Как програмите за таланти вредят на психичното здраве на децата

Как програмите за таланти вредят на психичното здраве на децата

© Анелия НиколоваКато се има предвид печалбата, която елитните спортисти заработват от успеха си, не е учудващо, че продължава да се влагат значително време за изследване и пари в програми, които целят да открият и развият бъдещи елитни спортисти. Тези програми за таланти се стремят да открият млади хора, които са склонни да спортуват, като ги накарат да преминат поредица от физически, технически и психологически изпити. Но крехката възраст на хората, които се включват в програмите, поражда загриженост относно възможно дългосрочно въздействие, което те могат да окажат върху психичното здраве на децата.


Някои треньори, родители и спортни администратори смятат, че специализацията в определен спорт от ранна детска възраст е необходима за постигане на високо ниво в бъдеще. В някои програми специализацията започват на шест или седем години.


В зависимост от това колко рано детето трябва да започне интензивна работа, програмите се разделят на ранна или късна специализация. В много спортове като ръгби пикът на постиженията обикновено се наблюдава между 20 и 30-годишна възраст. При спортове като гимнастика и скокове във вода пикът настъпва по-рано (обикновено късно в тийнейджърския период или началото на 20-те години), така че може да се наложи спортистите да започнат тясна специализация в тези спортове от много ранна възраст.
Изборът обаче рядко се взима единствено от детето. Често решението се влияе от родители и треньори, които насърчават детето да се специализира в даден спорт отрано с убеждението, че това е най-добрият път към успеха.


Ранната специализация обаче носи по-голям риск за спортистите, като тя е свързана с бърнаут (прегаряне), контузии и отпадане от спорта. Голямата инвестиция в спорта от ранна възраст може също да повлияе върху развитието на идентичността на детето, която е ключова част от психологическото му развитие, докато расте. Например, ако детето няма други хобита или не опитва нови дейности, това може да го накара да се почувства така, сякаш самоличността му е свързана единствено със спорта, който практикува.


Ако самоличността на младия човек е обвързана с едно тясно възприятие за себе си, съществува риск да се наруши самочувствието му, когато срещне предизвикателство - да речем чрез контузия, недостатъчна ефективност или отказване. Това може да има значителни последици за тяхното доверие, психично здраве и благосъстояние.


Как програмите за таланти вредят на психичното здраве на децата

© Associated Press


Накратко, ранното специализиране на детето в даден спорт може да ограничи развитието на неговата идентичност и впоследствие това да доведе до влошено психично състояние. В тази връзка неотдавна бяха отправени призиви за закриване на програмите за таланти или поне да бъдат отложени до юношеството.


Това забавяне ще даде на младия спортист повече време да развие идентичност извън своя спорт. Вярва се, че забавеният и разнообразен подход, където младите спортисти могат да опитат редица различни спортове, е по-вероятно да създаде елитни спортисти в дългосрочен план.


В момента Футболният съюз по ръгби е установил строг контрол, ограничаващ колко време играчите могат да прекарват на терена в зависимост от тяхната възраст, като има и ясни рамки за началото и края на сезоните. Тези разпоредби целят да гарантират, че младите играчи не стигат до състояние на претрениране и свръх конкуренция. Мярката позволява на играчите да се занимават с други дейности по-често през седмицата и през летните месеци. Но е необходимо повече спортове да последват примера.


В доклад от 2017 г. за нуждата от грижа в спорта, изготвен по настояване на правителството на Великобритания, се призовава всички национални ръководни органи да приемат политика към грижа за спортистите. Докладът излага препоръки, за да се гарантира, че спортистите получават подкрепа за психичното си здраве по време и след кариерата си. Но в доклада не се споменава конкретно за етиката около програмите за откриване на таланти.


Родителите и треньорите също ще играят важна роля в бъдеще, за да гарантират, че децата няма да бъдат принуждавани да правят тясна специализация в спорта и могат да изследват други хобита и таланти.


Въпреки значителните инвестиции в тези програми, ние все още не сме по-близо до съгласуването на набор от критерии, които биха могли да предскажат таланта - например, кой тип тяло или психологически характеристики могат да предскажат бъдещ успех. Ако тези програми продължат, трябва да се направи повече от националните ръководни органи, треньори и родители, за да се гарантират дългосрочното психичното благосъстояние на децата.


Ричард Баскъм е преподавател по психология на спорта в Университета на Източен Лондон.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  "... тя е свързана с бърнаут (прегаряне)"

  Защо пишете чуждица, след като очевидно знаете българската дума? Това вече не е неграмотност. Това е умишлено изкривяване на българския език.

 2. 2 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 522 Неутрално

  От милиони деца, които започват в рамките на 10 години, трима стават Джокович, Надал, Федерер, дестетина стават Мъри, Вавринка, Чилич, Хюит, Родик, петдесетина стават Григор Димитров, но какво става с останалите милиони?
  Колко от тях изобщо успяват да си изкарват парите със съответния спорт, колко се реализират в друга сфера и колко прекарват живота си по кръчмите и складовете като хамали? Не знам дали сте чували тъжните истории на братята на Стоичков, Бербатов и Балъков, но такива има десетки милиони!
  Конкретно за Търново съм чувал от по възрастни хора, че най-добрият футболист, който спортното ни училище е виждало, се казва Балъков - Иво Балъков... Предполагам, че сте чували само за дребния му по-малък брат Красимир...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 3. 3 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  няма страшно, по нашите земи не вярваме в правото на идентичност на детето и още по-малко позволяваме изграждането на самочувствие - родители и учители и цялостна среда полагат неистови усилия да смачкат и най-малки признаци на самостоятелно мислене и усещане да се чувстваш добре в кожата си.
  и после се чудим що сме такава робска нация.

 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Ако имаш талантливи родители можеш да станеш и ти талантлив по-лесно от другите.Иначе трябва с повече труд да изграждаш това,което ти липсва в гените.

 5. 5 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Че то убуу го е написал човека ама аз да попитам и не за спорта .... Как се става добър пианист ако не започнеш от рано или цигулар или балетист или един чувал друго професии .
  Не че не съм съгласен с човека но мен темата за ранното прегаряне ме рови от другаде - като родители поглеждали ли сте учебниците на децата си в училище.Кошмар!!! Материала ,който навремето учехме за три години наврян в една - учениците масово биват обезкуражени в България. Наскоро се опитах да прочета на глас урок по История ....30 минути монотонно каканизане на факти и числа за българското образование през възраждането. Айде сега ходи го запомни и възпроизведи а география , литература ... и после защо учениците не се справяли. Ами те са прегорели, дезинтересирани и отвратени от огромния обем информация навряна от разни университетски преподаватели в учебника за среден и начален курс.
  Всичко това ли им е нужно аджеба бе колеги????
  Децата няма да стават професионални историко/географо/литератори - за тази цел има университети. После не знаели история и не пишели правилно Ха!!! С тоя материал пак много знаят!!!

  Мани мани...
 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Неутрално

  От милиони деца, които започват в рамките на 10 години, трима стават Джокович, Надал, Федерер, дестетина стават Мъри, Вавринка, Чилич, Хюит, Родик, петдесетина стават Григор Димитров, но какво става с останалите милиони?Колко от тях изобщо успяват да си изкарват парите със съответния спорт, колко се реализират в друга сфера и колко прекарват живота си по кръчмите и складовете като хамали? Не знам дали сте чували тъжните истории на братята на Стоичков, Бербатов и Балъков, но такива има десетки милиони! Конкретно за Търново съм чувал от по възрастни хора, че най-добрият футболист, който спортното ни училище е виждало, се казва Балъков - Иво Балъков... Предполагам, че сте чували само за дребния му по-малък брат Красимир...
  —цитат от коментар 2 на kilgore


  И къде е тъжната история на брата на Митя Бербатов?
  Той продава прахове на щастието и живее добре.🐵

  Много съм прост
 7. 7 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#5] от "ДрънкалУтУ":
  много добър въпрос. но аз да ви питам, като родител, протестирали ли сте - пред учители, или МОН, обединили ли сте с други родители. Щото кво пише в учебника по история не е най-голяма грижа на претоварения български родител, но образованеито е кючово за бъдещето - и на децата, и на нацията - и така похабяват живота на децата ни - ден по ден, месец по месец, и така двайсе години.

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Професионалния "спорт" не е никакъв спорт, а най-обикновена професия, подходяща за добре развити физически, но по-гламави екземпляри.
  Като във всяка професия едни (милиони) стигат до ниво занаятчии, други (единици) - академици. Хубаво е да се има предвид, че професията "спортист" е до време (30-35 години), после трябва да я сменяш с друга.
  "Прегарянето" го предизвикват свръхамбициозните родители, не децата.

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#2] от "kilgore":

  Това което описваш си има термин. Нарича се сървавършип баяс.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Survivorship_bias

 10. 10 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 224 Неутрално

  И сега като не можем да произведем спортисти както го правят в Китай, решихме да се загрижим за душевния им мир.
  Успехите във всяка една област (където се разчита на лични качества) се постигат с много труд и лишения. Ясно е, че се нанасят много травми - и физически, и психически. Но ако има желание у самото дете, а не е жертва на амбиция на родителите си, има компенсаторни механизми за преодоляването им.
  А иначе ако решим да отглеждаме децата в аквариум, изолирани от всякакво напрежение и стрес, без да развиваме у тях желание за победа (конкуренция), много жендъри ще се завъдят.

 11. 11 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ipolit":

  Но не рядко иде реч за болни амбиции и комплекси на родителите, особено при по-талантливите деца. Така нареченето психическо преграяване идва сякаш по-често вкъщи, а не на игрището, в залата или басейна.

 12. 12 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Аз съм средняк, в някои сфери съм малко повече от останалите средняци, но си оставам средняк. Разбрах го още като ученик. Много по-добри "спортисти" от мен, както и по-умни хора от мен (поне по показателите им в училище), в момента са с по-кофти физика от мен и финансови възможности.
  Та колкото по-бързо децата осъзнаят, колко са им възможностите - по-добре за тях. Самозаблудата само засилва илюзията, че сме нещо повече от другите, която ако не се премахне до 18г., започва сериозно да вреди на възприятието за заобикалящата ни среда.

 13. 13 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "owen":

  Прав си и за това ще уточня - не съм родител( нямам деца) а съм завършил История (някога някъде) но не съм учител ( за късмет може би). Погледа ми е отвън и честно казано - да . Опитвам се да говоря с колеги историци и съм отвратен от овчедушието им - инспектората това , инспектората онова... Аджеба как може да искате уважение като ви липсва самоуважение. Стоите в клас и преподавате глупости чакайки пенсия!!! А факта че помагате в съсипване на бъдещето на тази държава не ви ли терзае? Да си учител не е работа а призвание. А една голяма част от българските учители са мишки . Съжалявам че го казвам но е факт. Няма как да не виждат глупостите и това че не правят нищо е повече от отвратително.

  Мани мани...
 14. 14 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 749 Весело

  До коментар [#8] от "pag":

  "Като във всяка професия едни (милиони) стигат до ниво занаятчии, други (единици) - академици."...

  Други вдигат щанги за да станат премиери.

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Предимства ще има само за джендъри, за останалите уравниловка.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  няма страшно, по нашите земи не вярваме в правото на идентичност на детето и още по-малко позволяваме изграждането на самочувствие - родители и учители и цялостна среда полагат неистови усилия да смачкат и най-малки признаци на самостоятелно мислене и усещане да се чувстваш добре в кожата си. и после се чудим що сме такава робска нация.
  —цитат от коментар 3 на owen


  Така са Ви смачкали и малките наченки на интелигентност в българското училище. че не сте успели да разберете дори елементарното - статията коментира изградената система за ранно откриване на таланти в СПОРТА, не в училище.....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 17. 17 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#1] от "tamada":

  Защото е наложен, международен термин, който се разбира от всеки (с бизнес култура) докато думата "прегаряне" не носи моментално същото значение. Това не е опазване на българския език, а просто биване дсосаден, за да си начешете пръстите.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Добро утро, лельо пенке. Не е само в спорта.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5710 Весело

  До коментар [#8] от "pag":
  "Прегарянето" го предизвикват свръхамбициозните родители, не децата."
  ++++
  100% съгласен!
  А тези, които коментират децата, но никога не са имали дечица, нека се въздържат от генерални обобщения. Знам, че знаят всичко, но все пак...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Думата "спорт" на класически английски значи забавление или прекарване на свободното време. В класическа Гърция спортове са и музиката и танца, песента, поезията (в смисъл собствена продукция), декламацията. И са били оценявани на Олимпийските игри. В Англия на Тюдорите и Стюартите спорт (за дами) е била и бродерията.
  Т.е. спортът не би трябвало да е професионален, а би трябвало да допринася за калокагатията - т.е. хармоничното развитие на личността. Това, което е станало от спортовете от края на XIX век насам е едно едностранно развитие.
  Детето би трябвало да се води към радостта от движението, а не към постижения - те би трябвало да идват естествено и като комбинация от вроден талант и положени усилия. Но заедно с това трябва да се грижим за интелектуалното му развитие, да го запознаваме с изкуствата. Това разбира се изисква много усилия и концентрацията само на една страна (да кажем спорт) е може би просто по-лесна за родителите и учителите. Но изкривява децата.

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2221 Разстроено

  "В момента Футболният съюз по ръгби "

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2221 Разстроено

  До коментар [#4] от "Сд":

  Пълни глупости. Единици са децата на именити спортисти, които също са постигнали успех

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2221 Разстроено

  До коментар [#5] от "ДрънкалУтУ":

  Почти съм съгласен с теб, но не е само до обема информация, а и начина. Това с историята е жив ужас. Урокът представлява "през един коя си година, еди кой си, Еди къде си направил нещо" И така 2 листа. Ама защо го направил, ама какви са последиците....няма! Е как да се не отвратиш?
  Математика - това се прави така онова онака! Ама защо, какъв е смисълът на тая операция...няма, като роботи, учи правила и толкова
  Български и литература - същото. По български учат някакви правила дето .. сигурно само филолозите ги знаят. Отделно повече от половината учители са слабоумни и говорят като бавно развиващи се.

 24. 24 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#5] от "ДрънкалУтУ":

  Благодаря за мнението. Рядко се срещат такива, повечето смятат, че едно време ехей... пък сега... Аз отварям учебници по-често, особено с онлайн обучението се налага, и смятам, че преди изобщо не сме учили целия този обем с тази скорост. Това, разбира се, не е единствената причина за липсата на мотивация у децата, но е в първата тройка.

 25. 25 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#1] от "tamada":

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Жаргон

  м., само ед.
  1. Спец. Говор на социална група, отличаващ се с експресивни думи и изрази — чужди, диалектни, новообразувани, преосмислени;
  2. Спец. Говор на професионален кръг, отличаващ се с термини и новообразувани думи и изрази, създадени, за да не бъдат разбирани от всички или заради краткост.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Тази статия ми се струва, че не е много адекватна за българската реалност.

  По времето на комунизма се търсеха таланти.

  Сега се търси бърза печалба;

  Няма никакво дългосрочно планиране.

  Родители и тук-таме самосиндикални учители/треньори правят най-доброто, което могат.

  Тенис базата на Малееви - да са живи и здрави! - е в по-лошо състояние от градския тенис клуб в западаща Америка.

  Прекъсната е веригата на развитие, липсват и визия и ангажимент и професионализъм в преследването на тази визия.

  Така че няма много полза да се дъвчат проблемите на англичаните.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Като при всеки избор, риска е налице и специално за ранното определяне в някой спорт, избора е на родителите, а потърпевши са децата. Нашето образование само по себе си не е в добра кондиция, а какво остава за децата, които и това пропускат в мето на бъдещи големи постижения и съответно големите пари.
  Но и без опит за навлизане в елитния спорт, огромен процент от децата, без да "прегарят" за едно или друго, остават с калпаво образование, минимална, да не кажа никаква култура и след това се чудим, защо и откъде се взимат фен-клубове, членовете на които те карат да минеш на другия тротоар и да забравяш да стъпиш на стадиона, за да видиш някоя интересна спортна среща или кварталните простаци, биячи и прочее представители на мелезите между човек и маймуна, от които се чудиш как да опазиш децата си.

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Ако натискът върху децата не е толкова голям и често непосилен, онези, от тях, които имат потенциал и амбиции ще успеят!
  Децата се нуждаят от стимули и подкрепа, но както казват фармацевтите :"Дозата прави отровата"...

 29. 29 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  На професионалния спорт трябва му се отреже финансирането от държави и ибщини, а парите да се насочват само и единствено за масов спорт практикуван за здраве и удоволствие! Защо Григор, примерно ще получава стотици хиляди от държавата "за подготовка"?!? В същото време, базите и клубовете за масов спорт мизерстват!

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Весело

  Откриха Америка на карта!
  Сещам се за една близка, която има психически проблеми и сега, на 49 години си го каза:
  "Ако не бяха ме карали да уча в английска гимназия и после английска филология, а ме бяха омъжили на 16 години, нямаше да се депресирам".

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  "... тя е свързана с бърнаут (прегаряне)"Защо пишете чуждица, след като очевидно знаете българската дума? Това вече не е неграмотност. Това е умишлено изкривяване на българския език.
  —цитат от коментар 1 на tamada


  В случая поне превеждат непознатата дума. В други публикации пишат чуждицата без превод.

 32. 32 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#17] от "Gavril":

  До коментар [#1] от "tamada": Защото е наложен, международен термин, който се разбира от всеки (с бизнес култура) докато думата "прегаряне" не носи моментално същото значение.
  —цитат от коментар 17 на Gavril


  Пълни глупости.
  Нищо наложено няма. Това нещо психолозите го наричат Синдром на професионалното изчерпване. Точно така се превежда и на различни от английския езици – например в утвърдения Международен класификатор на болестите не говорят за бърнаут.
  https://icd.who.int/browse11/l-m/es #/http://id.who.int/icd/entity/129180281

  Оттам нататък в ежедневната реч всеки ползва каквото си иска спрямо собствения език. Например на същия испански го наричат всякак – даже някои го променят на Синдром на професионалната преумора.
  https://www.google.com/search?q=Síndrome+Agotamiento

  Ако го потърсиш на български ще излезе, че дори лекари на които това им е работата също ползват български думи: изчерпване, износване, изтощение, прегаряне, изгаряне... даже изпепеляване. Защото и те ходят по международни симпозиуми, но явно не знаят, че било имало наложена дума.
  https://www.google.com/search?q=синдром+на+професионалното+изчерпване

  А ако е въпрос за наложена дума, имаме си и тя е чувана от всеки, който знае български език – преумора.
  https://bntnews.bg/bg/a/szo-s-promeni-v-katalogizatsiyata-preumorata-e-bolest

  Думата "прегаряне" в този контекст носи абсолютно същия смисъл и точно така сме я употребявали винаги. Изобщо не става дума за бизнес култура, а за хора, които от често ползване на английски започват да забравят българския.
  На всичкото отгоре медиите трябва да пишат на разбираем за всички език, а не да се ограничават само за вас – wannabe културните дето сте научили само Simple English от филмите.

 33. 33 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#25] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  До коментар [#1] от "tamada": https://bg.wikipedia.org/wiki/Жаргон
  1. Спец. Говор на социална група
  2. Спец. Говор на професионален кръг, отличаващ се с термини и новообразувани думи и изрази, създадени, за да не бъдат разбирани от всички или заради краткост.
  —цитат от коментар 25 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Нищо подобно няма. Виж предния ми коментар и разгледай в Гугъл какви думи ползват професионалистите по тази тема!

 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Чудесен материал. В България, разбира се няма да бъде прочетен, но се надявам с махането на Нешка Робева и Иляна Раева от художестваната гимнастика, да се спре окончателно с издеватлствата над децата. Между другото в едно интревю, Нешка Робева показа, че е осъзнала колко вредно е 6-7 годишни деца да започват активен спорт.
  Много по-важно е този доклад да се набие в кухите глави на шефовете на ФИФА е УЕФА. Защото големите пари във футбола доведоха до пълното му обезличаване.
  Инак много е прав изследователят, че като опита повече спортове или дори други занимания, човек може да стане елитен спортист. Георги Аспарухов, например е тренирал волейбол и мисля, че е бил картотекиран.
  Друг пример е Боян Петров. Той пък сподели в интервю, че няма да настоява синът му да ходи в планините. Сега синът му е запален планинар. Аз така подходих с моите синове, далеч преди да съм прочел интервюто му. И резултатът е същия.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#13] от "ДрънкалУтУ":

  До коментар [#7] от "owen":... А една голяма част от българските учители са мишки . Съжалявам че го казвам но е факт. Няма как да не виждат глупостите и това че не правят нищо е повече от отвратително.
  —цитат от коментар 13 на ДрънкалУтУ


  Принципно сте прав. Аз също мислех, че повечето учители днес не приемат работата си като призвание (моят баща беше учител по призвание, но през соц-а). Но след като единият ми син се изучи, разбрах, че не са малко истинските даскали. Те по скоро финтират системата, но може би ще дойде време и да надигнат глас. Хубавото е, че излизат не малко грамотни, достойни и свободни деца от училище.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 36. 36 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#13] от "ДрънкалУтУ":

  Жалко, че не сте станал учител... Аз като родител на две деца почти не съм попадала на такива (учители), които наистина си обичат науката (езика/изкуството/спорта) и биха желали да я представят в най-добрата и светлина пред питомците си, незвисимо от тежките условия. По тежки условия имам предвид - отвратителните учебници, отвратителните битови условия в обществените училища, инспектората това, инспектората онова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK