Кралев: Задачата е приходите на тотото за годината да стигнат 300 млн. лева

Красен Кралев (в средата) с изпълнителния директор на БСТ Любомир Петров (вдясно)

© ММС

Красен Кралев (в средата) с изпълнителния директор на БСТ Любомир Петров (вдясно)Задачата е приходите на Българския спортен тотализатор (БСТ) за годината да стигнат 300 млн. лева, заяви министърът на спорта Красен Кралев.


"Ако за миналата година оборотът на тотализатора беше в рамките на 160 милиона лева, то за първите шест месеца от тази година приходите му вече достигнаха 120 милиона. И то в условията на 45 дни извънредно положение", каза Кралев в интервю за "България днес".


Тотото влезе в нова роля след промените в закона за хазарта, които го направиха единствен играч на пазара на лотарийни игри. Министерството на спорта заяви като цел удвояване на парите, идващи от БСТ за спорт, които в момента са около 30 млн. лева. Целта е с увеличаването на приходите на тотализатора да се увеличат и парите за спортните клубове.
Кралев добави, че с били направени "необходимите уточнения в закона за отделяне на процент за училищната инфраструктура и за култура". Именно липсата на отделени средства за спортната инфраструктура беше една от основните критики в одита, направен от Сметната палата в БСТ.


В интервюто си министърът на спорта добавя, че кризата, причинена от коронавируса, се е отразила на държавните спортни бази. "Въпреки това поехме ангажимента да поемем наемите на клубовете, които са регистрирани в министерството и са наематели за два месеца. Дружествата са компенсирани. Но липсата на международни спортни прояви, на концертна дейност, не може да не се отрази. Най-тежко е положението с големите зали - "Арена Армеец", "Арена Русе", "Асикс арена". При малките, които са за тренировки, проблемите са по-незначителни. Защото финансирането на клубовете и федерациите е запазено", заяви министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK