Да предизвикаш "Витоша 100" на едно колело

Галина Риом-Ройбек си е поставила за цел да измине дистанцията, използвайки едноколесен велосипед

© Велко Ангелов

Галина Риом-Ройбек си е поставила за цел да измине дистанцията, използвайки едноколесен велосипедВсяка година в Обиколката на Витоша се впускат състезатели с опит и любители на планинското бягане и колоездене, като едно от най-масовите спортни събития в България тества силата на духа и възможностите на тялото.


За Галина Риом-Ройбек обаче предизвикателството е още по-голямо. Тя си е поставила за цел да измине дистанцията, използвайки едноколесен велосипед, като по думите й това е първият подобен опит в историята на "Витоша 100".


В 6 ч. Ройбек стартира заедно със състезателите в колоезденето с мисия да завърши изпитанието за под десет часа. Нейното участие е обвързано с желанието да насочи вниманието към юнисайклинга като спорт, здравословния начин на живот и да вдъхнови повече жени към екстремните спортове.
Пред "Дневник" Ройбек заяви, че подготовката й за състезанието е продължила три седмици. За този период тя е изминала общо 256 км с едноколесен велосипед, като тренировките й са включвали карания с дължина между 30 и 74 км по асфалт или участъци от трасето в планината.


Ройбек осъзнава, че трудно може да се конкурира с най-добрите състезатели в колоезденето, където рекордът е под 4 часа, но вярва, че едноколесният велосипед й дава предимство в по-техничните места.


"Имам предимство в изкачванията, защото не ми се налага да мисля, че трябва да сменям предавки. Ъгълът ми при изкачване е много по-удобен спрямо този при нормалния велосипед, защото аз имам едно колело и се накланям напред и използвам цялата си тежест върху педалите, докато другите състезатели също се опитват да се наклонят напред, но половината от велосипеда остава зад тях. Това е трудно за много състезатели, като някои предпочитат да слязат. Много често не слизам от колелото, а подскачам по наклона. Разбира се, че на асфалт и спускане велосипедите имат много по-голямо предимство от мен", каза Ройбек пред "Дневник".Едноколесният й велосипед е специално проектиран за изминаване на дълги разстояния, като диаметърът от 26.5 инча (67.31 см) позволява да се генерира по-висока скорост. При равнинен терен Ройбек се движи със 17.5 км/ч, а при по-стръмни спускания може да развие до 33 км/ч. Колелото е с алуминиева рамка, има спирачка под седалката и се задвижва с метални педали.


Ройбек предполага, че най-големите трудности могат да дойдат от променливите метеорологични условия. "Очаква се кратък дъжд за час и половина по средата на деня, когато планираме да преминем през най-стръмната част от трасето. Ако завали, преди да стигнем до този участък, ще бъде много кално, след като преминат стотици колоездачи преди мен. Ще бъде сложно, но не и невъзможно. Друга трудност ще бъде горещото време", каза Ройбек.


Да предизвикаш "Витоша 100" на едно колело

© Гео Калев


Тя вярва, че е добре подготвена психически заради големия си опит с участия на състезания в юнисайклинга. Ройбек е убедена, че с годините е научила много неща за себе си и тялото си, като е изградила тази нагласа, че може да застане с увереност на старта.


Кураж на 28-годишната българка вдъхва мъжът й Гео Калев, който ще бъде до нея в предизвикателството с нормален велосипед. Ройбек, която в състезанието представя клуб "Велораптор", черпи мотивация от възможността да опита нещо, което не е било правено преди.


"Мотивацията ми идва и от това, че искам да промотирам спорта и да запаля младите момичета и жени към планинското колоездене. Това, че сме жени, не означава, че не може да се справим. Посланието на опита е да подобриш невъзможното. За много момичета понякога изглежда невъзможно, но те имат желание да се включат в подобни състезания и понякога жените са подценявани", каза Ройбек.


Свобода на едно колело


Ройбек израства в дом за деца в Ямбол, но на 4 години е осиновена от датска двойка и се мести да живее в чужбина. Като малка тя е енергично дете и следва успешно мечтата си за кариера в цирка, като завършва модерно цирково изкуство в Копенхаген.


Преди три години се връща за постоянно в България, а през 2018 г. създава клуба по юнисайкъл в София. Тя е съосновател на фондация "Мини арт", която организира събития, насочени към феномена, наречен социален цирк. Той е начин за приобщаване на социални групи, като вдъхва увереност на децата и ги учи на емпатия и вяра в себе си.


Да предизвикаш "Витоша 100" на едно колело

© Велко Ангелов


В юнисайкъла се изисква баланс, координация и издръжливост, но Ройбек вярва, че спортът е подходящ за хора от всякакви възрасти и телосложение. "В юнисайклинга големината на тялото няма значение. Всичко опира до баланса и когато го придобиеш след няколко тренировки, изведнъж ти се отваря напълно нова перспектива за спорта", казва българката, която е световен шампион през 2010 г. в дисциплините свободен стил и трайълс.


Ройбек е част от света на юнисайкъла от четиригодишна, а на 15 започва да се занимава професионално. Тя е пленена от спорта заради свободата, чрез която изразява себе си. Според нея юнисайклингът постепенно набира популярност в България, като всеки четвъртък се провеждат отворени тренировки в парка "Заимов".


"През последните две години са минали над 500 души през клуба. Той се включва в много събития и екстремни надпревари в София. Правим уъркшопи с различни организации и имаме собствен фестивал. Интересът се засилва и съм щастлива, че много млади хора приемат предизвикателството и извличат полза. Някои родители идват при мен и казват, че децата им се представят много по-добре в училище или в други спортни дисциплини. Освен физиката юнисайклингът тренира и ума", допълни Ройбек.


Галина Риом-Ройбек сътвори подвиг, след като измина дистанцията с време 10.50:24 ч. Това й отреди 57-о място от 125 стартирали състезателки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK