Ски курортите започват сезона със слаби очаквания и строги мерки

Банско и Пампорово вече откриха сезона

© Лили Тоушек

Банско и Пампорово вече откриха сезонаС предпазливи очаквания и прилагане на стриктни противоепидемични мерки големите зимни курорти в страната откриват сезона един след друг. Банско и Пампорово вече го направиха, а Боровец предстои около Коледа.


На фона на ограниченията за пътуване в Европа курортите са изправени пред голямо предизвикателство. Надеждите им за спасяване на сезона са насочени предимно към българските туристи и донякъде ще разчитат на посетители от съседните държави, ако ситуацията с коронавируса позволява, като наскоро правителството одобри увеличение с 2.4 млн. лева на бюджета за реклама на туризма.


Началото на зимния сезон в България идва в момент, в който големите европейски държави са разединени в мнението си по въпроса с отварянето на ски курортите. Германия, Франция и Италия искат общоевропейско затваряне на курортите заради високите нива на заразени, докато Швейцария и Австрия планират да позволят достъп до пистите по Коледа. В България хотелите работят, като и ресторантите в тях бяха отворени при 50% капацитет и с работно време до 22 часа.
В основата на притесненията е евентуално повторение на ситуацията с австрийския Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на коронавируса. От Световната здравна организация призоваха всеки курорт да вземе мерки за ограничаване на струпването на хора.


"Карането на ски не води до разпространение на коронавируса,
но оживените курорти го правят"
,


поясняват от СЗО.


Изпълнителният директор на "Бороспорт" Василия Константинова заяви пред "Дневник", че няма причина за тревоги. По думите й в курорта се прилагат строги правила, които при спазване ще гарантират безопасността на туристите. Сред задължителните мерки е носене на маски или друг вид покривало за носа и устата на закрито и на открито, където няма възможност да се спазва дистанция, включително на лифтовете и влековете. При движение в курорта, изчакване на каса и преди използване на лифт е задължително да се спазва дистанция от поне 1.5 м. На много места са разположени дезинфектанти, а кабинките са с отворени прозорци и се дезинфекцират често.


Строги мерки очакват туристите в големите курорти

© Лили Тоушек

Строги мерки очакват туристите в големите курорти


"Подготвили сме специални машини - наноразпръскватели, които разбиват капката на много малки частици. Когато пръскаме с тях в кабините и помещенията, така прочистваме и въздуха. Нашите кабини са с отворен тип и винаги са отворени. В кабините хората не са лице в лице, а седят гръб в гръб. Всичко, което се прави в най-добрите курорти по света, ние ще го правим", твърди Константинова.


В курорта са монтирани допълнително светлинни информационни табла, а звукова информация призовава хората да спазват дистанция.


"Нямаме лостове да проверяваме за спазване на мерките,
но считаме, че хората вече са достатъчно дисциплинирани


и ще спазват мерките, защото това е за тяхно здраве. Спортът е здраве. Ние осигуряваме всичко най-добро, за да може хората да спортуват в безопасна среда", допълни Константинова.Тази година в курортите поощряват плащането с карти и онлайн за услугите, като дигитализацията е сред основните мисии пред Пампорово. Пиарът на "Пампорово АД" Ема Паунова посочи, че в курорта има израелски туристи, но чужденците не са толкова много.


"На място сме приложили всички противоепидемични мерки, които са предписани от министерството на туризма и здравеопазването. Навсякъде има дезинфектанти, допускат се по един-двама души. Всичко е изключително стриктно и старателно, като се надяваме да бъде ефективно, за да може да имаме хубав, безопасен и безпроблемен сезон."


"Пакетите могат да се купуват онлайн, като е предвидена отстъпка. На място картите ще могат да взимат от машини. При купуване на карта получаваш QR код и пристигайки в Пампорово, сканираш и директно получаваш лифт картите без физически контакт", обясни Паунова.


Заради динамично променящата се обстановка с разпространението на коронавируса от курортите избягват да дават твърди прогнози.


Очакванията обаче са за загуби
и слаба активност от страна на туристите
.


"Със сигурност знаем, че сезонът ще бъде в пъти, пъти, пъти по-слаб от предишни години. Ние не знаем утре какви ще бъдат мерките, за да мога да дам прогноза", каза Константинова.


През ноември министърът на туризма Марияна Николова цитира икономисти, според които между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон, а прогнозираните загуби в зимния туризъм се очертават около 250 милиона лева.


В допълнение според проучване на "Галъп" близо 60% от българите не планират зимна ваканция. Положително развръзка за курортите е, че правителството разреши гостите да се изхранват в ресторантите към съответните хотели.


"Пампорово се възползва от "60/40", което облекчава, но въпреки това разходите и загубите са огромни още от летния сезон. Надяваме се някаква част от тях да бъдат покрити от приходи от туристи, а има голяма вероятност дружеството да бъде на загуба тази година", обясни Паунова.


Ски курортите започват сезона със слаби очаквания и строги мерки

© Лили Тоушек


Банско се готви да приеме
две големи състезания в алпийските ски


- Световната купа (27-28 февруари) и световното за младежи до 21 години (1-10 март).


"Надявам се, че въпреки пандемията от коронавируса и протоколите, свързани с нея, ще има някакъв нормален ски сезон. Двете големи събития за нас са Световната купа и световното младежко първенство, на което България за първи път ще е домакин. За купата в Банско ще дойдат актуалните световни шампиони от първенството в Кортина д' Ампецо, което свършва седмица преди стартовете у нас", каза председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев в началото на декември.


Наскоро изпълнителнният директор на хотел "Ела" в курорта и член на управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Маргарит Цонев посочи пред "Дневник", че повече резервации се очакват по-късно, защото всеки изчаква да види как ще се развие ситуацията с вируса. По думите му очакваният спад при нощувките ще надхвърли 50%.


Фотогалерия: Ще има ли зимен туризъм >


Резервациите за Нова година - любов, но без обвързване - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK