Подвигът на Крис Никич, който завърши триатлона Ironman със синдром на Даун

Подвигът на Крис Никич, който завърши триатлона Ironman със синдром на Даун

© Facebook IronmanС 3.86 км плуване, 180.25 км колоездене и 42.2 км бягане "Айрънмен" (Ironman) поставя на изпитание физическите и психическите възможности. За Крис Никич най-голямото състезание по триатлон представляваше още по-голямо предизвикателство, но той сътвори подвиг и влезе в историята.


21-годишният жител на Флорида се превърна в първия човек със синдром на Даун, който завършва успешно "Айрънмен". Никич финишира за 16.46:09 часа и се вмъкна с близо 14 минути преди изтичането на контролното време, като постижението му влезе в книгата с рекордите "Гинес".


"Ти разби бариерите, доказвайки че всичко е възможно", написаха от профила на Ironman в "Туитър".
За пръв път в 42-годишната история на надпреварата има участник със синдрома на Даун. Постижението на Никич е впечатляващо, тъй като симптомите на състоянието включват телесни аномалии, намаляване на способностите на възприемане, умствена изостаналост и др.


Движещата сила в живота на 21-годишния американец е баща му Ник. Преди три години, виждайки заседналия начин на живот на сина си, той го мотивира да става по-добра версия на себе си с всеки изминал ден. Първата стъпка е една лицева опора, разказва Би Би Си.


"За Крис това състезание беше нещо повече от пресичане на финалната линия. Ironman служи като негова платформа, за да се приближи с крачка до целта си да живее живот на приобщаване, нормалност и лидерство. Опира до това, да бъде пример за други деца и семейства, които се сблъскват с подобни бариери, доказвайки че нито една мечта или цел не е твърде голяма. Ако Крис може да завърши Ironman, той може да направи всичко", каза Ник Никич.


Постижението на Крис Никич е пример за мнозина

© Facebook Ironman

Постижението на Крис Никич е пример за мнозина


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK