Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

Стефан Иванов и 16-годишният му син Максим (вляво) гребат уверено към целта

© Neverest Ocean Row

Стефан Иванов и 16-годишният му син Максим (вляво) гребат уверено към целтаС увереност и постоянство Стефан Иванов и 16-годишният му син Максим продължават опита си да прекосят Атлантическия океан. Двамата разчитат единствено на собствените си сили, като вече преполовиха предизвикателството с дължина 6000 км.


Мисия "Неверест" се насочва към най-дълбоките води в океана, който крие опасности и изненади.


"Дневник" представя следващата част от кратките разкази на двамата българи, публикувани до момента от тях във "Фейсбук".
Ден 35


Португалски кораб или Physalia е много красива - може да се види отдалеч по водата, тъй като е "платноходка" и плува по морската повърхност, движена от ветрове и течения.


При контакт с пипалата й, плувецът получава тежко изгаряне, което причинява мъчителна болка. Скоро се проявяват и други симптоми на отравяне - увреждане на нервната и кръвоносната системи, респираторна функция, треска и общо неразположение. Човек, засегнат от отровата на физията, трудно може да се задържи над водата и често потъва.


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 37


Тези дни напредвахме бавно, предизвиквайки нашето търпение и упоритост при ветрове едва 5 възела. Моменти като тези ни припомнят нашата кауза (да стимулираме дискусия около донорството на органи след смъртта), в името на която решихме да гребем през океана над 6000 км - не се иска много да се проведе семейно обсъждане. Молим да помислите за това, ако още не сте го направили.


Тъкмо свършвах смяната си, когато чух да зад себе си плискане. Мислейки, че отново сме заобиколени от делфини, не им обърнах голямо внимание, секунди след това се появиха 10-20 огромни и великолепни косатки!


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ако сте чели книги или гледали филми за мореплаватели, не може да не ви е направило впечатление, че на техните яхти непрекъснато нещо се поврежда и те все се опитват да поправят това или онова. Е, и ние не сме изключение от правилото.


Преди два дни забелязахме, че мониторите на двете ни акумулаторни батерии показват, че зарядът им е паднал на около 60%. Това беше странно, тъй като до тогава те винаги бяха заредени на 80 - 100% от соларните панели.


Направихме пълна проверка на електрическата система с мултицета и установихме, че три от четирите соларни панела на системата генерират напрежение под 12 волта и съответно няма как да зареждат 12-волтовите акумулатори. Макс забеляза, че около кутийките с кабели и диоди на някои от тези соларни панели има зеленикаво оцветяване. След като отворихме една от кутийките, видяхме, че някои от кабелите са оксидирали до почти пълен разпад. Панелите бяха произведени от реномирана холандска фирма и за нас беше голямо разочарование, че се бяха поддали на морската влага.


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Свалихме все още работещия панел от страничната стена на каютата, за да проверим неговите кабели и за наша радост те бяха добре. Изолирахме кутията с обилно количество полимер и утре ще преместим панела върху горната част на каютата, където би трябвало да хваща повече слънце.


В момента имаме следните оставащи алтернативи за генериране на електроенергия:
1) здравият 50W соларен панел
2) евентуално някои от оксидираните панели ако успеем да възстановим (не възлагаме почти никакви надежди на това)
3) един малък сгъваем соларен панел, независим от електрическата система на лодката, с който можем да зареждаме телефоните и сателитните устройства
4) ако всичко по-горе се провали можем да използваме YB3 тракера, чрез който следите нашата локация и разменяме кратки текстове с нашите навигатори.


Горе главата и ръцете на греблата.


Ден 38


Окисляването на 3 от нашите 4 слънчеви панела ни принуди да намалим драстично потреблението на електроенергията. Така се наложи да изключим и да премахнем автопилота, който преди това използвахме 24/7, за да управляваме руля, да поддържа курса, както и веднага да изправя лодката, когато вълните я завъртат наляво или надясно.


През последните няколко дни се учим ръчно да управляваме руля, използвайки въжета, които гребецът дърпа или застопорява с щипка, която държи руля под желан ъгъл. Понякога не ни се налага да пипаме въжетата в продължение на много часове, но друг път трябва да коригираме курса с руля няколко пъти на час, като всеки път се налага да слагаме греблата зад гърба си.


Едно от най-големите ни притеснения беше, че автопилотът ни се изключва за кратки моменти. След като живеем извън зоната си на комфорт без автопилот няколко дни при ветрове до 15 възела през деня и нощта, свикнахме с тази наша нова реалност.


Може да криволичим повече и да сме малко по-бавни без автопилот, но вече не се чувстваме в опасност. Да видим как ще се справим при по-силни ветрове.


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 40


Режимът за пестене на електроенергия ни принуди да спрем да използваме и машината за вода. От три дни насам всеки гребец помпа на ръка вода на ръчния десалинатор по час, час и половина в допълнение към 12-те часа гребане на ден - изцеждащо силите изживяване.


Макс твърди, че това всъщност е добре за нас, тъй като тялото (което вече е в хроничен калориен дефицит) щяло да изяде някои от мускулите, които използва в помпане на вода и в канадска борба, но не толкова в гребането...


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 41


Чувстваме се възторжени - след като изминахме 3000 км (1600 морски мили) за 31 дни, току-що преминахме половината път на пътешествието си през Атлантика! Това са средно 97 км на ден или повече от 100 км, ако считате, че бяхме на морска котва три нощи поради по-тежкото време. Равностойно на по един маратон океанско гребане на гребец на ден в различни климатични условия, с лодка, която тежи над 1 100 кг.


През последните няколко дни се опитваме да засилим мотивацията си да гребем тези безкрайни километри, като си представяме, че средната точка е връх, на който алпинист се изкачва, преди да се обърне и да се отправи към дома. Надяваме се втората половина да е по-лесна, въпреки че знаем, че пътят надолу по планината често е по-коварен.


Затова, си обещаваме да бъдем поне два пъти по-внимателни до края. Храним надежди, че ще видим някои от наистина големите риби - като синия кит в по-дълбоките води, които наближаваме.


Вятърът и вълните малко утихнаха. Hай-накрая успях да се кача върху предната кабина, а после и задния склад, и да се опитам да поправя соларните панели без да има голям риск от падане зад борда или опръскване на електрическите жици с морска вода. Оказа се, че проблемът е абсолютно същия с тези два панела - някои от жиците, които излизат от слънчевите панели, са окислени и корозирали до степен, че са напълно отрязани.


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Успяхме да изтеглим от пластмасовия капак на панелите къси парченца плоски жици, но нямахме газов поялник (един от малкото инструменти, които не бяхме взели на борда), затова закрепихме тези плоски жици към електрическите кабели на лодката с креативно тъкане на тел и парчета, упражнявайки голямо налягане. После намазахме всичко със силикон и ги запечатахме под щедри количества полимер Sikaflex - voilà - панелите започнаха да работят!!! Имаме три работещи панела отново с общо 260 вата.


Какво облекчение - няма да се налага да изпомпваме вода, можем да слушаме музика на високоговорителите и да включим отново някои от нашите комуникационни и навигационни инструменти, които сме изключили. Не съм сигурен дали ще използваме автопилота много - свикнахме да гребем и без него.


Ден 42


Летящи риби продължават да скачат в NEVEREST през нощта, вероятно привлечени от светлината върху лодката. Повечето са по-малки от 20 см, но след като малко по-голям екземпляр скочи до тенджерата ни за готвене, решихме да направим рибена чорба. Един от гребците не кандиса да я опита, а другият отчете, че е най-добрата рибена чорба, която някога е правил, така както и първата.


Между другото, всякакви риби продължават да скачат от водата при нас - и не само тези, които имат криле. Дори намерихме три каламари на лодката - тези вероятно не са скочили, а са били хвърлени на борда от вълни.


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 43


Хюстън, имахме проблеми с руля, но засега успяхме да го отстраним.


Системата на нашия рул включва:
а) перо от фибростъкло с аква-динамичен NASA профил
б) пластмасова кутия, която прикрепя перото към кърмата на лодката посредством две метални оси
в) метална рамка, която прикрепя пластмасовата кутия към автопилота или въжетата за ръчно управление.


Купихме перото с пластмасовата кутия от иновативната Латвийска компания Dotan и досега бяхме много доволни от тях. Направихме металната рамка сами по наш дизайн. Това което се случи беше, че горната ос се отчупи и освен това, пластмасовата кутия се напука. Тъй като руля е критично важна част на лодката, бяхме си взели цяла резервна система, включваща перо, пластмасова кутия и метална рамка.


Бързо сменихме системата с резервната и поправихме първата като:
1) сменихме четирите винтчета, които прикрепват пластмасовата плочка на оста към пластмасовата кутия с 4 болта с гайки, които би трябвало да държат оста по-здраво и
2) сложихме 2 метални планки - по една от всяка страна между пластмасовата кутия и металната рамка, за да митигираме проблема с напуканата пластмасова кутия.


Междувременно, с втория рул се случи същият проблем - горната ос се отскубна (този път без да се счупи) и пластмасовата кутия се напука.


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Предполагаме, че двата идентични инцидента бяха причинени от по-голямото странично напрежение върху руля причинено от системата за ръчно управление, която използва въжета, за да фиксира руля в желан ъгъл спрямо корпуса на лодката. Когато използвахме автопилота, той бързо местеше руля наляво надясно, за да поддържа курса на лодката с минимално отклонение и да намалява това напрежение. При ръчното управление ние правим тези настройки по-рядко и вероятно руля поема по-големи странични напрежения особено когато лодката е под голям ъгъл спрямо вятъра и вълните.


Поради това инсталирахме отново автопилота, но имайки в предвид напуканите пластмасови кутии, смятаме че ще трябва да избягваме да се движим под голям ъгъл спрямо вятъра и вълните, за да намалим шансовете кутиите на руля напълно да се разпаднат. Разбира се това невинаги ще бъде възможно, особено в по-бурно море, както и когато вятърът и вълните идват от различи посоки.


Това ще усложни навигацията и ще направи траекторията ни по-криволичеща, но ще трябва да направим максималното, за да запазим работещ рул през оставащите около 1,500 морски мили (2,777 км) от плаването ни.


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 46


Най-накрая - морско същество по-бавно от нас.


Среща с костенурка

© Neverest Ocean Row

Среща с костенурка


Ден 48


Чудя се защо хората дават на лодките женски имена след като те пускат бради?!? Анти-фаулингът, който бяхме положили на корпуса, задържаше растежа през първия месец, докато лодката бе на вода, но оттогава насам трябва да изстъргваме морските образувания всяка седмица. Иначе, гребането започва да прилича на дърпане на каруца без колела.


Морски създания, повреди и пълен напред в дълбоки води за мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5427 Неутрално

  Желая успех. Не разбрах разполагат ли с ветрогенератор? Или резервен генератор от движението във водата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Португалски кораб...

  Това, пък превод от какво е?
  Медузата е Португалска ГАЛЕРА!

 3. 3 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 858 Неутрално
 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Браво и успех.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Браво и успех.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 6. 6 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Много интересно! Успех и занапред!

 7. 7 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Браво на момчетата.
  От дневника им звучи сякаш има технически неизрядни елементи и доста време им минава в репарации ама поне другия път ще знаят кое оборудване не бива:)
  Да пристигнат живи и здрави!

 8. 8 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Луди хора колкото искаш!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 9. 9 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Рядко, но ги има! Смели и умни българи! Пожелавам им от сърце, успешен край на пътешествието. За съжаление, опита идва винаги с изминалото време. За следващото предизвикателство, ще бъдат много по-добре подготвени.

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3605 Неутрално

  Браво!
  Със всяка техническа беда се справяте!
  Само така до успешния край!
  Иновативните фирми май са добри само в рекламите, жалко!
  Солената вода е враг на метала и изолациите трябва да са повече от истински!
  Успех, юнаци!

 11. 11 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  Сега се замислих за друго - едно време в университета тренирах гребане, като реално около 40-50 минути на Панчарево със значителен вятър и в онези лодки, които се водят туристически, с още 3 или 4 човека вътре ми беше максимума за едно гребане. Тези пичове гребат в океана, където вятъра е порядъци по-силен, лодката тежи над един тон, има огромни течения и прочие, та ми е чудно дали са имали някаква специална физическа подготовка в месеците преди това, за да успяват да гребат по над 12 часа и то да изминават значително разстояние...

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Искрен респект за баща и син!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Сега се замислих за друго - едно време в университета тренирах гребане, като реално около 40-50 минути на Панчарево със значителен вятър и в онези лодки, които се водят туристически, с още 3 или 4 човека вътре ми беше максимума за едно гребане. Тези пичове гребат в океана, където вятъра е порядъци по-силен, лодката тежи над един тон, има огромни течения и прочие, та ми е чудно дали са имали някаква специална физическа подготовка в месеците преди това, за да успяват да гребат по над 12 часа и то да изминават значително разстояние...
  —цитат от коментар 11 на zero_day


  Естествено, че са.
  Още по-уникалното е, че гребат на смени, т.е. един-човек движи 1 тон в океан с вълни.
  Аз, като наследствен шоп, мога само да кажа "е па нема такова животно!".

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Интересни преживявания,повечето свързани с техническото оборудване! Желая успешно завършане на прехода! Пълен напред!

 15. 15 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 372 Неутрално
 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Браво момчета, успешно завършване на плаването !!!

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  Напомнят ми за онзи филм с Джордж Клуни, дето екипаж риболовци, трябваше да докажат какви мъже са или да умрат..

  В 21 век, нашите младежи няма да умрат. Това, да си с детето си, дава огромен заряд. Таткото е мобилизиран на 100%. Ако, бяха двама приятели, щеше да е друго.

  Дано успеят.
  Като тийнейджър изчетах всички книги на Жул Верн. Първата ми беше Капитан Хатерас.
  Хубаво е в морето.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Окислени кабели. Ми теа панели от каравани ли ги земахте бе?
  За това навал системите струват х10 на сухоземните.

  Аджамийска работа.
  Дано поне не загинат.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4036 Неутрално
 20. 20 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Страхотно приключение изживявате. Успех от сърце!

 21. 21 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 712 Неутрално

  А сега си представете Пеевски и Доган в една лодка, която тръгва от Росенец, минава през Босфора, Гибралтар и отцепва за Индия която е крайна цел на Учителя и Ученика. Пеев на Мама ще гребе през цялото време, а Кралив Амед ще му дава съвети!

 22. 22 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 977 Любопитно

  Направо завиждам на тези хора!
  Мисля, че повече хора трябва поне веднъж в живота си да се отправят на някакво приключение, за да направят разликата между това и редовия живот, който водим с ходене на работа, пазаруване от супермаркета и гледане на телевизия вечер...

 23. 23 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Много са смели, следя ги постоянно и им се възхищавам!

 24. 24 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Браво, страхотни репортажи.
  Желая ви успех!

 25. 25 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 942 Неутрално
 26. 26 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Този вид четиво ми е близко до сърцето. Подобна навигация е много специфична и изизсква щателна подготовка. Желая им успех в това изпитание.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално
 28. 28 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#11] от "zero_day":

  Тези пичове гребат в океана, където вятъра е порядъци по-силен, лодката тежи над един тон, има огромни течения и прочие, та ми е чудно дали са имали някаква специална физическа подготовка в месеците преди това, за да успяват да гребат по над 12 часа и то да изминават значително разстояние...
  —цитат от коментар 11 на zero_day


  Течения там има, само че са попътни. Първо Канарското течение ги води на юг, а сега вече са в Северно екваториалното течение в посока Южна Америка. Ветровете също са в тяхната посока. Затова и на картата пътят им Португалия изглежда така, а не директно към Южна Америка. На практика ако спрат да гребат пак ще се движат с половин-един възел.

  Чак много специална подготовка доколкото знам са нямали. Бащата се е занимавал с маратонско бягане и плуване. Тренирали са, разбира се, но не чак като професионалните спортисти, защото е имало много да учат въобще за плаването и за гребането. А в морско вълнение май изобщо не са гребали, само в язовири, поне ако се съди по първите им коментари във Фейсбук.

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Колев":

  Още по-уникалното е, че гребат на смени, т.е. един-човек движи 1 тон в океан с вълни.
  Аз, като наследствен шоп, мога само да кажа "е па нема такова животно!".
  —цитат от коментар 13 на Боби Колев


  То самото движение на 1 тон във вода, където нямаш триене е почти нищо. Аз съм задвижвал сам над 30 тонен вагон само с лост, подпъхнат под едно от колелата.
  А една малолитражка с 90-100 конски сили може да задвижи 13 000 тонен кораб.
  https://www.youtube.com/watch?v=TSSN1DVO65s

  Трудното при тях е, че са неопитни гребци, които гребат по 12 часа на ден (естествено на смени по няколко часа, а не 12 часа поред). Тоест интересното е издържливостта с която го правят, а не силата.

 30. 30 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Попътен да им е вятъра, както се казва!

 31. 31 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Следя пътешествието им от самото начало и мисля, че им се получава брилянтно! Дано продължи все така.

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Генератор от движението на подобн лодка е безмислен, няма необходимата скорост, за да го задейства. Ветро ако не греша нямат.
  Лошото е, че им отпада автопилота, дано за се задържи хубаво време.

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK