Фалит или втори тото шанс

Фалит или втори тото шанс

© Георги КожухаровНеефективно управление, неравнопоставеност на пазара и големи плащания към Министерството на младежта и спорта (ММС) са поставили Българския спортен тотализатор (БСТ) в изключително трудно положение. Това са част от основните заключения от първия одит на дружеството, направен от Сметната палата и приет в началото на юни 2020 г.


Председателят на институцията Цветан Цветков дори предупреди, че "има много голяма опасност тотото да фалира". В интервю пред БНТ той обясни, че през последните пет години БСТ отчита загуба всяка година и че превежданите за спорт суми са превишавали значително печалбата.


Новият изпълнителен директор на тотото Любомир Петров (на поста от 11 март) отговори на въпрос на "Дневник", че приема доклада, но заключението за тежкото състояние на тотализатора "не отразява неговото моментно състояние" към края на юни тази година. Същата е тезата и на министъра на спорта Красен Кралев, който отнесе заплахата от фалит към минали периоди и обяви пред "Нова тв", че тотото отчита между 20 и 30% увеличение на прихода, въпреки пандемията.
Едно от заключенията в доклада звучи парадоксално на фона на уверенията на министър-председателя Бойко Борисов, на Кралев и на други представители на властта, че от тотото се очакват все повече пари за спорта. Одитиращите обаче оценяват, че начинът, по който се разпределят постъпленията от тотализатора, пречат той да е конкурентен и влияят на финансовото му състояние (според устройствения правилник на дружеството то трябва да дава 18% от постъпленията си за спорт и те са основната част от бюджета на спортното министерство).


От министерството на спорта все още не са отговорили на въпросите на "Дневник" по темата, изпратени на 24 юни. В единствения случай, в който Кралев говори за одита - пред "Нова тв" (1 юли) - той заяви, че смята, че тотото "ще изпълнява основната си функция да подпомагат развитието на българския спорт" и не коментира дали процентът, който отделя за министерството на спорта не е прекалено голям.


След като остана в монополна позиция на пазара на моментни лотарийни игри (държавата забрани частните лотарии на Васил Божков в началото на годината), тотото публично беше натоварено с големи очаквания, че така приходите от търкането на билети ще отиват в държавата и от там за спорта ще има повече пари. Премиерът Борисов често говори по темата, Кралев - също. Отчетът за 2020 ще покаже дали това ще се е реализира.


На загуба - парите за спорт дестабилизират финансово тотото


"Действащият през одитирания период механизъм за разпределение на постъпленията на ДП БСТ създава условия за влошаване на финансовото състояние на предприятието и ограничава конкурентоспособността му... През одитирания период предприятието реализира оперативна печалба, както и печалба след данъци, но след прилагането на схемата за разпределение на постъпленията, финансовият резултат и за 2017 г., и за 2018 г. е
отрицателна величина - загуба в размер над 10 млн. лева"
, се казва в доклада. Проверката е за период от две години - от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2018 г., но в нея влизат финансови резултати и от предишни години.

"Финансовото състояние на ДП БСТ е нестабилно и с трайна тенденция към влошаване и задълбочаване на финансовите проблеми, което поражда рискове за ефективното и ефикасно изпълнение на дейността на предприятието. Размерът на вноските за спорт към ММС, съгласно Закона за хазарта и Устройствения правилник, е значително по-висок от оставащата печалба след данъци. Вследствие на това, предприятието отчита постоянни загуби, които нарушават финансовата му стабилност."

След извършените отчисления към министерството на спорта загубата, която отчита тотото, е от 3.624 млн. лева за 2014 г. до 10.210 млн. лева за 2018 г. (почти същата е и през 2017 г.), което представлява 181.73 на сто увеличение за периода.


"Намалението на собствения капитал е резултат от системното реализиране и натрупване на загуби, което се дължи предимно на прилаганата схема за определяне на размера на отчисленията към ММС, като тази тенденция се запазва и след одитирания период", отчита още докладът - този извод е написан на няколко места.


В отговор на "Дневник" настоящият директор на БСТ Петров каза, че "състоянието на едно дружество е резултат от много фактори външни, вътрешни, пазарни/икономически, политически/регулаторни...Да се извади един фактор, извън контекста на пазарните условия, и да се разглежда самостоятелно, не би било коректно. Тоест пазарната позиция на БСТ към края на 2018 г. е била резултат от всички фактори" (той изпрати отговорите писмено).


Спортният министър заяви, че е съгласен с повечето заключения в доклада. "Бюджетът на ММС е около 80 млн. лева в различните години. БСТ отделя между 26 и 28 млн. лева за подпомагане на българския спорт, а разходите на тотото са фиксирани през всичките тези години. Могат да бъдат 17 или 18% от оборота на дружеството, тоест ръководството на тотализатора трябва да се придържа към тези параметри."


Авторите правят серия препоръки към министъра на спорта и изпълнителния директор на тотото. Част от тях са свързани с промяна на нормативната уредба, така че дружеството да може да се постигне "увеличаването на постъпленията и ограничаване на разходите, както и създаване на условия за финансова стабилност на предприятието".


Или обобщено тотото трябва сериозно да увеличи приходите си.Кралев и изпълнителният директор на тотото имат дванадесет месеца от получаването на доклада, за да предприемат мерки за изпълнението им и трябва да уведомят писмено председателя на Сметната палата.


"Доклада на Сметната палата и заключенията в него са за период, чиято реалност е тотално различна от пазарната и регулаторна конюнктура в момента. Все още сме в очакване на новия Закон за хазарта, който ще ни регулира и до голяма степен ще определи какво ще ни е позволено да правим, като хазартен оператор. Това ще определи пазарното ни поведение и стратегиите ни за развитие", казва Петров, който обясни, че ще се съобразят и с всички препоръки от доклада.


Училищата са останали без лев финансиране


Докладът повдига и много въпроси към министерството на спорта за начина на разходване на средствата. Според авторите "набирането и разпределянето на средствата за подпомагане на физическото възпитание и спорта не е достатъчно ефективно и ефикасно".


Акцентира се върху това, че въпреки изискването на закона не са отделяни средства за спортна инфраструктура в държавните и общинските училища. Нещо, което е заложено в основата на Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2018 г. - 2020 г.


Същевременно въпреки лошите резултати тотализаторът е похарчил общо 1.83 млн. лева за дарения (376 400 лева) и спонсорства (1.454 млн лева) за 2017 и 2018 г. Тези пари са били "за сметка на на разходите за издръжка на БСТ", като са отишли за финансиране на спортни мероприятия за младежи, за спортни федерации, треньори и спортисти.


Закъсняло проглеждане за конкуренцията


Докладът отчита, че в последните години тотото е развивало дейност при неравнопоставени условия. Рентабилността на приходите му след отчисленията към ММС е напълно несъпоставима с набиращите скорост конкуренти "Ню геймс", "Национална лотария", "Еврофутбол" и "Евробет" (те бяха изхвърлени от пазара след законовите промени и атаката срещу Божков).

"През посочения период ДП БСТ работи в силно конкурентна среда и неравнопоставено положение спрямо частноправните си конкуренти (агресивна реклама, нееднакво третиране при облагане с държавни такси и др.), което обяснява в голяма степен постигнатите относително по-слаби резултати".

За този проблем обаче и бившият директор на тотото Дамян Дамянов заговори едва след промените в закона в началото на тази година, довели до разрушаването на хазартната империя на вече обвиняемия бизнесмен Васил Божков. "Бяхме пред катастрофа заради частните лотарийни игри", каза предишният шеф на тотото в края на февруари, дни преди да бъде сменен.


Кралев също спомена проблема с конкуренцията постфактум във видеопоздрава си по случай 63-ия рожден ден на тотализатора преди месец. След това пред "Нова" каза: "От 2013 г. насам БСТ дълго време работи в неравнопоставеност спрямо частните оператори, в условията на нелоялна конкуренция. Беше много трудно да поддържа обемите, с които е работил. В един момент беше невъзможно да се продължи повече. Направихме единственото възможно в случая - нова законодателна рамка, в която да оперират хазартните компании".


Преди това обаче никой не повдигаше публично въпроса за конкуренцията от Божков.


"През годините и към момента Българският спортен тотализатор връща под форма на печалби между 50% - 65% на участниците в различните игри. Същевременно внася 33% от приходите си в държавата под различни форми на данъци, такси и отчисления. Вярваме, че всички хазартни оператори трябва да работят при еднакви изисквания. Условията, при които са работили хазартните оператори в периода на одита на Сметната палата, не са се определяли от ММС", заяви Петров пред "Дневник" на въпрос, свързан с конкуренцията.


В началото на годината се разбра, че фирмите около Васил Божков са плащали такси към държавата по по-изгодната ставка. Бизнесменът твърди, че той е плащал по позволен от закона начин, но държавата го е заплашвала, че ще промени закона, ако не плаща 20% от печалбата на лотарийния бизнес към управляващите. Схема, която Божков описва като такса "помагане" и свързана с Борисов и с министъра на финансите Владислав Горанов.


От доклада "изскача" и интересен детайл: През 2018 г., когато лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложи да бъде забранена рекламата на лотарийни игри, след разговор със спортното министерство от официалната позиция на тотото по темата са отпаднали няколко предложения. Сред тях е било разширяването на кръга на хазартни игри, организирани от държавата, както и разрешаване на рекламата на хазарт, ако операторът дава 15% от годишните си постъпления за "спонсориране на мероприятия, подпомагащи спорта, културата, здравеопазването, образованието и социалното дело". Спортното министерство до момента няма коментар по темата.


В сигнала си до прокуратурата Божков разказа, че Борисов е разпоредил на депутати от ГЕРБ отлагането на проекта на Симеонов. В този контекст може само да се предполага и защо са били редактирани предложенията на тотото.


На фокус: договорът с Би Ти Ви


В одита са засегнати и договорите за телевизионното излъчване на тиражите на тотото. Наскоро те създадоха напрежение между двете водещи частни национални телевизии - Би Ти Ви и "Нова", предизвикано от собственика на "Нова" Кирил Домусчиев. Компанията дори подаде сигнал в Комисията за защита на конкуренцията срещу вече изтеклото споразумение.


За този договор между тотализатора и "Би Ти Ви" в одита е написано, че "няма увереност, че (заложените в него финансови параметри) са изгодни за предприятието". В публикувания публично документ обаче самият договор е скрит, тъй като касае частна компания и параметрите не се виждат.

Красен Кралев с предишния шеф на тотото Дамян Дамянов

© ММС

Красен Кралев с предишния шеф на тотото Дамян Дамянов


Има детайли за договореностите и промените им с БНТ и е отбелязано, че липсват правила за това как се сключват договори за тв излъчванията и как се контролира ефективността им. Препоръчано е договорите с медиите да бъдат публикувани на сайта на тотализатора, за да се осигури прозрачност. Петров заяви пред "Дневник": "От встъпването в длъжност на новото ръководство на БСТ разходите за рекламно и телевизионно обслужване на ДП БСТ са намалели над три пъти спрямо същия период на миналата година".


Сметната палата препоръчва и анализ на предложенията на телевизиите за по-добри условия за излъчване на тв предаванията и реклама. Неотдавна в интервю за "Медиапул" Петров коментира, че предстои тепърва да рекламират лотарийните билети и че ще изберат "телевизията, която има най-добър рейтинг". Той уточни, че могат да се договарят директно без обществена поръчка. Според Петров те няма да се рекламират агресивно. Досега годишният бюджет на БСТ за реклама е бил около 5 млн. лева (за сравнение "Национална лотария" имаше договор с "Нова тв" за 20 млн. лева).


Забележки за (почти) всичко


Упреци има и към ръководството на тотото, което в одитирания период беше управлявано от Дамян Дамянов. Посочва се, че има липса на достатъчно адекватна организация на стратегическото и годишното планиране в предприятието и че не са създадени условия за стабилно финансово състояние на БСТ. Също така "не са осъществени мониторинг и отчитане на изпълнението на стратегическите и годишните цели, поради липса на правила и процедури в тази връзка".


Към изпълнителния директор на дружеството има редица препоръки, целящи подобряване на работата и резултатите. В началото на тази година успоредно с промените в закона за хазарта Кралев смени цялото ръководство на тотото с обяснението, че е "необходима нова, свежа управленска мощ". Тогава беше назначен Петров, а в управителния съвет попаднаха бившите футболисти на "Левски" Христо Йовов и Гошо Гинчев, определяни като близки до управляващата партия ГЕРБ. Новото ръководство обяви, че работи по пускане на нови игри, навлизане на пазара на спортни залози и присъединяване към международна лотария с джакпот, започващ от 10 млн. евро.


Като положително се отбелязва, че чрез адекватно преструктуриране са намалели разходите за издръжка на тотопунктовете.


В доклада са направени и изводи, свързани с настоящата позиция на тотализатора - вече като единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри след промените в закона за хазарта от началото на 2020 г. Според експертите та Сметната новата роля на тотото като монополист "не променя необходимостта от поддържането на приемлив за обществото имидж на ДП БСТ".


А от тотото освен нови лотарийни билети и онлайн игри, тръгнаха да привличат в България и европейската лотария "Евроджакпот".Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK