Увеличаващи се задължения към НАП създават опасност за "Левски"

Наско Сираков обяви, че "Левски" дължи на НАП над 5 млн. лева.

© LAP.BG

Наско Сираков обяви, че "Левски" дължи на НАП над 5 млн. лева.Задълженията на "Левски" към Националната агенция за приходите (НАП) отново тръгнаха във възходящ ред и надхвърлиха 5 млн. лева. Това създава притеснения в клуба, че споразумението с агенцията може да бъде прекратено.


Преди седмица при първата си пресконференция като собственик на "Левски" Наско Сираков обяви, че общите задължения на сините са почти 24 млн. лева. Той посочи, че от тях 4.4 млн. лева са по споразумение за разсрочено плащане към НАП, но към агенцията вече има и 714 хил. лева текущи задължения.


От клуба обясниха пред "Дневник", че текущите задължения са натрупани в последните три месеца, тъй като заради липсата на средства не са плащани осигуровки и данъци. Откакто изпадна в тежко положение след загубата на финансирането си в началото на годината, клубът започна дарителски кампании, насочени към привържениците. Целта беше да се гарантира събирането на поне 143 хил. лева всеки месец, колкото е месечната вноска по споразумението с НАП.
Заради липсата на средства обаче са натрупани нови дългове.


От НАП заявиха, че не могат да обсъждат детайли по споразумението си с "Левски". Според информация на "Дневник" то може да бъде прекратено, ако не се плащат договорените вноски или текущите задължения, свързани с осигуровки и данъци.


От "Левски" посочиха, че разговарят с агенцията в търсене на решение, за да не се стигне до прекратяване на споразумението. Един от вариантите е месечната вноска да бъде увеличена. Чистите отношения с държавата са ключови за клубовете в процеса по лицензиране. От БФС казаха пред "Дневник", че заради пандемията срокът за подаване на документите за лицензиране е удължен до 30 юни.


През януари изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев каза, че НАП е извършила пълна проверка за година назад, която е показала, че клубът няма просрочени задължения и че се финансира прозрачно. "Още с влизането в клуба трябваше да платим 1.774 млн. лева към Националната агенция за приходите, които бяха задължителни, за да получим лиценз за евротурнирите. Освен това по споразумение за разсрочено плащане с агенцията вече сме платили малко над 2 милиона лева. Отделно в момента плащаме и абсолютно всички текущи разходи и осигуровки", каза Колев пред "Дневник" в края на януари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK