Да откриеш своя Еверест: как баща и син планират да прекосят Атлантика с лодка

16-годишният Максим Иванов (на снимката) и баща му Стефан ще направят опит да прекосят Атлантическия океан с лодка

© Neverest Ocean Row

16-годишният Максим Иванов (на снимката) и баща му Стефан ще направят опит да прекосят Атлантическия океан с лодкаВсеки трябва да намери своя Еверест. Така накратко звучи посланието на Стефан Иванов, който няма да изкачва най-високия връх на планетата, а заедно с 16-годишния си син Максим ще направят опит да прекосят Атлантическия океан с лодка.


Предизвикателството с дължина 6000 км е обвързано с каузата "Да! За живот!" и цели да насочи вниманието към важността на донорството.


Двамата ще се опитат да преобърнат представите за невъзможното, като тестват физическите си възможности и силата на съзнанието в открити води. С примера си те се надяват да мотивират повече хора да преследват смело целите си въпреки трудностите. Защото всяко постижение започва с раждането на една идея, какъвто е случаят при Иванови.
"Синът ми един ден каза: "Тате, защо не вземеш да прекосиш Атлантика с гребане". След като се поровихме в интернет, установихме, че е съвсем възможно и не е някаква налудничава идея. Решихме да го направим заедно", каза пред "Дневник" Стефан Иванов.


Без технически познания и опит в гребането двамата се впускат в един нов свят. Те започват от нулата и постепенно придобиват знания и умения по въпроси, свързани с метеорология, навигация, оборудване и за година и половина успяват да направят сами лодката, която ще бъде техен дом и средство за придвижване в продължение на повече от два месеца.Подготовката им за предизвикателството, която е водена от двукратната световна шампионка в гребането Виктория Димитрова, включва стотици тренировки по плаване в язовир Искър, Панчаревското езеро, Черно и Егейско море. Силови тренировки и занимания на тренажор пък са част от заниманията им на суша, които често са провеждани по три пъти на ден. В допълнение двамата са преминали стандартен курс за капитани, който служи за придобиване на право за управление на моторна лодка или яхта.


"Колкото и да обсъждаме темата за прекосяването на океан с хора, които са го правили, никога няма да сме подготвени, никога няма да знаем какво ни очаква във всеки един момент и това те държи не само нащрек, но и държи мозъка в едно състояние на будност и на активност, което е по-интересно, отколкото пасивно да гледаш как някой спортува пред теб", заяви Стефан Иванов.


Голямото предизвикателство


Пандемията води до най-големи трудности по организацията. Първоначално идеята на Стефан и Максим Иванови е да прекосят Северния ледовит океан от Канада до Европа, но затварянето на границите осуетява плана им. Тъй като през лятото е прозорецът с най-благоприятни условия за плаване, двамата търсят друг вариант и получават зелена светлина да започнат предизвикателството от Португалия, като целта им е да стигнат бреговете на Бразилия.


Изпитанието ще започне в дните около 8 и 10 юни, като времето за завършване зависи от условията в океана. Стефан Иванов очаква то да отнеме от 60 до 90 дни. Идеята е лодката да бъде в постоянно движение, като двамата ще се редуват в гребането, сменяйки се през два часа.


Стефан Иванов е привлечен от любовта към природата, като често се впуска в изпитания, които тестват тялото и ума

© Stefan Ivanov

Стефан Иванов е привлечен от любовта към природата, като често се впуска в изпитания, които тестват тялото и ума


Те ще имат храна за 70 дни, а за пиене ще филтрират солена вода от океана с помощта на специална машина. Към лодката са монтирани четири соларни панела, които зареждат две литиеви батерии. От своя страна те захранват навигационните и комуникационните уреди и автопилота.


"Повечето храна е лиофилизирана - замразена и изсушена, което я прави много лека, но въпреки това тя запазва всичките си хранителни качества. Тя е добре херметизирана, така че в жегите да не се разваля. Тази храна се смества с вода, хидратира се и е годна за консумация. По-малко от половината храна са ядки и сушени плодове, мед, фъстъчено масло, овесени и сурови барове, които не са пълни с химикали, а с естествени продукти", каза Иванов.


Мястото на риска и свободата на плаваш


Той осъзнава рисковете, които крие плаването в открити води. Сред възможните сценарии са падане зад борда, удар при падане и преобръщане на лодката. С мисъл за безопасността двамата разполагат със сателитни устройства - три за телефон, смс, имейл, и четири други, които се използват за сигнал при бедствие, за да бъде организирана спасителна акция от близки кораби.


Стефан Иванов се надява предизвикателството да премине без усложнения, като двамата със сина му тренират психиката си като общуват помежду си и вярват, че дори да ги връхлети буря, тя няма да продължи вечно и ще отмине рано или късно. Според Иванов участието му в маратони и преплуването на Ламанша през 2011 г. ще послужи като опит.


"От ултрамаратоните почерпих това психологическо спокойствие, че организмът е пълен с резервоари на енергия. Ако изчерпаш един резервоар, може да имаш няколко трудни моменти и часове, но самият организъм си намира друг резервоар на енергия. Това те кара да продължиш до следващия труден момент, но знаеш, че и него ще можеш да прескочиш.


Чувството да си заобиколен от вода е успокояващо. Все едно се телепортираш в друга реалност. Там няма дразнители, няма спешни неща, за които трябва да се отзовеш. Това е истинската природа. Океанът е може би най-чистата природа, тъй като няма никакво визуално замърсяване. Има само различни цветове на водата и облаците. Все едно си се потопил в рая", заяви Стефан Иванов, който е бивш банкер.Той уточни, че предизвикателството е финансирано с лични средства и не са търсени спонсори. Според него това начинание не е прекалено скъпо, защото двамата са вложили собствен труд. За Стефан Иванов най-голямата награда е прекараното време със сина си, на когото иска да предаде своите уроци.


"Очаквам най-големият урок, който ще извлечем, е специално синът ми Макс да види, че един човек без никакъв опит може да направи нещо, което изглежда невъзможно. Ако вложи ума си, способността си да комуникира, проучва, намира, тренира, може да постигне това, което първоначално изглежда невъзможно.


Нека всеки да намери своя Еверест. Името на лодката е Neverest, което за нас означава да не си почиваш, докато не се качиш на своя Еверест и посланието ми е човек да открие нещо ново. Няма нужда да е нещо страшно или невъзможно, просто да е нещо трудно. Например, да научиш чужд език или да се научиш да свириш на китара. Когато постигнеш нещо трудно, с него идва удовлетворението", допълни Стефан Иванов.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Браво !
  Дано само да не излязат към нос Хорн...........

  [email protected]
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално
 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Свят голям, откачалки всякакви. Само не се разбира, защо ни ги представят едва ли не като пример за подражание.

 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 750 Неутрално
 5. 5 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 466 Неутрално
 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Тоя ще рискува не само своя живот,но и животът на сина си.И после ако се случи фатален инцидент,ще ни ги представят като герои.

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Океана? Що не почнете с язовир,залив, малко море? Намерете някой с яхта да се движи с вас за 100, 200 мили. Да видите какво можете и какви са предизвикателствата. И после океан!

 8. 8 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 923 Любопитно

  А, как така с лодка? Защо не пробват като Исус - пешком?

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Застраховка за спасяване на храбрите пътешественици ?! (ツ)

 10. 10 Профил на bba30550215
  bba30550215
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо липсва някъде тук, незнам какво...

 11. 11 Профил на Solomon Goibali
  Solomon Goibali
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тя и малката Грета от Швеция прекоси Атлантиката с яхтата на некви сноби.

  Мислех си, че имам орган полов,но ме убедиха,че съм третополов.
 12. 12 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Браво! Хората спортуват, поставят си цели, които изпитват тялото и духа им и ги постигат. Не са поискали нищо от никого. В България получават 70% негативни коментари.

 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Тез къде ходят по нужда ? (ツ)

 14. 14 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Откъде са хорицата, дето ще стават херои...

 15. 15 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Желая им успех от сърце! Страхотно начинание, което ще изпита до край умът и физиката.
  Всеки има своя Еверест, но повечето ги е страх дори да го погледнат, а предпочитат да се надсмиват на дръзналите да направят опит. Жалко!

 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Чудесно! Попътен вятър!
  Но, като жена, ми се ще да чуя мнението на майката и може би съпруга.

 17. 17 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lazarus":

  Коментарите са задето изобщо ни занимават с тях. Вече пускат втора новина за това как баща поставя в риск живота на младия си син.

  Без специализирани познания (проф. образование) в сферата.
  Без сериозна (спортна, с години) физическа подготовка.

  Три изчетени ръководства и няколко тренировки по гребани в спокойни води?? Ар ю сириъз! Недай си Боже да стане фалът, след това наистина един месец ще ни ги представят като разни герои, гонещи своите мечти, неспиращи се пред нищо и всичките там използвани наизустени клиширани простотии, за едни слабоумници, напълно непособни да зададат смислени приоритети си в живота.

  И аз също мога да кажа, ей хора, след месец ще се пробвам да изкача 25-етажна панелка без предпазни средства! Правя го с благотворителна кауза, гледал съм в ютуб клипчета, така че е напълно възможно! Съпорт ми! Ще извикам и Дневник да отразят подробно храброто ми начинание.

 18. 18 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Успех!

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 19. 19 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#7] от "Таралеж":


  Океана? Що не почнете с язовир,залив, малко море? Намерете някой с яхта да се движи с вас за 100, 200 мили. Да видите какво можете и какви са предизвикателствата. И после океан!
  —цитат от коментар 7 на Таралеж


  Точно това се канех да напиша, ти ме изпревари. Респект.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Страшничко, но явно е голямо предизвикателство.

 21. 21 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Браво !Дано само да не излязат към нос Хорн...........
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Леко невъзможно е да стигнат до нос Хорн с гребане. Веднъж трябва да преодолеят Северно екваториалното течение, после югоизточните пасати ще ги носят на запад, а край Южна Америка върви и Южно екваториалното течение в посока север.

  До коментар [#11] от "Solomon Goibali":
  Тя и малката Грета от Швеция прекоси Атлантиката с яхтата на некви сноби.
  —цитат от коментар 11 на Solomon Goibali


  Преди доста време една французойка – Мод Фонтенуа прекоси Атлантика с гребане. А после прекоси даже и Тихия океан между Перу и Полинезия.
  А след нея наскоро друга французойка – Милен Пакет пак прекоси Атлантика, но съвсем сама в лодката.

  До коментар [#17] от "goofy":
  Без специализирани познания (проф. образование) в сферата.Без сериозна (спортна, с години) физическа подготовка... Недай си Боже да стане фалът, след това наистина един месец ще ни ги представят като разни герои... И аз също мога да кажа, ей хора, след месец ще се пробвам да изкача 25-етажна панелка без предпазни средства!
  —цитат от коментар 17 на goofy


  Изкачването на панелка е малко по-различно.
  Атлантика може да го пресечеш и на сал без да гребеш, както доказа навремето Тур Хейердал. Даже във "варел" може да го пресечеш стига да има какво да ядеш – преди две години един французин направи точно това. Потърси Жан-Жак Савин из Интернета.

  Ако скоро стане фал с гребането, теченията просто ще ги закарат до Карибите. Но ако фалът стане по-късно теченията ще ги закарат до Френска Гвиана или недай боже да стигнат до Венецуела... което съм съгласен, че е опасно. :)

 22. 22 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 486 Неутрално

  А сега се сещам, че още по-отдавна Ален Бомбар, пак французин пресече съвсем сам Атлантика с лодка, за да имитира оцеляване от корабокрушение. Доказа, че ако знаеш какво правиш няма да умреш от глад. Даже да не знаеш – тялото само ти казва какво иска.
  Книгата му излезе на български още по времето на соца.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Да вземат и Грета на стоп. За компания и да не цапа природата.

 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Правено е подобно нещо и преди. Доста гребане е но ако не гонят рекорди ще се справят. Единственият им серио,Ен проблем е ако им се счупи и престане да работи машината за вода, което е много малко вероятно доколкото това всъщност е филтрираща машина имаш ли енергия и филтри си работи...

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ivan_":

  Единственият им серио,Ен проблем е ако им се счупи и престане да работи машината за вода, което е много малко вероятно доколкото това всъщност е филтрираща машина имаш ли енергия и филтри си работи...
  —цитат от коментар 24 на Ivan_


  Доколкото знам имат електрическа Schenker Zen 30, а за резерва ще носят и ръчна Katadyn 35 Survivor. И двете са изпитани модели, та е малко вероятно да останат без вода.

  Впрочем Ален Бомбар пресече Атлантика без десалинатор.
  https://knizhen-pazar.net/books/024/2412/241202.jpg

 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#11] от "Solomon Goibali":

  Защо пишете без да знаете? Тези които наричаш сноби са едно прекрасно младо семейство, наскоро им се роди детенце, които живеят от години на яхтата си и обикалят по света. Първо бяха на моноблок, а сега минаха на катамаран.

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#25] от "tamada":

  Е, значи са се подготвили.
  Форумните специалисти по всичко веднага решиха, че това е супер опасно начинание...
  Въобще не разбират, че ако има проблеми ще са от психологическо естество...

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 923 Любопитно

  Брех, колко позитивни хора! Брех, какъв съпорт! Ама после, като трябва да се съпортват вдовиците, да не вземете да изчезнете?

 29. 29 Профил на Karina Dimitrova
  Karina Dimitrova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fiji":

  Аз съм майката/бабата. Вярвам в тях и ги подкрепям. За подготовката и оборудването може да научите повече от интервюто им днес:
  https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/stefan-i-maksim-ivanovi-predi-opita-im-da-prekosjat-atlantika-strahoten-tandem-sme-mnogo-se-razbirame.html?fbclid=IwAR2Oi90j5lKegPvh_Y5e5fA303aRcH-zP3lB3ooTCOK-2LjjB4IvjonVqyc
  Предвиждаха още едно 10-дневно гребане в открити води, но за съжаление не се състоя.
  Притеснения имам и ще имам през цялото време.
  Дано да им стигнат силите и да нямат препятствие, което да не могат да преодолеят.

 30. 30 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "tamada":

  Тур Хейердал е пресякъл Тихия океан със сала Кон-Тики. Нека бъдем точни, когато се правим на специалисти. В океаните дебнат безброй опасности. Даже да пренебрегнем лошото време, големите вълни, трябва да вървят далеч от пътя на корабите, защото с този нисък борд никой няма да ги вижда и ще минат отгоре им като луда крава. Особено опасно ще е нощем. Очаква ги борба с умората и съня.

 31. 31 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#30] от "Oggie Petkov":

  Тур Хейердал е пресякъл Тихия океан със сала Кон-Тики. Нека бъдем точни, когато се правим на специалисти.
  —цитат от коментар 30 на Oggie Petkov


  Тур Хейердал пресече Атлантика с "Ра 2", което въпреки тръстиката и формата на лодка, принципно е абсолютно същото – сал с платно.
  А после плава в Арабско море и Индийския океан с "Тигрис" – пак тръстикова лодка.

  В океаните дебнат безброй опасности. Даже да пренебрегнем лошото време, големите вълни, трябва да вървят далеч от пътя на корабите, защото с този нисък борд никой няма да ги вижда и ще минат отгоре им като луда крава. Особено опасно ще е нощем.
  —цитат от коментар 30 на Oggie Petkov


  Сериозно ли мислиш, че в морето все още се плава с моряк на носа, който се взира в мъглата и удря корабната камбана? :)

  В океаните винаги ще стават издънки, както ще стават и в нашето малко море на 2-3 мили от брега. Само че това с лудите крави не е точно така.
  Морските съдове отдавна плават с AIS транспондери (Automatic Identification System), които работят двупосочно – виждаш кой е наблизо, как се казва, с каква скорост, какъв курс и ако наближава към теб къде точно ще се сблъскате. Съответно той също те вижда, и двамата получавате аларма при опасност.
  Транспондерите в днешно време харчат малко ток (няколко вата) и са толкова малки, че се слагат и на лодки. Техният, доколкото знам е Raymarine AIS700 с дисплей Raymarine eS75 + резерва Raymarine i70s, което ще позволи да бъдат виждани от другите кораби на 5-10 мили разстояние.
  Проблем ще е край бреговете, където евентуално някой контрабандист може да си е изключил транспондера, но контрабандистите като правило внимателно следят кой е наоколо и са нащрек при плаване.

  А тези двамата обявиха, че освен въпросния транспондер и друго навигационно оборудване ще носят сателитен тракер, сателитни спасителни маяци за лодката + персонални за тях, VHF радиостанции, сателитен хотспот за комуникация и метеорологични прогнози и т.н. Тоест достатъчно рано ще са предупредени за бури.
  Именно защото пътешествието им е опасно не трябва да са далеч от оживените морски пътища, иначе ако закъсат няма да имат никакви шансове за спасение.

  Тези двамата нито ще са първите, нито последните, които прекосяват океани с черупка. Има достатъчно много успешни примери преди тях. Първите които гребат през целия океан са двама норвежци – Франк Самюелсън и Джордж Харбо още през 1896 год. И то с обикновена открита лодка, през много по-опасния Северен Атлантик между Ню Йорк и Англия.

  Така че наистина, нека да не се правим на специалисти по безбройните опасности на океана!

 32. 32 Профил на Alexey Vakulov
  Alexey Vakulov
  Рейтинг: 8 Неутрално


  О, смело начинание, не бих могъл да го направя, аз съм домашен човек, по-добре да избера лицензирано онлайн казино https://puppenhaus-resto.ru/licenzionnoe-kazino/ през 2020 г. и да играя в доказан сайт. На този спорт за мен приключва

 33. 33 Профил на Kalin Dimitrov
  Kalin Dimitrov
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Само да спомена, че Стефан Иванов приключи успешно състезанието Ironman, тича на състезанието в Доломитите 85 км с 25000м обща денивелация, преплува Ламанша преди няколко години, участва редовно в маратони, обиколката на София, колоездачното качване на Витоша и още много спортни прояви, изискващи сериозна издръжливост. Изобщо не е човек без спортна подготовка. Тези, които го познават, както и неговия син Макс, биха могли да заявят, че ако някой е способен да издържи на това предизвикателство (гребане през Атлантика), то това са те двамата. Ако беше лесно, нямаше да ги привлича. За много от вас са откачалки, луди глави или каквито там епитети прочетох в коментарите на типичните български професори по всичко, но всъщност никой с нищо не ви занимава, като не ви интересува начинанието им и каузата им, не го четете. Благодаря за вниманието.

 34. 34 Профил на Stoian Goranov
  Stoian Goranov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малее, като чета коментарите на голяма част от хората тук, честно казано ме е СРАМ че сме сънародници! А колкото до дватата смелчаци, дръзнали да прекосят атлантика с лодка- стискам им палци (колкото имам) и им желая успешно акостиране в Ю. Америка!! И да не спират да мечтаят!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK