Защо ЦСКА и защо "ЦСКА 1948"

Защо ЦСКА и защо "ЦСКА 1948"

© LAP.bgНачалото на сезона в Първа лига предстои, а погледите са насочени към един необичаен, но очакван от много запалянковци и медии мач. Още в първия кръг предстои срещата между новака в елита "ЦСКА 1948" и ЦСКА.


Темата с двата отбора, ползващи сходни имена, предизвиква силен интерес и голямо вълнение, съпътствано от крайни позиции. Една от тях е свързана с начина на изписване на имената на двата отбора.


Редакцията на "Дневник", следвайки развитието на събитията след фалита на дружеството ПФК ЦСКА АД изписва клубовете по следния начин - ЦСКА (за "ЦСКА-София" АД) и "ЦСКА 1948" (за "Футболен клуб Централен спортен клуб на армията 1948" ЕАД).


Голямото надлъгване и гласът на феновете
Двата клуба преминаха по различен път, изпълнен с много противоречия, открити сблъсъци и тежки взаимни обвинения. Имат и различна управленска политика.


"ЦСКА-София" беше създаден със сложна юридическа трансформация с участието на "Литекс" (чието търговско дружество стои в основата) и "Етрополе", като собственици са Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков.


"ЦСКА 1948" използва при основаването си дружеството "ФК ЦСКА-София", създадено от Васил Божков, и обяви, че тръгва "по честния път", воден от група запалянковци, неприемащи модела на Ганчев.


Последва надпревара за надмощие като ключовите точки бяха две - търгът за емблемата и получаването на базите. "ЦСКА-София" получи подкрепата на по-голямата част от червената общност, като положително повлия и включването на отбора в елита. Клубът, ръководен от Ганчев и Инджов, сключи дългосрочен договор за базите на ЦСКА - стадион "Българска армия" и базата в Панчарево. Това стана скоростно, а от "ЦСКА 1948" определиха конкурса за предрешен.


По-късно дойде и сагата с търга за активите. Напрежение около първия рунд на "Българска армия" доведе до насрочване на втори опит, този път в Кърджали в офиса на синдика на ПФК ЦСКА АД Дора Милева. Тогава "ЦСКА-София" заподозря, че в надпреварата участват две фирми, свързани с Кирил Домусчиев. В крайна сметка предложението на "Ред енимълс" се оказа значително по-високо от всички останали и дори надхвърли пет пъти сумата, на която бяха оценени активите. Впоследствие под натиска на запалянковците, които държаха емблемата да бъде придобита, Ганчев (който беше заявил, че това е изсипване на пари в канала) все пак плати.


Скрийншот от решение на ФИФА

Скрийншот от решение на ФИФА


Плащането се оказа ключово за следващите събития. В своите решения от дисциплинарната комисия на ФИФА посочват, че "ЦСКА-София" използва цветовете, емблемата, седалището и стадиона на фалиралия "ПФК ЦСКА", както и че клубът трябва да бъде разглеждан като приемник на стария, защото "е ясно, че новият клуб е продължил дейността, развита преди това от стария клуб, със същия имидж, емблема, химн, представителни цветове, емблеми и позициониране". "В резултат Дисциплинарната комисия смята, че на база на предоставените информация и документи няма друга алтернатива, освен да се заключи, че новият клуб "ПФК ЦСКА-София", изглежда, е спортен наследник на оригиналния длъжник "ПФК ЦСКА".


При разглеждането на няколко дела, заведени от бивши футболисти с договори с фалиралото дружество, ФИФА обяви "ЦСКА-София" за спортен наследник на ЦСКА. Позова се и на решение на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана за чийлийския "Рейнджърс" (Талка) от 2011 г. Ключът е в плащането на около 8 млн. лева от свързаното с "ЦСКА-София" дружество "Ред енимълс" за активите на фалиралия клуб, тъй като с парите бяха обезщетени кредиторите на ПФК ЦСКА АД начело с държавата. Най-ценните от активите бяха три емблеми. Събраните средства са разпределени сред кредиторите, като около 5 млн. лева са за Националната агенция за приходите.


Още през 2015 г. високопоставен служител на БФС заяви пред "Дневник", че ако бъдат платени пари за активите на фалиралото дружество, с които да се обезщетят кредитори, тогава ще може да се говори за правоприемство, като тогава беше даден пример с шотландския "Рейнджърс".


След това "ЦСКА-София" потърси правата си в съда чрез "Ред енимълс" заради използването на емблемата от страна на "ЦСКА 1948". Седмици по-късно "ЦСКА 1948" промени емблемата, която използва.


Делото продължава, а със сигурност ще продължат и нападките между двата клуба. От новия член на елита твърдят, че "ЦСКА-София" действа с "мутренските номера" на Ганчев. От "Българска армия" пък отговарят, че новият клуб в Първа лига е свързан с Кирил Домусчиев и че целта му е да разединява червената общност. До момента мнозинството от запалянковците подкрепя отбора, ръководен от Ганчев.


Защо ЦСКА и защо "ЦСКА 1948"


В центъра на вниманието


Случаят с ЦСКА не е прецедент в българския футбол, като много клубове минаха през подобни трансформации с участието на други клубове и търговски дружества. Въпреки това до момента никога не е бил поставян подобен акцент върху приемствеността, името и наследството на клуба.


Любопитен момент е, че Българският футболен съюз изписва единия клуб "ЦСКА-София" спрямо името му от Търговския регистър, а другият клуб е изписван "ЦСКА 1948", въпреки че в Търговския регистър е записан като "Футболен клуб Централен спортен клуб на армията 1948" ЕАД, чийто едноличен собственик на капитала е сдружението "ФК ЦСКА 1948". В същото време справка в сайта на БФС показва, че лицензът за следващия сезон е издаден на "Футболен клуб Централен спортен клуб на армията 1948".


Защо ЦСКА и защо "ЦСКА 1948"


Двата клуба са единодушни в едно, като твърдят, че имат различни ценности. До момента Ганчев понася критики за управлението си заради високите цели, които се поставят от привържениците и липсата на спечелено отличие след купата от 2016 г. Критики има и за недостатъчно добрата работа с привържениците.


"ЦСКА 1948" следва политиката да твърди, че е нов клуб, създаден в центъра на София във Военния клуб, но в същото време посочва и че "се е завърнал в елита" (смяната на емблемата беше обяснена не с делото на "Ред енимълс", а с желанието да се изтъкне връзката със София и "завръщането в елита"). Клубът вижда като свое достойнство това, че използва единствено български футболисти, като освен това работи много по-целенасочено и дейно в маркетинговата си политика.


В търсене на успехи и легитимиране и благодарение на възможностите си клубът успя да привлече бившия селекционер Красимир Балъков, както и опитните Мартин Камбуров и Галин Иванов. Ключова роля в "ЦСКА 1948" има собственикът на букмейкъра "Ефбет" Цветомир Найденов, който се заявява просто като спонсор и един от многото съсобственици в сдружението "ФК ЦСКА 1948". В действителност обаче ролята му е много по-голяма и за това разкри и Камбуров, който каза, че е водил преговорите за идването си именно с Найденов.


Дейното участие на Найденов поставя и много въпроси, тъй като освен собственик в "ЦСКА 1948", той е и собственик на компанията, спонсорираща десетки отбори в българския футбол, включително "Лудогорец" и "Локомотив" (Пловдив). Влиянието на букмейкъра се видя явно преди седмици, когато куп отбори вкупом започнаха да пускат декларации срещу предложените промени в закона за хазарта и в подкрепа на букмейкъра.


"ЦСКА 1948" се заяви като радетел на честната игра, но по пътя към Първа лига имаше два спорни казуса - и двата завършили в полза на клуба. Най-напред в решителния мач за влизане в Трета лига съперникът "Брацигово" протестира с твърдение, че "ЦСКА 1948" не е редовен член на БФС. След това тази пролет отборът беше обявен за шампион във Втора лига при прекъснатото и неподновено първенство заради коронавируса, макар че вторият "Септември" имаше три точки по-малко, но и мач по-малко. Последва остра реакция от страна на "Септември", но БФС запази спортното си решение.


В този сложен пъзел клубът от "Българска армия" разчита на емблемата, стадиона и най-вече на фенската си маса, докато новакът в елита твърди, че ще опитва да привлече запалянковци, като следва ценностите на ЦСКА и като играе привлекателен футбол само с български футболисти.


Първият мач помежду им е в петък от 20.00 часа на "Васил Левски".


Привържениците на ЦСКА са заявявали мнението си по темата с "ЦСКА 1948"

© LAP.BG

Привържениците на ЦСКА са заявявали мнението си по темата с "ЦСКА 1948"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK