Мария Николова е поставила нов рекорд по Ком-Емине

Мария Николова е поставила нов рекорд по Ком-Емине

© Мария НиколоваСъстезателката в ултрамаратоните Мария Николова е подобрила рекорда на Ком-Емине за жени. Според данните за бягането тя е изминала туристическия маршрут с дължина 600 км за пет дни, 16 часа и 43 минути.


Досега най-бърза беше Антония Григорова, която през 2017 г. спечели надпреварата с времето и премина изпитанието за пет дни, 22 часа и 55 минути.


Николова изпълни предизвикателството заедно с приятеля си Константин Атанасов. Постижението идва малко повече от месец след шестата й победа в Обиколката на Витоша, като състезанието завърши с неин рекорд.
"Изпитах удоволетворение от достигането до крайната цел. Това беше най-тежкото предизвикателство, което съм имала досега. Цялото преживяване още го осмислям, защото е като един сън и всичко е едно. Няма ден, няма нощ, бях като в един дълъг сън", бяха едни от първите думи на Николова пред "Дневник".


Тя заяви, че е имала достатъчно време за възстановяване след "Витоша 100" и решението за преминаване на Ком-Емине е дошло спонтанно. По думите й двамата с Атанасов са посещавали различни части по трасето и познават добре маршрута.


"Не беше много планирано. Цяло лято си говорим да го направим предвид и обстоятелствата, че няма много състезания. Реално решихме в четвъртък, че през уикенда, който предстои, трябва да тръгнем. Не сме правили съвсем целенасочена подготовка, но пак имахме някаква основа да тръгнем тази година, а не предишни години", каза Николова.


Константин Атанасов и Мария Николова на финала

© Мария Николова

Константин Атанасов и Мария Николова на финала


Бързата реакция на техни приятели спомага в рамките на няколко дни да бъде направена организация около логистиката, храната и местата за подслон.


"Имаше и изненади по трасето от хора, които просто дойдоха да потичат или да ни подкрепят. Получи се истинско преживяване. Това е една от основните причини за успеха ни. Благодарение на тези хора, които ни срещнаха на няколко места, можехме по-малко да почиваме и да се движим повече време", заяви Николова.


По думите й малкото сън е била най-голямата трудност в изпитанието. През първите два дни Николова и Атанасов са спали общо 1.30 ч., като в останалото време освен два периода от по 3 часа почивката е включвала кратки спирания от по 15-30 минути.


"Пет дни си непрекъснато в движение. В един момент липсата насън започва много по-силно да дава отражение и да се усеща. Не знаех как ще протекат нещата, тъй като аз нямам опит в подобен тип натоварвания. Не знаех какво да очаквам от себе си, дали изведнъж няма много да ми се доспи, дали ще се храня както трябва до края", каза Николова.


Мария Николова е поставила нов рекорд по Ком-Емине

© Мария Николова


Най-голямо е било предизвикателството в последната нощ заради съвкупността от малко сън, умора и скованост в мускулите.


"Последните десет километра минаваха много бавно и беше ужасно. Всеки километър имаш чувството, че си минал два километра, а то няма и един. След като се видя фара и морето, на мен ми се стори ужасно далеч, защото бяхме много изморени", разказа състезателката.


Тя осъзнава, че с присъствието си двамата с Атанасов са си помогнали взаимно, за да изпълнят целта. "Всеки имаше моменти на спад. Редувахме се. Докато единият имаше момент на спад, другият го дърпаше, и обратното, което помагаше много. Вече ако си съвсем сам, нещата биха били по-тежки", каза още Николова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK