Футболни клубове отново се обявиха в защита на хазарта

Футболни клубове отново се обявиха в защита на хазарта

© LAP.BGНяколко футболни клуба изразиха несъгласие с предложените промени в Закона за хазарта, които предвиждат игрални зали и казина да има само в курортите и големите хотели в България. Елитните "Локомотив" (Пловдив) и "Витоша" (Бистрица), както и състезаващият се в Трета лига "Пирин" (Разлог) обявиха, че промени в закона ще доведат до проблеми в издръжката на клубовете.


Законопроектът на лидера на НФСБ Валери Симеонов беше отхвърлен от Бюджетната комисия на Народното събрание.


"Всеизвестно е, че организаторите на хазартни игри са основни рекламодатели и спонсори на много български спортни клубове, в това число и на ПФК "Локомотив" (Пловдив). Тази редакция на Закона за хазарта неимоверно ще доведе до спиране на приходите за клуба от основния източник на средства. Отпадане на тези приход поставя под въпрос издръжката на клуба, спортистите му и респективно неговото бъдещо съществуване. В случай, че се допусне лишаването ни от тези средства за нас възникват сериозни притеснения за бъдещето на спортния ни клуб", гласи позицията на "Локомотив".
Хазартният сектор е най-големият рекламодател във футбола. От 14-те тима, които се състезават в Първа лига "Берое" и "Черно море" са единствените, които нямат лого на букмейкърска компания на екипите си.


Преди дни мажоритарният собственик на "Левски" Наско Сираков обяви, че настоящата ситуация пречи в преговорите с потенциални спонсори. "Мисля, че това ще навреди на целия български спорт, ако законопроектът бъде приет", каза Сираков.


"Тази редакция на закона неминуемо ще доведе до спиране на приходите за клуба от основния спонсор, което ще постави под въпросителна цялостната му издръжка, футблоситите и нашето бъдеще. В случай, че се стигне до лишаването ни от тези средства за нас ще възникнат сериозни притеснения за нашето съществуване", обявиха от "Витоша" (Бистрица).Клубът е считан за приближен до премиера Бойко Борисов, който играе за ветераните на "Витоша".


След черно-белите, "Пирин" и "Витоша", "Локомотив" (София), "Eтър" и "ЦСКА 1948" също изразиха сходни позиции.


Подобна реакция от спортните организации не е прецедент. През 2018 г. при предложение за изменения в Закона за хазарта редица футболни и волейболни клубове, както и Българската федерация по волейбол (БФВ) обявиха, че "ако бъдат приети, те със сигурност ще са пагубни за българския спорт".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK