Футбол, хокей, бокс... кой е най-трудният спорт

Футбол, хокей, бокс... кой е най-трудният спорт

© facebook.com/KubratPulev/Във всеки спорт има набор от умения, които практикуващите го трябва да притежават, за да се представят успешно. За едни на първо място е бързината, за други най-важна е силата, а при трети от ключово значение може да са гъвкавостта и подвижността.


Но кой е спортът, който е най-труден за практикуване и изисква най-голяма палитра от умения? От ESPN потърсиха отговор в свой анализ, в подготовката на който са участвали осем специалисти. Повечето от тях са в сферата на науката и имат близък поглед върху представянето в спорта.


Според анализа най-трудният за практикуване спорт е боксът. Той е оценен със 72.375 от максимално възможни 100 точки.
Оценката е съставена на базата на десет умения. Те са оценени по скалата от 1 до 10 точки и впоследствие са събрани.


Показателите, по които е направен анализът, са издръжливост, сила, мощ, бързина, повратливост, гъвкавост, способност за преодоляване на страха, способност да устоиш на продължително натоварване, координация между ръце и очи, стратегическо анализиране.


Футбол, хокей, бокс... кой е най-трудният спорт

© Screenshot ESPN


С малко изоставане от 0.625 точки на второ място в класацията е хокеят на лед. Тройката се допълва от американския футбол с обща оценка 68.375.


В челната десетка попадат баскетбол, борба, бойни изкуства, тенис, гимнастика, бейзбол и футбол.


Пълното подреждане може да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK