България вече разполага с още една технология за търсене на пострадали след лавини

Технологията ще се използва в четири точки.

© Яна Киселова

Технологията ще се използва в четири точки.България вече разполага с допълнително средство за търсене и помагане на затрупани от лавини. Планинската спасителна служба при Българския червен кръст (ПСС при БЧК) е осигурила услугите, предоставяни от технологията Recco след успешна дарителска кампания, в която са се включили две фирми и много физически лица.


С осигурените средства са осигурени детектори, които спасителите да използват под наем в следващите пет години. Те вече са в България, като предстои през почивните дни в края на седмицата да бъдат разпределени на четири места - Банско, Боровец, района на х. "Алеко" на Витоша и на х. "Рилски езера" в Рила, обясни директорът на ПСС при БЧК Емил Нешев пред "Дневник".


До момента водещите курорти нямаха интерес към технологията, не я осигуряваха и затова спасителите не можеха да разчитат на нея. Сега Нешев уточнява, че "това е още една крачка, но не е панацея".
Спасителите разчитат основно на това качващите се в планината да са запознати с изискванията за безопасност, а допълнителната техника, с която вече разполагат, ще даде допълнителни възможности за откриване на затрупани в лавина.


Системите за спасяване и откриване на хора, попаднали в лавина, не се купуват, а единствено могат да се наемат за пет години от компанията производител. Технологията се състои от две части - активен детектор, излъчващ насочен радиосигнал (тази част се носи от спасителя), и пасивна отражателна пластина, носена от туриста. Много производители на планинска екипировка имат договори с Recco и поставят пластините в якета, панталони и др., затова и много хора вече имат тази част по дрехите си, дори и без да знаят за това. Също така съвременните уреди могат да реагират и на почти всички електронни устройства като GSM, GPS, радиостанция, часовник, челник и др.


Технологията ще дава възможност на спасителите по-бързо да откриват пострадали при лавини.

© Анелия Николова

Технологията ще дава възможност на спасителите по-бързо да откриват пострадали при лавини.


Когато радиосигналът достигне отражателя, той се връща обратно към детектора и насочва спасителя в посока на пострадалия, посочват от ПСС. Ръчният детектор може да локализира отражатели в обхват до 80 метра във въздушна среда и 20 метра през плътен сняг, което води до практически обхват от 30 метра при лавинни отломки.


Това помага за по-бързо откриване на пострадалия, т.е. вероятността за откриването му жив нараства значително, също така води до намаляване на необходимия брой спасители, участващи в спасяването, което носи и по-малък риск за спасителите в случай на вторична лавина.


"Първите 15-20 минути дават най-голяма възможност за оцеляване на затрупан в лавина, след което шансът за оцеляване рязко намалява. Затова е изключително важно да разполагаме с всички възможности, които предлагат технологиите на XXI век, за да може по най-бързия начин да достигнем до пострадалия", заяви Нешев.


Емил Нешев заяви, че това е крачка напред, но не панацея.

© Цветелина Белутова, Капитал

Емил Нешев заяви, че това е крачка напред, но не панацея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK