Коронавирусът притисна държавните дружества, отговарящи за големите спортни обекти

Общо 31 събития, от които 12 спортни, планирани за "Арена Армеец", са били отменени през 2020 г.

© Анелия Николова

Общо 31 събития, от които 12 спортни, планирани за "Арена Армеец", са били отменени през 2020 г.Свиване на приходите и замразени проекти - това са основните последствия от коронавируса върху големите държавни дружества, стопанисващи основните спортни обекти.


От "Национална спортна база" ЕАД посочват, че приходите им намаляват с около 25% за времето, в което се разви кризата с COVID-19. Това е довело до спиране на инвестиционната програма на дружеството, отговарящо за обекти, сред които са Националният стадион "Васил Левски", зала "Арена Армеец" и спортната база "Белмекен".


Същите са предизвикателствата и пред "Академика 2011", в чийто обхват са "Асикс арена", Зимният дворец, както и все още строящата се многофункционална зала в Бургас.


Предизвикателни времена
Преди година от НСБ заявиха пред "Дневник", че са предвиждали на "Васил Левски" да бъде изградена козирка, както и други инвестиции по стадиона. Това засега остават само намерения, които са замразени, обясни изпълнителният директор на дружеството Пламен Манолов в отговор на въпроси на "Дневник".


Той заяви, че заради неблагоприятното отражение на пандемията върху нормалната работа на НСБ са предприети антикризисни действия с цел запазване на финансовата стабилност на дружеството и гарантиране на работните места на служителите (около 280 според последния публикуван доклад).


"В резултат на пандемията и ограниченията отпаднаха много спортни и културно-развлекателни мероприятия, които трябваше да се проведат на нашите обекти. Възникнаха сериозни трудности със събирането на наемите от спортните клубове, които използват нашата материално-техническа база. Причината бе, че самите клубове не можеха да осъществяват своята основна дейност и да реализират приходи, които да им позволят да покриват финансовите си ангажименти към НСБ ЕАД", казва Манолов.


Дружеството е решило да разсрочва наемите на спортните клубове, "за да успеят те да преминат през кризата и да не бъдат принудени на затворят врати". Успоредно с това НСБ ЕАД е приложило мярката, позната като "60/40", за да запази работните места.


Манолов посочва, че взетите мерки са помогнали за частично компенсиране на намалелите приходи.


Всякакви планове за модернизация на "Васил Левски" са замразени

© LAP.bg

Всякакви планове за модернизация на "Васил Левски" са замразени


Изпълнителният директор на "Академика 2011" Елиана Шипковенска заяви в отговор пред "Дневник", че "е нарушен нормалният ритъм на работа" на дружеството. "Усилията на ръководството са насочени към запазване на работните места на служителите и осигуряване на финансовата стабилност на дружеството. В същото време стремежът ни е да продължим да бъдем полезен партньор и да оказваме необходимата подкрепа на спортните клубове и федерации, които работят с нас".


Тя посочва, че заради продължаващата пандемия от COVID-19 целите на "Академика 2011" за 2021 г. са основно свързани със запазването на служителите и на стабилността на дружеството.


От НСБ също остават със затегнати колани. "Разходите ни за ремонт и модернизация на обектите се планират в съответствие с приходите, които, за съжаление, през 2020 г. са с една четвърт по-малко. Уверявам ви, че след края на ограниченията, налагани от пандемията, и с нормализирането на нашата работа ще бъде рестартирана и инвестиционната програма на НСБ ЕАД", добавя Манолов.


Животът на големите зали


Заради коронавируса от програмата за залите на "Арена Армеец" през 2020 г. са отпаднали общо 31 събития, от които 12 са били спортни. Манолов казва, че заради взетите мерките от страна на НСБ ЕАД "няма рискове за нормалното функциониране на залите на "Арена Армеец".


Погледите за поредна година остават насочени към "Арена Бургас". Завършването на съоръжението отново беше отложено, като през декември министерството на спорта посочи, че този път това трябва да стане в първите месеци на новата година.


Завършването на "Арена Бургас" продължава да се очаква

© Капитал

Завършването на "Арена Бургас" продължава да се очаква


Изграждането на "Арена Бургас" започна през 2014 г., като от тогава проектът поскъпна значително, а крайният срок за завършване продължава да се отлага във времето.


От "Академика 2011" казват, че заради различните ограничения и затруднения в дейността на компаниите изпълнители и подизпълнители не могат да се ангажират с конкретна дата за окончателното завършване на залата, но се взимат мерки за ускореното ѝ довършване. Дружеството, отговарящо за строежа, е дало като срок за приключване последната седмица на февруари 2021 г.


Шипковенска посочва, че сред основните причини за забавянето са пандемията и ограниченията за пътуване на специалисти и за превоз на товари. Тя даде пример с проблем при пристигането на специалисти от Германия, които е трябвало да завършат покривното пространство. "Към момента вече са доставени всички необходими материали, апарати и съоръжения и, където е възможно и безопасно, те са монтирани", се казва в отговора на изпълнителния директор на "Академика 2011".


Друга причина за забавянето е това, че има съдебно обжалване на обществената поръчка за оборудване на залата. В нея се включиха три участника - "Арете строй", "Спортамис" ДЗЗД и обединението "Онтарио про асист", което впоследствие се отказва. За победител е избрана "Арете строй", която често печели обществени поръчки на министерството на спорта, а "Спортамис" ДЗЗД подава жалба. През ноември "Сега" съобщи, че в обществената поръчка цената за част от компонентите е била значително раздута.


Шипковенска уточнява, че няма ново оскъпяване на "Арена Бургас", чиято стойност се увеличи почти двойно във времето. Общата сума, предвидена за изграждането на обекта, е 57 196 431 лева с ДДС. В капитала на "Академика 2011" са предвидени 5 млн. лева за оборудването на залата. От дружеството допълват, че продължават да се водят разговори с потенциални рекламодатели, включително и за генерално спонсорство. Преди време беше съобщено, че интерес към името на залата проявява "Кауфланд".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK