Разходите по игрите се увеличават заради закъснели реформи на МОК, показва анализ

Разходите по игрите се увеличават заради закъснели реформи на МОК, показва анализ

© ReutersУвеличението на разходите по организацията на олимпийските игри през последните десетилетия е резултат от закъснели действия на Международния олимпийски комитет (МОК), показва анализ на Оксфордския университет.


Според него МОК не е предприел дълбоки реформи навреме и вече плаща цената за забавянето. Проучването отбелязва, че игрите след 1960 г. са надвишили първоначалния бюджет средно със 172%.


"Трябва да се направи много повече по отношение на реформите. За период от около 25 години МОК не е успял да бъде по-изобретателен и по-интелигентен, тъй като не плаща за събитието. Така че те не са загрижени за него", каза в интервю за "Ройтерс" професор Бент Фливберг, автор на анализа.
Игрите в Токио, които бяха отложени за догодина заради пандемията, също надвишиха първоначалния бюджет. Според организаторите вече са изразходвани 13 милиарда долара, но преместването на форума ще донесе допълнително оскъпяване.


През последните години много градове се отказаха от домакинство заради нарастващата цена, която трябва да платят. В крайна сметка за зимните игри през 2022 и 2026 г. оставаха по два кандидата, а летните игри през 2024 и 2028 г. бяха директно присъдени на Париж и Лос Анджелис, преди МОК да наложи цялостната промяна в процеса за кандидатстване.


Градовете-домакини поемат финансовата отговорност за организирането на форума, като МОК предоставя над 1 млрд. долара за бюджета. Домакините обаче са отговорни за покриване на възникнали допълнителни разходи.


"Това сега се връща, за да ухапе МОК. Те са бавни и небрежни по тези въпроси от десетилетия", допълва Фливберг.


От МОК отвърнаха на критиките и поставиха под съмнение данните и изводите в изследването. Организацията изтъква, че от 2020 г. работи по нов път с програма за намаляване на разходите по организацията на игрите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK