Спортуват ли българите и кой е най-практикуваният спорт

Фитнесът е на първо място сред физическите дейности

© Георги Кожухаров

Фитнесът е на първо място сред физическите дейностиСамо 29% от българите на възраст над 14 години спортуват. Това показва изследване, извършено от агенция "Тренд" по поръчка на министерството на спорта (ММС).


Младежите на възраст между 14 и 17 г. спортуват най-активно - 81%, сочат резултатите. Фитнесът е най-практикуваното спортно занимание (33%), а след това се нареждат футболът и колоезденето (с по 16%).


"Изследването е представително за населението на България във възрастова категория 5+ чрез метода пряко полустандартизирано интервю. Обемът на извадката е 1012 души на възраст 14+. В това число родители на деца между 5 и 13 години. Изследването е извършено между 16 и 19 юни 2020 година", гласи съобщението на министерството.
Проучването е направено няколко дни след като в началото на юни президентът Румен Радев представи платформата "Спортувай с президента". Пред журналисти той заяви, че условията за масов спорт за българските деца все още са далеч от желаните, както и че заделените средства за масов спорт не са достатъчни.


Сега министърът на спорта Красен Кралев написа във "Фейсбук": "За мен е изключително важно, че мнозинството от хората са на мнението, че населеното им място разполага с добра спортна инфраструктура - нещо, за което положихме много усилия в последните години."


Данните, показани от ММС

© ММС

Данните, показани от ММС


По следите на данните


При събитието на Радев бившият министър на спорта в служебния кабинет "Герджиков" проф. Даниела Дашева цитира данни от изследване на "Евробарометър", направено през декември 2017 г. То показва, че България е в дъното по двигателна активност заедно с Гърция и Португалия, като тогава 68% от анкетираните са заявили, че изобщо не правят упражнения или не спортуват. Тогава обаче все пак беше отчетен ръст на спортуващите спрямо предходното изследване от 2013 г.


Част от последните данни на "Евробарометър" и тези от проучването на ММС сега са съпоставими, но има и разлики. Една от разликите се вижда в показателите за това къде предпочитат да спортуват българите. Ако в края на 2017 г. 49% са посочвали "вкъщи", то сега данните на ММС показват, че хората вече предпочитат да спортуват на открито. Предвид времето на провеждането на изследването, резултатите вероятно са продиктувани от извънредното положение заради коронавируса.


И тогава, и сега мнозинството от спортуващите посочват, че не са членове на спортни клубове. Отново най-много хора казват, че спортуват за здраве, но рязко се увеличава броят на тези, които казват, че спортуват за удоволствие.


Сега 44% от хората посочват, че в населеното място, в което спортуват, има добра спортна инфраструктура, а 35% са на обратното мнение.


Новото изследване


Общо 57% от децата от 5 до 13 години спортуват, показват данните, представени от ММС. Момчетата спортуват повече от момичетата - 63% срещу 52%. Близо половината от децата в тази възрастова група спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24%, а 18% повече от три пъти седмично.


Футболът е практикуваният спорт при децата - 24%, а след това се нареждат колоезденето и плуването. Сред практикуваните спортове и двигателни активности са народни танци, лека атлетика и т.н. При неспортуващите деца водеща посочена причина от родителите им е, че детето е малко.


Данните, показани от ММС

© ММС

Данните, показани от ММС


С нарастването на възрастта процентът на спортуващите българи намалява. Три са основните причини за това хората да не спортуват - липса на време - 46%, липса на мотивация - 36% и здравословното им състояние - 23%.


Практикуване на спорт два или три пъти седмично е най-честият отговор - съответно с дялове от по 30%. 19% спортуват един път седмично, а същият дял повече от три пъти седмично.


Възрастните хора над 65 години, които спортуват, в най-голям дял практикуват спорт на открито. В селата най-голям дял спортуват на открито като анкетираните посочват, че в голяма степен това се дължи на липсата на спортни обекти в тези места, посочват от ММС.


Данните, показани от ММС

© ММС

Данните, показани от ММС


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 773 Весело

  Всяка вечер по икиндия 200гр. със салатка.

 2. 2 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 279 Весело

  "Спортуват ли българите и кой е най-практикуваният спорт"

  4 х 100 с мезе е най-практикуваният спорт....

  FILII MARIS SUMUS
 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  А за честотата на заниманията нещо? То ако всеки 6-ти българин действително беше на велосипед дори веднъж седмично то алеите и улизите щяха да са нон-стоп задръстени от колоездачи. Същото и с тия 280 000 планинари в страната.

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Спортувам в къщи заради вкостяването и схващането....Имам тежести и когато съм свободен по час сутрин.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Аз това с "нямам време" не го разбирам. Имах една колежка, която се оправдаваше така, не е женена, няма деца. Била изморена след работа, ами нормално, като цял ден си само на кафе и цигари, вместо да обядваш нещо. Работим едно и също, аз директно след работа отивах в залата. На следващата работа - същата история, всичките от "приятно закръглени" до "на ананасова диета съм" (ям всичко без ананаси), спорт бяха виждали последно в 8-ми клас, когато са ги карали да покриват нормативи.

  Аз съм във фитнеса от 13г., понякога и аз нямам желание, но пак ходя, както казват там - лошата тренировка е изпуснатата. Навън е пълно с 15-35г., които са се "разплули" по сепаретата в заведенията, като последния султан на Турция. А същото важи и за тия дето са слаби, но им висят телесата, така наречените "скинифет". Явно народа не е разбрал, че второ тяло няма, каквото си развил, с това си оставаш.

 6. 6 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Това пък "фитнесът " е най-умрелия спорт.
  Свърталището на татуираните бабанки и силиконовите им половинки...
  В прашната и потна зала.
  Такива като ги кача на някой ръб с осигуровка и ръцете им почват да треперят.
  Иначе големи мъжаги го раздават...

 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1481 Весело

  Масовата грешка при избирането на спорт (и половинка) която се прави е че НЕ си задават ентусиастите въпроса - как се виждам така на деведесе?

  При такова рамкиране става ясно че играта не е да търсиме краткосрочните лъскавости а дългосрочната поносимост въпреки НЕИЗБЕЖНИТЕ подрусвания по ПЪТЯ

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  10 километра пеш всеки ден.
  Всички възможни почивни дни в планината, значи 10+ и изкачване.
  Възраст 56.

  Еретик
 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#6] от "Julius":

  Същото може да каже некой нацепен батка - сложих едно от онея дето си въобразяват че са много корави щото се катерят с некви въжета да дигне двеста на лежанката и щеше да ми умре с пълни гащи :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 402 Весело
 11. 11 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  Ся погледнах айфона, 9.9 километра, 12530 крачки. Като си допия бирата имам още километър пеша.

  Тва и петинга на женски са ултимативния спорт дето ако нема неква авария мое ги прави човек и като мръсно дърт :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 12. 12 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Личи си, сума дебели има по улиците. Пиенето и яденето са национален спорт

 13. 13 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Колко ли от циганите спортуват? Питам, за да ви подсетя, че те свалят средното аритметично по всички показатели.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Весело

  Личи си, сума дебели има по улиците. Пиенето и яденето са национален спорт
  —цитат от коментар 12 на Ksharp


  Човек, не знам на колко години си, но нас ни възпитаваха хора, които са видели глада от войната и за тях бе мъдро човек да се налапа във всеки удобен момент, щото после може и да няма. Що бой съм отнесъл да ям.....

  Еретик
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#5] от "chepokalipsis":

  Прав си. Преди десетина години попитах управляващия АДМ, огромна фирма за зърнени храни, кога успява да намери време за един час фитнес на ден. Той ми каза "Време не се намира, време се прави! Просто казвам на секретарката да ми планира 1.5 часа на ден за тези занимания, и ако някой от заместниците ми иска да говори кратко, добре е дошъл в залата."

 16. 16 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 717 Неутрално

  На село всички спортуват,кой с мотиката,кой с брадвата.

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Това добре даскале ама не всички имаме секретарки!

  На ъгъла до нас има джим и гледам някой младежи са пред вратата още в 5 сутринта! Вместо сладко да спиш или каквото там може да се практикува по това време?!

  klimentm
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":

  Хаха, тийнейджърите във Варшава обичаха да правят следния номер. Звънят на случаен човек на телефон взет от указателя и най-вежливо питат: "Извинете, мога ли да гороря с професор доктор Ян Ковалски?" . Обичновено човекът насреща учтиво отговаря: "Да, тук е Ян Ковалски, но само господин Ковалски, не професор доктор Ковалски.". Тогава серсемчетата бързо извикват в слушалката: "Учи се, простако!"
  Та и така със секретарките, като имаш многомилионна заплата + бонуси в голям бизнес, тя си е естествен елемент от амбианса и корпоративната игра :-)
  ПП
  Абе в интерес на истината и аз имам секретарка, но няма да посмея да и поискам да ми планира час за басейна, те секретарките ни управляват :-)

 19. 19 Профил на HTA Ltd.
  HTA Ltd.
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Всеки ден по 12-15000 крачки, ходене пеш навсякъде, колело по 30-50 км на излизане - предостатъчно ми е. 78 кг, 1.85 см, 50 години навършени...

  Колеги (30-35 човека) - млади, 27-33 годишни, 90-115 кг, идване на работа с кола (3-5км от офиса), хапване юнашката по обед (най-често с пици и дюнери) много кафета и цигари всекидневно, редовното оплакване от липсата на време, никакви физически занимания (масова извадка от фирма със 150 души персонал)...

 20. 20 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "Спортуват ли българите и кой е най-практикуваният спорт"4 х 100 с мезе е най-практикуваният спорт....
  —цитат от коментар 2 на tall_ship


  А също така и гребане с лъжици и вдигане на тежести до 0,5 литра.

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#19] от "HTA Ltd.":

  "масова извадка"

  Двайсетината (айде даже да са сто или хиляда) НЕ са масова извадка.

  Иначе има проблем с храненето, пиенето на вода и колкото и некултурно да звучи срането в съвременната цивилизация, да

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Спорт е като се съзтезаваш срещу някого. Фитнесът не е спорт. Макар че аз лично съм редовен в залата и го смятам за супер полезно занимание. Например всичко, което правиш във фитнеса залата, дали ще е големи тежести, дали ще е малки тежести, дали кръгови тренировки, дали кардио, влияе супер добре на инсулиновата чувствителност и е голямо оръжие срещу диабета. Това е само пример за ползите от фитнеса. Но не бих го нарекъл точно "спорт".

 23. 23 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Весело

  Българинът спортува според нагласата си.Едва ли ще го накараш с лозунги от бай тошово време да промени навиците си.А автора на статията едва ли ще бъде поканен от фатмака за съветник по физическо възпитание на нацията.

  Ръй! Ръй!
 24. 24 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 736 Неутрално

  На 12-13 години ни в училище дойодха от УСШ (Ученическа спортна школа), гледаха кой как изглежда, как се справя в часовете и почваха - ти искаш ли на борба, ти искаш ли на лека атлетика и т.н.
  Сега го няма това, няма и толкова много ученически състезаниня. Преди имаше между класовете, между училищата, регионални, национални...
  Груповият и масов спорт, особенно при деца, създават толкова много полезни навици като дисциплина, постоянство, стремеж към успех, при колективните и работа в екип.
  Не случайно в САЩ колежанските спортове са толкова на почит.
  Колкото до фитнеса, определено не би трябвало да влиза в категорията Спорт.
  Може да е ОФП на всеки един спорт, но не и самостоятелно.
  От друга страна - по добре нещо в залата, от колко нищо на дивана...

 25. 25 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Спортува нашенеца - в колата и от там на масата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK