"Оставете ни да тренираме": Протестът на националния отбор по фигурно пързаляне

"Оставете ни да тренираме": Протестът на националния отбор по фигурно пързаляне

© LAP.BGИзбори 2022

Надеждата на българското фигурно пързаляне Александра Фейгин и останалите състезателки от националния отбор се надяват за тях да бъде направено изключение от обявените противоепидемични мерки, за да могат да тренират. Според треньора на отбора Ина Лутай ако не се намери решение, това може да е пагубно за бъдещето на момичетата.


По обед Лутай и състезателките се включиха в протеста пред Министерския съвет. Там те призоваха да получат разрешение да тренират.


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че лица на възраст под 18 години няма да могат да тренират и да участват в състезания до 21 декември. Фейгин навършва 18 години на 22 декември, а останалите момичета в отбора също са във възрастта, в която нямат право да тренират, посочи Лутай пред "Дневник".
"Не знам къде ще тренираме. Лошото в нашия спорт е, че няма как да се готвим на друго място. Европейското първенство не е отменено. С това затваряне националният отбор се подлага на изключително тежки условия. Александър Фейгин, която зае 11-ото място на европейското първенство преди една година, няма да има къде да се готви и да тренира, че да участва на европейското и световното първенство", каза Лутай пред БНР.


"Дневник" изправи въпроси до министерството на спорта, свързани с това дали и при какви критерии ще се стига до допускане на изключения.


Надеждите на Лутай са били, че индивидуалните спортове ще получат възможност да продължат дейност. "Всеки спорт има своя индивидуалност и не трябва да се мери с еднакъв аршин. Фейгин тренира от шестгодишна всеки ден по седем часа и на нея сега ѝ е силата да участва на европейски и световни първенства. Освен това този сезон е предолимпийски и се взимат квоти за олимпиадата догодина (в Пекин 2022). Тя като не може да се яви на световното, за да вземе квота за олимпиадата, означава, че няма да имаме участник на олимпиадата", заяви Лутай.


"Опитваме се да протестираме за това да ни оставят поне националният отбор да тренираме, за да имаме резултати на първенствата", каза Фейгин.


Пред "Дневник" Лутай обясни, че има много талантливи състезателки при 13- и 14-годишните, за които евентуално откъсване от спортната дейност може да има лошо въздействие.


На протеста пред Министерския съвет състезателките от националния отбор се появиха с кънките си и с част от спечелените купи

© Георги Кожухаров

На протеста пред Министерския съвет състезателките от националния отбор се появиха с кънките си и с част от спечелените купи


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK