Властите оставиха ограниченията за до 4000 души на футболните мачове

Привържениците на "Локомотив" (София) по време на мача с "Миньор"

© LAP.BG

Привържениците на "Локомотив" (София) по време на мача с "Миньор"Футболните мачове от вътрешните първенства в България ще могат да приемат до 4000 души и през септември.


Това се казва в заповед на министъра на спорта Красен Кралев, позоваващ се на заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, която е за периода до 30 септември 2020 г.


Според нея всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито се провеждат без публика.
Разрешено е присъствието на привърженици за спортните събития на открито, но при познатите до момента условия. Допускат се до 1000 души на сектор при заетост на местата не повече от 50%, при настаняване на зрителите най-малко през 1 седалкa и при спазване на физическа дистанция от 1.5 метра.


Такива бяха изискванията и до момента, макар че на почти всички футболни мачове част от зрителите не ги спазваха. От новия сезон в правилника на БФС има предвидени наказания за неспазването на мерките, свързани с коронавируса, но те се налагат само при подаден сигнал от страна на държавна институция.


Преди време министърът на спорта Красен Кралев заяви, че е доволен от видяното в началото на сезона и има желание да се допускат повече зрители по стадионите. На 23 август беше съобщено, че министърът на спорта е заразен с коронавируса COVID-19.


Първоначално идеята беше футболният сезон да започне пред празни трибуни, но след намесата на министър-председателя Бойко Борисов беше позволено да има до 1000 души в сектор.


Задължително е поставянето на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.) за служителите, персонала, треньорите и длъжностните лица в спортни обекти и съоръжения за практикуване на спорт на закрито, в зали за танци, басейни, фитнес центрове и зали за фитнес. Допуска се спортисти и спортуващи да не поставят защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, гласи заповедта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK