Телевизионните права за българския футбол: мачът е "свирен"

Кирил Домусчиев

© Велко Ангелов

Кирил ДомусчиевКогато започва футболният мач, по принцип победителят не е известен предварително. Понякога обаче "мачът е свирен" още преди да се е провел и предизвестеният резултат хвърля сянка върху надпреварата.


Такъв изглежда "мачът" по въпроса с продажбата на телевизионните права в българския футбол. Свирен предварително. Българския футболен съюз (БФС) е организирал конкурс, в който са участвали няколко компании, но не и големият конкурент. А резултатът е познат - договорът остава до 2026 г. в "Нова броудкастинг груп", собственик на която е собственикът на "Лудогорец" и член на ръководството на БФС Кирил Домусчиев.


Темата мина набързо в дневния ред на изпълнителния комитет на БФС в момент, в който определянето на нов постоянен президент на БФС остава далеч във времето.
Това допълнително повдигна въпроси и предизвика критики. Гласът на недоволството този път не е Гриша Ганчев (традиционен и открит съперник на Домусчиев), а на неговия приятел Наско Сираков, който вече е собственик на "Левски". Бившият футболен национал настоява за преразглеждане на договора с ясното намерение да осигури възможно най-много средства за изпадналия в много тежко положение клуб.


Стигна се дотам, че Сираков дори заплаши да не пусне камерите на "Нова" на "Георги Аспарухов" за следващия домакински мач. От телевизията предупредиха, че клубът ще носи последствия за действията си.


Конкурс или "конкурс"


В края на юни след заседание на изпълнителния комитет на БФС вицепрезидентът на футболния съюз Атанас Фурнаджиев каза, че договорът с "Нова броудкастинг груп", до чието изтичане остава още един сезон, се подновява до 2026 г. Според думите му телевизията ще плаща по 6.5 млн. лева без ДДС на година, или общо 32.5 млн. лева. Сумата е леко увеличена спрямо досегашните 30 млн. лева.


Тогава Фурнаджиев съобщи, че е имало още две предложения - едно за 200 хил. лева и едно за 3 млн. лева. А от БФС посочиха, че "предвид дългогодишните коректни взаимоотношения между всички заинтересовани страни и значително предимство на финансовите параметри" договорът остава в "Нова броудкастинг груп".


Според източници на "Дневник" другите две предложения са дошли от БНТ и мобилния оператор "А1", развиващ платените канали в пакета "Макс спорт". На този фон офертата на БНТ от 200 хил. лева (около 30 пъти по-малка спрямо сегашните условия и спрямо печелившото предложение) изглежда по-скоро като "за участието".


"Дневник" изпрати въпроси до националната телевизия и до "А1", като от БНТ отговори няма. От "А1" потвърдиха, че са получили предложение за участие в конкурс от БФС и са подали предложение. "Имахме интерес към българското футболно първенство, от една страна, защото футболът е най-популярният спорт в страната. Oт друга страна, имаме наблюдения, че участието на български атлети и отбори предизвиква голям интерес сред клиентите. Определяме българското футболно първенство като търсен продукт от българските зрители, който може да бъде добро допълнение към разнообразното спортно съдържание на каналите "Макс спорт", заявиха от мобилния оператор.


От компанията уточниха, че недостатък за тях е липсата на екипи и техника, необходими за създаването на телевизионния продукт, а осигуряването му би увеличило значително вложенията в проекта.


Въпреки заявяването, че се търси най-доброто предложение, БФС не е изпратил покана към другия най-голям играч на телевизионния пазар "Би Ти Ви медиа груп". От компанията потвърдиха това пред "Дневник".


Би Ти Ви от месеци открито е атакувана от властта и от приближени медии. А "Нова тв" влезе в публичен конфликт с медията, като сезира Комисията за защита на конкуренцията за изтекъл вече договор със спортния тотализатор.


Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обясни, че това е така заради лошите спомени от съвместната работа с Би Ти Ви, която държеше правата за футболното първенство преди десетилетие. Тогава заради неполучени пари по договора футболният съюз заведе дело срещу телевизията. "Знаете, че държаха правата, но тогава не платиха и имахме съдебен спор. Клубовете им нямат доверие", твърди Попов.


От телевизията обясниха, че не могат да отговорят дали биха подали предложение, след като не са получили покана за участие в конкурса.


По неофициална информация на "Дневник" поканите за него са изпратени в началото на юни, а срокът за представянето на предложенията е бил 11 юни. При това в момент, в който БФС е с временно ръководство заради оставката на президента Борислав Михайлов още през октомври 2019 г. Следващият конгрес е насрочен чак за средата на декември.


На въпроса защо сега е направен конкурсът Попов обясни, че по това време компаниите разполагат с бюджетите си, а през зимата те вече са разпределени и ще е по-трудно да се постигнат добри условия. "Тази игра съм я играл вече в преговори със спонсори", посочи той.


Всичко около Домусчиев


Телевизионните права са ключов източник на средства за водещите първенства в европейския футбол. В България сумите от това перо осигуряват по-незначителен процент от общите приходи на клубовете, но въпреки това са от голямо значение за отборите. "Левски" е получил за последната пълна състезателна година около 600 хил. лева. При представянето си пред обществото като мажоритарен собственик Сираков заяви, че мечтае и иска сумата да стане между 2 и 4 млн. лева.


Телевизионните права за българския футбол: мачът е "свирен"

© LAP.BG


От пълната сума, получена за тв правата, БФС задържа 10% (а в следващия договор сумата ще е 5%), а останалото се разпределя между клубовете - една част поравно между всички в Първа лига, а друга - спрямо класирането им. Преди ден пред БНТ Сираков посочи, че не се бори за промяна в начина на разпределение, а в основата на всичко е стремежът му "Левски" да получава сума, съответстваща на гледаемостта на мачовете на сините.


Преди време данни на Nielsen Admosphere - България, показаха, че най-гледани в първенството са мачове с участието на "Левски" и ЦСКА. Преди година червените също говореха за разваляне на договора с "Нова". Засега ЦСКА няма обявена позиция. Пред "Дневник" изпълнителният директор Пламен Марков посочи, че личното му мнение не се различава от това преди години, а то е, че не е редно договорът да бъде продължаван без разговори с клубовете.


"Колко са абонатите на "Диема" (пакетът "Диема екстра") е една от най-строго пазените тайни в държавата. А трябва да се тръгне оттам. В световен мащаб около 50% от бюджета на един клуб се попълва от телевизионните права, а на "Левски" в момента е два. Ако телевизионните права са наши, ние ще постигнем в пъти по-добри резултати", заяви Сираков в неделя пред "ТВ+".


Отново тогава той заговори и за конфликта на интереси около Домусчиев, като заяви, че всички клубове трябва да обсъдят заедно темата. "Не да водим войни и битки, а да седнем на една маса с телевизията, със собственика на телевизията, с члена на изпълкома, със собственика на фирмата, която държи правата, със собственика на футболния клуб, той е един и същ човек (визира Домусчиев), и да ги обсъдим тези неща. Винаги в един такъв разговор могат да се намерят и решения, и положителни неща, които удовлетворят тези, които са най-ощетени. Това безспорно са "Левски" и ЦСКА, но има и други клубове."


От "Нова броудкастинг груп" изтъкнаха, че за да няма конфликт на интереси, Домусчиев не бил участвал в гласуването на заседанието на изпълнителния комитет на БФС. Няколко дни по-късно Сираков обяви пред БНТ, че се е срещнал със собственика на "Лудогорец", за да обсъждат условията, но конкретен резултат не беше обявен.


Хора от БФС припомниха пред "Дневник", че и Сираков, и Ганчев са гласували в подкрепа на първия договор за тв правата с "Нова броудкастинг груп" преди пет години, когато бяха членове на изпълнителния комитет.


Клубовете са с вързани ръце по въпроса за това сами да преговарят за телевизионните права. "Футболните клубове нямат право самостоятелно да договарят с или да разрешават на каквито и да било медии (кабелни, Интернет, ефирни телевизии или други електронни медии) да заснемат и/или излъчват картина или звук (пряко или на запис) от официални срещи с тяхно участие", гласи наредбата на БФС за настоящия сезон. В устава на футболния съюз пък е записано, че той представлява клубовете при сключването на договори за централизирана продажба на правата.


"Ефбет лига" - име само за "Нова тв"


Сираков видя нередност и в договора за името на Първа лига. Преди година такъв беше подписан с "Ефбет". Сираков каза, че по негова информация контрактът е за 1.5-2 млн. лева и че всички пари отиват в "Нова телевизия", а до клубовете не стига нищо. "Господин Домусчиев има добри адвокати и сигурно има договор, че има право да продава името на първенството. Но този, който е подписал договора, е извършил, меко казано, престъпление срещу всички клубове."


Борислав Попов обясни, че БФС не е страна по договора. "Той е подписан между фирмата посредник за тв правата "Футбол про медиа" и "Ефбет". БФС има ексклузивен договор с друг букмейкър - "Еврофутбол" и няма как да подписва с други компании в сектора. Този с "Ефбет" е рекламен договор за телевизията. БФС никъде в своите материали не използва това име, ние наричаме първенството Първа професионална лига", заяви изпълнителният директор на футболния съюз.


Засега остава неясен статутът на "Футбол про медиа" като посредник. Според Попов "по-нормалният способ" би бил договорът за тв правата да бъде подписан директно между БФС и "Нова броудкастинг груп". "Бих предпочел да е директно", каза той и обясни, че това би улеснило общуването за определяне на програмата на мачовете.


Изпълнителният директор на "Футбол про медиа" Атанас Караиванов беше търсен многократно от "Дневник" за коментар по темата, но без успех.


Темата остава отворена и е възможно в събота (4 юли), когато "Левски" приема "Славия", да има ново напрежение. Сираков дава сигнали, че няма да отстъпи, още повече, че по думите му положението в клуба е много тежко. От друга страна, победителят до 2026 г. е обявен и сериозна намеса от БФС едва ли може да се очаква. Така че всичко зависи от договарянето с Домусчиев.


Телевизионните права за българския футбол: мачът е "свирен"

© LAP.BG


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Във всяко стадо си има мърша. В Първа лига е ПФК Левски.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  От цялото това бездарно театро с единствен участник Сираков
  стават ясни няколко неща а именно

  1 На Сираков му трябват едни там милиони

  2 Сираков и Тити неистово желаят тези милиони които според тях
  Домусчиев трябва да им ги даде - ей тъй без основание - защото
  Домусчиев е богат и на Тити и Атанаско им трябват едни там милиони

  3 Досега само и единствено Гриша Ганчев и неговият ЛИТЕКС-2016
  са изпълнявали ролята на Тити и Сираков а сега Сираков и Тити са на
  амбразурата - ДАЛИ ПО СВОЯ или ПО ЧУЖДА ВОЛЯ !!!!

  4 Чухме от самия Сираков че бил взел едни пари назаем от Гриша Ганчев
  ама ги бил вече върнал

  5 Дали ги е върнал всичките или има да довръща или пък става дума за други
  нововзети пари които тепърва има да се връщат - това ще разберем ако
  проследим цялото това бездарно замислено и изиграно театро до край

 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Във всяко стадо си има мърша. В Първа лига е ПФК Левски.
  —цитат от коментар 1 на Deaddark


  Извинявайте, ама говорите пълни глупости.

  Целият български футбол е една голяма мърша или по-точно една голяма измама.

  Левски е в момента кървящата рана на тази измама както беше ЦСКА години по-рано.

  Вярвате ли си, че другите отбори не продават мачове?!

  Вярвате ли си, че едни собствении обичат толкова много любимите си отбори, та наливат година след година в тях стотици хиляди или милиони за да съществуват?

  Вярвате ли, че е нормално на търг за договор , където целта е получаване на максимални средства, няма да се извикат двамата най-големи в бранша?!

  Самсунг и Епъл са имали толкова много съдебни дела помежду си и сигурно още имат, но то не значи, че Епъл не продължава да ползва Самсунг чипове, нали?

  Значи най-големия в света може, но великаните от БФС понеже имали опит в миналото и вече знаели, че не трябва.

  Ми вярвайте си....

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  "Колко са абонатите на "Диема" (пакетът "Диема екстра") е една от най-строго пазените тайни в държавата. А трябва да се тръгне от там."Ами всъщност няма никаква тайна.Този брой варира всеки месец. "Диема екстра"не влиза в стандартните пакети на кабелните оператори/той е по желание/.А Наско и Гришата трябва да разберат,че А и Б футболни групи добре,че са закачени към Формула 1 Английските -Висша лига и Чемпиъншип и НБА.Ако продукта български футбол остане сам на пазара то Наско няма да взима и 100 хиляди/хората плащат за качество/.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Весело

  До коментар [#3] от "Боби Колев":

  Колега, стига с тези комунистически похвати - да слагате думи в устата на опонента и после да ги оборвате по шаблон - само дето вече опонента може да Ви отговори.

  Не - не вярвам. И да се възползвам от правото на въпрос - защо чак сега мислите че е проблем? Когато ЦСКА бе въпросната рана, да не би ПФК Левски да не бе на същото дередже - само че НАП съди ЦСКА за същото, за което разсрочи с ПФК Левски и ПФК Левски си платиха първите пет вноски (от 31 такива), следващите две по половина и дотам - НАП мълча и мълчи вече пет години като бот газ.

  И сега дайте да съжаляваме ПФК Левски - няма, никой мутренски отбор не съм съжалявал, че да почна да рева като Тити за измислената и фалшива "Синя идея"

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Весело

  До коментар [#5] от "nwj49315903":

  Че то съм го казал - всички съгласни, само сините алчни - нито шампиони, нито купа, лиценза за ЕКТ под условие - част от което и да си траят, че да не се размирише и да не им го отнемат, феновете им по трибуните са два автобуса лоу лайф - а претенции все едно са Ливърпул и цял свят ги знае.

  Но не очаквам чест и достойнство от хора, които целуват ръката на Пеевски.

 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 842 Весело

  гелът ,той никога не е комуникирал с политици ,никога не искал услуги от тях ,той е селфмейд бизнесмен, чист и честен като момина сълза ,ех, каскети, каскети !

 9. 9 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо ... хаха БНТ 100 000 лв на сезон ... за 274 мача на сезон това са по 365 лв на мач, което за качеството на футбола, който се предлага пак е доста висока цена.

  А1 предполагам наистина нямат техниката и екипа да излъчват мачовете. А ЬТВ ако не са коректни платци, няма смисъл да им се праща покана.

  Планета ТВ покана за търга получила ли е?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#6] от "Deaddark":

  Ама съвсем никакъв проблем нямам да ми отговори някой :-)

  Първо за вярата: като приключих постинга си "Ами вярвате си :-)".
  Ще рече не искам и не мога да Ви спра да вярвате.
  Много хора са ми казвали, че живота ми ще стане много по-лесен ако повярвам в някои неща, но аз просто не мога.
  Пък и не ми е чак за съжаление живота, но това вече е друга тема.

  Второ, защо чак сега мисля че е проблем.
  Ами, елементарно - не мисля "чак сега" че е проблем.
  Повтарям го от 15-на години - ще го намерите из постингите на Дневник и Капитал, не знам колко назад през годините е вървяло...
  Като цяло не мисля, че пороците в България пък и света са се променили кардинално, та и възгледите ми не са за последните 15 години.
  Просто всяка криза изопачава проблемите и ги прави по-видни.
  Но, както казах, съвсем не мисля "чак сега" така и това може да се провери.
  Направихте грешка като презюмирахте какво и откога мисля.
  Любезно ще е да проверите и да си я признаете, извинение чак не е нужно :-)

  Трето и последно, отново сте в заблуждение, че Ви карам да съжалявате Левски.
  Или че ползвам комунистически похвати.
  Мнението ми за Левски и положението му е също обект на доказателство от съвсем не скорошни постове и отново не се е променило.
  И Левски и ЦСКА и всички, целия български футбол е фалш и измама.
  Няма да намерите мой постинг който защитава конкретен български отбор.
  НАП е просто инструмент в нечии ръце. Правил е на ЦСКА не по-малко "услуги" отколкото на Левски...и на Локо...и на Славия...и не знам за другите, но най-вероятно също.
  НАП е за критика, че прави такива неща, не отборите.
  И никак, ама никак не съжалявам мутренския Левски.
  Предвид това как видяхте и обявихте мнението ми или представянето му за комунистически похват, струва ми се, че тук вече дължите извинение.
  Предвид това, че изглежда сме единодушни по повод мутренския Левски може да се извините на себе си ако искате - аз не ламтя :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Каква драма, какъв ужас, какъв шок! Нима има балъци да плащат за български футбол?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  А ЬТВ ако не са коректни платци, няма смисъл да им се праща покана.
  —цитат от коментар 9 на Arcade


  Както писах по-горе, при положение, че Епъл и Самсунг имаха години съдебни спорове за патенти, защо едни от най-умните хора в света като техните шефове не разсъждават като Вас, ами продължават активно бизнес взаимодействие вместо да се обявят един-другиго за некоректни лицензни ползватели (какъвто съда в крайна сметка обяви единия) и да не се занимават повече?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на pqf18307488
  pqf18307488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То е ясно, всичко в държавата е наредено. И после що магистралите пропадат и кой ми сра в шкафчето.

 16. 16 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Просто смрад. Нищо ново.

  И то за продукт за 5 ст'инки.

 17. 17 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Весело

  трябва да си страшно прост, за да гледаш бг футбол. още повече да даваш и пари за това.

 18. 18 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки мач в който не участват нашите е свирен,

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 19. 19 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Но не очаквам чест и достойнство от хора, които целуват ръката на Пеевски.
  —цитат от коментар 7 на Deaddark


  Именно.

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#12] от "hashtag Нормална държава":

  "Хей, Домус, нали си в КРИБ? Кажи нещо за Бобо и Монбат, за Изамет?
  Долна ГЕРБерска сган дето е готова да си продаде и майките!"

  Ако каже нещо, може следващия да е той ! Иначе там такива се събират - предаващи всеки за собствената си кожа ! Или може би по - точно: заради собствената си пълна банкова сметка !

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Весело

  До коментар [#11] от "Боби Колев":

  Колега, отдавна знам че сме на едно мнение за отборите и мутрите им собственици. Но Ви показах да не слагате чужди твърдения на мой гръб, затова и аз ги направих. А и моите коментари винаги да били против мутрите в спорта - просто ме дразни някои журналисти и съфорумци как реагират все едно вчера са разбрали.

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Весело

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Вие сте христоматиен пример за въпросния талант. Даже и бонус таланти имате в сходни сфери.

 24. 24 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Време е за операция. Туморът е метастазирал по всички части на организма 'български футбол' и ако не се действа решително, след 5 години вече ще е късно.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 25. 25 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Аз само искам да попитам, това че си собственик на футболен клуб и на медията, която излъчва първенството не се нарича конфликт на интереси, особено при условие, че отборите вземат доста пари от телевизионни права.

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 26. 26 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 54 Неутрално

  ли*

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 27. 27 Профил на Паразитко
  Паразитко
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Домус АГА- слугата на ПЕЕФСКИ

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Аз само искам да попитам, това че си собственик на футболен клуб и на медията, която излъчва първенството не се нарича конфликт на интереси, особено при условие, че отборите вземат доста пари от телевизионни права.
  —цитат от коментар 25 на Glock


  Нещо повече - СОБСТВЕНИЯТ на Домусчиев клуб ВЗЕМА ТОЛКОВА КОЛКОТО

  ВСЕКИ ДРУГ КЛУБ

  Нито повече нито по-малко

  Къде е КОНФЛИКТА

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Весело

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  Абе теб да те питам - Лудогорец 1945 основан 2010-та, не е ли един вид припознаване като при числото ЦСКА 1948, основан 2016-та?

 30. 30 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Докато нямаме правова държава с върховенство на закона всичко ЧИСТО създавано с труд, ум, талант ще бъде крадено и разграбвано в блатото. НЕ САМО СИРАКОВ, А ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ПИТАТ, ЗАЩО в ЕВРОПА МОЖЕ, А БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ! Защо всички блеят само когато ножа опре до кокъла? Днес се присмиваме на падналите под ножа, а утре ще ревем и ще ни се присмиват на нас.

 31. 31 Профил на pbs
  pbs
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Този договор е позорен. 6млн на година. И то гела вземал 2млн да прекръсти първенството, вместо БФС и клубовете да ги вземат. Сериозно ли цялото ни първенство и купата струват само 3-4 млн??? Че то ако Левски сам си продава правата ще вземе повече. Като сложиш и другите клубове спокойно тази сума може да е 15млн на година. На всичко отгоре телевизията масово прикрива всички грешки на съдиите в полза на Делиормана. И всеки купен мач остава скрит. Двумвтрова засада а те дори не повтарят публиката да го види. Левски вкарва чисто положение и го обсъждат по телевизията 3 часа и наслагват измислено мнение че имало уж било вероятно в на някой тиквата може би нещо нередно. Фалове за директни червени картони на Делиормана не се повтарят. Ако отборите сами си продават правата ще печелят многократно на това което гелосаната мутра им дава!!!

 32. 32 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 54 Неутрално

  [quote#28:"Hawaii"][/quote]

  така ли , аз пък си мислих , че отборите които се предават по телевизията взема повече пари от другите, които не ги предават по телевизията, сещаш се , че не излъчват абсолютни мачове

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Пеевски излезе по-голям добродетел (и мъжкар) от Бойко Методиев. Последният обещаваше спонсори и кредити, а сега се е укрил като мишка. И какво им остава на излъганите камилчета освен да нищят телевизионните права.

 34. 34 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 54 Неутрално

  абсолютно всички мачове от един кръг*, телефонът ме поправя постоянно

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 35. 35 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hawaii":Абе теб да те питам - Лудогорец 1945 основан 2010-та, не е ли един вид припознаване като при числото ЦСКА 1948, основан 2016-та?
  —цитат от коментар 29 на Deaddark


  Винаги съм казвал че навремето Гриша Ганчев направи много умен ход
  когато наименува новия си проект с ново име - ЛИТЕКС
  а не ОСЪМ-1944 или нещо подобно

  Същото трябваше да направи и Домусчиев с неговия проект
  Можеше да му даде НОВО ИМЕ и щеше с него да влезе в Историята
  Не че сега не е влязъл но онова щеше да е ОЩЕ ПО-ПО-НАЙ-

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Българския футбол, където в отборите от първата редица, рядко виждаме нашенски футболист и тези отбори, които играят изключително посредтвено в първенството и постигат (когато и които успеят) доста скромни успехи навън, няма как телевизионните права за техните мачове да са много търсен продукт.
  В същото време, най-често държавни, когато се докопат и европейски пари се въртят и затова БФС е съблазнително място, да по-близо човек до тяхното разпределяне.
  Отделно всякакви мошеници и любители на печалби от залагания, също се движат в тази сфера и никак не е чудно, че освен не големи на брой зомбирани "фенове", нормален човек няма как да проявява интерес.
  Трудно ми е да преценя, кое е яйцето и кое е кокошката - дали липсата на по-големи пари води до калпавата игра или липсата на по-добра игра води до по-малкото пари, но не виждам защо решаването на тези въпроси трябва да засяга, включително и финансово, редовите български граждани и данъкоплатци.

 37. 37 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Българския футбол, където в отборите от първата редица, рядко виждаме нашенски футболист и тези отбори, които играят изключително посредтвено в първенството и постигат (когато и които успеят) доста скромни успехи навън, няма как телевизионните права за техните мачове да са много търсен продукт.В същото време, най-често държавни, когато се докопат и европейски пари се въртят и затова БФС е съблазнително място, да по-близо човек до тяхното разпределяне.Отделно всякакви мошеници и любители на печалби от залагания, също се движат в тази сфера и никак не е чудно, че освен не големи на брой зомбирани "фенове", нормален човек няма как да проявява интерес.Трудно ми е да преценя, кое е яйцето и кое е кокошката - дали липсата на по-големи пари води до калпавата игра или липсата на по-добра игра води до по-малкото пари, но не виждам защо решаването на тези въпроси трябва да засяга, включително и финансово, редовите български граждани и данъкоплатци.
  —цитат от коментар 36 на tsvetko_51


  всички отбори които играят в шампионска лига взимат едни и същи пари от телевизионни права, същото важи и за лига Европа. Вече за местните първенства става различно и там, когото излъчват най-много , той взима най-много пари от телевизионни права.

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 38. 38 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Аз само искам да попитам, това че си собственик на футболен клуб и на медията, която излъчва първенството не се нарича конфликт на интереси, особено при условие, че отборите вземат доста пари от телевизионни права.
  —цитат от коментар 25 на Glock


  Конфликт на интереси е, разбира се. Проблемът е че други по-добри оферти няма. А това да пуснеш всеки клуб отделно да си пазари ТВ правата не е добре работещ модел и се доказа през годините. Ако продуктът А група беше толкова котируем, голямата конкуренция на диемите - Макс Спорт, щеше да излезе със силна оферта. Но се вижда, че предлагат двойно по-малко. Тука се споменава и БТВ, но те даваха много по-малко навремето и клубовете масово не ги искат. Плюс това БТВ няма платени канали, продуктът им е слаб - мисля че предлагат само френското първенство - и един такъв пакет не знам колко може да се конкурира с диема и макс спорт. Все пак българинът на първо място мрази да плаща, а дори да го направи, няма да е за 3 различни пакета на обща стойност 20лв на месец.

 39. 39 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 54 Неутрално

  [quote#38:"kapitan_laino"][/quote]

  аз пък съм съгласен да спрат да ги излъчват по която и да е телевизия, докато не започнат да играят футбол , а не селски балет

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsvetko_51":

  Уж няма как, па най-гледаното спортно събитие у нас са именно мачовете от А група.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#38:"kapitan_laino"][/quote]

  И няма как да се печелят огромни суми от този спорт в България понеже рекламният пазар е зле и не се пускат реклами по време на играта.
  Другият вариант е да се пусне стрийминг ап или платен тв канал за 30 лева и така печалбата ще се увеличи ако има кой да плаща и ще получават повече пари от тв права.

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Тук некои експерти си бълват обичайната помия, първия го гледам все едно обсъжда близките си роднини.
  А истината е, че Левски иска да получава приходи на база на интереса към него.
  Единственото нормално решение е всеки мач да се купува отделно, като правата да са собственост на домакина.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#37:"Glock"][/quote]

  Ама съответно в другите държави таксите спартни канали са по-високи.

 44. 44 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 533 Любопитно

  Този договор е позорен. 6млн на година. И то гела вземал 2млн да прекръсти първенството, вместо БФС и клубовете да ги вземат. Сериозно ли цялото ни първенство и купата струват само 3-4 млн??? Че то ако Левски сам си продава правата ще вземе повече. Като сложиш и другите клубове спокойно тази сума може да е 15млн на година. На всичко отгоре телевизията масово прикрива всички грешки на съдиите в полза на Делиормана. И всеки купен мач остава скрит. Двумвтрова засада а те дори не повтарят публиката да го види. Левски вкарва чисто положение и го обсъждат по телевизията 3 часа и наслагват измислено мнение че имало уж било вероятно в на някой тиквата може би нещо нередно. Фалове за директни червени картони на Делиормана не се повтарят. Ако отборите сами си продават правата ще печелят многократно на това което гелосаната мутра им дава!!!
  —цитат от коментар 31 на pbs


  Има един ма-а-а-лък проблем - кой ще ги купи? Отделен мач - да, но всички ...

  Sic transit..
 45. 45 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Тук некои експерти си бълват обичайната помия, първия го гледам все едно обсъжда близките си роднини.А истината е, че Левски иска да получава приходи на база на интереса към него.Единственото нормално решение е всеки мач да се купува отделно, като правата да са собственост на домакина.
  —цитат от коментар 42 на Darth Plagueis


  Без реклами в България няма как да направим този спорт печеливш.
  Трябва много реклами и смесени отбори между мъже и жени за да може да се рекламират и женски и мъжки артикули.

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#44] от "antropos":

  Ми нека да е на отделен мач?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Нещо повече - СОБСТВЕНИЯТ на Домусчиев клуб ВЗЕМА ТОЛКОВА КОЛКОТО

  ВСЕКИ ДРУГ КЛУБ

  Нито повече нито по-малко

  Къде е КОНФЛИКТА
  —цитат от коментар 28 на Hawaii


  Сериозно ли не виждаш конфликта? Киро печели да речем 100 млн от А група, дава 6 млн на клубовете, а разликата какво му пречи да я налее в Лудогорец?

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  Интересно, на какво отгоре Лудогорец взима колкото Левски от ТВ права?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Специално за феновете на Лдгц и други отбора с 42 души публика - Ако спрат камерите и на стадиона отидат само хиляда човека повече на мач. Въпреки ,че Левски, ЦСКА и пловдивските отбори могат да съберат и много повече от 1000
  1000чвк*15лв* 45 мача = 675 000 лв. Без да броим реклами и други приходи. 45 мача = 2*13 първенство +2*6 баражи + купа.

  левски ще получи 600 000 на година. САМО от билети би получил 675.00 без да броим евро мачове, артикули и рекламни права

  15.02.1989 - 07.02.2018
 50. 50 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  [quote#28:"Hawaii"][/quote]

  Конфликтът е, че Лдгц е много по-добър отбор, много по-класен, но много по-малко гледан.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 51. 51 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1139 Неутрално
 52. 52 Профил на ZZZZZZ
  ZZZZZZ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  600 хил. лв за отбор като Левски или ЦСКА от ТВ права е смешно. Ако не се излъчват мачове, те тези пари ще ги вземат от от 1000те човека дето ще идат на стадиона на гледат. Да не говорим, че договор за 6 години напред е подписан от временно ръководство с 10 дневна процедура. А на Домуса конфикта на интереси е....

 53. 53 Профил на dean_ashton
  dean_ashton
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Договора за името на лигата ми прилича на една паметна записка.

 54. 54 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darth Plagueis":

  Е, кой ви пречи да си продавате каквото си решите на когото си решите?
  Правата на мачовете никой не може да ви ги отнеме. Имате си клубна телевизия от години...
  Ама нещо май няма интерес - нито към нея, нито към псевдо "продукта", който се опитвате да продавате.

  Това се нарича пазарна икономика. Неуспешни сте и като търговска компания и в спортно-технически план - пазарът ви показва съвсем точно пътя.
  Неуспешните са обречени.

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 55. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Весело

  Киро печели да речем 100 млн от А група, дава 6 млн на клубовете, а разликата какво му пречи да я налее в Лудогорец?
  —цитат от коментар 47 на kapitan_laino


  Ха-хааааааа

  Като е толкова ПЕЧЕЛИВША А-групата
  ЗАЩО не изтеглиш заем
  да КУПИШ ПРАВАТА за 7 милиона
  и ОСТАНАЛИТЕ 93 милиона да налееш в джоба си

  Впрочем
  КОЙ и КАКВО е попречило и на А-1 и на БНТ да дадат
  вместо смешните 200 хиляди които са по джоба на
  всяка среднозаможна мутра

  ЩО НЕ БЯХА ДАЛИ ШЕСТ ПЪТИ ПО ШЕСТ МИЛИОНА !!!!!!!!!

  Щеше да има и за Наско и за Тити и за Гриша Ганчев ха-хааааааааа

 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Весело

  А истината е, че Левски иска да получава приходи на база на интереса към него..
  —цитат от коментар 42 на Darth Plagueis


  КОЙ и КАКВО пречи на Сираков ДА СКЛЮЧИ СПОНСОРСКИ ДОГОВОР

  на база на интереса към Левски

  вместо да играе с ТИКСО на предницата на фланелките

  КОЙ му попречи ДА НАМЕРИ СПОНСОР за мача с ЛИТЕКС-2016 и с Берое

  Всяка фирма би била щедра и щастлива да рекламира пред

  МИЛИОНИТЕ АКО Е ВЯРНО почитатели на Левски

  Да ама не

  Изглежда НЕ ВСИЧКО Е ТАКА КАКТО ВИ ГО КАКАНИЖАТ ТИТИ и СИРАКОВ

 57. 57 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#55] от "Hawaii":

  Едното не изключва другото

 58. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Весело

  До коментар [#2] от "Hawaii":Специално за феновете на Лдгц и други отбора с 42 души публика - Ако спрат камерите и на стадиона отидат само хиляда човека повече на мач. Въпреки ,че Левски, ЦСКА и пловдивските отбори могат да съберат и много повече от 10001000чвк*15лв* 45 мача = 675 000 лв. Без да броим реклами и други приходи. 45 мача = 2*13 първенство +2*6 баражи + купа.левски ще получи 600 000 на година. САМО от билети би получил 675.00 без да броим евро мачове, артикули и рекламни права
  —цитат от коментар 49 на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич


  Първо
  На мача ЛУДОГОРЕЦ - Локомотив Пд е имало
  НАД 1000 души публика
  В мач БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ
  В 30 хиляден град

  На мача между ЛИТЕКС-2016 и Славия София
  В ЦЕНТЪРА НА ДВУМИЛИОННА СОФИЯ е имало

  800 - ОСЕМСТОТИН - зрители !!!!!!!!!!!!

  За какво говорим изобщо !!!!

  Какви 675 000 само от билети

  ха-хаааааааааааааааааааааааааааааааааааа

 59. 59 Профил на Dead Man
  Dead Man
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Върнете парите на свинята, продажници!!!
  Нема да ви стъпим на стадиона.
  Само Левски!!!

 60. 60 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Радвам се, че новото ръководство в ПФК "Левски" в лицето на Сираков тръгна да таранира гелосаната мастия. Миналата година, когато ЦСКА "нададе вой" тогавашното ръководство на ПФК "Левски" първоначално подкрепи, после се отметна.

  Днес ние вече знаем, защо Васил Божков се е отметнал - това е било част от цялото изнудване спрямо него.

  Футболът в България ще тръгне нагоре и националния отбор ще отлепи от дъното в момента в който лицето Кирил Домусчиев напусне футбола.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 61. 61 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Сиракон няма да остане сам - ще последват и други протести

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#58] от "Hawaii":

  Колега, тях още ги тресе комсиндрома - ако не го давали по телевизията, ЩЯЛО - ама няма, ако не го дават по телевизията НЯМА да отиде и един човек повече, защото отиват само платените - а там бройките са точно. Точно това е и причината да не си направят собствена телевизия - сега от Киро им идва всичко бонус, иначе ще трябва да се бръкнат за техника, поддръжка и... ще натрупат още задължения. И като заговорят за едни приходи от реклами, артикули - все едно са Челси или Интер - кой бизнесмен, дето не е мутра да източва, ще иска да го свързват с мутренкси футболен клуб - дето като хиени са се наредили титевци, сираковци и качулковци - добре че е "господин Пеевски" да дава някой лев, иначе вече да са при ЦСКА.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK