Икономист е изборът на феновете за техен представител в ръководството на "Левски"

Петър Ганев

© Надежда Чипева, Капитал

Петър ГаневИкономистът Петър Ганев е представителят на организираните привърженици на "Левски", който е предложен да влезе в новия надзорен съвет на клуба. Това показва публикуваната в Търговския регистър покана за общото събрание на сините.


То е насрочено за 17 юли на сектор А на стадион "Георги Аспарухов", а резервната дата при липса на кворум е 1 август.


Другите двама, предложени за надзорния съвет, са двамата основни акционери - Наско Сираков и Константин Папазов. Преди ден бившият футболист на "Левски", който получи мажоритарния пакет от 86.6%, каза, че ще задържи 51%, а 35% ще прехвърли на баскетболния треньор.
"Видя се, че истинският капитал на "Левски" са хората. Това показва, че бъдещето е свързано с отърсването от неработещия модел на зависимости - дали финансови или политически. Наско Сираков заяви на пресконференцията, че собствеността и финансите трябва да са ясни", каза пред "Дневник" Ганев, който е старши изследовател в Института за пазарна икономика и е член на тръста "Синя България", като е бил в управителния съвет на организацията.


Председателят на тръста Даниел Стрезов заяви, че номинацията е на "Синя България", но е съгласувана с останалите водещи фенски организации. "Целта е да постигнем по-голяма прозрачност в управлението на "Левски". Така можем да парираме в зародиш евентуални недобросъвестни действия", каза той пред "Дневник".


Ганев посочи, че тепърва ще се среща със Сираков и Папазов. На въпрос дали ако бъде одобрено предложението за надзорния съвет,гласът му ще бъде чуван, той отговори: "Гласът на привържениците и в момента се чува." Според него включването на представител на фенските организации в съвета ще гарантира, че привържениците ще имат достъп до финансовата информация.


Икономистът добави, че по "трънливия път към нормализиране" на "Левски" е много важно клубът да се финансира прозрачно и да не задлъжнява.


Според посочените от Сираков данни сините дължат почти 24 млн. лева. Повече от половината от тях обаче не са изискуеми преди 2023 г., а най-спешни са тези, свързани със заплати.


"Левски" е заложник на своите "благодетели" (коментар на Петър Ганев по темата "Левски" от 17 май) - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK