Щурм към върха: мечтата за зимно изкачване на К2 изглежда по-силна от всякога

Снимка на Атанас Скатов към К2 от лятото на 2019 г.

© facebook.com/14x8000

Снимка на Атанас Скатов към К2 от лятото на 2019 г.Голяма част от хората по света свързват дните около Коледа и Нова година с уютна семейна обстановка у дома. Има и такива обаче, които дни наред стоят при минусови температури на хиляди метри надморска височина, устремили поглед към мечтата си - да са част от първото в историята зимно изкачване на К2 (8611 м).


Вторият по височина връх на планетата е единственият сред 14-те осемхилядника, който никога не е бил изкачван през зимата. Определян като един от най-опасните върхове, К2 е изключително предизвикателен и през лятото. А през зимата температурите, падащи до под -50 градуса, и бурните ветрове са само част от тежките изпитания пред желаещите.


Въпреки това сега има невиждан интерес. Ако през последните няколко години по-малко от десет души са били в базовия лагер с идеята да опитат зимно изкачване, то сега там са над 70.
Основната група са част от впечатляваща експедиция от повече от 50 души, организирана от една от водещите специализирани агенции - "Севън съмит трекс" (SST). Сред тях е и българинът Атанас Скатов, който се надява да изпълни Хималайската корона (изкачване на 14-те осемхилядника).


Към К2 гледа и Нирмал Пурджа - непалецът, който постави рекорд за най-бързо изкачване на 14-те осемхилядника, като се справи за едва 190 дни.


Огромният интерес и вечният спор


В годините мечтата за зимно изкачване на К2 винаги е привличала опитни алпинисти, но до момента никой от тях не е успявал.

"Зимата в Каракорум е много тежка. К2 е ужасяващ през лятото, а през зимата - това е моята представа за ада", каза изявеният британски алпинист Стивън Венейбълс.


"Предстои най-интересната зима на К2 изобщо, това е сигурно", заяви един от водещите хроникьори на алпинизма в най-високите планини Еберхард Юргалски, цитиран от Би Би Си.


Според него големият интерес крие опасности от инциденти. "Дори когато са само няколко души, както беше в предишните седем (зимни) опита, е достатъчно опасно", каза той. Известният италианец Симоне Моро, осъществил първите зимни изкачвания на четири осемхилядника, смята, че липсата на опит сред някои от участниците, както и засиленият трафик може да са опасни.


Сега на място са някои от най-опитните шерпи като част от експедициите на SST и на Нирмал Пурджа. Последните информации от непалеца са, че с общи усилия са фиксирани въжетата до лагер 3.


Това поставя на преден план вечния въпрос за "чистите" изкачвания - за такива се определят изкачванията без шерпи и допълнителен кислород.


Германецът Ралф Дуймовиц, който е постигнал Хималайската корона, а на 13 от 14-те върха е бил без кислород, заяви, че би било "наистина жалко", ако историческото първо зимно изкачване на К2 е след използване на допълнителен кислород. "Масовата публика може да приеме това "покоряване" на К2 като голяма стъпка, но първото зимно изкачване трябва да бъде за тези, които могат да го направят по честен начин", написа той в "Инстаграм".


Полякът Адам Белецки каза, че изкачване на К2 с кислород "не е нито етично, нито достойно".


Нирмал Пурджа посочи, че смисълът на зимно изкачване на К2 се крие не в рекорда, а в това, че представлява постижение за цялото човечество. "Става дума за невероятните неща, които могат да бъдат постигнати, когато настроиш ума си за това и когато работите като отбор за общи цели", написа той във "Фейсбук" и призова за действия, насочени към проблема с глобалното затопляне. "Това е мисия за всички. Нека не се страхуваме да говорим, но по-важното - да действаме", добави непалецът.


Българската следа


Скатов също се стреми да направи крачка към историята. До момента той е изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.


Досега той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.


Атанас Скатов

© facebook.com/14x8000

Атанас Скатов


"Много е красиво, невероятно красиви гледки. Височинната аклиматизация започва. Даже в момента, докато говоря, посоката към върха се вижда идеално. Зимната експедиция е изключително студена, по време на трекинга температурите и през деня, и през нощта са отрицателни. През нощта в палатките е около -20, -25 градуса, а през деня около -15 по време на трекинга", написа Скатов на 29 декември 2020 г.


До момента двама българи са били на К2. Пръв на върха стъпи Боян Петров през лятото на 2014 г., а пет години по-късно това направи и Стефан Стефанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK