Телевизионните права за българския футбол: мачът е "свирен"

Кирил Домусчиев

© Велко Ангелов

Кирил ДомусчиевКогато започва футболният мач, по принцип победителят не е известен предварително. Понякога обаче "мачът е свирен" още преди да се е провел и предизвестеният резултат хвърля сянка върху надпреварата.


Такъв изглежда "мачът" по въпроса с продажбата на телевизионните права в българския футбол. Свирен предварително. Българския футболен съюз (БФС) е организирал конкурс, в който са участвали няколко компании, но не и големият конкурент. А резултатът е познат - договорът остава до 2026 г. в "Нова броудкастинг груп", собственик на която е собственикът на "Лудогорец" и член на ръководството на БФС Кирил Домусчиев.


Темата мина набързо в дневния ред на изпълнителния комитет на БФС в момент, в който определянето на нов постоянен президент на БФС остава далеч във времето.
Това допълнително повдигна въпроси и предизвика критики. Гласът на недоволството този път не е Гриша Ганчев (традиционен и открит съперник на Домусчиев), а на неговия приятел Наско Сираков, който вече е собственик на "Левски". Бившият футболен национал настоява за преразглеждане на договора с ясното намерение да осигури възможно най-много средства за изпадналия в много тежко положение клуб.


Стигна се дотам, че Сираков дори заплаши да не пусне камерите на "Нова" на "Георги Аспарухов" за следващия домакински мач. От телевизията предупредиха, че клубът ще носи последствия за действията си.


Конкурс или "конкурс"


В края на юни след заседание на изпълнителния комитет на БФС вицепрезидентът на футболния съюз Атанас Фурнаджиев каза, че договорът с "Нова броудкастинг груп", до чието изтичане остава още един сезон, се подновява до 2026 г. Според думите му телевизията ще плаща по 6.5 млн. лева без ДДС на година, или общо 32.5 млн. лева. Сумата е леко увеличена спрямо досегашните 30 млн. лева.


Тогава Фурнаджиев съобщи, че е имало още две предложения - едно за 200 хил. лева и едно за 3 млн. лева. А от БФС посочиха, че "предвид дългогодишните коректни взаимоотношения между всички заинтересовани страни и значително предимство на финансовите параметри" договорът остава в "Нова броудкастинг груп".


Според източници на "Дневник" другите две предложения са дошли от БНТ и мобилния оператор "А1", развиващ платените канали в пакета "Макс спорт". На този фон офертата на БНТ от 200 хил. лева (около 30 пъти по-малка спрямо сегашните условия и спрямо печелившото предложение) изглежда по-скоро като "за участието".


"Дневник" изпрати въпроси до националната телевизия и до "А1", като от БНТ отговори няма. От "А1" потвърдиха, че са получили предложение за участие в конкурс от БФС и са подали предложение. "Имахме интерес към българското футболно първенство, от една страна, защото футболът е най-популярният спорт в страната. Oт друга страна, имаме наблюдения, че участието на български атлети и отбори предизвиква голям интерес сред клиентите. Определяме българското футболно първенство като търсен продукт от българските зрители, който може да бъде добро допълнение към разнообразното спортно съдържание на каналите "Макс спорт", заявиха от мобилния оператор.


От компанията уточниха, че недостатък за тях е липсата на екипи и техника, необходими за създаването на телевизионния продукт, а осигуряването му би увеличило значително вложенията в проекта.


Въпреки заявяването, че се търси най-доброто предложение, БФС не е изпратил покана към другия най-голям играч на телевизионния пазар "Би Ти Ви медиа груп". От компанията потвърдиха това пред "Дневник".


Би Ти Ви от месеци открито е атакувана от властта и от приближени медии. А "Нова тв" влезе в публичен конфликт с медията, като сезира Комисията за защита на конкуренцията за изтекъл вече договор със спортния тотализатор.


Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обясни, че това е така заради лошите спомени от съвместната работа с Би Ти Ви, която държеше правата за футболното първенство преди десетилетие. Тогава заради неполучени пари по договора футболният съюз заведе дело срещу телевизията. "Знаете, че държаха правата, но тогава не платиха и имахме съдебен спор. Клубовете им нямат доверие", твърди Попов.


От телевизията обясниха, че не могат да отговорят дали биха подали предложение, след като не са получили покана за участие в конкурса.


По неофициална информация на "Дневник" поканите за него са изпратени в началото на юни, а срокът за представянето на предложенията е бил 11 юни. При това в момент, в който БФС е с временно ръководство заради оставката на президента Борислав Михайлов още през октомври 2019 г. Следващият конгрес е насрочен чак за средата на декември.


На въпроса защо сега е направен конкурсът Попов обясни, че по това време компаниите разполагат с бюджетите си, а през зимата те вече са разпределени и ще е по-трудно да се постигнат добри условия. "Тази игра съм я играл вече в преговори със спонсори", посочи той.


Всичко около Домусчиев


Телевизионните права са ключов източник на средства за водещите първенства в европейския футбол. В България сумите от това перо осигуряват по-незначителен процент от общите приходи на клубовете, но въпреки това са от голямо значение за отборите. "Левски" е получил за последната пълна състезателна година около 600 хил. лева. При представянето си пред обществото като мажоритарен собственик Сираков заяви, че мечтае и иска сумата да стане между 2 и 4 млн. лева.


Телевизионните права за българския футбол: мачът е "свирен"

© LAP.BG


От пълната сума, получена за тв правата, БФС задържа 10% (а в следващия договор сумата ще е 5%), а останалото се разпределя между клубовете - една част поравно между всички в Първа лига, а друга - спрямо класирането им. Преди ден пред БНТ Сираков посочи, че не се бори за промяна в начина на разпределение, а в основата на всичко е стремежът му "Левски" да получава сума, съответстваща на гледаемостта на мачовете на сините.


Преди време данни на Nielsen Admosphere - България, показаха, че най-гледани в първенството са мачове с участието на "Левски" и ЦСКА. Преди година червените също говореха за разваляне на договора с "Нова". Засега ЦСКА няма обявена позиция. Пред "Дневник" изпълнителният директор Пламен Марков посочи, че личното му мнение не се различава от това преди години, а то е, че не е редно договорът да бъде продължаван без разговори с клубовете.


"Колко са абонатите на "Диема" (пакетът "Диема екстра") е една от най-строго пазените тайни в държавата. А трябва да се тръгне оттам. В световен мащаб около 50% от бюджета на един клуб се попълва от телевизионните права, а на "Левски" в момента е два. Ако телевизионните права са наши, ние ще постигнем в пъти по-добри резултати", заяви Сираков в неделя пред "ТВ+".


Отново тогава той заговори и за конфликта на интереси около Домусчиев, като заяви, че всички клубове трябва да обсъдят заедно темата. "Не да водим войни и битки, а да седнем на една маса с телевизията, със собственика на телевизията, с члена на изпълкома, със собственика на фирмата, която държи правата, със собственика на футболния клуб, той е един и същ човек (визира Домусчиев), и да ги обсъдим тези неща. Винаги в един такъв разговор могат да се намерят и решения, и положителни неща, които удовлетворят тези, които са най-ощетени. Това безспорно са "Левски" и ЦСКА, но има и други клубове."


От "Нова броудкастинг груп" изтъкнаха, че за да няма конфликт на интереси, Домусчиев не бил участвал в гласуването на заседанието на изпълнителния комитет на БФС. Няколко дни по-късно Сираков обяви пред БНТ, че се е срещнал със собственика на "Лудогорец", за да обсъждат условията, но конкретен резултат не беше обявен.


Хора от БФС припомниха пред "Дневник", че и Сираков, и Ганчев са гласували в подкрепа на първия договор за тв правата с "Нова броудкастинг груп" преди пет години, когато бяха членове на изпълнителния комитет.


Клубовете са с вързани ръце по въпроса за това сами да преговарят за телевизионните права. "Футболните клубове нямат право самостоятелно да договарят с или да разрешават на каквито и да било медии (кабелни, Интернет, ефирни телевизии или други електронни медии) да заснемат и/или излъчват картина или звук (пряко или на запис) от официални срещи с тяхно участие", гласи наредбата на БФС за настоящия сезон. В устава на футболния съюз пък е записано, че той представлява клубовете при сключването на договори за централизирана продажба на правата.


"Ефбет лига" - име само за "Нова тв"


Сираков видя нередност и в договора за името на Първа лига. Преди година такъв беше подписан с "Ефбет". Сираков каза, че по негова информация контрактът е за 1.5-2 млн. лева и че всички пари отиват в "Нова телевизия", а до клубовете не стига нищо. "Господин Домусчиев има добри адвокати и сигурно има договор, че има право да продава името на първенството. Но този, който е подписал договора, е извършил, меко казано, престъпление срещу всички клубове."


Борислав Попов обясни, че БФС не е страна по договора. "Той е подписан между фирмата посредник за тв правата "Футбол про медиа" и "Ефбет". БФС има ексклузивен договор с друг букмейкър - "Еврофутбол" и няма как да подписва с други компании в сектора. Този с "Ефбет" е рекламен договор за телевизията. БФС никъде в своите материали не използва това име, ние наричаме първенството Първа професионална лига", заяви изпълнителният директор на футболния съюз.


Засега остава неясен статутът на "Футбол про медиа" като посредник. Според Попов "по-нормалният способ" би бил договорът за тв правата да бъде подписан директно между БФС и "Нова броудкастинг груп". "Бих предпочел да е директно", каза той и обясни, че това би улеснило общуването за определяне на програмата на мачовете.


Изпълнителният директор на "Футбол про медиа" Атанас Караиванов беше търсен многократно от "Дневник" за коментар по темата, но без успех.


Темата остава отворена и е възможно в събота (4 юли), когато "Левски" приема "Славия", да има ново напрежение. Сираков дава сигнали, че няма да отстъпи, още повече, че по думите му положението в клуба е много тежко. От друга страна, победителят до 2026 г. е обявен и сериозна намеса от БФС едва ли може да се очаква. Така че всичко зависи от договарянето с Домусчиев.


Телевизионните права за българския футбол: мачът е "свирен"

© LAP.BG


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK