Атанас Скатов: Разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи над 7400 м под К2

Атанас Скатов: Разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи над 7400 м под К2

© facebook.com/14x8000Атанас Скатов се е завърнал в базовия лагер под К2 (8611 м). Българинът участва в мащабна експедиция, целяща първото в историята зимно изкачване на втория по височина връх на планетата.


Той сподели впечатленията си от трудността на задачата. К2 е един от най-предизвикателните върхове за алпинистите дори през лятото, а през зимата студът и силният вятър правят задачата още по-сложна.


"Днес слязохме с моя партньор обратно на базов лагер. Целта на ротацията бе по една нощувка в първи и втори японски лагер. За съжаление времето бе много лошо и прекарахме два дни в лагер 1, 5850 м", написа Скатов във "Фейсбук".
"Духа много силен вятър - над 70 км/час. В комбинация с температура минус -30 градуса разбрах защо 20 години никой не е успял да се качи повече от 7400 м. Но експедицията е в самото си начало и силно вярвам в успеха. Действително няма абсолютно нищо общо между летните и тази зимна експедиция", посочи той, като благодари за подкрепата.


В експедицията на "Севън съмит трек", в която участва, са включени повече от 50 души. Факт, определян от специалистите като безпрецедентен за К2 през зимата. Успоредно с това със същата цел там е и непалецът Нирмал Пурджа, който постави рекорд с изкачването на всичките 14 осемхилядника за 190 дни.


До момента Скатов е изкачил десет от върховете, а за постигане на Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK