Тотото се разминава силно с целите за годината

Тотото се разминава силно с целите за годината

© LAP.BGБългарският спортен тотализатор (БСТ) ще остане далеч от целите за годината, заявени само преди месец от министъра на спорта Красен Кралев. Това се разбира от изказването на министъра по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Румен Гечев.


Депутатът от БСП постави за обсъждане темата със състоянието на държавното предприятие предвид заключенията в доклада на Сметаната палата след първия ѝ одит на дружеството.


"Влошаващите се резултати на БСТ до 2020 г. не са тайна", каза Кралев. Той посочи, че тази година въпреки извънредното положение в условията на коронавируса БСТ отчита ръст. Това се дължи най-вече на новата роля на тотото, което след промените в хазартния сектор стана единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри.
В този контекст Кралев каза в интервю в средата на август, че "задачата е приходите на тотото за годината да стигнат 300 млн. лева". Сега обаче посочи, че прогнозата е приходите да са с 65 милиона лева по-малко.


От началото на 2020 г. до 24 септември приходите от моментни лотарийни игри са 59.2 млн. лева, което е 141% ръст, а постъпленията от числовите игри са близо 104 млн. лева, или с 24% (повече) от същия период на миналата година, заяви Кралев. По думите му "приходите онлайн са 4.3 млн. лева, или с 68% повече".


"Прогнозата на БСТ за 2020 г. е да достигне приходи от 235 милиона, което означава, че предприятието ще излезе на печалба за пръв път от 2013 г. насам. А прогнозата за приходите за 2021 г. е 400 млн. лева при общи приходи за 2019 г. в размер на 175.6 млн. лева", продължи министърът на спорта.


В началото на годината държавата ударно направи промени, засегнали хазартния сектор. Тотото зае нишата с продажбата на талони, в която лидер беше "Национална лотария". Тогава Кралев изтъкна, че се очаква удвояване на парите за спорта.


Тотото се разминава силно с целите за годината

© Георги Кожухаров


Сега в парламента министърът посочи, че от 2014 г. насам звеното за вътрешен одит към Министерството на спорта (ММС) е направило три одитни проверки в тотализатора - през 2014, 2016 и 2018 г. Сега е назначена работна група, която да предложи мерки за изпълнение на препоръките от одита на Сметната палата.


Една от основните критики в доклада беше свързана с това, че изобщо не са отделяни пари от приходите на тотото за спортна инфраструктура в училищата. Кралев заяви, че след последните промени в Закона за хазарта 10% от отчисленията от тотото към ММС ще отиват за спортна инфраструктура за училищата, а други 10% ще са за фонд "Култура".


Поглед назад


Министърът отново заяви, че в миналото тотото е работило в условия на нелоялната конкуренция на частните фирми - нещо, за което не говореше, докато проблемът беше актуален. По думите му маркетинговите решения на новото ръководство на тотото вече дават резултат.


"Вие отговорихте на 5% от въпросите и ни занимавате какво е предприело вашето правителство, след като цъфнахте със 700 млн. лева, откраднати от българската хазна - по ваши изчисления. Трагедията е, че през цялото това време поверената ви фирма е оказвала пълен съпорт на грабежа", каза Гечев.


"Като сте направили три одита - кой е правил тези одити, кои са тези експерти - да не са физкултурници? Те не видяха ли, че държавната фирма плаща почти два пъти повече на хазната от частните хазартни фирми", добави депутатът от БСП, като насочи вниманието към разминаването в начина на плащане на таксите при БСТ и частните фирми.


Кралев отвърна, че министерството на спорта няма отношение към държавните такси за хазарта. "Ние сме правили одит на тотото, а не на частните фирми, така че да знаем колко плащат частните фирми".


През май вече бившият министър на финансите Владислав Горанов каза, че са били направени 3000 проверки, но от несъбраните такси има пропуснати вземания за над 693 млн. лева от фирмите, контролирани от Васил Божков.


В дупликата си Гечев заяви, че и преди, и сега много интересни лица са в ръководството на тотото. "Хората са свързани с един футболен клуб, към който премиерът има слабост". Думите му бяха насочени към включването на бившите футболисти на "Левски" Христо Йовов и Гошо Гинчев в управителния съвет на тотото, но Кралев не коментира.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK