Ограничаването на тренировките само на децата е несправедливо

Малкото възможности за физическа активност на закрито остават басейните, тенис кортовете, залите за лека атлетика, където биха могли да се практикуват, безопасно и при спазване на дистанция и дезинфекция, индивидуални спортни занимания.

© Анелия Николова

Малкото възможности за физическа активност на закрито остават басейните, тенис кортовете, залите за лека атлетика, където биха могли да се практикуват, безопасно и при спазване на дистанция и дезинфекция, индивидуални спортни занимания."Дневник" публикува позицията на Националната мрежа за децата, публикувана на страницата й.


Ние, организациите от Национална мрежа за децата, въпреки че осъзнаваме необходимостта от налагане на по-строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, сме силно обезпокоени от въведените със заповед № РД-01-677/25.11.2020 на Министъра на здравеопазването, рестрикции спрямо възможностите за индивидуални спортни тренировки за деца.


Смятаме, че ограничаването на тренировките за деца до 18 г., но не и спирането им за възрастни, е непропорционална и несправедлива мярка, която наказва без никакво научно и здравно основание децата и младежите до 18 г., които в момента, освен че са откъснати от своята социална среда и са поставени в ситуация на дистанционно обучение, не могат да се възползват и от една от малкото полезни както за физическото, така и за психическото благополучие дейности - активния спорт.
В момента басейните и индивидуалните спортни занимания, с изключение на фитнесите, са


достъпни за възрастни, но са ограничени за деца,


включително и от най-малките възрастови групи. Същевременно, замърсяването с фини прахови частици в големите градове, особено в столицата, ниските температури и ранният час на стъмване правят неподходящи условията навън за тренировки, физическа активност и разходки. Малкото възможности за физическа активност на закрито остават басейните, тенис кортовете, залите за лека атлетика, където биха могли да се практикуват, безопасно и при спазване на дистанция и дезинфекция, индивидуални спортни занимания.


В същото време по-малките деца, които се отглеждат от работещи от вкъщи родители, също нямат възможност да излизат от дома си през деня достатъчно често и да изразходват физическата и емоционална енергия, която се натрупва в тази изключително трудна за балансиране ситуация.


Призоваваме Министерството на здравеопазването да преосмисли своята заповед и да позволи индивидуалните тренировки за деца. Те са от изключителна важност особено за тийнейджърите, които според редица изследвания преживяват най-тежко негативите от промяната в социалното общуване, прекратяване на присъственото обучение и изолацията. Алармираме, че последиците за психичното здраве и равновесие, нанесени по време на изолацията и дистанционното обучение,


ще оставят трайна и трудно изличима следа с непредвидим ефект у много деца,


макар и сега това да не е самоочевидно и те да изглеждат като първата и най-лесна за пожертване социална група.


Напомняме, че в огромната част от европейските страни училищата и детските градини или не са прекратили все още присъственото си обучение, или това е последната форма на социална интеракция, от която са се отказали, след като всички останали канали на разпространение на вируса са били спрени и пресечени. Единствено в България децата и младежите са подложени на изолация първи, на фона на почти изцяло работещи услуги за възрастни.


Надяваме се, че Министерството на здравеопазването и останалите отговорни институции ще преосмислят решението си на база научни данни и медицински обосновани факти за разпространение на заразата, в които основен приоритет е психическото и физическо здраве на децата, а не икономическите интереси на други, приоритетни сектори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  Плувам почти всеки ден.
  Има ограничения да си направиш резервация за един час, и да си сам в коридора. И да е само плуване на дължини.
  Скоро отмениха тренировките на плувните отбори на училищата. Което ми се вижда правилно, децата плуваха по няколко в коридор, ставаше и навалица в душове и съблекални.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Вижте какви басейни ОТВАРЯТ в другите страни:

  https://www.360mag.bg/posts/102922

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Голям рев за 2-3 седмици. Ако хората бяха малко по-съзнателни и поне си носеха маските можеше и да избегнем затварянето. Управляващите безхаберници въобще не ги коментирам.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 466 Неутрално

  То и в нормални дни няма къде да тренират децата и се гъчкат по малкото останали басейни. Защо базата на ЦСКА, например, продължава да не работи?

 5. 5 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Да не говорим, яе има футболисти ПОД 18 ГОДИНИ, С ПРОФЕСИОНАЛНИ ДОГОВОРИ..
  В "ЛЕВСКИ" СА ДВАМА И бяха спрягани за резерва, или даже и за участие в мача с "Локо"..
  Знам какво ще кажете :

  "Ами да ги пускат и да играят, забраната е само за тренировките, но не и за мачовете от лигата"..
  И ще сте прави! Пък и не е само "Левски"който разчита на юноши и ги обиграва ..
  Ето- на мача "Славия"-"Етър"не влезе ли накрая юноша?
  Но ако не тренират, а направо играят, няма ли да получàт контузии?

  Каква е логиката .. не тренират, лежат си у тях - събота излизат да играят в шампионата??
  Така ще са във форма, или що?

 6. 6 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  има ли справедливо ограничение...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 7. 7 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  има ли справедливо ограничение...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 8. 8 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Кога ли старци хипохондрици са имали справедливо отношение към децата? Ще погубят детството и бъдещето им без да се замислят, само и само да не си притеснят параноята...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Плувам почти всеки ден.Има ограничения да си направиш резервация за един час, и да си сам в коридора. И да е само плуване на дължини.Скоро отмениха тренировките на плувните отбори на училищата. Което ми се вижда правилно, децата плуваха по няколко в коридор, ставаше и навалица в душове и съблекални.
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Правилно! Ние, старците може да си плацикаме задниците в басейните, но децата - в никакъв случай!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Голям рев за 2-3 седмици. Ако хората бяха малко по-съзнателни и поне си носеха маските можеше и да избегнем затварянето. Управляващите безхаберници въобще не ги коментирам.
  —цитат от коментар 3 на rumen_s


  Маските по замисъл трябваше да намалят заразените с около 30 % и вероятно това е постигнато,повечето хора ги носеха.но ръста на заболелите е бил неизбежен и непредотвратим,сегашните допълнителни мерки са слабо целесъобразни,преследват същата цел 30% спад ,който ще се случи,но като резултат от естествената динамика на епидемията.Голяма част от по-тежките мерки бяха взети не по медицинска целесъобразност,а под обюествен и медиен натиск и по репутационна целесъобразност

 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#3] от "rumen_s":
  Те в Испания носят маски навсякъде от март. И ако не носиш глоба. И какво? Водят по статистиката за заболели в Европа...

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Ние, старците може да си плацикаме задниците в басейните, но децата

  Е, чак пък плацикане? 2 километра плуване?
  Разбира се че не съм против децата да плуват!
  Даже трябва!!!
  Но като спазват същите мерки и правила. По един човек в коридор, единственото място където си без маска е когато си във водата и под душа.
  Хайде със здраве, след час отивам да се плацикам за един час и два километра.

 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Болшинството клубове се надяват на постъпленията от такси. Много от треньорите пък са самонаети и нямат право на помощ под формата 60 на 40. Инак пак никаква логика в решението да отрежат непълнолетнитеи малолетните?!?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 14. 14 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  До коментар [#13] от "ь":

  логиката им сигурно е, че децата са диви, не слушат и не носят маски... от друга страна възрастните също... като гледам, често не се държат по-отговорно

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Тая статия показва в огромна сила простотията на Възрастния българин.
  Явно, че първото място по смъртност не означава нищо.

 16. 16 Профил на leshin
  leshin
  Рейтинг: 8 Гневно

  Това е най тъпото което можеше да измислят управляващите смешници , за 65 годишни може за 15 неможе , ТИКВИ квода кажеж.

 17. 17 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Задължително третировките на деца и младежи картотекирани състезатели трябва да се подновят.
  Като искат ограничения нека ресторанти кафета и фитнеси да не работят събота и неделя. А през седмицата да работят

 18. 18 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Задължително третировките на деца и младежи картотекирани състезатели трябва да се подновят.
  Като искат ограничения нека ресторанти кафета и фитнеси да не работят събота и неделя. А през седмицата да работят

 19. 19 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Задължително третировките на деца и младежи картотекирани състезатели трябва да се подновят. Като искат ограничения нека ресторанти кафета и фитнеси да не работят събота и неделя. А през седмицата да работят
  —цитат от коментар 18 на ve4e


  +++ И аз така смятам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK