Как държавата изгони "Хиполенд" от спорта

Как държавата изгони "Хиполенд" от спорта

© LAP.BGПроверка, странно съвпадаща по време с позиция на собственика на компанията във връзка с протестите. Това е историята на Мариан Колев и "Хиполенд", която привлече внимание в последните дни. В последващи разговори пред медиите, той обясни, че е имал предложение от съдружничка на близкия до премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски - Александър Сталийски да купи половината от бизнеса му, което той не приел.


Проверката обаче не е първият сблъсък на бизнесмена с държавата и институциите. Поредица разочароващи действия се оказа достатъчна да изгони "Хиполенд" от българския спорт преди година. "Дневник" припомня част от тях, за които сме писали през последните години.


Във време, в което спонсорите много често се назначават и спускат с определени цели, компанията на Колев подпомагаше борещия се със зъби и нокти за съществуването си волейболен ЦСКА. Преминалият през много лишения клуб и изстрадал много, за да оцелее, беше спонсориран от "Хиполенд" в периода между 2016 и 2019 г.
В това време компанията на Колев е вложила над 1 млн. лева в развитието на червените (с бюджет около 400 хил. лева на година). Така за пръв път от доста време ЦСКА можеше да има цели, различни от това просто да съществува. Колев няколко пъти открито изрази желание да осигури и по-добри инфраструктурни условия на клуба. Там обаче удари на камък след неколкократни опити и накрая се оттегли от спорта, а ЦСКА се върна в изходна позиция и продължава да играе и тренира в мизерни условия.


В периода между 2016 и 2019 г. разговорите на Колев бяха в две посоки. От една страна, беше скандалът със "София тех парк" заради малката зала "Армеец", където дълги години тренираха децата от школата на ЦСКА. Ръководството на техпарка я обяви за опасна, последваха дълги преговори, временно удължаване на договора и накрая залата беше съборена, заради което в момента над 200 деца от школата на червените са принудени да тренират в салони из цяла София.


Колев публично заяви желание да построи спортна зала за ЦСКА. Той обяви и че е представил инвестиционно намерение пред ръководството на "София тех парк", но не получи зелена светлина. Инвестицията в нова зала се е оценявала на около 10 млн. лева.


Фотогалерия: Има ли бъдеще за люпилнята на волейболни таланти >


Успоредно с това бизнесменът, в ролята си на президент на волейболния клуб, се бореше за подписването на договор за дългосрочно ползване на зала "Васил Симов". И там представи инвестиционно намерение за ремонт на стойност 400 хил. лева срещу договор за 10 години. Въпреки шумното изтъкване от страна на министерството на спорта, че една от целите на променения закон за спорта е точно това - да се дават спортни съоръжения за дългосрочно ползване, до договор с клуба не се стигна.


В момента целият комплекс "Червено знаме", в който волейболният ЦСКА е сред малкото останали обитатели, е между славното минало и неясното бъдеще. "Има идеен проект за изграждане на съоръжения в рамките на комплекса, но липсва инвеститор, като в рамките на мандата на настоящото правителство не се предвиждат строителни дейности", заявиха от министерството в отговор до "Дневник" през пролетта. Тогава обаче Колев вече се беше отказал да се бори с държавата.


Мариан Колев и Александър Попов

© LAP.bg

Мариан Колев и Александър Попов


"Причините, които изрази (Колев), не са нито спортни, нито финансови. За жалост в изминалите три години, в които "Хиполенд" бяха в клуба, зала "Армеец", дом на детско-юношеската школа на ЦСКА от 50 години, ни беше отнета и вече е съборена. Зала "Васил Симов" е с неясно бъдеще. Г-н Колев ни обясни, че не вижда смисъл да инвестира в селекция, при положение че има такива проблеми със залите, в които се провежда нашата спортна дейност", заяви президентът на ЦСКА Александър Попов през лятото на 2019 г. при раздялата с "Хиполенд".


"Когато разговаряхме как ще се случват нещата, Александър Попов ме информира, че нямам представа в какви блата влизаме и с какви безумия и антиспортни хора ще се сблъскам. Честно-казано мислех, че малко преувеличава - все пак отдавна съм в бизнеса и съм виждал големи аномалии. Оказа се, че не преувеличава. Оказа се, че като чели тези чиновници, без които не може да се мине и които отговарят за спорта, се интересуват от други неща. Тях не ги интересуват децата, не ги интересува детско-юношеският спорт", каза през 2017 г. Колев. В някои интервюта той е изказвал и критични коментари към министъра на спорта Красен Кралев.


"Играчка - плячка" - тук
Интервю на Мариан Колев след събитията в петък - четете тук
За интереса да купят бизнеса му - тук
Реакцията му след обгазяването на сина му - тук
Коментар - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK