Американският футбол ще вложи 250 млн. долара в борбата с расизма

Американският футбол ще вложи 250 млн. долара в борбата с расизма

© ReutersНационалната футболна лига (НФЛ) обеща да подпомогне борбата срещу расизма в САЩ, като за десет години инвестира 250 милиона долара във фонд, който "ще подкрепи борбата срещу продължаващите исторически несправедливости, пред които са изправени афроамериканците".


"Лигата и нашите клубове ще продължат да работят съвместно с играчите за подпомагане на програми, свързани с реформи в правосъдието и полицията, както и с икономическия и образователния напредък", пише в изявлението на лигата.


Освен финансов ангажимент от НФЛ добавиха, че ще използват социалните мрежи, за да повишат осведомеността и да насърчат образованието по въпросите, свързани със социалната справедливост и единството на феновете.
Глас в НФЛ за борбата срещу расизма надигна бившият състезател Колин Каперник, който пръв коленичи на американския химн преди няколко години. Той продължава да има голямо влияние с извънсъстезателната си дейност. След неговата проява протестите срещу полицейското насилие към цветнокожи станаха масова практика в НФЛ.


Темата отново излезе на преден план, след като афроамериканецът Джордж Флойд бе убит при инцидент с бял полицай. Смъртта му отприщи вълна от недоволство в САЩ и се стигна до ожесточени сблъсъци в някои градове.


Наскоро от НФЛ излязоха с призив, че на играчите трябва да бъде разрешено да протестират по време на националния химн.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK