  Накратко: Божков натика в задника на Бай Онзи едно нещо, което в момента и още дълго време ще си е там...

  Бай Онзи е хитър, и прословутият му инстинкт на улична котка по някое време ще сработи. Как? Ами най-вероятно ще се намери някакъв приемлив благодетел на клуба, който да налее пари в оцеляването на клуба - БЕЗ да е собственик на акции. Междувременно Борисов трябва да си проведе исковите дела. Иначе - ще си е собственик на акциите, докато е жив...

 70. 70 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 272 Неутрално

  По-голяма тиква от този може би беше само Тодор Живков. Ама вече и това не е сигурно.
  Понеже Левски бил пред ликвидация не го искал. Неподготвен, посредствен, невъзпитан, простак, пълен тъпанар.

 71. 71 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Не виждам тука повод за злорадство. Борисов няма да ги вземе, а тоя дето му ги е джиросал май няма законно основание да си ги върне и джироса на друго име. Значи юристите да се напънат малко и намерят начин тези акции да се обезсилят и остатъчния пакет да стане 100%. После там да се оправят. Кой на кого ще прехвърля и кой ще инвестира.

 72. 72 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 461 Весело

  Баце колко данък дължи върху подобно дарение?

 73. 73 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Аз Хасан да се казвам, ако Васил Божков има профил във Фейсбук, поддържан лично от него.

 74. 74 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 948 Неутрално

  В този случай само обезсилване на акциите е решението, но процедурата по принцип е бавна и Левски може да фалира дотогава...

 75. 75 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 535 Весело

  Колеги, докато чакаме поредната серия, можете да си припявате - по мелодията на "Белите манастири":

  ПрЕдават се, мамо,
  сините акции,
  сините акции, мила мамо,
  с тежките борчове.

  Никой се не наема
  акции да вземе,
  акции да вземе, мила мамо,
  борчове да изплати.

  най ми се е наело
  младото момченце ???
  акции да вземе, мила мамо,
  борчове да не плати.

 76. 76 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  За мен сутрешният блок не БиТВ е най-доброто в българската журналистика. Кратки и ясни, целенасочени с въпросите, даващи изява на противоположни мнения.

 77. 77 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#67] от "ivanko77":

  "В момента единственото, което се чудя е дали Борисов нарушава вече закона за пране на пари - все пак притежава акциите(дали му харесва или не е друга тема) и не е предприел никакви мерки да се легитимира като действителен собственик."

  Той е нарушил прекалено много закони, а търговията с влияние в тази държава никога не я е и отричал, дори и в епизод пореден с главни действащи лица черепа и Горанов, зад който пак той стои като отговорност, не я отрича, даже я прием за нещо нормално !
  Въпросът не е в нарушените закони ! Въпросът е в реализирането на отговорността за бърдака и разбойническия вертеп, в който е превърнал обществото ни, но нали именно затова си назначава втори пореден главен прокурор ! За какво беше иначе всичко това с налагането на Гешев, дето няма знанията дори на студент по право в 4 курс ?

 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  Другарят Череп е напълно провален "бизнесмен".Всичките му казина и бинго зали фалираха. Кредитна банка на която беше собственик с Илия Павлов и тя фалира.Същата работа и с холдинг "Пътища".Цял живот се занимава с изнудване, рекет, заплахи, незаконна търговия с валута, оръжия, антики и приватизационни измами...
  —цитат от коментар 30 на palav_nik


  Аа, не! Няма да говориш такива неща за новия идол на лилавата агитка. Виж как са ти натряскали минусите.

 79. 79 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А, Борисов не бил се скрил?!
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf

  И след затишието не буря, а ураган.
  "Аз действам, правя газопроводи, правя магистрали. Икономически сме най-стабилни, в първата тройка на Европейския съюз. Още не сме си позволили да теглим заем. Грантове раздаваме в схемата 60/40 - стотици милиони. Това ли ми е работата, моята работа е тази".
  Много силен "Аз". Самохвалство, объркани мисли и големи лъжи.

 80. 80 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Баце колко данък дължи върху подобно дарение?
  —цитат от коментар 72 на puknatastotinka

  Зависи. Ще напише едно смс-че на Влади, Влади ще посъветва съответната девойка, тя ще определи.

 81. 81 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  "Аз действам, правя газопроводи, правя магистрали. Икономически сме най-стабилни, в първата тройка на Европейския съюз. Още не сме си позволили да теглим заем. Грантове раздаваме в схемата 60/40 - стотици милиони. Това ли ми е работата, моята работа е тази".

  :-)

  I Want To Believe
 82. 82 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#30] от "palav_nik":

  Така е , а накрая тука пълно с негови защитници. Просто да им се чуди човек на късопаметния акъл.

 83. 83 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#35] от "Santos":

  "......Така че започвай търсенето на член в Търговския Закон, който позволява временни удостоверения да се джиросват. Чакам с нетърпение да ни съобщиш, когато го намериш члена! "


  Отчаяната ситуация изисква отчаяни действия ! Докато минава номера ! Същите опорки - лъжи плъзнаха по форума, когато стана ясно, че скандалът с властта се разраства, а приказките " няма да коментирам думите на обвиняеми" не могат да изиграят ролята на смокиновото листо, което да скрие корупцията и търговията с влияние в тая държава ! За съжаление, фарсът е пълен !
  Жалка работа !

 84. 84 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#35:"Santos"][/quote]

  Работата е не сам във временното удостоверение, а в самото джиро. Липса на приемане – неустановяване на фактическа власт с намерение за своене; липсата на каузален договор, който да обоснове извършването на джирото и изричният отказ то да бъде прието, обосновават извода, че въпреки физическото му полагане джирото не поражда транспортната си функция. Джиратарът в случая ББ никога не е ставал собственик на акциите, още по-малко – акционер в ПФК „Левски“ АД, заради липсата на валидно, произвело действието си джиро, и поради липсата на вписване на джирото в книгата на акционерите, което единствено би му признало, на основание евентуално притежание на акциите, и качеството акционер в дружеството.
  Освен това в правилника на ФИФА фигурира, че ако собственик на футболен клуб стане публична личност на държавна длъжност или изборна такава, на този отбор се отнема лиценза. На всичкото отгоре и по бг закони ББ няма право да го притежава.

 85. 85 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#35] от "Santos":"......Така че започвай търсенето на член в Търговския Закон, който позволява временни удостоверения да се джиросват. Чакам с нетърпение да ни съобщиш, когато го намериш члена! " Отчаяната ситуация изисква отчаяни действия ! Докато минава номера ! Същите опорки - лъжи плъзнаха по форума, когато стана ясно, че скандалът с властта се разраства, а приказките " няма да коментирам думите на обвиняеми" не могат да изиграят ролята на смокиновото листо, което да скрие корупцията и търговията с влияние в тая държава ! За съжаление, фарсът е пълен ! Жалка работа !
  —цитат от коментар 83 на samoedin


  Напълно безпристрастно, защото по стечение на обстоятелства не гласувам в Бг ще Ви кажа, че политически както и да изглежда някакъв факт, правните основания за него са съвсем друго.

 86. 86 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Съжалявам ако се повтарям:
  Левски Бате Борисов .

 87. 87 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  "Акциите не са на мое име. Нито съм дал съгласие, нито знам кой какво подписва, не ме интересува."


  Ще ти се. Гледай там какво разписваш, щото някой може да ти пробута някое джиро и ПФК Лефски да стане за кашмер. За пореден път.
  Знам, че ти е трудно да четеш и ти слагат отметки къде да разписваш, за това напомням.

  Прочее-

  Как така от 30 000 000 акции само под 1 000 000 000 са притежание на мажоритар?
  нещо не разбирам.

 88. 88 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Весело

  под 1 000 000 000 са притежание на мажоритар? нещо не разбирам.
  —цитат от коментар 87 на lilithi


  Да се чете"
  *под 1 000 000 са притежание на мажоритар? Нещо не разбирам."

 89. 89 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Естествено, че няма казус, Борисов не е искал тези акции и беше повече от ясно, че няма да ги приеме. Сашо Диков дължи 40 милиона ;)

  Целта на Божков беше да унижи ББ и вероятно успя, но не помисли за Левски, които не са взимали заплати от Януари.

  Много хитър
 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  А сельо Борисов знае ли какво значи "казус"?
  Може ли да даде определение за този терин?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#85] от "btc18521004":

  "До коментар [#35] от "Santos":"......Така че започвай търсенето на член в Търговския Закон, който позволява временни удостоверения да се джиросват. Чакам с нетърпение да ни съобщиш, когато го намериш члена! " Отчаяната ситуация изисква отчаяни действия ! Докато минава номера ! Същите опорки - лъжи плъзнаха по форума, когато стана ясно, че скандалът с властта се разраства, а приказките " няма да коментирам думите на обвиняеми" не могат да изиграят ролята на смокиновото листо, което да скрие корупцията и търговията с влияние в тая държава ! За съжаление, фарсът е пълен ! Жалка работа !
  —цитат от коментар 83 на samoedin


  Напълно безпристрастно, защото по стечение на обстоятелства не гласувам в Бг ще Ви кажа, че политически както и да изглежда някакъв факт, правните основания за него са съвсем друго."

  Говорите за неща, от които си нямате никаква представа ! Защото абстрактните сделки са именно де леге лата откъснати от основанието между страните за тяхното извършване ! Освен това не знам с какъв акъл се хвърляте да обяснявате на останалите за каузалното отношение в случая или неговата липса , сякаш някоя от страните ви се е обяснила интимно и лично за какво точно става въпрос !
  Между впрочем, аз също не мога да се похваля с особена пристрастност в този казус, защото хич, ама хич, не симпатизирам на един престъпник от целия ни преход ! Много повече му симпатизира власт , която му е осигурявала чадър срещу плащане на данъци от близо милиард лева, така че в отношения между (бивши) съдружници нямам никакво желание да се намесвам !
  Има много неща, за които днешните управляващи си правят сериозни илюзии, както между впрочем и много други преди тях, но това е друга тема, различна от джиросването на акциите !

 92. 92 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  В "Труд" изтриха от интервюто на проф. Огнян Герджиков частта, в която Герджиков казва, че ако акциите на джиросанта не са вписани в книгата на акционерите на дружеството, то тогава се установява (безсрочно) висящо положение -- impendent conditione. Някой може ли да намери из кешовете на "Труд" оригиналния текст на интервюто?

  Днес линкът дава следното: https://trud.bg/проф-огнян-герджиков-пред-труд-в-мо/?fbclid=IwAR2ld7VI8J9NWSjZF-IBmeSsjkuUUte2oEGmXfkl2gC7Ao9Amdxk0_7x9UA

  В него липсва impendente conditione.

 93. 93 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#92] от "bryghtlyght":

  " В "Труд" изтриха от интервюто на проф. Огнян Герджиков частта, в която Герджиков казва, че ако акциите на джиросанта не са вписани в книгата на акционерите на дружеството, то тогава се установява (безсрочно) висящо положение -- impendent conditione. Някой може ли да намери из кешовете на "Труд" оригиналния текст на интервюто?

  Днес линкът дава следното: https://trud.bg/проф-огнян-герджиков-пред-труд-в-мо/?fbclid=IwAR2ld7VI8J9NWSjZF-IBmeSsjkuUUte2oEGmXfkl2gC7Ao9Amdxk0_7x9UA

  В него липсва impendente conditione."

  Не знам да има " джиросант" в тези отношения, виж джирант и джиратар има ! Така че не мога да взема точно отношение по това, което пишете, но скоро посочих тук едно решение на ВКС по случая, което обяснява, че вписването в книгата на поименните акционери на джиросаните акции има декларативно действие, а не конститутивно т.е ти си оставаш собственик на акциите, но спрямо самото дружество, докато не декларираш това обстоятелство и то не се впише в въпросната книга, само старият собственик може да упражнява правата по тях:

  Едно от основните обстоятелства, които се отразяват в книгата на акционерите, е прехвърлянето на поименните акции. Последните по правната си същност са ценни книги, които се прехвърлят чрез джиро. Джирото може да бъде с пълно посочване името на новия приобретател на акцията или бланково. И в двата случая е необходимо прехвърлянето на акцията да се заяви за вписване в книгата на акционерите.

  Върховният касационен съд („ВКС“) разяснява, че това вписване в книгата на акционерите на прехвърляне на поименни акции, не е елемент от фактическия състав на прехвърлянето. То има само декларативно (оповестително) действие по отношение на дружеството, тъй като самото джиро, чрез което се извършва прехвърлянето на поименни акции, поражда целения транслативен (прехвърлителен) ефект по отношение на приобретателя от момента на неговото извършване. По този начин, инкорпорираните в прехвърлените акции права – лични и имуществени възникват за титуляря, независимо от последващото вписване в самата книга на акционерите. Следователно, вписването в книгата на акционерите на извършено прехвърляне на поименни акции не представлява предпоставка за възникването на членствените права на приобретателя на акциите, включително и на упражняването им по исков ред при оспорване решенията на общото събрание на дружеството. Последните права се считат възникнали с факта на придобиването на акциите към момента на извършването на джирото.

  В Решение на Върховния касационен съд (Решение № 159 от 12.12.2017 г. по дело 375/2016) се постановява, че целта на вписването в книгата на поименните акционери на прехвърляне на поименни акции, е при провеждането на общите събрания да може бъде зачетено като акционер всяко лице, вписано в книгата и да съществува яснота относно обема права, с които разполага то при вземането на решения. Наред с това, при представяне пред общото събрание на временно удостоверение с джиро, легитимиращо едно лице като приобретател на права върху акции, дружеството е задължено да го регистрира и допусне до участие в общото събрание като акционер, независимо дали прехвърлянето е вписано в книгата.

  Позоваването на съществуващи материални права по акции, придобити чрез джиро преди завеждането на исковата молба и без то да е вписано, е достатъчно да обоснове процесуалната легитимация на ищеца в производството по иск за отмяна на решение на Общото събрание. Съществуването им може да бъде оспорено в процеса чрез правоизключващи възражения от страна на ответното дружество, насочени към отричане валидното възникване на тези права /напр. нищожност на джирото/ или погасяването им в даден момент преди събранието. Доказването на тези възражения би имало за последица отхвърляне на иска, поради недоказано притежание на право.

  При липса на оспорване от страна на ответното дружество или при недоказването му, съдът следва да зачете прехвърлителния ефект на джирото тогава, когато то е извършено преди датата на Общото събрание и да приеме иска за допустим, като го разгледа по същество.


  Но така или иначе, бездействието да се впише настъпилата промяна може да доведе в различните хипотези и според настъпилите вреди било за дружеството, било за трети лица, иск с претенция за обезщетение срещу бездействащия джиратар ! Отделно санкции могат да последват и при ред специални закони със законови изсквания, където публична личност трябва да декларираш дялове и акции в търговско дружества, а не го правиш, така че най - добре е новият горд собственик да действа ! Само в негов интерес е .....

 94. 94 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#52] от "Santos":

  Доколкото разбирам, ти се фокусираш върху следния текст:

  "(4) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) В 7-дневен срок от извършване на джирото приобретателят, съответно заложният кредитор е длъжен да уведоми дружеството и да подаде заявление за вписване на прехвърлянето, съответно залога в книгата за акционерите."

  Доколкото виждам, текстът се отнася до приобретателя на джирото, а именно Бойко Борисов. Той е този, който трябва да извърши действията по горната алинея. Бойко Борисов обаче не е приобретател, защото не се е подписал от обратната страна на джиросаните акции. Седем дневният срок тече след полагане на този подпис. С други думи, правните последствия са след полагане на подписа. Преди полагане на подписа, каквото е положението в момента, Бойко Борисов е фактическият собственик на акциите, което, без каквито и да е правни последствия може да продължи за неопределено време. Това твърди и бащата на Търговския закон проф. Огнян Герджиков в изтритата част на интервюто му в "Труд", а именно, че, ако акциите на джиросанта не са вписани в книгата на акционерите на дружеството, то тогава се установява (безсрочно) висящо положение -- impendent conditione.

  Ако Бойко Борисов се реши на подобен безсрочен изход, то това ще има изключително неблагоприятни политически последици за него, въпреки че законът позволява горната безсрочност.

 95. 95 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  В "Труд" изтриха от интервюто на проф. Огнян Герджиков частта, в която Герджиков казва, че ако акциите на джиросанта не са вписани в книгата на акционерите на дружеството, то тогава се установява (безсрочно) висящо положение -- impendent conditione. Някой може ли да намери из кешовете на "Труд" оригиналния текст на интервюто?Днес линкът дава следното: https://trud.bg/проф-огнян-герджиков-пред-труд-в-мо/?fbclid=IwAR2ld7VI8J9NWSjZF-IBmeSsjkuUUte2oEGmXfkl2gC7Ao9Amdxk0_7x9UA В него липсва impendente conditione.
  —цитат от коментар 92 на bryghtlyght  До коментар [#92] от "bryghtlyght":

  Това върши ли Ви работа?

  https://www.skandal.bg/news/15893763198767/prof-ognyan-gerdzhikov-v-momenta-aktsiite-na-levski-sa-na-boyko-borisov

  "– А ако не бъде вписан?
  – Толкоз. Това е висящо положение."

 96. 96 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Весело

  Бойко Борисов обаче не е приобретател, защото не се е подписал от обратната страна на джиросаните акции. Седем дневният срок тече след полагане на този подпис.
  —цитат от коментар 94 на bryghtlyght


  Извинете, бихте ли ми посочили къде трябва да се разпише джиратаря върху алонжа, щото не намирам отметка или поленце.
  Законът също мълчи.

  Благодаря предварително.

 97. 97 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#95] от "lilithi":

  Благодаря, но не върши работа. И тук е изтрита последната част на интервюто, където Герджиков изрично казва, че, ако акциите на джиросанта не са вписани в книгата на акционерите на дружеството, то тогава се установява (безсрочно) висящо положение -- impendent conditione. Точно този е латинският термин използван от Герджиков, изписан в интервюто. Това липсва в преработения вариант. Трябва някой, който знае как да намери кеша от същата публикация в оригиналния ѝ вариант и да ни даде линк към него.

 98. 98 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#97] от "bryghtlyght":

  Странно. Аз чета следното:

  " А ако не бъде вписан?
  – Толкоз. Това е висящо положение. Аз Ви завещавам след смъртта си моето имущество. Вие длъжна ли сте да го приемете? Не сте длъжна – решавате приемате ли го или не. Докато Вие не се произнесете, имуществото е inpendente conditione – висящо състояние. Докато Вие не изразите Вашата воля да го приемете или да не го приемете. По същият начин – ако Бойко Борисов иска да го приеме, ще се впише в книгата на акционерите. Ако не иска – няма да се впише и толкова."

  https://www.skandal.bg/news/15893763198767/prof-ognyan-gerdzhikov-v-momenta-aktsiite-na-levski-sa-na-boyko-borisov

  Извинявам се. Исках да бъда полезна.

 99. 99 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#93] от "samoedin":

  Единственото, на което трябва да се отговори е, има ли някакви правни последствия протакането от страна на джиратаря (Бойко Борисов), ако той не иска и да чуе за собствеността си върху акциите. С други думи, установява ли се (безсрочно) висящо положение -- impendent conditione, както твърди Греджиков в изтритата част на интервюто с него?

  Разбира се, каквото и да е юридическото положение, политическите последвствия за Бойко Борисов ще са много неблагоприятни. Бойко Борисов няма полезен политически ход при каквото и да юридическо тъкуване. Той няма как да се освободи, за да излезе политически неопетнен, от вече вмененото му участие в процесите около Левски.

 100. 100 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#96] от "lilithi":

  Това някаъде се обсъди из темите, но не мога да си спомня точно къде, за да дам линк. Обръщаше се внимание, че можело след много джиросвания да не останело място на обратната страна на акцията, затова само в този случай можело да се добави отделен лист. Иначе акцията трябвало да е интактна и да се състои само от един лист хартия, нещо такова. Извинявам се, не знам, не съм специалист и нямам представа къде има текст от закона по този въпрос.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK