Да възродиш "Пирин": футболният клуб, който мечтае да полети високо

"Пирин" има амбиция отново да бъде фактор в българския футбол

© Велко Топалски

"Пирин" има амбиция отново да бъде фактор в българския футболЩе успее ли орелът да излети от клетката и да полети свободно? Това е въпросът, който вълнува привържениците на футболния "Пирин".


Преди година изстрадалият клуб видя своя лъч надежда с пристигането на инвеститор, който впоследствие се превърна и в собственик. Тогава промяната започна с промяна на емблемата, на която "орелът излита от клетката".


Известен с школата си, която през годините е раждала таланти и често захранва българския футбол с играчи, клубът беше на прага да изпадне в забрава при аматьорите. Преди точно година "Пирин" се бореше за съществуването си в търсене на допълнително финансиране.
Тогава на сцената се появи компанията "Емирейтс уелт". Инвестиционният посредник, воден от Ива Уорън - дъщеря на бившия футболист на "Пирин" Димитър Дацов, влезе в ролята на спасител и заяви дългосрочен план, обвързан с високи цели.


Изглед от стадион "Христо Ботев" към Благоевград

© Велко Топалски

Изглед от стадион "Христо Ботев" към Благоевград


Постепенно от дребните първи стъпки като обновяване на емблемата и избор на талисман, се стигна до много по-значимите, свързани със собствеността, ремонт на стадиона, за да се стигне до изграждането на силен отбор, с който втородивизионният отбор да се изкачи в елита. Клубът успя да привлече Николай Бодуров, Антон Карачанаков, Александър Дюлгеров, а се очаква и Станислав Манолев. Всичко това с високи заплати за нивото на Втора лига, а и не само.


В последните години в българския спорт често се появяваха клубове с високи финансови възможности, чийто устрем се оказваше мимолетен, и след като парите свършваха, безславно свършваше и пътят им. Поне засега "Пирин" дава заявка, че ще опита да гради не само с пари, но и със сърце и мисъл, като поставя в основата инфраструктурата и традициите на школата.


Клубът се цели високо, но кой стои зад проекта за възраждането му и докъде се простират мечтите на "Пирин"?


Да се завърнеш вкъщи


Основна заслуга за възраждането на клуба има Уорън, която е представител на "Емирейтс уелт" за България, като след 2000 г. учи, живее и работи във Великобритания. Водещо в желанието й да помогне на "Пирин" е любовта към града и отбора.


"Винаги в мен е било желанието да се завърна в България и да се върна обратно вкъщи. В последните години живях в чужбина, пътувах изключително много и когато се отдаде възможността да развием проект в Благоевград, който е много близък до сърцето ми, и в който съм израснала, прецених, че сега е правилното време това да се случи", каза Уорън пред "Дневник".


Родената в Благоевград Ива Уорън, чийто мъж е британец, е с основна заслуга за възраждането на клуба

© LAP.BG

Родената в Благоевград Ива Уорън, чийто мъж е британец, е с основна заслуга за възраждането на клуба


В средата на юни 2019 г. "Емирейтс уелт" стана спонсор на клуба с договор за година. Месец по-късно компанията заяви намерение за промяна в структурата на собствеността и излезе с подробен десетгодишен бизнес план за развитието на клуба. Той беше одобрен и инвестиционният посредник придоби мажоритарния дял и вече притежава 75% в "Пирин".


Уорън разказа, че процесът от зараждането на идеята за инвестиране до придобиването на собствеността в клуба е бил осъществен бързо заради желанието на компанията да засили присъствието си на пазара.


Клуб на европейско ниво


Ако минавате покрай стадион "Христо Ботев", няма как да не ви направи впечатление, че се извършва ремонт на четириетажната административна сграда. В допълнение част от главната трибуна е покрита с бели платна, като на тяхно място ще бъдат поставени 2 хиляди нови седалки.


Първата фаза по реконструкцията на стадиона вече започна с геодезическо заснемане за проектиране на територията на съоръжението. Следващата точка в плана е изграждането на козирка, чието строителство беше забавено заради пандемията, но се очаква да бъде подновено в началото на 2021 г. Досега е купено ново светлинно табло, съоръжението е оборудвано с безжичен интернет, инсталирани са иновативни камери за заснемане на мачове и LED панели за рекламодатели.


Целта пред Уорън е в бъдеще стадионът да посреща мачове от европейските турнири, но осъзнава, че пътят е дълъг и трябва да се върви стъпка по стъпка.


"Не искам да слагам крайни срокове, защото се оказа, че каквито и планове да правим, идва нещо, което напълно може да преобърне света. Може би ще ни трябват пет години, докато стадионът започне да приема европейски мачове, защото трябва изключително много работа по инфраструктурата. Строежът на стадиона е започнат през 40-те години. Мястото, където е построен, е по-различно, а съвременните изисквания не са подобаващи", каза Уорън.


Ремонтите по стадиона ще продължат в следващите три години

© Велко Топалски

Ремонтите по стадиона ще продължат в следващите три години


Тя уточни, че при идването ѝ е заварила клуба в тежко състояние и през последната година "Пирин" е успял да си стъпи на краката. По думите ѝ впоследствие в клуба са вложени много повече от инвестираните за първия месец 440 хиляди лева. Уорън твърди, че за година компанията е покрила дългове на клуба на стойност 670 хиляди лева, без да посочи какъв е бюджетът.


"Успяхме да запазим клуба да работи правилно. Когато дойдохме, клубът беше с огромни задължения, не беше плащал заплати на служителите си от дълго време, лицензът беше под въпрос, нямаше футболисти и трябваше някак да започнем сезона. Първоначално планът включваше финансова подкрепа, отколкото подробности за това, как ще се случат нещата. За 11-12 месеца сме успели да постигнем 85-90% от нещата, които си заложихме за първата година", каза Уорън.


Промените в "Пирин" включват покупка на допълнителни сгради в града и близки населени места, които ще бъдат превърнати в подготвителни центрове и места за престой на футболистите. Клубът вече има фен магазин и собствен ресторант, където контролират начина на хранете на играчите заедно с диетолог. Отделно са закупени нови автобуси за първия отбор и школата и са изградени шест игрища. Клубът също е един от малкото в България с работещо мобилно приложение.


Да възродиш "Пирин": футболният клуб, който мечтае да полети високо

© Велко Топалски


Уорън очаква с инвестициите от "Емирейтс уелт" клубът да се развие като продукт, който да привлече спонсори. С поглед към търсене на рекламодатели беше назначен маркетингов директор в лицето на бившия футболен съдия Таско Тасков, който преди това работи в "ЦСКА 1948". През седмицата "Пирин" подписа спонсорски договор с компания за хранителни добавки и фирма за вратарски ръкавици.


"Досега не сме търсили спонсори. В първата година исках да видя какво ние можем да направим и с наши усилия какво може да е случи. За да разговаряш със спонсори, трябва да предоставиш продукт, а не мисля, че ние имахме такъв. Трябва да представиш нещо, което и различно, интересно и води до положителни емоции. Надявам се през следващия сезон да имаме добър отбор и да говорим със спонсори по начина, по който е прието бизнесът да разговаря", каза Уорън, добавяйки че по време на пандемия клубът, който беше одобрен по държавната схема за подпомагане "60/40", е изплащал пълното възнаграждение на футболисти и служители.


Общината, която преди издържаше "Пирин", продължава да бъде фактор. Според споразумението тя е поела ангажимент да финансира школата с 350 хиляди лева на сезон. За последните 13 месеца обаче в клуба не са получавани средства от общината.


Високите цели


Главната цел пред "Пирин" е още през следващия сезон да спечели място в елита. В допълнение клубът има амбиция да стигне до триумф за купата.


"Пирин" трябва да се върне там, където му е мястото. Наистина имаме шанс това да се случи с отбор, който е съставен предимно от момчета, които са от града, играли са за "Пирин", изградени са в школата и сега се връщат в един момент, в който е време да напишем едни хубави страници за историята на клуба", каза Уорън.


Тя осъзнава, че клубът трябва да е финансово стабилен, за да може да привлича класни играчи, които милеят за "Пирин". В момента договор с отбора имат 11 юноши, като идеята е те да бъдат постепенно налагани и да взимат пример от по-опитните, а северноирландският треньор Уорън Фийни е част от британската следа в тима.


"Гарантирам, че с правилната работа и с вдъхване на кураж на децата да си държат главата вдигната, когато излизат на терена, ще успеем. Искаме да им предложим шанс да играят за "Пирин", но трябва да им дадем отбор, за който те да искат да играят, а не просто да го правят по задължение. Това се постига с успехи. Ние трябва да им дадем първи отбор, който е върхът и играе в първото ниво", заяви Уорън.Според нея клубът трябва първо да изпълни краткосрочните си цели, преди да мисли по-далеч. В бъдеще Уорън иска да види "Пирин" да играе в евротурнирите и атмосферата да се доближава до настроенито по трибуните на стадиона на "Арсенал".


"Естествено, че искам да видя "Пирин" в Европа. Това е мечта на всеки един, но трябва да мине много време и да извървим много дълъг път. Аз, компанията и хората, които са тук, ще направим всичко възможно да се случи. Мечтите на "Пирин" се простират до следващата победа във всеки един мач. Ако ние не побеждаваме във всеки мач, няма да стигнем доникъде".


"Наблюдавала съм "Арсенал" повече от 18 години на "Хайбъри" и "Емиратс". За мен беше изключително преживяване да гледаш футбол там, защото е като театър. Дали искам да пренеса тази идея тук в Благоевград и да се случи това с "Пирин"? Напълно. Искам хората и децата, когато идват да гледат мачове, да се чувстват по същия начин, по който аз съм се чувствала на 65-хиляден стадион. За това трябва да работим всички, за да се случи", допълни Уорън.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Благоевград заслужава силен футболен клуб! Дано това не са поредните перачи!

 3. 3 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Парите са си нейни, ама "четириетажта административна сграда" освен с кърлежи, не виждам с какво друго може да я напълни.

 4. 4 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 310 Неутрално
 5. 5 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Браво, дано успеят ! Това май е единствения професионален клуб в България, който не е собственост на община или мутра.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Такива неща да се четат, а не само от сутрин до вечер публикации как поредния олигарх прави байпас на подуянското отборче...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Само Пирин!!!
  Трябва да искат пари и от държавата поне за стадиона, мутрата раздаде десетки милиони в Пловдив и кои знае къде другаде, а за една доказала се през десетилетията футболна школа няма пари?

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 8. 8 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е пътя, устойчиво развитие.
  Все се надявах и моето Локо(Сф) така да се развие, но засега не се получава.

 9. 9 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Пожелавам им успех, но не съм оптимист.
  За момента инвестират доста пари в инфраструктура и стари пушки, но пък тръгнаха в много грешна посока с школата - привлякоха най-големия въздухар и измамник за директор, събират деца от други градове...

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  От Пирин са излезли много добри футболисти, някои от които сега са мултимилионери. Има голям потенциал там, както за финансиране, така и за добър футбол.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 310 Любопитно

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  ...Или как анималс държат емблемата и съдят числото в полза на тирето!

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Да наемем много чужденци може би?

 13. 13 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Това са истинските орлета, а не ментето от Делиормана, дето ни го пробутват даже с нарочно сменена емблема през последните 10-на години.

  over the under
 14. 14 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Това са истинските орлета, а не ментето от Делиормана, дето ни го пробутват даже с нарочно сменена емблема през последните 10-на години.
  —цитат от коментар 13 на Отец Сисой


  Абе то и това не са истинските орлета. Последно май този отбор е с лиценза на Перун(Кресна). Иначе отбор с такива традиции заслужава да е в А група, още повече като видиш, че там има псевдоотборчета като Царско село, Витоша Бистрица и Арда. За А група обаче ще трябва да се търсят спонсори, че само с една брокерска фирма, няма как да се издържа клуба.

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално
 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Пожелавам успех на този нов футболен проект у нас!"Пирин" е един от тимовете в провинцията с богата история и трайно присъствие в А групата!А за школата няма какво да говорим-само ще спомене , че от този клуб е тръгнал Димитър Бербатов!

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  До коментар [#2] от "Калиманата":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Пирин" има силни традиции в нашия клубен футбол и освен това този регион е пристрастен към "Цар Футбол"!

 18. 18 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "Отец Сисой":

  Човек, който не прави разлика между ЦСКА и Литекс, тръгнал да пише кой отбор бил истински орлета, кой бил истински орли.

  Смях.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 19. 19 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Сигурно Алън Пардю е поискал това назначение, да има с кого да си говори на английски...
  Тази кака беше доста оплювана по време на престоя си в Пирин, в ЦСКА-София едва ли ще е така, по простата причина, че няма да взима никакви управленчески решения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK