Наско Сираков за задкулисието, исканията към Борисов и бъдещето на "Левски"

Наско Сираков за задкулисието, исканията към Борисов и бъдещето на "Левски"

© LAP.BGЗадълженията на "Левски" са общо 24 млн. лева, обяви новият собственик на клуба Наско Сираков. По думите му "положението не е толкова страшно", тъй като в момента най-належащи са 1.8 млн. лева за заплати, както и ангажиментите към НАП.


Сираков даде първата си пресконференция като мажоритарен собственик на "Левски", след като получи 86.6% от акциите на клуба от обвиняемия бизнесмен Васил Божков и досегашния формален собственик Георги Попов. Бившият футболист на сините посочи, че ще задържи 51% от акциите, а 35% ще прехвърли на баскетболния треньор Константин Папазов.


Сираков каза, че занапред "Левски" ще се бори да промени модела на управлението си, като ще се погледне към инфраструктурата и детско-юношеската школа, а целите за титли, купи и участие в евротурнирите остават на заден план за момента, когато клубът стъпи на краката си. По думите му клубът разполага със 100 хил. лева, а до края на сезона са необходими между 2.5 и 3.5 млн. лева.
На въпрос на "Дневник", свързан с думите на Божков, че "Левски" е хвърлен в задкулисието, новият собственик отговори: "Аз съм гарант, че няма да има задкулисие, няма да има задкулисни договорки по каквато и да е тема. Това, което съм обещал на всички, е те да се чувстват като част от "Левски", а това минава през прозрачност на всяко ниво".


"Златният дъжд и финансовият оазис на "Герена" приключват", каза Сираков.


Сираков заяви, че ще се търси подкрепа от министър-председателя Бойко Борисов за модернизация на стадион "Георги Аспарухов". Посочи, че не познава депутата от ДПС Делян Пеевски, чието дарение предизвика недоволство сред привърженици на "Левски", но посочи, че за "Левски" е готов да разговаря с абсолютно всеки - "и с папата, и с Ел Чапо".


"Бих разговарял с абсолютно всеки, който има чисти и прозрачни пари. Тук в "Левски" куфарчета няма да има".Преди седем години Сираков, ядосан от събличането на треньора Ивайло Петев, каза, че кракът му повече няма да стъпи на "Герена". Сега заяви, че се връща, защото е приел спасението на клуба за своя кауза.


"Не се връщам, за да обещавам - както беше досега всяка година - титли и купи, защото с толкова задължения и с тази материална база, не е нормално да имаме такива аспирации. Там, където е текло, пак ще тече. И съм сигурен, че "Левски" ще си стъпи на краката и пак ще печели титли и купи, но "Левски" трябва да бъде коректен", каза Сираков.


Той обаче не посочи конкретен финансов план за осигуряване на средства за клуба. По думите му ще се преговаря с още кредитори за отказване или разсрочване дълго във времето на дължимото към тях, както и за привличане на много спонсори. Ще се разчита и на приходи от запалянковците, както и на увеличаване на парите от телевизионни права.


Спокойствие към големите дългове


Сираков заяви, че в момента "Левски" дължи 23.948 млн. лева. Той обаче е уверен, че клубът ще се справи с "най-тежкия период в 106-годишната му история". И добави, че в последните дни вижда много "приятни изненади" и "фантастични жестове към "Левски" в погасяването на задължения от бившия собственик Спас Русев и в решение на "Главболгарстрой".


Само минути преди дългоочакваната му пресконференция е било постигнато споразумение със строителната компания, която по думите на новия собственик прекратява делото срещу клуба. "Подписахме петгодишно споразумение, без да текат никакви лихви. След пет години ще бъдат потърсени тези пари. Но имаме пет години, в които ни дават възможност клубът да си стъпи на крака, евентуално. Което е около 7 милиона", каза Сираков.


Споразумението с фирмата идва само дни, след като Спас Русев обяви, че погасява дълг от около 3 млн. лева към "Виваком", където все още е основен акционер.


Сираков определи като "фантастичен жест" ходът на бившия собственик Спас Русев да изплати около 3 млн. лева дълг към "Виваком"

© LAP.BG

Сираков определи като "фантастичен жест" ходът на бившия собственик Спас Русев да изплати около 3 млн. лева дълг към "Виваком"


"Левски" дължи и 7 млн. лева на "Национална лотария" и "Нове холдинг" на предишния собственик Васил Божков, но те са с падеж 2023 г.


Задълженията към НАП са 4.4 млн. лева, за които има подписано споразумение, и още 714 хил. лева текущи, а за местни данъци и такси сумата е близо милион. За заплати към 2 май се дължат 1.8 млн. лева, а на други клубове - 606 хил. лева.


"Сега трябва да стиснем зъби и да стегнем коланите", каза Сираков. Според него голямото харчене приключва и бюджетът на "Левски" трябва да бъде намален наполовина, което означава 11-12 млн. лева.


"Най-важното е да си строим нашата къщичка от основите. "Левски" е стигнал до тази ситуация, защото е харчил много повече от това, което е изкарвал. Това няма да се случва повече, гарантирам ви. При всички положения ще гледам да остава малко, за да можем и да чистим (задължения). Доколко ще успеем, е друг въпрос. През годините съм доказал как работя в "Левски" и какво сме постигнали", заяви той и припомни, че между 2004 и 2008 г., когато беше в ръководството, в клуба са влезли около 50 млн. лева.


Сираков ще продължи да разчита много на привържениците и е убеден, че тази година клубът ще направи рекорд по продажба на абонаментни карти.


Догодина изтича договорът за телевизионните права, според който в момента "Левски" получава около 600 хил. лева. Новият собственик на сините заяви, че искането и мечтата му са тази сума за клуба да е между 2 и 4 млн. лева. "Не сме щастливи и доволни от това, което получаваме като телевизионни права".


С очакване към Борисов


"Мисля, че единственото по-лошо място за футбол в София е стадион "Българска армия". И не е нормално двата водещи отбора да играят при такива условия. Тук е мястото да кажа, че ще търсим съдействие и разбиране от премиера на България, защото многократно е показвал съпричастност към спорта и футбола. "Левски" заслужава значително по-добър стадион от това, което е в момента".


"Няма да молим премиера да ни плаща дълговете. Както сме ги натрупали, ще си ги плащаме".


По-рано сутринта Божков публикува във "Фейсбук" кореспонденция, за която твърди, че е с Борисов. От нея се вижда, че премиерът го пита за двама футболисти на "Левски", които пет дни по-късно преминават във "Витоша" (Бистрица). Борисов отрече автентичността на есемесите.


В изказването си Сираков заяви, че е решил да се завърне в "Левски", защото това за него е кауза и изтъкна, че ще работи "без (да получава) нито една стотинка". Той обясни, че дава акции на Папазов, защото "на него и неговото семейство имам повече доверие, отколкото на себе си".


Той се пошегува, че му е достатъчно Папазов да го отменя в медийните изяви. "Тити може да бъде и е бил много полезен в много аспекти и съм сигурен, че оттук нататък ще бъде още по-полезен".


Сираков и Константин Папазов ще са основните акционери в "Левски"

Сираков и Константин Папазов ще са основните акционери в "Левски"


Папазов създаде през 2014 г. баскетболния "Левски 2014", който впоследствие стана "Левски Лукойл". Самият Папазов наскоро заяви в предаването "Евродикоф", че Пеевски много пъти е помагал на "Левски". " Бил съм шест години треньор на (баскетболния) "Левски", в пет от които Делян Славчев Пеевски е давал половината бюджет". В същото предаване той обяви, че Цветан Василев му се е ядосал заради думите му за Пеевски, тъй като доскоро Папазов обявяваше пълна благодарност към Василев за подкрепата му към баскетболния отбор.


На въпрос какво ще направи, ако се появи желаещ да придобие част от акциите, Сираков отвърна, че със сигурност ще запази своите 51%, но могат да се използват тези на Папазов. "Ако дойде някой желаещ и направи такова предложение такова предложение за бъдещето на "Левски" и всички, които обичат този отбор, са убедени, че това е човекът, аз с най-голямо удоволствие ще прехвърля това бреме на този човек. Засега такова нещо е близко и далечно бъдеще не се задава".


"Левски" ще бъде най-прозрачният клуб, гарантирам ви, в тази държава", заяви Сираков.


Новият мажоритарен собственик каза, че иска моделът "бащица", в който един човек осигурява средствата, да остане в миналото. Говорил е с представители на организациите на запалянковците, че техен представител ще влезе в Надзорния съвет.


"Левски" води всекидневни преговори с потенциални спонсори. По думите на Сираков разговорите с букмейкърите са трудни заради проектозакона за хазарта, който според него ако бъде приет, ще има отрицателно въздействие върху футбола и спорта.


Сираков говори за отношенията си с Гриша Ганчев, който преди няколко години го беше поканил в ръководството на ЦСКА. "За пръв път и за последен ще вляза в обяснителен режим. Приятел съм с Гриша Ганчев от много години. В изключително тежък момент през 2013 г. той ми помогна със заем, който беше нотариално заверен със съответните лихви и лихви на лихвите. Миналата година март месец съм изчистил абсолютно всичко двойно. Използвам случая да му кажа: "Благодаря ти, Гриша". Докато съм жив, ще бъда приятел с Гриша Ганчев. Но аз съм Наско Сираков и съм си извоювал правото да пия кафе, да обядвам и да вечерям с когото си поискам. Защото ще ме съдите по резултатите и работата ми в "Левски". Ако се наложи, в името на "Левски" ще седна и ще пия кафе и с папата, и с Ел Чапо".


Разговор за футбол


На футболна тематика Сираков каза, че са допуснати много грешки и че това се е видяло и в мача с "Локомотив" (Пловдив), в който съперникът, чийто бюджет бил четири пъти по-малък, е надиграл сините.


Според новия собственик ще са необходими две-три години, за да може "да се завърти колелото" и "Левски" да започне да играе добре и да има силен отбор.


"Проблемът е, че тук с "Лудогорец" ние играхме на 100%, а "Лудогорец" на 60, защото вече на практика е шампион, ни ни победи. Значи нещо куца", каза той.


Сираков остави отворен въпроса за бъдещето на треньора Петър Хубчев, като посочи, че му предстои още един разговор с него. Спортният директор Ивайло Петков ще бъде освободен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK