Огнян Герджиков се поправи: Собствеността на "Левски" не е променена

Огнян Герджиков се поправи: Собствеността на "Левски" не е променена

© Надежда Чипева, КапиталДжиросването на акциите на "Левски" от формалния собственик Георги Попов на Бойко Борисов е невалидно и промяна в собствеността на клуба няма, Това обяви професорът по търговско право Огнян Герджиков.


Няколко дни по-рано пред "Дневник", а след това и в интервюта пред други медии, Герджиков обяви, че премиерът е собственик, но направи уточнение, че не е виждал джирата. Според него единственото, заради което сделката е невалидна е, защото "акциите и временните удостоверения се джиросват на гърба". До момента пликът с акциите на клуба, който беше занесен в Министерския съвет, а след това и в офисите на "Левски" от телевизионния водещ Сашо Диков, не е бил показван публично от двете страни.


"Когато завършвах един стар юрист ми каза: "Добрият юрист не трябва да вярва на ушите си, той трябва да вярва на очите си". Аз преди няколко дни не го послушах, зададоха ми въпрос за джиросването на акциите и кой е собственик. Казах, че джирото е едностранна сделка, от него задължения за джиратаря няма никакви и той не става акционер, докато не се впише в книгата на акционерите".
"Вчера (в събота) видях т.нар. джиро и се плеснах по челото какви мнения давам. Това, което беше показано не е никакво джиро, младите хора биха му казали пунта мара. Една ценна книга се джиросва на гърба. Когато има много джира и този гръб не стига, на него се залепва един бял лист и на него продължава джиросването. Това е единен документ, не могат да бъдат два, за да се проследи непрекъснатият път на джирата", обясни Герджиков в "Тази неделя" по Би Ти Ви.


Сагата с акциите на "Левски" се разви в сряда, когато те бяха изпратени от Васил Божков и формалния собственик Георги Попов на министър-председателя. Борисов отказа да ги приеме, а три дни по-късно обяви, че "казус няма" и не иска да бъде замесван.


Герджиков уточни, че не е виждал документите и няма как да проследи пълния път на джирата. "Георги Попов е категоричният собственик на "Левски", ако той следва от логичния път на джирата. Аз не мога да съм сигурен, защото това се е сменяло много пъти".


Според Огнян Герджиков джирото от Георги Попов към Борисов е невалидно.

© Нове холдинг

Според Огнян Герджиков джирото от Георги Попов към Борисов е невалидно.


Според бившия служебен-министър с отделни документи, както е направено джиросването Георги Попов може да направи такива по отношения на Владимир Путин или Доналд Тръмп.


"Всъщност това не е нищо. Следва, че това е един удар във въздуха, нищо не е станало. Собственик на акциите е този, който се е опитал по този начин да джироса. Ако това е направено умишлено, умно е замислено, защото побъркаха цялата държава една седмица. Мисля си обаче, че е направено от недостатъчно знание", добави Герджиков.


Според него одържавяването на хазартния бизнес на Васил Божков е противоконституционно и ще доведе до последствия за държавата."Истината е, че държавата носи последствия за тези действия. Нека действително да бъдем правова държава".


Даниел Вълчев: Борисов не е собственик на акциите


Отношение по темата взе и деканът на Юридическия факултет в Софийския университет и бивш министър на образованието Даниел Вълчев. Според него джирото трябва да бъде двустранна сделка.


"Истината е, че по отношение на джирата и прехвърлянето на поименни акции, какъвто е случая, има едно несъвършенство в закона - джирото е уредено, традиционно като едностранна сделка, която няма нужда от кауза. Съдебната практика преодоля тези разбирания и има решения", обяви Вълчев пред БНТ.


"В този смисъл г-н Борисов по-скоро не е собственик на акциите. Причина за това е, че за разлика от определена едностранна сделка, с акциите не е точно така. Можеше да се съобщи много късно за това, да възникне проблем, че Борисов не ги е декларирал. За да защитиш онзи, който не е знаел, най-правилното би било джирото да е двустранна сделка".


Какво каза приближеният до Божков Георги Попов четете тук.
Каква беше реакцията на Борисов за акциите на клуба четете тук.
Собственик ли е премиерът Борисов на "Левски" четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (131)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3099 Любопитно

  "Няколко дни по-рано пред "Дневник" Герджиков обяви, че премиерът е собственик, но направи уточнение, че не е виждал джирата." - не се пляскайте! На определени места, обаче може! Част от документите е факсимилето, а иначе всички предишни приносители са описани надлежно, дори тези, за които не се знаеше. Но въпросът не е в "акциите", а в ЗАДКУЛИСНОТО ОПравление не само на тях, а на цялата държава. Което г-н Герджиков, без пляскане си каза.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Изходната точка на Герджиков беше: „След като видях алонжа, се плеснах по челото и си казах - ами че той не е единен документ с предишния алонж, затова няма никакво джиро, Г. Попов е направил удар във въздуха“.

  Не прави чест на Герджиков казаното: или не е гледал това, което всички можем да видим, или го е видял, но е нечестен спрямо аудиторията. Присъединявам се към Герджиков – да вярваме на очите си но ЦЯЛАТА картина, а не на целенасочено избрани фрагменти от нея. Всъщност ето какво се вижда:

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.160148265543152&type=3

  Елементарно е: алонжът с джирото от Г. Попов към Б. Борисов изглежда по АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ начин, както изглежда алонжа с джирото от Васил Божков към Георги Попов, както и изглежда джирото от Христо Йовов към Васил Божков (гледаме назад по веригата на джирата). Тоест, ако е прав Герджиков, че джиро от Г. Попов към Б. Борисов няма, то по абсолютно същите критерии и логика, и джиро от В. Божков към Г. Попов няма, то и джиро от Х. Йовов към В. Божков няма (гледаме назад по веригата на джирата). Всъщност на листа, върху който е изписано джирото на Спас Русев към Христо Йовов оставя (в долната му част) има място, при което следващото джиро - на Хр. Йовов към В. Божков не започва на тази свободна част, а на нов лист. Още по-огромно свободно е мястото на листа върху който е изписано джирото на Хр. Йовов към В. Божков. Божков обаче не е почнал да пише върху тази свободна част, а на нов лист. При тази ситуация дали е невалидно джирото на Божков към Г. Попов. Според мен – не. защото меродавното е това, че алонжите на В. Божков към Г. Попов и на Г. Попов към Б. Борисов СА НОМЕРИРАНИ (ако имаше шрифт 72, щях да го използвам). Тоест по този начин се ГАРАНТИРА НЕПРЕКЪСНАТОСТТА НА ДЖИРАТА.
  Нещо повече – видно е, че джирото на В. Божков към Г. Попов е оградено в рамка. Тоест текстът на следващото джиро трябва да започне извън тази рамка, тоест на отделен лист.

  Най-картката дефиниция на правото се приближава до: при еднакви факти - еднакви правни последици. Тоест, или въобще няма джиро към Хр. Йовов, или ако ще приемем, че го има - то го има и от Г. Попов към Б. Борисов.

  За сорната чест на проф. Герджиков: по-добре да смятаме, че не е гледал цялата верига от джирата. А те са изпълнявани идентично. Другата алтернатива е безчестието му - политическо говорене от учен - ужасно отвратително!

 3. 3 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Дневник, спрете да цитирате хора, които не разбират много от това. Това е правен механизъм, който е използван сравнително рядко и точно затова повечето юристи не го разбират добре. "Любимите" въпроси на студенти на държавни изпити са точно тези, свързани с джиро, менителници и т.н.

  Ето една добра статия от проф. Поля Голева: https://news.lex.bg/прехвърляне-на-акции/

 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Много уважавам Професора като преподавател, но като политик излезе пълно л@¥но.
  По темата - ако това му е аргументът, то собственик на временните удостоверения все още е Батков.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  То и да си плюеш на името пляскаики или пляскаики те също не е лесно.
  Както и да е .
  Жребият е хвърлен.
  Раната заздравява лоша дума не се забравя е казала мечката.
  Каквито и телодвижения да се извършът оттук нататък името на премиерът Бойко Борисов е свързано с ФК"Левски".

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#2] от "inn":

  А това :"Според него одържавяването на хазартния бизнес на Васил Божков е непротивоконституционно и ще доведе до последствия за държавата." как го тълкувате?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Герджика да напише една монография по въпроса.

 9. 9 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  "Истината е, че държавата носи последствия за тези действия. Нека действително да бъдем правова държава".

  В едно изречение противоречие и после аз съм бил грешен, че настоявам юристите учат логика!
  В Конституцията кво е записано? Държавата носи последствия, а действителността е друга?! Герджиков (без професор), късай хартийките (дипломата) и кофите за смет те чакат!

 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Жестът на Божков, без значение дали е законово издържан или не, му дава предимства:
  1. Ако номерът мине, Божков се отървава от "Левски" и набълбучва Борисов,
  2. Ако не мине, то Борисов пак е набълбучен (понеже не иска да се занимава с "Левски"), а Божков излиза светец (разкрил е истинската същност на Борисов).

 11. 11 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Г-н Герджиков не се поправи а се "излегнал" не след като се е сетил имаме е пораснал по челото а след като са го пораснали по врата.За джирото е ясно. Но то е върху менителницата а не върху акциите.Така е защото акциите не са на акционерно дружество а са на частно лице и не се търгуват на борсата а се сменят между съдружници.(87%дял)Според Закона за спорта,само частни лица и капиталови дружества с нестопанска цел, могат да бъдат собственици на Ф.К. клубове.А това означава,че А.Д.може да бъде Федерация но не и частен клубен отбор.А съдружниците в такива дружества са,дефакто като Е.Т. и не отговарят само с дяловия си капитал в дружеството ами и с цялата си собственост.Така,че има фактическа смяна на собствеността и има срок за регистрация в регистъра(което професора пропусна да каже днес в интервю по Б.Т.В.(Божков Т.В.,според МП)Така че ако последва фалит на Ф.К."Левски" след разпродажбата му от Ч.С.И.,може да има още един квартирант при кума на М.Ф.

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Огнян Герджиков трябва да вземе да прегледа историята на предишните джиросвания и па да се поправи.

  Дневник, тичайте!

  Голям сериал може да излезе от това!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Опс.поправка.
  Да се чете- " не се е поправил" а се е "изметнал".

 14. 14 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Тоя път наистина се осраха:) Като левскар нямам притеснения. Даже предпочитам да фалираме със стил. Ще си измъкнем магаренцето от калта. Но тези трябва да са съдени и имуществото отнето! Последното е задължително! И понеже няма как да стане тук някак си... Разчитам поне на прокуратурата в Испания!

 15. 15 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1076 Весело

  Герджика да напише една монография по въпроса.
  —цитат от коментар 8 на dorn


  Стихосбирка да напише! Новия на амбразурата, че да го учим кат' Вапцаров и Гео Милев:)

 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Дневник, спрете да цитирате хора, които не разбират много от това. Това е правен механизъм, който е използван сравнително рядко и точно затова повечето юристи не го разбират добре. "Любимите" въпроси на студенти на държавни изпити са точно тези, свързани с джиро, менителници и т.н. Ето една добра статия от проф. Поля Голева: https://news.lex.bg/прехвърляне-на-акции/
  —цитат от коментар 3 на J.J.


  Благодаря за линка. Това което разбрах по темата е:
  "Не е достатъчно само джирото, защото, както при възмездното, така и при безвъзмездното прехвърляне на акциите не е възможно да липсва съгласие на приобретателя. Никой не може да бъде принуден да стане собственик на акции, защото това означава да стане акционер, член на дружество. А у нас е недопустимо принудителното членуване в каквото и да било търговско дружество. Още повече, че придобиването на акции е свързано и със задължения – съгласно чл. 186 ТЗ приобретателят отговаря солидарно с прехвърлителя за неплатените акции или други задължения, които прехвърлителят е имал към дружеството. Затова, ако някой джироса акциите си на друг, а той не ги иска, собственик остава прехвърлителят. Защото не е осъществен фактическият състав на прехвърлянето, а от тук – не са настъпили и вещноправните последици. Няма пречка да се извърши безвъзмездно прехвърляне на акциите на самото акционерно дружество обаче – чл. 187а, т. 3 ТЗ. Разбира се, то не може да ги задържи дълго, т.е. не може да бъде акционер на самото себе си, а трябва да прехвърли акциите на други лица." цитат от статията.

 17. 17 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedoliben":

  Вярваш ли, че някой вярва в това, дори и юридически да се окаже че ББ е реалния собственик. Какви задължения могат да му бъдат вменени в случая, да бъде задължен да носи отговрност и да управлява Левски ли. Забрави.
  Не е дал дори и един символичен лев за придобиването им.
  Лощото е че така се издържат отборите в Българя, само от пари със съмнителен произход и като настъпи някакво сътресение всичко се срутва.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 18. 18 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Така че това което някои тука хвалеха като гениален ход е просто удар в празното пространство !

 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#2] от "inn":А това :"Според него одържавяването на хазартния бизнес на Васил Божков е непротивоконституционно и ще доведе до последствия за държавата." как го тълкувате?
  —цитат от коментар 6 на дерибеев

  Правописна грешка. Да се чете " одържавяването на хазартния бизнес на Васил Божков е противоконституционно и ще доведе до последствия за държавата".
  Дали ще има последствия и какви биха били те зависи от Божков, от държавата, от някои институции...

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  У нас правото е на по-силния , навън изглежда е обратното.....може би и затова има толкова мнения по един и същ казус...което логично води до съда.....преди години времето стигаше , днес не е сигурно …..ще излезе , че този с по-добрите адвокати ще спечели.....а ,тези , които ще плащат се знаят от самото начало …...времето ще даде да се разбере на кого ще стигне и за какво....съдът вече чака !

 21. 21 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  при такива професори и доктори кат тиквата,нормално сме в такова положение в държавата

 22. 22 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Така че това което някои тука хвалеха като гениален ход е просто удар в празното пространство !
  —цитат от коментар 18 на dorn

  Дали не е удар в празно пространство от втората част на стария виц?

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  До коментар [#2] от "inn":

  " Изходната точка на Герджиков беше: „След като видях алонжа, се плеснах по челото и си казах - ами че той не е единен документ с предишния алонж, затова няма никакво джиро, Г. Попов е направил удар във въздуха“.

  Не прави чест на Герджиков казаното: или не е гледал това, което всички можем да видим, или го е видял, но е нечестен спрямо аудиторията. Присъединявам се към Герджиков – да вярваме на очите си но ЦЯЛАТА картина, а не на целенасочено избрани фрагменти от нея. Всъщност ето какво се вижда:

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.160148265543152&type=3

  Елементарно е: алонжът с джирото от Г. Попов към Б. Борисов изглежда по АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ начин, както изглежда алонжа с джирото от Васил Божков към Георги Попов, както и изглежда джирото от Христо Йовов към Васил Божков (гледаме назад по веригата на джирата). Тоест, ако е прав Герджиков, че джиро от Г. Попов към Б. Борисов няма, то по абсолютно същите критерии и логика, и джиро от В. Божков към Г. Попов няма, то и джиро от Х. Йовов към В. Божков няма (гледаме назад по веригата на джирата). Всъщност на листа, върху който е изписано джирото на Спас Русев към Христо Йовов оставя (в долната му част) има място, при което следващото джиро - на Хр. Йовов към В. Божков не започва на тази свободна част, а на нов лист. Още по-огромно свободно е мястото на листа върху който е изписано джирото на Хр. Йовов към В. Божков. Божков обаче не е почнал да пише върху тази свободна част, а на нов лист. При тази ситуация дали е невалидно джирото на Божков към Г. Попов. Според мен – не. защото меродавното е това, че алонжите на В. Божков към Г. Попов и на Г. Попов към Б. Борисов СА НОМЕРИРАНИ (ако имаше шрифт 72, щях да го използвам). Тоест по този начин се ГАРАНТИРА НЕПРЕКЪСНАТОСТТА НА ДЖИРАТА.
  Нещо повече – видно е, че джирото на В. Божков към Г. Попов е оградено в рамка. Тоест текстът на следващото джиро трябва да започне извън тази рамка, тоест на отделен лист.

  Най-картката дефиниция на правото се приближава до: при еднакви факти - еднакви правни последици. Тоест, или въобще няма джиро към Хр. Йовов, или ако ще приемем, че го има - то го има и от Г. Попов към Б. Борисов.

  За сорната чест на проф. Герджиков: по-добре да смятаме, че не е гледал цялата верига от джирата. А те са изпълнявани идентично. Другата алтернатива е безчестието му - политическо говорене от учен - ужасно отвратително!"

  Съгласен съм, че Герджиков просто е под натиск ! Пак не е догледал всичко ! Говори, защото иска да излезе от неудобното положение, че казва истини не в интерес на силните на деня !

 24. 24 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Гадно, суетно и алчно човече е Герджиков. Винаги прилепнал за силните на деня и винаги зяпнал за пари. Сега хем защитава Борисов за по-сигурно, хем се предлага на Божков да осъди България. Гювендия. Момичетата на магистралите са чисти морални капки в сравнение с този окаян мерзавец.

  Navigare Necesse Est
 25. 25 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#16] от "dorn":

  Баце се съгласи да стане собственик на временните удостоверения. И то публично:
  Поиска собствеността да бъде прехвърлена на феновете -> обяви се за "болен фен" -> каза на другите фенове, че той е по- по- най-фен -> получи собствеността. Честито.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedoliben":

  Свързано.Сред хейтърите.Но,вие не сте значителни избиратели.Целия опит на Божков да удари Боросов е нелеп.Само троловете залебиха от него.

 27. 27 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":
  Между двата въпроса - с акциите на Левски и лотариите няма никакви допирни точки от правен характер.

  В строт смисъл одържавяване на лотариите на Божков нямаше. Държавата направи ДЕЙНОСТТА свой монопол, АД-тата (търговските дружества си останаха на Божков).

  Трети е въпросът с това как държавата се грижеше максимално усърдно лумпенизирани хора да си дават последните стотинки на Божков през покупка на талончета. При пряка забрана в ЗХ на рекламата на хазарта, Божков си имаше запазено време в праймтайма на две национални телевизии. В тях щастливи печеливши раазказваха сагата си как са уцелили специалния талон. "Интервютата" ги вземаха старателно подбрани манекенки с мерки 90-60-90 и задължително избелени зъби. И ДКХ не виждаше в това никаква реклама, а "репортажи". Паралелно с това 700 лв. - вместо в бюджета, в джобовете на Божков. Пет години ДКХ и нейния надзираващ (министърът на финансите) "не забелязват", че едни милиони налози се укриват от две на практика монополни частни лотарии на Божков...

  Както няколко пъти се повтарям: когато Коза Ностра и Камората влезат във война, не е задължително да има добър...

 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#16] от "dorn":

  Чл. 185. (1) (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 88 от 2018 г., в сила от 23.10.2018 г.)
  (2) Прехвърлянето на поименните акции се извършва с джиро и трябва да бъде вписано в книгата на поименните акционери, за да има действие спрямо дружеството. В устава могат да бъдат предвидени и други условия за прехвърляне на поименни акции.
  (3) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) Поименни акции се залагат с джиро с уговорка "за гаранция", "за залог" или с друг израз, който означава обезпечение. Залогът има действие спрямо дружеството от вписването му в книгата на поименните акционери. Правото на глас по заложени акции се упражнява от акционера, освен ако в договора за залог е предвидено друго. В тези случаи чл. 473 не се прилага.
  (4) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2010 г.) В 7-дневен срок от извършване на джирото приобретателят, съответно заложният кредитор е длъжен да уведоми дружеството и да подаде заявление за вписване на прехвърлянето, съответно залога в книгата за акционерите.

  ++++ интересно ми е какви са му задълженията на ББ по Чл. 185. (4) ?
  Ще е виновен, че не е подал заявление за вписване или просто с изтичане на 7 дневния срок акциите няма да са негови.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Вчера Бойко Борисов сподели, че дядо му го е научил, че "насила не може да вземеш". Всъщност обаче "Левски" на няколко пъти се оказа в ръцете на хора, които нямаха никакво желание да поемат "отбора на народа". (И това не е само с "Левски" - така беше "джиросан" и "Локо" Пловдив на Марешки). Нито Спас Русев е имал огромното желание да става собственик на "Левски", нито Васил Божков. Вероятно и двамата "насила" са взели "Левски", като условия към сделките и бизнеса им, съответно с "Виваком" и "Национална лотария". Та, въпросът е кой ги накара "насила". Има ли свободен журналист, който да попита Бойко Борисов дали това е той. Още повече, че вече има конкретно такова обвинение. Няма кой да го попита. На журналистите, включително и в тази медия за съжаление, виновни се оказаха Васил Божков и ...Сашо Диков. Сякаш Божков и Диков са съчинили 10-годишния модел на управление на клуба с политически зависимости, довел го до това състояние.
  Друг незададен въпрос към премиера е какви са отношенията му с Иво Тонев и Христо Йовов и били ли са негови поставени лица в клуба. Апропо, защо до днес нито един журналист не намери Христо Йовов и да го попита бил ли е собственик на акциите на клуба и ако е бил - защо излъга, че не е бил. Но никой не търси Йовов. И никой не го пита как един кандидат-кмет на Своге от партия ГЕРБ е станал собственик на акциите на "Левски" и как веднага след удара срещу Божков точно този кандидат-кмет беше назначен от управляващите в ръководството на Тотото (получило бизнеса на Божков), което от своя страна се спрягаше за новия спонсор на "Левски"?
  Да, от една страна е унизително за всеки привърженик, акциите да се разхождат из софийските улици, но по-унизително беше това, което се случваше 10 години в клуба и пълното мълчание на сини журналисти и сини ветерани, някои от които на "хранилка". От друга страна, този ход на Божков е полезен, защото с него се поставя веднъж завинаги въпросът пред левскарската общност - примиряваме ли се да продължим по модела на посочения "Бащица" или тръгваме по нов път- чист и достоен като пътя на Апостола?

 30. 30 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  ДПаралелно с това 700 лв. - вместо в бюджета, в джобовете на Божков. .
  —цитат от коментар 27 на inn


  700 милиона лв. - по информация на самия Влади Горанов...

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Блестяща логика ! Истинският собственик е ПЪРВИЯТ, ...казва ГЕРДЖИКОВ, защото всичко не на ГЪРБА . Колко ли пари е КОСТВАЛО това ПЛЕСКАНЕ по челото..!?? Няма ЛОШО, ............пазарна икономика :))

 32. 32 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ф.К."Левски" е професионален частен спортен клуб,а не от аматьори.И не е А.Д.Ако би било иначе,как щяха да купуват и продават играчи.И като така играчите нямат право на собственост в клуба. Според мен собствениците на клуба са отговорни не само с дяловете си а и с имуществото си,при фалит на клуба. А с джирата безспорно се доказва,че клуба е използван за политика.Но Божков е бизнесмен и постъпва коректно като такъв след публично "излияние" на МП,че Ф.К."Левски" трябва да се върне на този от когото е взет.Явно се стягат нови избори и както и друг път е ставало,ще трябва да се печелят.Но този път няма да се получи,защото клуба има дългове.Явно до сега отбора
  ( феновете) е бил употребяван а сега безмилостно ще бъде захвърлен.

 33. 33 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Егати юриста! Фурнаджийска лопата!

 34. 34 Профил на Libra
  Libra
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Поправил се бил Герджика?! По-точно е да се каже, че са го поправили. Вероятно тези дето са го плеснали. Но не само по челото.

 35. 35 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Прочетете,Закон за спорта-Чл.112 и Чл. 130.мисля,последна редакция от 2018 г.Това което сам си го направиш и най върлият ти враг не може да ти го стори.

 36. 36 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1026 Любопитно

  "Една ценна книга се джиросва на гърба. Когато има много джира и този гръб не стига, на него се залепва един бял лист и на него продължава джиросването."

  Хубаво. Това - ако свърши мястото. Ами ако акциите са 100 000 и очевидно ще свърши времето на Вселената, докато ги изджибрят с подпис всичките?

 37. 37 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ф.К."Левски"ще бъде пожертван,не заради спорта а заради политиката.Винаги от доста години бизнемени са го поддържали а политици са го използвали за свои цели.(феновете конкретно)Съжалявам но такава изглежда е истината за отбора според късната му история и след пререгистрацията му като частен футболен клуб.

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  До коментар [#16] от "dorn":

  Ето го разбирането на Поля Голева :

  " Не е достатъчно само джирото, защото, както при възмездното, така и при безвъзмездното прехвърляне на акциите не е възможно да липсва съгласие на приобретателя. Никой не може да бъде принуден да стане собственик на акции, защото това означава да стане акционер, член на дружество. А у нас е недопустимо принудителното членуване в каквото и да било търговско дружество. Още повече, че придобиването на акции е свързано и със задължения – съгласно чл. 186 ТЗ приобретателят отговаря солидарно с прехвърлителя за неплатените акции или други задължения, които прехвърлителят е имал към дружеството. Затова, ако някой джироса акциите си на друг, а той не ги иска, собственик остава прехвърлителят. Защото не е осъществен фактическият състав на прехвърлянето, а от тук – не са настъпили и вещноправните последици. "

  Недостатъка е, че отрича това, което закона изрично постановява :


  (2) Прехвърлянето на поименните акции се извършва с джиро и трябва да бъде вписано в книгата на поименните акционери, за да има действие спрямо дружеството. В устава могат да бъдат предвидени и други условия за прехвърляне на поименни акции.


  с аргументи, които обезмислят правната му същност на едностранна, абстрактна сделка с прехвърлителен ефект ( транспортна функция) на ценната книга ! Освен това никой не може да знае какви са действителните отношения между джирата и джиратаря, които могат да бъдат предмет на съдебен спор, който да продължи години напред във времето ! Джиратарят твърди, че има/няма дарени, продажба....., но джиранта може да твърди, че имат уговорки по еди кое си тяхно правоотношение Тогава ?
  Затова има принцип на правната сигурност: предпочитат се правата на добросъвестните трети лица, които са се доверили на непрекъсната верига на джирата, както е посочена малко по - горе в този форум, вместо на приказки в хаотичен порядък ! Още повече дриратаря може много бързо да се освободи от тези акции, ако счита, че това не е в негов интерес ! Нищо не губи !

 39. 39 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Ф.К."Левски"ще бъде пожертван,не заради спорта а заради политиката.Винаги от доста години бизнемени са го поддържали а политици са го използвали за свои цели.(феновете конкретно)Съжалявам но такава изглежда е истината за отбора според късната му история и след пререгистрацията му като частен футболен клуб.
  —цитат от коментар 37 на Armagedon


  Както се казва - наиграха се !

 40. 40 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Според него одържавяването на хазартния бизнес на Васил Божков е непротивоконституционно и ще доведе до последствия за държавата.
  —цитат от коментар 0 на Автора


  Професор Герджиков каза точно обратното, че одържавяването е противоконституционно.

 41. 41 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  хубавото на тоя е, че няма никакви проблеми да си обърне мнението на 180 градуса, колкото пъти е необходимо. При това обмислено, мотивирано и с акадимично достойнство,
  Служител-първенец по политическа и наУчна подготовка на библиотекарската мафия!

 42. 42 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Както е казал народът никога не е късно да станеш за резил.Много е лесно да се говори едно към гьотери но когато си професор и изпитваш студенти трябва да си по обран.Все пак много хора сме юристи и много са чели и след като завършат ЮФ.

 43. 43 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Пропуска се нещо важно.Става дума само за джиросан дял( мажоритарен дял а не за целия пакет акций.)Така,че не може да няма съгласие. Още повече че има и публично "излияние" от новия собственик,да се върне мажоритарния дял,които дава по голяма повече "глас" в управлението)а не целия пакет акции.А и този дял е на приносител а не на А.Д.,защото Ф.К.е член на федерацията но е частен спортен клуб.При А.Д.трябва да има съгласие от акционерите за прехвърляне на акции.Но при Профи.Ф.К. се менят и без съгласие,(според интереса),като че ли има разлика.

 44. 44 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Защо се забравя,че Герджиков беше назначен от Радев за премиер на неговото служебно правителство и по нареждане на летеца избраха самолетите Грипен,една седмица преди края на мандата на служебния кабинет.Крушата си има опашка.Вдигнаха му топката за забиване,но ударът беше в блокадата и топката удари Герджиков по главата.
  Слабо ,професоре,много слабо!

 45. 44 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  "Според него одържавяването на хазартния бизнес на Васил Божков е непротивоконституционно"

  WTF?

  Here for the LOLS
 46. 46 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 755 Любопитно

  До коментар [#38] от "samoedin":

  Нещата ми се струват елементарни (като за неюрист): след прехвърлянето на поименните акции, кой трябва да поиска вписване в книгата на акционерите? Джиратарят! Е, след като той не го иска, какво се променя в книгата на акционерите?

 47. 47 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Плеснал се по челото хлъзгавия послушко.. Всички забравиха кой беше синдик на Агробизнесбанк..

 48. 48 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#38] от "samoedin":


  Освен това никой не може да знае какви са действителните отношения между джирата и джиратаря, които могат да бъдат предмет на съдебен спор, който да продължи години напред във времето ! Джиратарят твърди, че има/няма дарени, продажба....., но джиранта може да твърди, че имат уговорки по еди кое си тяхно правоотношение Тогава ?
  —цитат от коментар 38 на samoedin


  Още повече, че никъде в закона не е казано, че каузалната сделка, която визираш, непременно трябва да е формална. Обратно - императивна норма в закона изисква джирото да е формално. Въобще - изумително е как уважавани (довчера) професори днес с такава лекота сами плюят по собствените си физиономии...

 49. 49 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#40:"Uprsport"][/quote]

  Благодаря за корекцията.

 50. 50 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Никога не е късно да станеш за резил.. Та и Герджиков така. Ода за премиера ще напише ли?

 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  До коментар [#38] от "samoedin":Нещата ми се струват елементарни (като за неюрист): след прехвърлянето на поименните акции, кой трябва да поиска вписване в книгата на акционерите? Джиратарят! Е, след като той не го иска, какво се променя в книгата на акционерите?
  —цитат от коментар 46 на john_3volta


  За 3 път го публикувам това решене, толкова ли е трудно поне да го проèтете:

  Едно от основните обстоятелства, които се отразяват в книгата на акционерите, е прехвърлянето на поименните акции. Последните по правната си същност са ценни книги, които се прехвърлят чрез джиро. Джирото може да бъде с пълно посочване името на новия приобретател на акцията или бланково. И в двата случая е необходимо прехвърлянето на акцията да се заяви за вписване в книгата на акционерите.

  Върховният касационен съд („ВКС“) разяснява, че това вписване в книгата на акционерите на прехвърляне на поименни акции, не е елемент от фактическия състав на прехвърлянето. То има само декларативно (оповестително) действие по отношение на дружеството, тъй като самото джиро, чрез което се извършва прехвърлянето на поименни акции, поражда целения транслативен (прехвърлителен) ефект по отношение на приобретателя от момента на неговото извършване. По този начин, инкорпорираните в прехвърлените акции права – лични и имуществени възникват за титуляря, независимо от последващото вписване в самата книга на акционерите. Следователно, вписването в книгата на акционерите на извършено прехвърляне на поименни акции не представлява предпоставка за възникването на членствените права на приобретателя на акциите, включително и на упражняването им по исков ред при оспорване решенията на общото събрание на дружеството. Последните права се считат възникнали с факта на придобиването на акциите към момента на извършването на джирото.

  В Решение на Върховния касационен съд (Решение № 159 от 12.12.2017 г. по дело 375/2016) се постановява, че целта на вписването в книгата на поименните акционери на прехвърляне на поименни акции, е при провеждането на общите събрания да може бъде зачетено като акционер всяко лице, вписано в книгата и да съществува яснота относно обема права, с които разполага то при вземането на решения. Наред с това, при представяне пред общото събрание на временно удостоверение с джиро, легитимиращо едно лице като приобретател на права върху акции, дружеството е задължено да го регистрира и допусне до участие в общото събрание като акционер, независимо дали прехвърлянето е вписано в книгата.

  Позоваването на съществуващи материални права по акции, придобити чрез джиро преди завеждането на исковата молба и без то да е вписано, е достатъчно да обоснове процесуалната легитимация на ищеца в производството по иск за отмяна на решение на Общото събрание. Съществуването им може да бъде оспорено в процеса чрез правоизключващи възражения от страна на ответното дружество, насочени към отричане валидното възникване на тези права /напр. нищожност на джирото/ или погасяването им в даден момент преди събранието. Доказването на тези възражения би имало за последица отхвърляне на иска, поради недоказано притежание на право.

  При липса на оспорване от страна на ответното дружество или при недоказването му, съдът следва да зачете прехвърлителния ефект на джирото тогава, когато то е извършено преди датата на Общото събрание и да приеме иска за допустим, като го разгледа по същество.

 52. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Любопитно

  "Вчера (в събота) видях т.нар. джиро и се плеснах по челото какви мнения давам. Това, което беше показано не е никакво джиро, младите хора биха му казали пунта мара. Една ценна книга се джиросва на гърба. Когато има много джира и този гръб не стига, на него се залепва един бял лист и на него продължава джиросването. Това е единен документ, не могат да бъдат два, за да се проследи непрекъснатият път на джирата", обясни Герджиков в "Тази неделя" по Би Ти Ви."

  'Ми тогава и предишните джира трябва са невалидни, доколкото не покриват условието, цитирано от Герджиков!
  Колкото до незаконното закриване на бизнеса на Божков, там може да стане още по-интересно.

  I Want To Believe
 53. 53 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 959 Любопитно

  До коментар [#16] от "dorn":Баце се съгласи да стане собственик на временните удостоверения. И то публично:
  —цитат от коментар 25 на BG Territory

  Така ли. Я дай някаква следа кога и къде е станало това.

 54. 54 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Браво Герджиков!Подаваш спасителна сламка на Борисов,току виж отново станеш важен фактор за премиера.Добре го е казал народът,'погледни ме с едното , за да те погледна с двете'.Как ли ти завижда сега бившия служ.премиер Близнаков ,че няма такава възможност да се самопредложи на мутрата. ПС На гърба на акциите прочетох джирото на бившия притежател Попов и няма никакъв начин той да е отново собственик.Всичко остава в Борисов.Той заяви пред цяла България ,че трябва да има нов притевател на акциите и тогава ще помогне на Левски.Има три възможности; спасяваш еднолично отбора както си обещал,прехвърляш акциите на друг да се белосва,или ги отказваш/не извършваш никакво действие/ и евентуално следва фалит.Джирото не става невалидно по никакъв начин,и не въстановява права на Попов.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 55. 55 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  А скандала с лотариите на Божков касае други"кукли на конци" Бизнесмена само казва че,като няма печалба от лотариите няма и подръжка за футбола.Явно такъв е бил бизнес планът му за подръжката на отбора,когато е поел собствеността върху него. Но драстичната едностранна промяна на обстоятелствата(не според уговореното)го принуждават да върне собственоста и върху отбора,поради невъзможността да го издържа без доходи от лотариите.Няма нищо нечестно.Вероятно този бизнес план е бил,одобрен,с взаимно съгласие."Ножът" в гърбът на МП е забит не от бизнесмена а от политиците предложили и гласували промените в Закона за хазарта в Н.С.

 56. 56 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Това според мен намекна и професор Герджиков днес в предаването на трите фей,по Б.Т.В.("Божков"Т.В. според М.П.)

 57. 57 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#51] от "samoedin":

  Ама не разбирате ли че подробната ви аргументация работи срещу вашето мнение за конкретния случай? Джиратарят ББ, който в случая не иска да се впише в книгата на акционерите, няма да поиска и да се ползва от гарантираното си от закона право да се регистрира/участва за/в ОС. Просто защото не се смята за участник в играта.

 58. 58 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#51] от "samoedin":

  Абе човек, какво си взел да се впрягаш толкова кой е притежател на акциите. От вчера само за това пишеш. Не ти ли ясно вече какво ще стане. Никой нищо няма да прави. Клубът ще фалира, ще изникнат няколко претендента за името, марката, герба и всякакви други неща за които не се сещам. Накрая ще ги изхвърлят от всички турнири и някой от клубовете който спечели в съда ще започне от селските групи. Жив и здрав !

 59. 59 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Просто трябваше да каже, че не е виждал джирото и да не бърза с изводите. И като чу за Божков да се сети, че е гнило. И той е в схемата. А още по-добре да беше преписал френския закон. Така е с великите юристи. Иначе, намери куп кусури на колегите си. Защото не му търсят скъпоплатените съвети.

  sen
 60. 60 Профил на wawa
  wawa
  Рейтинг: 266 Неутрално

  И какво ще последва сега от цялата тази какафония и обърквация? Една спешна поправка на Търговския закон, за да се регулира по по-добър начин прехвърлянето на налични акции.

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Любопитно

  До коментар [#58] от "dorn":

  "Абе човек, какво си взел да се впрягаш толкова кой е притежател на акциите. От вчера само за това пишеш. Не ти ли ясно вече какво ще стане. Никой нищо няма да прави. Клубът ще фалира, ще изникнат няколко претендента за името, марката, герба и всякакви други неща за които не се сещам. Накрая ще ги изхвърлят от всички турнири и някой от клубовете който спечели в съда ще започне от селските групи. Жив и здрав !"


  Честно казано, впрягам се по казус, който е наложен от всичко, свързано с отношенията между властта и един бизнесмен, наложен от тези две страни, не от някого от нас ! Да, нямам особено желание да споря излишно по въпроса, иначе в общи линии за останалото сте напълно прав ! Успех и приятна неделя !

 62. 62 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  В този скандал,МП яко се издъни,както старите юристи казват"на юнашко доверие".Такъв член в Закон няма.Но очевидно,правни последствия от това правно действие има.Съдът е наред.

 63. 63 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Много им се иска на левскарите някой (Борисов) да спасява "Левски"!

  Честният път е ФАЛИТ!

  А що се отнася до "голямата работа", "милиярдера" Божков - жалка история, изгубил е достойнство!  Машини прости, народ неук.
 64. 64 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Горките студенти!
  По-добре да си беше замълчал професорът!

 65. 65 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Аз не виждам никакви проблеми с алонжите и формата на джирата, което ме навежда на мисълта, че проф. Герджиков се опитва да омаловажи предишното си мнение, което почиваше на схващането, че джирото е едностранна и абстрактна сделка, т.е. то е валидно и прехвърля собствеността върху акциите съвсем валидно.

  Честно казано, не ми е съвсем ясно, но проф. Русчев излезе с противоположно мнение, че за да се прехвърли собствеността, трябва и каузалната сделка да е валидна, а такава явно изобщо няма, което и чисто житейски погледнато, е по-адекватното разрешение. Допускам, че Герджиков е видял, че греши, още повече, че Русчев поименно го посочва в статията: https://news.lex.bg/има-ли-прехвърлителен-ефект-джирото-н/

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 66. 66 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Голямо падение за Герджика.
  Всеки имащ поне малко идея от Търг. Закон мн. лесно щеше да го закове.
  Мисирки, сър!

 67. 67 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  До коментар [#51] от "samoedin":Ама не разбирате ли че подробната ви аргументация работи срещу вашето мнение за конкретния случай? Джиратарят ББ, който в случая не иска да се впише в книгата на акционерите, няма да поиска и да се ползва от гарантираното си от закона право да се регистрира/участва за/в ОС. Просто защото не се смята за участник в играта.
  —цитат от коментар 57 на john_3volta


  "Върховният касационен съд („ВКС“) разяснява, че това вписване в книгата на акционерите на прехвърляне на поименни акции, не е елемент от фактическия състав на прехвърлянето. То има само декларативно (оповестително) действие по отношение на дружеството, тъй като самото джиро, чрез което се извършва прехвърлянето на поименни акции, поражда целения транслативен (прехвърлителен) ефект по отношение на приобретателя от момента на неговото извършване.

 68. 68 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1981 Весело

  ей, страшни мухльовци значи... вече кой ден потропват от крак на крак, бърборят си некви дивотии под носа, а то клозет така или иначе нема

  некой тука мое ли да обясни какво значение има, че дедо глист днес изял онова, дето го изтропал вчера, какво променя това

 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  До коментар [#64] от "The Rock":

  "" Горките студенти!
  По-добре да си беше замълчал професорът!"

  Аз честно казано си мисля за цялата ни държава, при всичко на което сме свидетели не само сега, но и през изминалите години ! Ако е въпроса само за правните спорове около едно прехвърлително действие на джиро или кога и дали някой е станал акционер на един клуб, това са " бели кахъри", както казват хората !

 70. 70 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 959 Весело

  Горките студенти!По-добре да си беше замълчал професорът!
  —цитат от коментар 64 на The Rock


  Защо, нашето право не е като нормалното право, то е много напреднало. След време могат да изучават трудовете на нашите прависти, така както сега изучават трудовете на Лобачевски, Бояй и други откриватели на неевклидовата геометрия.

 71. 71 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Просто трябваше да каже, че не е виждал джирото и да не бърза с изводите. И като чу за Божков да се сети, че е гнило. И той е в схемата. А още по-добре да беше преписал френския закон. Така е с великите юристи. Иначе, намери куп кусури на колегите си. Защото не му търсят скъпоплатените съвети.
  —цитат от коментар 59 на sen


  Герджиков беше активиран с едно обаждане по телефона да се вкючи в заверата.Всички знаем кои са му господарите.

 72. 72 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малко се изложи тука професора или са му се "обадили" от Банкя да го инструктират, че клатушка Стабилността.

  Никакво изискване няма алонжът с последното джиро да се "залепва" за гърба на ВУ, но следва да е прикрепен към него, заедно с предходните джира, за това спор няма.

  От снимката се вижда, че този Алонж 3 не е самостоятелен, а прегънат в горния десен край и прикрепен към други документи, за които се каза че са ВУ за акциите и вероятно предишните джира.

  Така че какво иска да каже проф. Герджиков не ми става ясно.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 73. 73 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#51] от "samoedin": Не ти ли ясно вече какво ще стане. Никой нищо няма да прави. Клубът ще фалира, ще изникнат няколко претендента за името, марката, герба и всякакви други неща за които не се сещам.
  —цитат от коментар 58 на dorn


  Гладен литексар, чорба сънува.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 74. 74 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Твърде противна твар е т. н. професор. Спомням си, че беше изритан от председателството на 39-то НС, защото блокираше парламентарния контрол над кандалните опити на крадлата-вицепремиер Шулева да приватизира Булгартабак. В края на миналия век пък се беше омазал с далаверите си като синдик на Агробизнес Банк.
  Сегашната му постъпка в стил „мотика-лопата“ е съвсем в неговия продажен стил.
  Гнус ме е от такива нисши професорски твари!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 75. 75 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  Защо се забравя,че Герджиков беше назначен от Радев за премиер на неговото служебно правителство и по нареждане на летеца избраха самолетите Грипен,една седмица преди края на мандата на служебния кабинет.Крушата си има опашка.Вдигнаха му топката за забиване,но ударът беше в блокадата и топката удари Герджиков по главата.Слабо ,професоре,много слабо!
  —цитат от коментар 44 на kwy38371721


  Грипените бяха избрани от Техническа комисия от експерти, назначена още по времеро на Барба Ганьос 2 с доклад, който беше "засекретен" по-късно. В този доклад Грипен са класирани на първо място - по критериите зададени ОТНОВО при поръчката, правена при Барба Ганьос 2.

  Като тръгнете да лъжете, поне не така нагло, че лесно се хващат лъжите.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 76. 76 Профил на Andrei Tsekov
  Andrei Tsekov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Герджиков стана смешен. Дори и сегашната му теза отново не е вярна. Борисов не е собственик не заради пороци в алонжа, а заради липсата на каузална облигационно-вещна сделка. В тази насока има както практика на ВКС, така и трайна практика на окръжните съдилища.

 77. 77 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 959 Весело

  [quote#73:"Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките"][/quote]

  "Гладен литексар, чорба сънува"
  В детството си бях левскар, но перефразирам една крилата мисъл която е преписвана на различни автори. Който до 20 години не е левскар, значи няма сърце. Който на 50 все още е левскар значи няма акъл. Надявам се да сте около 20 - те.

 78. 78 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#75] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":

  „Президентът Румен Радев е убедил тогавашния служебен премиер Огнян Герджиков, че е важно именно неговият кабинет да гласува точката, свързана с одобрението на "Грипен" като най-изгоден за нов тип изтребител за нуждите на армията. Пред Би Ти Ви Герджиков разказа, че когато видял точката в дневния ред на заседанието на правителството седмица преди края на мандата му, той потърсил президента Румен Радев, за да го попита толкова ли е важно тя да се разгледа в този момент“
  Цитат от „Дневник“ 16.10 2017г
  Преди да скочиш не казвай хоп.

 79. 79 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Герджиков плагиатства от бившия конституционен съдия Георги Марков по въпроса за противоконституционността https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8587900

 80. 80 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#76] от "Andrei Tsekov":

  Ти, дали прочете дописка #67 на samoedin?

 81. 81 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Странно е, че Дневник въобще публикува мнението на Герджиков. Истината е, че за да стане Борисов собственик на акциите, той трябва да бъде вписан в книгата на акционерите и да се подпише, че ги приема. Тоест тоя набеден професор първия път е казал пълна глупост, която сега се опитва да опровергае, с логично и по-принцип вярно твърдение - че джиросването става на обратната страна.

 82. 82 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  Гьобелсовите напъни да се изкара някой 'собственик' с породени от това каквито и да било задължения само щото некой друг писал нещо си на фърчащ лист са трогателно нелепи, пада качеството на пишман превратаджийските уйдурми
  —цитат от коментар 7 на Saint of Me


  Чумав,

  Герберунгел да търси чужди "Гьобелсовите напъни", е като циганин да обижда на "мангал"!

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 83. 83 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Такъв като Герджиков е срам за академията. Ясно защо Сакскобургготски се провали. Какъв успех да очакваш, когато се оградиш с некадърници?

 84. 84 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#70:"dorn"][/quote]

  Я тъ чуа, кат' идин виден еднокнижник списилист, да дадеш некой пример за "друго" право, пунежи явну го шаткаш сравнителното търговско право. С примери.

  ЧАКАМ ОРК!

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 85. 85 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 808 Любопитно

  Ето една добра статия от проф. Поля Голева: https://news.lex.bg/прехвърляне-на-акции/
  —цитат от коментар 3 на J.J.


  Имам чувството, че много специалисти, вкл. и Голева в тази ѝ статия, избягват въпроса за съотношението между джирото като абстрактна сделка и каузалната сделка, която го обуслява. От статията ѝ изобщо не оставам убеден, че липсва прехвърляне на собствеността по силата на джирото, а и намесва някакви странни съображения като предаването на фактическото владение (?!).

  Защото е факт, че джирото е валидно до доказване на противното, и е факт, че липсата на основание (кауза) не е приложимо спрямо абстрактна сделка. Кой трябва да поиска това да се докаже, по какъв ред и какъв е статусът на джирото, докато това не се случи? Това са въпросите, които поне мен ме интересуват.

  И ми е любопитно дали и на други колеги целият институт на менителничните ефекти не им изглежда като анахронизъм? Винаги съм бил подозрителен към абстрактните сделки и настоящият хаос, който настъпи, онагледява защо.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 86. 86 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#16] от "dorn":

  Цитираното е в конфликт с тълкуването на ВКС -- виж дописка #67 на samoedin.

 87. 87 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "clint_eastwood":

  Каузалната сделка не интересува никой извън страните по джирото в случая. Дарения, сватби, погребения, АД-то или трети лица не ги интересува.

  Ако някой има проблем с основанието, да си действа по съответния ред.

  Или да излезе и да каже - "Аз съм Барба Ганьос, Вожда и Учителя на Тиквостан и за мен законите в тая държава не важат, защото съм над тия неща"

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 88. 88 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 808 Весело

  Стана ми интересно и се поразрових в шесто издание на "Облигационно право" на Калайджиев и вижте на какво попаднах на стр. 134:

  "Лишаването на длъжника от възражението за липса на основание не може да се подкрепи, освен при наличието на специален правен режим, какъвто, разбира се, може да бъде въведен. Подобна закнодателна интервенция трябва обаче да се основава на практически нужди, каквито засега няма."

  Иронично :)

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 89. 89 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "bryghtlyght":

  Не съм съгласен, проф. Герджиков за мен е добър професионалист и човек широкоскроен, уважаван от студентите и колегите си.

  Никога не бих го сравнявал с мижитурка и уонъби "професор" като Калайджиев, Ачо-чека например. Щото ги познавам и двамата.

  Защо излезе с това изявление той си знае. Това е личен личен избор на човека Герджиков, не променя качествата на професионалиста Герджиков.

  Днес Даниел Вълчев говори къде по-големи глупости от Герджиков, а е настоящ декан на ЮФ. Тая надпревара всеки да стане за резил покрай този "казус" не я разбирам.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 90. 90 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#85] от "clint_eastwood":

  Пропускаш момента, че каузална и абстрактна сделка са свързани (обикновено, макар и невинаги, но за простота да го приемем), но САМО в първия момент - на издаването им. Имат обаче огромно практическо значение хипотези, при които ВПОСЛЕДСТВИЕ се прехвърля вземането по абстрактната сделка (напр. джиро по запис на заповед), ОТДЕЛНО от вземането по каузалната сделка. И тогава платецът по записа на заповед НЯМА право да прави възражения на джиратаря, свързани с каузалното му отношение с първоначалния кредитор (джиранта по записа на заповед).
  Огледална е хипотезата, при която запис на заповед бива авалиран. Авалистът и той няма право на НИКАКВИ възражения, свързани с каузалното отношение между длъжника и кредитора по записа на заповед - вж. чл. 485, ал. 2 ТЗ.

  Накратко - напълно нормални и необходими на търговския оборот фигури.
  Това, което ме изумява е как е възможно авторитети да си плюят на физиономията, заради конюнктура - да се лъже публиката в защита на конкретен интерес...

 91. 91 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 560 Весело

  Тамън вчера се зарадвах, че цял професор е изнесъл кратка лекция по право, вярно, без да обясни основните неща, ма поне духа беше просветителски, и днес, гледам, се е отметнал!
  Ма така ще е - я хапчетата няма да си изпие човек, я някой ще му звънне по телефона...

  Недоумявам, обаче, на кого в тази държава може човек да разчита за достоверна информация на правна тематика, щом професор си позволява да говори глупости, подвеждайки аудиторията. При това- противоречейки сам на себе си.
  Тоя с какви очи ще си гледа студентите, ако преподава? Макар че след това негово действие е по- добре да се отдаде на писането на поезия?
  Още повече че трябва да учи бъдещите юристи на това първо да съберат всички документи и после да се изказват, а, очевидно, самият той ги пропуска тия неща.

 92. 92 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#53] от "dorn":

  Поиска собствеността да бъде прехвърлена на феновете -> обяви се за "болен фен" -> каза на другите фенове, че той е по- по- най-фен -> получи собствеността.
  Честито.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 93. 93 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Винаги съм бил подозрителен към абстрактните сделки и настоящият хаос, който настъпи, онагледява защо.
  —цитат от коментар 85 на clint_eastwood

  Именно. Аз обаче искам някакво смислено обяснение защо джиро трябва да бъде абстрактна сделка. На какво основание някой ще има право да прехвърли акции на друг с всички произтичащи от това последствия без неговото знание и съгласие и предварителна каузална сделка между джиратар и джирант.


 94. 94 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Как може френският закон, който се ползвал от съда в Лозана да урежда същото положение с няколко изречения, за които няма спор по тълкуването, тук се изписаха страници с абсолютно противоположни мнения. Значи, проблемът е в закона. Кой е написал и приел търговския закон?

  sen
 95. 95 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#18] от "dorn":

  Е,"хвалели" .Платена агитка.Тролска.

 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#19] от "zhivko6461":

  Няма "одържавяване на хазартния бизнес" Винаги е бил държавен .Просто вече нр се издават лицензи да частни фирми.

 97. 97 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#93] от "btc18521004":

  Когато роднините се съберат в очакване на адвоката да отвори плика, в който е завещанието на починалия, е нещо подобно. Починалият им прехвърля собственост, която те и не подозират, че може да бъде тяхна, нито са изразили желания да бъде тяхна, нито някои от тях даже знаят, че им е прехвърлена собственост, защото даже не присъстват при отварянето на плика. Едва след установяване на това кой е собственик и на какво идва следващата стъпка, а именно, дали ще приемеш каквото ти е дарено. Ако са ти дарили завод с 200 милиона задължения, то няма да приемеш. Ако пък са ти дарили поименни акции към корпорацията, която детерминира собствеността върху задлъжнелия завод, може и да приемеш -- самото притежание на акциите с нищо не те обременява, но заводът, кой знае, един ден може и да тръгне и да ти носи дивиденти. Ако не тръгне, единственото което ще стане е, че ще се окажеш притежател на безполезни хартийки, които можеш да си ги сложиш и в рамка, за да ти напомнят за бивше величие.

 98. 98 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#40] от "Uprsport":

  Само че няма никакво "одържавяване" .

 99. 99 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#85] от "clint_eastwood":Пропускаш момента, че каузална и абстрактна сделка са свързани (обикновено, макар и невинаги, но за простота да го приемем), но САМО в първия момент - на издаването им.
  —цитат от коментар 90 на inn


  Благодаря ти за гледната точка, коментарът ти е много полезен.

  Но виж в тази връзка какво казва Решение № 133 от 14.01.2016 г. по т.д. № 1834/2014 г. Т.К. II т.о. ВКС, цитирано от Русчев: „джирото на акции, за разлика от джирото при менителничните ефекти, има вторична обслужваща функция – ВИНАГИ обслужва конкретна каузална сделка по прехвърлянето им".

  Честно казано, не знам вече какво да мисля. В същата статия Русчев казва, че според Калайджиев джирото не било едностранна сделка, а договор. Явно всеки може да си пише, каквото си иска :)

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#56] от "Armagedon":

  Научете разликата между "и" и "й" ,де!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK