Всеки срещу всеки, всички за "Левски"

Собственикът на "Левски" Наско СираковЕдин за всички, всички за "Левски". Това гласи мотото, под което хиляди привърженици на сините се обединиха в началото на годината с ясна цел - футболният клуб да бъде спасен. Тогава усилията им дадоха резултат и всички - и ръководство, и запалянковци, оценяват, че именно това единение е било в основата "Левски" да премине през тежките месеци на финансова криза.


Девет месеца по-късно клубът продължава да е в същото положение и да се нуждае от свежи приходи. Сега обаче картината изглежда по-различна заради острото напрежение по две линии - между две групи привърженици, от една страна, и между част от привържениците и ръководството, от друга.


Тези конфликти стигнаха до нов етап в момент, в който "Левски" се подготвя да развие кампания за продажба на членски карти. Надеждата на сините е това да осигури средства, за да може клубът да действа по-спокойно в идните месеци.
Големият въпрос е дали това напрежение ще окаже отрицателен ефект върху целите на новия собственик Наско Сираков и колегите му и ако да - до каква степен. Също толкова важен е и въпросът дали настоящата картина би отблъснала евентуалните спонсори, които "Левски" опитва да привлече.


За момента е по-вероятно да последва укротяване на топката в отношенията между клуб и запалянковци. Индикациите обаче са, че напрежението между двете враждуващи групи фенове се задълбочава и примирие едва ли ще има.


Самият Сираков призна, че напрежението пречи и призова за обединение. "Всеки, който обича "Левски", е много важен в този тежък за клуба момент. Призовавам феновете да загърбят своите противоречия. В този момент съществуването на любимия им клуб е поставен на карта. Клубът няма нужда от това противопоставяне", каза собственикът пред "Дарик".


Третият "черен лебед"


Наскоро изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев заяви, че клубът е бил сполетян от два "черни лебеда" (теорията за черния лебед е, че това е неочаквано появило се събитие от огромно значение). По думите му това са проблемите около предишния собственик Васил Божков и бизнесите му, както и последвалата пандемия.


Събрани накуп, те промениха рязко картината в клуба. Ако под ръководството на Божков "Левски" имаше огромно финансиране и се беше насочил към високи цели, то след януари целта вече беше една - клубът да се бори единствено за съществуването си на фона на милионни и увеличаващи се задължения.


"Левски" подготвя кампания за продажба на членски карти

© LAP.BG

"Левски" подготвя кампания за продажба на членски карти


С няколко кампании, организирани от клуб и привърженици, "Левски" видя светлина в тунела. Клубът продаваше всичко, което може - сезонни карти, артикули, билети за мачове без публика. Тогава дойде извънредното положение и последва застой.


Ново раздвижване беше трудната, но осъществена смяна на собствеността. След гласуването, организирано от Божков във "Фейсбук", запалянковците почти единодушно избраха акциите да бъдат дадени на Сираков. Скоро след това бившият футболист на сините ги получи, но седмица след седмица еуфорията и положителната нагласа около идването му започнаха да спадат. За да се стигне до директното обръщане на част от запалянковците срещу ръководството. До момента Сираков почти не е атакуван директно, а ударите понасят Колев и членът на надзорния съвет Константин Папазов.


Кой кой е в играта


От няколко години по трибуните на "Георги Аспарухов" има напрежение между две групи от по-крайните запалянковци, които вече стоят разделени. От едната страна е влиятелната организация "София Запад", за чийто водач е определян Любомир Костадинов-Младежа, и която е в основата на Националния клуб на привържениците (НКП). От другата страна е "Ултрас Левски", която се състои от "Южна дивизия", бивши членове на "София Запад" и "Синя хунта".


НКП и "Ултрас Левски" имаха свои представители при срещата с министър-председателя Бойко Борисов през януари. Това, когато все още Божков беше собственик, премиерът посъветва феновете да си вземат акциите, за да могат да имат "Левски" такъв, какъвто го искат. На срещата бяха и представители на другите две по-умерени фенски организации - тръста "Синя България" (който е и акционер в клуба) и "Сини сърца".


Отношенията между "Ултрас Левски" и НКП са силно изострени

© LAP.BG

Отношенията между "Ултрас Левски" и НКП са силно изострени


След смяната на собствеността беше решено в надзорния съвет да влезе представител на запалянковците. За позицията беше излъчен и одобрен икономистът Петър Ганев - предложен от "Синя България", но подкрепен и от останалите основни организации. Общото събрание на "Левски" обаче беше последвано от публично изразено недоволство от "Ултрас Левски", които видяха опит за превземане на клуба от НКП и тръст "Синя България".


В последните седмици Костадинов критикува открито Колев и Папазов през "Фейсбук". В профила си той зададе серия въпроси към ръководството, насочващи вниманието към евентуални финансови злоупотреби.


Клубът отвърна с пресконференция, продължила близо 2 часа и 20 минути. Целта беше да се дадат отговори, да се разсеят съмненията и след това кампанията с членските карти да започне на чисто. Тогава Папазов попита къде са били феновете в продължение на десет години и защо едва сега са критични."Това е невярно твърдение - нека Папазов да си провери информацията. Първият голям конфликт между привържениците и бившия собственик Тодор Батков е от декември 2007 г., когато уволни Сираков и Станимир Стоилов. След този акт започна стремглавото пропадане на "Левски" в спортно-техническо и финансово отношение. През 2014 г. е следващият конфликт с Батков заради невъзможността да организира юбилея", каза председателят на НКП Степан Хиндлиян пред "Дневник". По думите му тогава се е оформила тезата за порочния модел "бащица" и затова е бил създаден тръстът "Синя България", който получи 10% от акциите.


Хиндлиян посочва и още два случая на изразено недоволство от страна на НКП в годините - през 2016 г. с разкриване, че "Левски" се финансира чрез заеми от фирми, свързани с Иво Тонев, както и с интервю от 2017 г., в което се говори за политико-икономическите зависимости около бившия собственик Спас Русев. "Тогава Русев се разсърди и направи театъра с "депозирането на акциите". За да стигнем до началото на тази година, когато независимо от натиска на минаващия за най-богат българин (Божков) отказахме да сме негов жив щит".


"Нека Тити да се сети къде е бил през това време. Ние него никога не сме го възприемали като фигура, която може да представлява "Левски", добави Хиндлиян.


Допреди месеци членове на "София Запад" и НКП бяха основните подкрепящи баскетболния "Левски Лукойл", ръководен от Папазов - отбор, който не е възприеман като носител на синята идея от голяма част от привържениците. Обяснението за скъсаната връзка с Папазов е, че на хората в НКП не им е допаднало поведението на баскетболния треньор във времето преди Сираков да получи акциите, защото тогава според тях Папазов се е възприемал като собственик. Капката, която преляла чашата, е реакция на Папазов на среща с привърженици през май, когато скочил остро срещу председателя на "Синя България" Даниел Стрезов (нещо, което самият Папазов разказа и потвърди).


Времето, в което Папазов и привържениците от НКП бяха един до друг

© LAP.BG

Времето, в което Папазов и привържениците от НКП бяха един до друг


Кризата в отношенията със сигурност влияе в момент, в който "Левски" се бори за спасението си, заяви пред "Дневник" Адриян Петров - представител на "Ултрас Левски". "Ние сме дали личен пример (за това какво е необходимо да се прави) с пълна подкрепа, докато се стабилизира клубът. Участвали сме във всички кампании, без значение чия инициатива са." По думите му организацията също е имала градивна критика към ръководството, която е била споделена "когато трябва, а не през медиите", защото е необходимо спокойствие. Според него пресконференцията на ръководството е била повече от категорична и е отговорено на въпросите, така че няма причина левскарите да имат съмнения за злоупотреби.


Отворена остава темата за ролята на феновете в делата на клуба. От години НКП е обвиняван, че се облагодетелства от търговски взаимоотношения с клуба. "Ние сме срещу всякакви финансови обвързаности на фенове с клуба. При тях обаче е видно - има договор, няма проблем, но ако няма договор - има проблем", каза Петров.


Последните конфликтни точки са свързани с участието на фенове в управлението на фенмагазина, както и в охраняването на мачове. Костадинов изиска Павел Колев публично да заяви дали ръцете на клуба са били "извивани" чрез фирмата за охрана (преди клубът е имал договор с "ЛСФК Секюрити", а след това със "Спортс секюрити" - и двете свързвани с НКП). От НКП подчертават, че сами са оттеглили предложението си за договор за новия сезон.


Сираков говори по темата и каза: "Не съм спирал ничие кранче. Клубът бе в договорни отношение с охранителна фирма на феновете, но те сами се оттеглиха. Не съм си представял, че трябва да търся друга фирма, която да охранява мачовете на "Левски". Не приемам декларации, определения като "гробокопачи", "източвачи". Не ми е останало време да се заровя във финансовите баланси, но те са си вършили работата по договорите с клуба. По времето на Тодор Батков дадохме на феновете охраната на сектор Б и две години (между 2006 и 2008 г.) "Левски" не е платил една стотинка глоба", заяви собственикът в подкрепа на тезата на НКП.


Батков обаче даде друга насока с думите, че "платената любов на феновете не е удачна". Той даде за пример два случая - европейският мач със "Сиони" през 2006 г., когато феновете на сините хвърляха бомбички и рискуваха прекратяване на двубоя, както и срещата с "Барселона" в Шампионската лига. "В един момент 30-40 младежа си вдигат фланелките и отдолу имат потници със свастики. Тогава се седна и се говори с феновете, дадоха се пари за дейност, след това поискаха да се самоохраняват, за което клубът да им плаща. Понеже аз не приемам някой да говори така, както си позволяват в момента, леко ме принудиха", каза бившият собственик на сините.


Има ли изход


Илия Христов, който е член на "Сини сърца" и на управителния съвет на "Левски" с ресор връзките между клуба и запалянковците, смята, че не би трябвало напрежението между фенските организации да се отрази отрицателно върху кампанията за членските карти и опитите за привличане на спонсори.


"Хората из цяла България не се интересуват от тези конфликти, а ги вълнува "Левски". Важно е отношението на клуба. Ръководството се опитва да работи правилно и прозрачно", посочи Христов пред "Дневник".


Папазов даде знак, че ще спре медийните си изяви и че иска обединение сред привържениците.


Според Хиндлиян клубът трябва да влезе в ролята на родител и да оправи конфликта в семейството. "Трябва да се работи за единението. Позициите на Папазов не работят в тази посока. Избирателните отговори на Павел Колев също не работят в тази посока", заяви той.


И добави, че няма как НКП да седне на една маса с "Ултрас Левски", но пък може двете организации да гледат в една посока. "За целта е важно да няма манипулативни внушения, чрез които "Ултрас Левски" да си градят философията."


От "Ултрас Левски" също посочват, че напрежението между фенските групи е много по-високо спрямо февруари. Потвърждават го няколко публични изказвания и декларации, както и сбиване между запалянковци при гостуването на "Монтана" (през миналия сезон привържениците от двете организации бяха настанявани на различни места при гостуванията). "Мантрата, че междуличностен конфликт е в основата, отдавна се изчерпа. Ние сме против финансовите зависимости на фенове в клуба", каза Петров.


По-пасивна в последните седмици е ролята на "Синя България". Стрезов обясни пред "Дневник", че е намалял броят на обичайните публикации с отчети във "Фейсбук" заради намалелите дарения от привърженици. Тръстът беше с ключвова роля при осъществяването и развиването на кампаниите от пролетта и лятото. Има и много идеи за бъдещето, но в момента организацията е "в изчаквателна позиция". От една страна, това е заради събитията, а от друга - предстои общо събрание на тръста и трудно могат да се взимат дългосрочни решения в организацията.


"Вина за ставащото може да се търси и в двете страни. Искахме клубът да излезе с ясна програма и цели. Но независимо от търканията, те не трябва да се решават през медиите. Най-важното сега е да има конкретен план и цели. Клубът трябва да е силната страна", каза Стрезов.


Така положението в "Левски" остава много трудно с милионни дългове, липса на финансиране и напрежение. Въпреки водещото мото от пролетта, засега обединение няма. Но всички твърдят, че работят за благото на "Левски".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK