Смес от "Междузвездни войни" и "Дакар": какво е новото електрическо рали

Смес от "Междузвездни войни" и "Дакар": какво е новото електрическо рали

© Associated Press"Ще предложим на нещо невиждано и иновативно. Състезание, което е микс от "Междузвездни войни" и рали "Дакар". Така организаторите на най-новата надпревара Extreme E Series представиха проекта си, който трябва да започне от 2021 г. Става въпрос за екстремно рали с електрически бъгита, който да се провежда в пет кръга в няколко точки от света.


Зад проекта стои Алехандро Агаг, който ръководи Формула Е - електрическия аналог на Формула 1, натрупал голяма популярност за няколко години.


Местата, където ще се проведат кръговете от Extreme E Series са Саудитска Арабия, Сенегал, Непал, Гренландия и джунглите на Амазония в Бразилия.
"Местата не са подбрани случайно. Това са локации, където има климатични проблеми и се увеличава наличието на пластмаса и вредни емисии. Затова чрез Extreme E Series ние искаме да дадем повече гласност на тези проблеми", коментира Агаг.


Отбор от мъж и жена пилот


Друга интересна новост в Extreme E Series е задължителното условие всеки отбор да има двама пилоти - един мъж и една жена. Те ще се сменят зад волана, като всеки от тях ще прави по една обиколка по 16-километрово трасе.


Тактиката за всеки отбор ще бъде различна и често мъже могат да бъдат срещу жени.


Надпреварите ще бъдат в рамките на два дни, с два полуфинала между осем тима, от които едва четири ще стигнат до финалното състезание.


Участие в първия сезон вече са заявили два от отборите с най-голяма история в моторспорта - "Андрети рейсинг" на Майкъл Андрети и този на Чип Ганаси.


"Кризата с COVID-19 ни припомни за това колко бързо се променят нещата в света. Затова и ние трябва да направим някакви промени, като мисля че този нов проект показва какво е бъдещето на спорта. Ние наистина трябва да отправим съобщение по проблема с прирордата", коментира Андрети.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Любопитно

  ""Местата не са подбрани случайно. Това са локации, където има климатични проблеми и се увеличава наличието на пластмаса и вредни емисии. Затова чрез Extreme E Series ние искаме да дадем повече гласност на тези проблеми", коментира Агаг."

  Ясно, успокоих се. Значи ще транспортират всичките отбори и техника използвайки самолети, камиони дори и влакове може би, но с хуманитарната цел да се обърне внимание колко е замърсено с вредни емисии....Интересно в джунглите на Амазония дали ще изсекат малко дървета първо, за да направят място за състезанието 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 295 Неутрално

  ""Местата не са подбрани случайно. Това са локации, където има климатични проблеми и се увеличава наличието на пластмаса и вредни емисии. Затова чрез Extreme E Series ние искаме да дадем повече гласност на тези проблеми", коментира Агаг."Ясно, успокоих се. Значи ще транспортират всичките отбори и техника използвайки самолети, камиони дори и влакове може би, но с хуманитарната цел да се обърне внимание колко е замърсено с вредни емисии....Интересно в джунглите на Амазония дали ще изсекат малко дървета първо, за да направят място за състезанието 😂😂😂
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Кое е по-важно - екологията или дърветата ?

  Иначе Амазония отдавна се унищожава заради Зелените Идеи - първом я подпукаха заради биогоривата!

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Любопитно

  Каъв е тоя джен....., ааааа, "фен" вдясно н снимката?

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "simChо":

  "Иначе Амазония отдавна се унищожава заради Зелените Идеи - първом я подпукаха заради биогоривата!""

  Масовото унищожаване на Амазония заради освобождаване на площи за земеделие датира от седемдесете години на 20 век. По това време климатолози предупреждаваха, че изсичане при такъв мащаб може да доведе до климатични промени. За справка, през седемдесет години нямаше затоплисти, гретенисти, зелени и чак толкова индустрия.

 5. 5 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 567 Неутрално

  А най екологичное да се състезават с магарета! Така няма да има изпускане на въглероден двуокис от производството на колите.

  забавление и приключение
 6. 6 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#2] от "simChо":. За справка, през седемдесет години нямаше затоплисти, гретенисти, зелени и чак толкова индустрия.
  —цитат от коментар 4 на gmbh


  Да бе !

  Ама кое ни е по-важно горите и въздуха или Екологията ?

  https://www.huffpost.com/entry/biofuel-could-eat-brazils_b_64466?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAE3WQ90bvYiJvyVRnIovnpZN7nJWTHIGkuX9zPJr4NwvdkNtTDM8An8XsTsFzCnjtER31y2PkU_nqsB7uWdYfxlJ5PsMJGCQsxXg3WTIqkn0Lxsa2NlmUTjGbnL8TkKhjgQbFGopTEpJSAVpqUSCqQ4nEcHFfRuDXw1YcMmpzCqN
  ----------------
  powered by ethanol from sugar cane grown in Brazil’s cerrado, a biodiversity hotspot that is the largest savanna in South America and disappearing at a faster rate than the Amazon. You may be hastening the demise of the world’s largest rain forest as we
  And you won’t be alone: AOL founder Steve Case, film producer Steven Bing, supermarket magnate Ron Burkle, global financier George Soros, and other well-known investors (see below) could end up playing leading roles in Brazilian deforestation. Case and his colleagues are banking on Brazilian biofuel. They may be hoping to make a green investment that will help save the world, or they may just want to get a piece of the next gold rush. But they probably don’t understand the importance of the cerrado, or the possible environmental consequences of their actions.
  ---------------
  U.S. ethanol may drive Amazon deforestation
  by Mongabay.com on 17 May 2007
  U.S. ethanol may drive Amazon deforestation mongabay.com
  --------------------
  Иначе дето с помощта на електроколи се дават силни знаци и ясни сигнали на местните е яко!

  Вече в Дневник коментирахме

  https://www.dnevnik.bg/na_put/2019/04/15/3416092_fotogaleriia_okolo_sveta_s_elektromobil_za_3_godini/

 7. 7 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 295 Неутрално

  "Местата не са подбрани случайно. Това са локации, където има климатични проблеми и се увеличава наличието на пластмаса и вредни емисии. Затова чрез Extreme E Series ние искаме да дадем повече гласност на тези проблеми", коментира Агаг."
  --------------------

  Та наистина сме коментирали подобно използване на електромобили в места където електричеството е почти 80% от ТЕЦ на въглища.
  Електромобилът тогава отделя ПЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЕМИСИИ парникови газове от бензин и 6,5 повече от дизел!

  Наистина се дава по този начин гласност - ей ние на форума коментираме!

 8. 8 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Каквото и да ти говорят, става въпрос за пари. Всички ала-бализми са само лъскава опаковка на идеята за правене на пари.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 9. 9 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Е, Гренландия засега се беше опазила от алчните човешки задници, но явно и е дошъл момента. Непал си мина по реда от изкукали алпинисти, които го превърнаха в масов спорт. Алпинизма де.
  Представям си какво остава след нашествието им.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "gmbh":

  "Да бе !"

  Пак прочети #4.
  Посочих ти кратка история на унищожаването на влажните зони край Амазонка.
  Пак да повторя, началото е с основна цел освобождаване на площи за земеделие през седемдесете години.
  Всичко това го знам от медиите по онова време. А как е сега е друг въпрос.
  И наистина в средата на седемдесете климатолозите предупреждаваха за очаквани климатични промени заради Амазония. Дали това е един единствен фактор, по това време може да не се е знаело.

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#2] от "simChо":"Иначе Амазония отдавна се унищожава заради Зелените Идеи - първом я подпукаха заради биогоривата!""Масовото унищожаване на Амазония заради освобождаване на площи за земеделие датира от седемдесете години на 20 век. По това време климатолози предупреждаваха, че изсичане при такъв мащаб може да доведе до климатични промени. За справка, през седемдесет години нямаше затоплисти, гретенисти, зелени и чак толкова индустрия.
  —цитат от коментар 4 на gmbh


  Тогава е започнало - напълно вярно !
  А след лудването по биогоривата и Екологията придоби невероятно ускорение !

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#2] от "simChо":"Иначе Амазония отдавна се унищожава заради Зелените Идеи - първом я подпукаха заради биогоривата!""Масовото унищожаване на Амазония заради освобождаване на площи за земеделие датира от седемдесете години на 20 век. По това време климатолози предупреждаваха, че изсичане при такъв мащаб може да доведе до климатични промени. За справка, през седемдесет години нямаше затоплисти, гретенисти, зелени и чак толкова индустрия.
  —цитат от коментар 4 на gmbh

  Абсолютно вярно - процесът си беше почнал!
  Но благодарение на плановете за " въглеродна неутралност" евтините кредити от Световната банка слагането на Въглеродни квоти и подпомагането на "зелената" енеретика всичко се ускори неимоверно!
  ----------------------
  You may be hastening the demise of the world’s largest rain forest as we

  And you won’t be alone: AOL founder Steve Case, film producer Steven Bing, supermarket magnate Ron Burkle, global financier George Soros, and other well-known investors (see below) could end up playing leading roles in Brazilian deforestation. Case and his colleagues are banking on Brazilian biofuel. They may be hoping to make a green investment that will help save the world, or they may just want to get a piece of the next gold rush. But they probably don’t understand the importance of the cerrado, or the possible environmental consequences of their actions.
  ---------------------------

  Това е аджеба дереджето - но все пак кое ни е по-важно горите или Екологията и Въглеродната Неутралност

 13. 13 Профил на Geka Muhin
  Geka Muhin
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Мога да си представя колко шейхове изляха пари, тъй като електрическите коли са много по-скъпи, за мен е по-лесно да играя в уебсайта на казино X https://casinosonline.com.ua/casinox/ , въпреки че дори можете да спечелите там, а не просто да натискате пари.

 14. 14 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  ного ме кефят такива кат теб дето предлагат да не правим нищо
  хахаха колко смешно
  добре ти язди кон и се бори с мечки за парче месо уважаеми нищоправецо

 15. 15 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  мнго е забавно всичко това нали когато ви направят нови телефони и нещо по-евтино - ейй тея учените глави виж кви са отворени
  -> климатични промени брат
  - вие учените сте едни изкукали мухльовци
  -> ... ок браД

 16. 16 Профил на vqy46622290
  vqy46622290
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да уж, очень схоже с тем, что разыгрывается в арабском спорте бокса. Многие европейские боксеры в среднем весе https://boxerstar.ru/spisok-chempionov-po-kategorijam/middleweight-box-champs/ забирали подобные презенты.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK