Магически светлини, бури и изчерпани провизии: как приключи мисия "Неверест"

Магически светлини, бури и изчерпани провизии: как приключи мисия "Неверест"

© Neverest Ocean RowСлед 115 дни Стефан и Максим Иванови изпълниха успешно мисията си да прекосят Атлантическия океан с лодка. Във вторник те пристигнаха в Барбадос, като по време на предизвикателството си изминаха 8230 км (4444 морски мили).


"Дневник" представя последната част от кратките разкази на двамата българи, публикувани от тях във "Фейсбук".


Ден 101
В редки нощи преминаваме през флуоресцентен планктон, който наподобява безброй светулки, пръснати по водната повърхност, засилващи блясъка си, когато ги раздвижиш. В безоблачните нощи гребането през този планктон поражда чувството за пилотиране на космически кораб, заобиколен от звезди. Кълбета от огън се образуват по върховете на греблата, а лодката оставя опашка от искри. Магия!


Магически светлини, бури и изчерпани провизии: как приключи мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 102


Настигна ни една от най-бързите риби в океана - огромен марлин с дължина 3-4 метра ! Докато се спускаше по вълната пред нас със скорост 13км/час (7 възела), този вид риби могат да достигнат до 36 км/час (20 възела)! Първоначално мислехме, че е акула, но преглеждайки заснетото видео под водата, го видяхме в пълния му размер и красота!


Ден 105


Запасите ни от храна са почти изчерпани, въпреки че океанът беше щедър и ни дари 11 големи риби! Вече сме прекарали 94 дни на вода, докато бяхме планирали експедицията да отнеме 60 - 90 дни.


Давид с малката си ветроходна яхта "Айлин от Авока" (и екипаж от двама - котка и куче) тръгват днес от Френска Гвиана за среща с нас в средата на Атлантика! Нашият наземен екип е уредил той да ни снабди с храна и нов IridiumGO телефон. Така ще можем да продължим да публикуваме снимки и да се насладим на последния етап от пътуването ни - пристигане в Барбадос!


Магически светлини, бури и изчерпани провизии: как приключи мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 106


Прекарахме по-голямата част от нощта в гръмотевични бури, избягвайки светкавици - в началото на гребната седалка, после, когато светкавиците се приближиха твърде близо, от кабината - използвайки за първи път устройството за дистанционно управление на автопилота Raymarine, което Shiptechnics ни изпрати и инсталирахме в Ланзероте! Прикрепихме гръмоотвода-самоделка, към резервната метална антена и "заземихме" във водата.


Ден 110


За първи път виждаме човек и платноходка, откакто напуснахме Ланзероте преди 88 дни. Това е Давид и неговата лодка Elieen of Avoca, който дойде с кучето и котката си от Френска Гвиана, за да ни донесе храна и нов IridiumGO - отново сме онлайн!


Магически светлини, бури и изчерпани провизии: как приключи мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Очевидно повечето други моряци стоят далеч от oкеана поради сезона на ураганите, ограниченията наложени покрай коронавируса, затворените яхтени пристанища и др. Шапка сваляме на Davide за смелостта и за успешната доставка на нашите провизии при предизвикателни метеорологични условия!


Ден 111


Ако в се случи да се озовете на спасителен сал дни поред в океана и видите птица да лети до вас, не започвайте да скачате от радост, защото все още би могло да сте на стотици мили от сушата. Виждали сме птици през цялото време на океанския преход и дори видяхме двойка, когато бяхме точно в средата на Атлантическия океан!


Преди няколко дни обаче за първи път една от тях кацна на лодката. Нарекохме я Едуардо, тъй като вероятно идваше от Бразилия - по това време на 1500 км на юг от нас. Едуардо беше любопитно и безстрашно врабче. Той разгледа всяка част от лодката (включително и кабината) и се катереше на ръцете и главите ни. Остана да почива при нас няколко часа, подари ни няколко изпражнения за късмет и отлетя.


Ден, два по-късно две други врабчета кацнаха на лодката. Очевидно, че Тина и Чочо са лудо влюбени, тъй като стояха близо един до друг, търкаха се един в друг и си разменяха целувки с човки през повечето време. Въпреки това, изглеждаха мъртво уморени, тъй като очите им често се затваряха и не докоснаха водата и трохите, които им бяхме предложили.


За разлика от Едуардо, те останаха през нощта - сгушени на няколко сантиметра от подвижната гребна седалка. Не ги притесняваше, че ръцете ни, държащи веслата, се люлееха над главите им или че лодката постоянно бе блъскана от вълните.


На сутринта открихме Тина преобърната настрани, скована и неподвижна - умряла сигурно от умора. Положихме я във водата и още преди да потъне, една риба я грабна и завлече надолу. Чочо остана кацнал на кабината за един час, след което излетя, гмурна се във водата и също изчезна.


Магически светлини, бури и изчерпани провизии: как приключи мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 112


Безкрайни гребни нощи под лунна светлина пораждат мисли за живота и съзерцаване на близкото и далечно бъдеще.


Магически светлини, бури и изчерпани провизии: как приключи мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 113


По-малко от 100 морски мили (185 км) до Барбадос! Вече се качихме до 13-ия паралел и имайки предвид прогнозата, не би трябвало да имаме проблеми да акостираме на това мъничко парче земя в океана.


Ден 114


Земя! Виждамe земя за първи път от 3 месеца! Барбадос, пристигаме!


Магически светлини, бури и изчерпани провизии: как приключи мисия "Неверест"

© Neverest Ocean Row


Ден 115


Българската океанска гребна лодка NEVEREST пристигна благополучно в Барбадос (Карибски острови) в 12:00ч местно време днес, 6-ти октомври, 2020 г., след като премина 4444 морски мили (8230 км) за 105 дни в океана. Лодката прави една спирка за още 9 дни на остров Ланзероте, (Канарски острови), за да могат гребците Максим Иванов и Стефан Иванов, да ремонтират автопилотната система и течовете в няколко складови помещения на плавателния съд, който са построили сами за целта на експедицията.


Когато отплават на 14 юни 2020г. от Портимао, Португалия, Макс е само на 16 години и 293 дни, което го прави ,,Най-младия океански гребец в света успешно прекосил океан" според официалния регистър на океански гребни експедиции на Ocean Rowing Society.


Това плаване е "Първата океанска гребна експедиция за България." Това е и "Първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли - октомври)."Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Много сериозно постижение. Браво на мочета, бих го казал дори и да не бяха българи.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Браво! Една хубава новина в това тягостно време.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 4. 4 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Сериозно предизвикателство. Уважавам техния дух и постижение!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 844 Весело

  Лудчовци!! Поздравления.

 6. 6 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Трябват много знания и късмет за успех на подобно начинание. Очевидно са ги имали и заслужават възхищение!

 7. 7 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  БЕЗКРАЙНО УВАЖЕНИЕ !
  Вдъхновение за още и за други.
  Бъдете Живи и Здрави!

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  Големи смелчаци. Браво и към нови предизвикателства.

 9. 9 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 443 Неутрално
 10. 10 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Евала колеги :)

  п.п. "врабчетата" са лястовици и ядат насекоми.

 11. 11 Профил на Bozhidar Vidinov
  Bozhidar Vidinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво за приключенския дух и постигнатото!

 12. 12 Профил на AlchemyArchitect
  AlchemyArchitect
  Рейтинг: 16 Неутрално
 13. 13 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 315 Неутрално
 14. 14 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Това пътешествие не е за всеки. Браво!

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално
 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Сhapeau, български мъже!
  Очакваме от вас още победи!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  Даа, ураганите тази година изчерпаха имената и започнаха отнове с алфа, бета, гама в момента блъска жестоко Юкатан в Мексико, има 6 убити. Очаква се доста силен нов ураган Делта да се стовари и по крайбрежието на Луизиана в Гълфа на САЩ. Горките хора още не са оправили от "Лаура".
  Наистина Дейвид от Френска Гвиана е бил много смел, а може и да е поради силна нужда от доход: какво да прави горкият, трябва да се яде.

 18. 18 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Весело

  Най после последователи на Дончо Папазов.Кураж и успех момчета.Ще довършите начинанието си защото сте БЪЛГАРИ.

  Ръй! Ръй!
 19. 19 Профил на Дмитрий Карпов
  Дмитрий Карпов
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Обзор тотализаторов букмекера Бетсити https://vsetotalizatory.ru/obzor-totalizatorov-bukmekera-betsiti/ : Мобильное приложение, Способы вывода и пополнения, Юридические данные букмекера и Контакты техподдержки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK