Спортуването при новите мерки: ограничено, но все пак възможно

Спортуването при новите мерки: ограничено, но все пак възможно

© LAP.BGВ следващия близо месец децата и младежите на възраст до 18 години ще могат да спортуват единствено неорганизирано на открито. Това се разбира от обявените от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов затегнати мерки, които ще са в сила до 21 декември.


Окончателните параметри на ограничения ще станат известни след публикуването на заповедта на Ангелов.


Другото ключово решение, касаещо спорта, е свързано с пълното затваряне на залите за фитнес. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че то се основава на проучвания, според които това са едни от местата, където хората се заразяват най-много с коронавирус.
За разлика от пролетта обаче сега парковете и планините остават достъпни.


Какво се забранява


Забраняват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст. Единственото изключение е за международни състезания, които са започнали към дата на влизане в сила на тази заповед.


Забраняват се посещенията във фитнес центровете. Те бяха затворени за два месеца през пролетта след обявяването на извънредното положение, като отвориха врати в средата на май.


Ограниченията важат от петък (27 ноември) до 21 декември.


Фитнесите няма да работят до 21 декември

© Георги Кожухаров

Фитнесите няма да работят до 21 декември


Какво е разрешено


Всички мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика и при спазване на всички противоепидемични мерки, заяви Ангелов. Думите му бяха потвърдени и от кратко прессъобщение на министерството на спорта.


Това означава, че професионалният спорт, в това число и футболното първенство, ще продължи по план и както досега - пред празни трибуни.


Така представена, заповедта остави отворена вратата за въпроси, свързани с посещението на басейни и спортни съоръжения, различни от фитнесите (например за футбол, волейбол, тенис, бадминтон и др.).


"Всичко, което не е включено в настоящата заповед, е разрешено. Написали сме всичко, което е забранено. Щом го няма написано, значи е разрешено", каза Ангелов на въпрос дали басейните ще работят. От думите му се разбира, че спортните съоръжения, различни от фитнес центровете, ще могат да приемат хора на възраст над 18 години.


Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че след три седмици мерките ще бъдат разхлабени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK